πώς-να-γίνεις-η-καλύτερη-εκδοχή-του-εαυ-61339

Πώς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου : Τα 9 βήματα μίας επιτυχημένης ζωής

Ανάγνωση: 18'

Θα είναι ψέμα όποιος πει ότι δεν θα ήθελε να αγγίξει το 100% των δυνατοτήτων. Ίσως στη τελειότητα να μη φτάσουμε ποτέ, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την “αγγίξουμε” εάν εργαστούμε έξυπνα με τον εαυτό μας, πράγμα που δυστυχώς λίγοι το κάνουν πραγματικά. Είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας όταν πρόκειται να επιτύχουμε την επιτυχία, να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη πάθος και σκοπό.

Κάποιοι από εμάς αυτοκαταστρέφονται χωρίς να το συνειδητοποιούν, και άλλοι έχουν επίγνωση του γεγονότος, αλλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία ή/και τις γνώσεις προκειμένου να βελτιωθούν. Όποιος κι αν είστε όμως, υπάρχουν 6 βασικές συνήθειες που συνεχώς εμποδίζουν τους ανθρώπους να γίνουν επιτυχημένοι.

Κατανοώντας τον “εαυτό” και τις ανάγκες του

Αποφασίσατε επιτέλους να δουλέψετε για τον καλύτερο εαυτό σας, αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτός ο όρος;

Ο ορισμός του “καλύτερου εαυτού” είναι υποκειμενικός. Η δική σας εκδοχή του καλύτερου εαυτού σας μπορεί να μην είναι η ίδια με αυτή της οικογένειας ή των στενών σας φίλων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μην υποκύψετε στον πειρασμό να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αντ’ αυτού, θυμηθείτε τον προσωπικό σας ορισμό του καλύτερου εαυτού σας.Επιπλέον, ο “καλύτερος εαυτός” σας δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο πράγμα για πάντα. Με την πάροδο του χρόνου, ο ορισμός του καλύτερου εαυτού σας θα αλλάξει σε όλους τους τομείς της ζωής σας, οπότε μη φοβάστε να είστε ευέλικτοι.

Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος εαυτός σας σημαίνει να παίρνετε τον έλεγχο της ζωής σας. Όταν εσείς παίρνετε τα ηνία, αποκτάτε μεγαλύτερη δύναμη να παίρνετε αποφάσεις προς την ευτυχία σας.Επιπλέον, να θυμάστε ότι ο καλύτερος εαυτός σας δεν σημαίνει πάντα νίκη. Όλοι οι τομείς της ζωής σας δεν μπορούν να εξελιχθούν με τον τρόπο που θέλετε. Απλώς η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Αντίθετα, το θέμα είναι να αναγνωρίσετε ότι το να είστε ο καλύτερος εαυτός σας σημαίνει να εμφανίζεστε για να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση.

Ακόμη και αν ρωτήσετε τους πιο επιτυχημένους στενούς σας φίλους, θα σας πουν ότι το να ξεκλειδώσετε τον καλύτερο εαυτό σας δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη ζωή. Απλά προετοιμαστείτε για τη διαδρομή και απολαύστε το ταξίδι.

Τα κίνητρα αποτελούν το σημείο εκκίνησης

Το κίνητρό σας περιλαμβάνει τους λόγους που έχετε για να θέλετε να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας. Αν ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς την αυτοβελτίωση χωρίς να γνωρίζετε με σαφήνεια τα κίνητρά σας, μπορεί να χάσετε την αίσθηση του γιατί καταρχήν καταβάλλετε προσπάθεια για να γίνετε καλύτεροι.

Υπάρχουν δύο τύποι κινήτρων, δηλαδή, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά κίνητρα.

Εσωτερικά κίνητρα : 

Τα εσωτερικά κίνητρα είναι κάτι που καθοδηγείται από τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας. Για παράδειγμα, θέλετε να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας επειδή σας αρέσει να σας προκαλούν.

Εξωγενή κίνητρα :

Από την άλλη πλευρά, τα εξωγενή κίνητρα προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αποφυγή της τιμωρίας, της αναγνώρισης ή της ανταμοιβής. Για παράδειγμα, θέλετε να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας για να πάρετε αύξηση στη δουλειά σας ή για να εντυπωσιάσετε τους στενούς σας φίλους.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σας κάνουν να θέλετε να γίνετε καλύτεροι, μην τους ξεχνάτε. Χρησιμοποιήστε τον ως άγκυρα για να παραμείνετε σε τροχιά υλοποίησης των στόχων σας.

Το ταξίδι είναι μακρύ, τα εμπόδια δύσκολα. Το σχέδιο, όμως, είναι απλό. Ας δούμε το σχέδιο με περισσότερες λεπτομέρειες.

1. Οπτικοποιούμε την εικόνα μας

Σκεφτείτε τον τέλειο εαυτό σας. Πώς είναι αυτός/αυτή; Πώς μιλάει, σκέφτεται, τρώει και αλληλεπιδρά με τους άλλους; Για τι είναι ικανός/η που εσείς δεν είστε;

Ορίστε τον τέλειο εαυτό σας με επίθετα που είναι μετρήσιμα και εφικτά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: “Είναι ευγενικός και φέρεται σε όλους με συμπόνια” ή “Είναι δυνατή και τρώει υγιεινά τρόφιμα για να βελτιώσει την υγεία της”.

Το καλύτερο είναι να αφιερώσετε χρόνο για να καταγράψετε αυτά τα πράγματα και να τα κρατήσετε κάπου όπου θα μπορείτε να τα βλέπετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε προς τι εργάζεστε.

Είναι επίσης σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα σε αυτά τα πράγματα προκειμένου να είστε ο καλύτερος εαυτός σας. Μπορεί να έχετε πολλά πράγματα στη λίστα σας, και αυτό είναι υπέροχο! Ωστόσο, προσπαθήστε να επιλέγετε ένα κάθε φορά για να δουλέψετε συνειδητά πάνω σε αυτό.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε προσπαθώντας να τρώτε πιο υγιεινά, αντικαθιστώντας το πρόχειρο φαγητό με φρούτα. Μόλις αυτό γίνει συνήθεια, μπορείτε να εργαστείτε για να μιλάτε πιο καθαρά στις συναντήσεις με το αφεντικό σας. Κάντε ένα βήμα τη φορά και δείτε πόσο γρήγορα θα αναπτυχθείτε ως άτομο.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να οραματιστεί τον μελλοντικό εαυτό σας, μπορείτε επίσης να γράψετε μια επιστολή από την οπτική γωνία του εαυτού σας 10 ή 20 χρόνια αργότερα. Τι θέλουν να σας πουν; Πώς σας μιλούν και πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους και τη ζωή τους; Κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει πραγματικά να αποκτήσετε μια αίσθηση της προσωπικότητας που μπορείτε να αναπτύξετε με υπομονή και εξάσκηση.

2. Καταγράψτε τους στόχους σας σε ένα τετράδιο

Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με τους συντομότερους χρονικά στόχους. Το “Θα χρησιμοποιώ οδοντικό νήμα κάθε μέρα” θα χρειαστεί μόνο μία ή δύο εβδομάδες για να τελειοποιηθεί, ενώ το “Θα τρέξω έναν μαραθώνιο” θα χρειαστεί πιθανότατα τουλάχιστον αρκετούς μήνες.

Ξεκινήστε με αυτούς που ξέρετε ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε γρήγορα, προκειμένου να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Με κάθε συνήθεια που εισάγετε στον νεόκοπο τρόπο ζωής σας, θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να μάθετε πώς να είστε ο καλύτερος εαυτός σας.

Θα αποκτήσετε επίσης δυναμική με κάθε στόχο, γεγονός που θα σας κινητοποιήσει προς τον επόμενο στόχο. Μέχρι να φτάσετε στους στόχους που θα μπορούσαν να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να υλοποιηθούν, θα είστε τόσο γεμάτοι από νέες δεξιότητες και κίνητρα που θα τους αντιμετωπίσετε χωρίς πρόβλημα.

3. Εξετάστε εάν οι στόχοι που γράψατε εξυπηρετούν έναν σκοπό

Να θυμάστε ότι κάθε ένας από τους στόχους σας πρέπει να έχει σκοπό. Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι μερικούς μήνες (ή χρόνια) αργότερα, ένας συγκεκριμένος στόχος σας δεν ταιριάζει πλέον με τα ενδιαφέροντα ή τις προτεραιότητές σας.

Ίσως δεν υπάρχει καλός σκοπός για να έχετε 10% σωματικό λίπος, αλλά αντίθετα θεωρείτε σημαντικό να έχετε λειτουργική δύναμη και καρδιαγγειακή αντοχή. Σε αυτή την περίπτωση, θα ευθυγραμμίσετε το σχέδιό σας ώστε να ταιριάζει με τους νέους σας στόχους. Αντί να εστιάζετε στο ποσοστό σωματικού λίπους, θα προγραμματίζατε προπονήσεις που εστιάζουν στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής.

Αφιερώστε λίγο χρόνο τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας εξακολουθούν να σας δείχνουν προς την κατεύθυνση των προτεραιοτήτων και του σκοπού της ζωής σας. Αν δεν το κάνουν, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αλλάξετε το όραμα και το σχέδιό σας.

4. Αγαπήστε τον εαυτό σας σαν να είστε ο καλύτερός του φίλος

Αν θέλετε να είστε ο καλύτερος εαυτός σας και να ξεφύγετε από την υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα επίπεδο άνευ όρων αγάπης που πιθανότατα δεν έχετε βιώσει ποτέ πριν. Για να βελτιώσετε τον εαυτό σας, πρέπει να αποδεχτείτε ολόψυχα το σημείο στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, χωρίς κρίσεις ή επικρίσεις.

Δουλεύοντας από εκεί που βρίσκεστε σήμερα, θα είστε σε θέση να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας χωρίς να φοβάστε την αποτυχία ή την απόρριψη, επειδή ξέρετε ότι η αυτοαγάπη σας δεν θα κλονιστεί. Αν πέσετε ένα ή δύο βήματα πίσω, πιάστε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε πού κάνατε λάθος, προσφέρετε στον εαυτό σας θετικές, υποστηρικτικές σκέψεις και σπρώξτε τον εαυτό σας και πάλι μπροστά.

Καθώς μαθαίνετε πώς να είστε ο καλύτερος εαυτός σας, θα πρέπει επίσης να γίνετε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας για να νιώθετε καλά και να ζείτε τη ζωή σας με τους δικούς σας όρους.

5. Δεν πειράζει καθόλου εάν αποτύχετε. Ξανά και ξανά.

Μήπως η αποτυχία σας κάνει να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι στενοί σας φίλοι για εσάς; Μήπως η αποτυχία σας ανησυχεί ότι οι άνθρωποι θα σας θεωρήσουν ηλίθιους και όχι ικανό άτομο; Η αποτυχία σας κάνει να ανησυχείτε για το μέλλον και τον επιθυμητό τρόπο ζωής που επιδιώκετε; Λέτε στους ανθρώπους εκ των προτέρων ότι δεν περιμένετε να πετύχετε ή να ευδοκιμήσετε, προκειμένου να μειώσετε τις προσδοκίες;

Αν κάτι από αυτά σας περιγράφει, τότε πιθανότατα πάσχετε από ατυχιοφοβία , ή φόβο της αποτυχίας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος όλων των τομέων της ζωής σας και δεν σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου.

Πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Μπιλ Γκέιτς, έχουν όλοι αποτύχει σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ακόμη και οι στενοί σας φίλοι έχουν αποτύχει. Η αποτυχία είναι απαραίτητη γιατί τότε μαθαίνονται πολύτιμες γνώσεις που μπορούν να σας οδηγήσουν στο να γίνετε ιδιαίτερα επιτυχημένοι στη ζωή.

Ξεπεράστε τους φόβους σας αναλύοντας όλα τα πιθανά αποτελέσματα, εξασκηθείτε στη θετική σκέψη, έχετε ένα χειρότερο σενάριο για να απαλύνετε τις ανησυχίες σας και εξασκηθείτε στον καθορισμό στόχων. Να θυμάστε: Ο φόβος μόνο πίσω σας κρατάει, πρέπει να αφήσετε το σκοινί και να πέσετε!

6. Ένα σοφό ρητό λέει ” Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα”. Ακολουθήστε το

Η τελειομανία είναι η μητέρα της αναβλητικότητας. Η αναβλητικότητα είναι μια άλλη μορφή τεμπελιάς. Οι αναβλητικοί σαμποτάρουν τον εαυτό τους από το να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Οι αναβλητικοί παρασύρονται από ασήμαντους παράγοντες που τελικά εκτροχιάζουν τους στόχους τους.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της αναβλητικότητας .

Για να σταματήσετε την αναβλητικότητα, κάντε τις ενέργειές σας ακριβείς και υπολογισμένες, καθιερώστε κάποια μορφή λογοδοσίας και θέστε τους στόχους σας με τρόπο ώστε να είναι μικροί, διαχειρίσιμοι και εύκολα επιτεύξιμοι.

7. Δεν μπορείτε να τους ικανοποιήσετε όλους. Ξαναδιαβάστε το

Σας μοιάζει κάποια από αυτές τις περιγραφές;

Θέλω όλοι να με συμπαθούν

Φοβάμαι/προσπαθώ να αποφεύγω να διαφωνώ με τους ανθρώπους

Δεν λέω ποτέ τη γνώμη μου

Δεν λέω ποτέ όχι (είμαι ο άνθρωπος που λέει ναι)

Δεν θυμώνω ποτέ

Ποτέ δεν λέω σε κάποιον πώς νιώθω, ακόμα και όταν με θυμώνει

Προτιμώ να ακολουθήσω την αγέλη παρά να σταθώ στο ύψος μου

Αν κάποιο από αυτά σας περιγράφει, θέλω να πείτε στον εαυτό σας: “Όχι άλλο!”

Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να παίζετε το ρόλο του “χαλάκι της πόρτας” και να αρχίσετε να γίνεστε εγωιστές και να βάζετε τον εαυτό σας πάνω απ’ όλα. Για κάθε δευτερόλεπτο που παραμένετε σε αυτό το ρόλο που ικανοποιεί τους ανθρώπους, ένα κομμάτι του εαυτού σας πεθαίνει.

8. Δεν κρίνουμε, όχι για να μη κριθούμε, αλλά επειδή δεν είναι ψυχικά υγιές

Έχετε παρατηρήσει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια μικρή επιφυλακτικότητα για όσους έχουν ιδέες που διαφέρουν από τις δικές τους;

Αντιλαμβάνεστε πόσο γρήγορα οι άνθρωποι κρίνουν και χαρακτηρίζουν άλλους ανθρώπους χωρίς να τους γνωρίζουν και να μην το σκέφτονται δύο φορές;

Για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, πρέπει να εξαλείψετε κάθε αρνητική ενέργεια. Όταν ρίχνετε αρνητική ενέργεια στους ανθρώπους, δυνητικά καταστρέφετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Επίσης, πετάτε και εσείς οι ίδιοι κουβάδες αρνητικής ενέργειας στο σύμπαν.

Οι καλοί άνθρωποι τερματίζουν πρώτοι στη ζωή και πετυχαίνουν περισσότερα από εκείνους που είναι εγωιστές και πικραμένοι με τον κόσμο.Αποφύγετε να επικρίνετε και να κρίνετε τους άλλους με το να μην υποθέτετε τίποτα- να ξέρετε ότι δεν αφορά εσάς και προσποιηθείτε ότι περπατάτε στη θέση τους για να δείτε την κατάσταση από τη δική τους οπτική γωνία.

9. Μην αυτοτιμωρείτε τον εαυτό σας. Επικεντρωθείτε στο παρόν

“Δεν θα μπορούσα ποτέ να χάσω 20 κιλά”.

“Είμαι τόσο ηλίθιος, που δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω αυτή τη δουλειά.”

“Θα φαίνομαι ηλίθια και παράξενη αν προσπαθήσω να φορέσω κάποια από αυτά τα ρούχα”.

Όταν δέχεστε ένα κομπλιμέντο για τη δουλειά σας, λέτε: “Ω, αυτό δεν είναι τίποτα”.

Αυτοί είναι οι τύποι πραγμάτων που λένε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν υποφέρουν από αρνητική αυτο-ομιλία. Η αυτο-ομιλία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που όλοι βιώνουμε, αλλά μόλις γεμίσει με παράλογες ιδέες που είναι αρνητικές, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Η ιστορία που συμβαίνει στο κεφάλι σας είναι εκατό φορές χειρότερη από την πραγματική ιστορία που συμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.

Η αποσιώπηση της εσωτερικής κριτικής και η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για να εξαλείψετε την αρνητική αυτο-ομιλία. Ξεκινήστε εξαλείφοντας το αρνητικό λεξιλόγιο, όπως πάντα, δεν μπορώ, ποτέ (και ποτέ), δεν θα, αλλά, θα έπρεπε και προσπαθώ. Όπως θα έλεγε σοφά και ο Yoda,

“Κάνε ή μην κάνεις. Δεν υπάρχει προσπάθεια”.

Η κριτική σκέψη ως το βασικό βοήθημα

Με τη νίκη κάθε στόχου να εφαρμόζεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σας, θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να μάθετε πώς να είστε ο καλύτερος εαυτός σας. Κάθε νίκη θα σηματοδοτεί μια απόφαση που πήρατε και ένα σχέδιο που υλοποιήσατε, μια δουλειά που κάνατε για να γίνετε καλύτεροι. Με κάθε νίκη θα νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας και με την εκμάθηση κάθε νέας δεξιότητας ή την πειθαρχία κάθε εστίασης, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσετε στον επόμενο στόχο.

Είναι ένα μακρύ ταξίδι προς την κορυφή του βουνού, αλλά είναι απολύτως εφικτό και αξίζει απόλυτα την προσπάθεια. Ξεκινήστε την αναρρίχηση σήμερα, και θα είστε σε καλό δρόμο πριν καν αρχίσετε να αισθάνεστε τον πόνο.

Η ανάπτυξη του εαυτού δεν είναι ποτέ ένας εύκολος δρόμος ούτε είπε ποτέ κανείς ότι θα είναι εύκολο. Το σημαντικότερο από όλα αυτά τα 9 βήματα που καταγράψαμε, είναι η προσωπική δέσμευση σε μία υπόσχεση του εαυτού για το δικό του όφελος.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Πέσαμε” από τα σύννεφα με αυτούς τους 2: 11 διάσημοι Έλληνες με τους οποίους είχε σχέση η Ναταλία Γερμανού

Γιατί ένας άντρας σταματάει να μας στέλνει μηνύματα – και ποια δικαιολογία του δεν πρέπει να πιστέψουμε

Εξομολογείται η Αγγελική Ηλιάδη: «Στη ζωή μου έχω κάνει τρεις σχέσεις όλες κι όλες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ