τεχνικές-και-λύσεις-top-10-συμβουλές-εκπαί-62304

Τεχνικές και λύσεις: Top 10 συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων για όλους

Ανάγνωση: 7'

Ένα από τα πιο σημαντικά και ικανοποιητικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονέας κατοικίδιων ζώων είναι να εκπαιδεύσετε καλά το σκύλο σας, αλλά συχνά είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να ξεκινήσετε. Δεδομένου ότι ο Ιανουάριος είναι ο εθνικός μήνας εκπαίδευσης του σκύλου σας, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσουμε εσάς και το κουτάβι σας να ξεκινήσετε.

1. Χρησιμοποιήστε τεχνικές θετικής ενίσχυσης

Σχεδόν όλοι οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος εκπαίδευσης σκύλων. Η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης εστιάζει ουσιαστικά στην επιβράβευση του κατοικίδιου ζώου σας για καλή συμπεριφορά, αντί να τιμωρεί την κακή συμπεριφορά.

Κάθε φορά που ο σκύλος σας επιδεικνύει καλή συμπεριφορά και ανταποκρίνεται θετικά στις εντολές σας, επιβραβεύστε τον! Επιβραβεύοντας την καλή συμπεριφορά, ενισχύετε τη σχέση μεταξύ καλής συμπεριφοράς και καλών πραγμάτων.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν επιβραβεύετε ακούσια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας σας γαβγίζει για να παίξετε ή πηδήξει για να σας πει ένα γεια, μην το αναγνωρίσετε και μην υποχωρήσετε, καθώς αυτό απλώς ενισχύει την κακή συμπεριφορά. Αντίθετα, περιμένετε μέχρι να ηρεμήσουν πριν τους δώσετε προσοχή.

2. Βρείτε τη σωστή ανταμοιβή.

Μερικοί σκύλοι έχουν κίνητρο για την τροφή και θα ανταποκριθούν με πολύ ενθουσιασμό σε κάθε είδους βρώσιμη λιχουδιά ως ανταμοιβή. Άλλα είναι πιο επιλεκτικά: συχνά, οι μαλακές, λαστιχωτές λιχουδιές προτιμώνται από τις σκληρές, τραγανές.

Μερικοί σκύλοι, ωστόσο, απλώς δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το φαγητό. Εάν συμβαίνει αυτό με το κουτάβι σας, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με άλλες ανταμοιβές, όπως ένα γρήγορο παιχνίδι με ένα αγαπημένο παιχνίδι ή ακόμα και με αρκετή στοργή.

3. Η συνέπεια είναι το κλειδί.

Το να είσαι συνεπής στην προπόνησή σου είναι απίστευτα σημαντικό. Αυτό περιλαμβάνει συνέπεια στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύετε τον σκύλο σας – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας πάντα την ίδια λέξη, ακόμη και τον ίδιο τονισμό, όταν του ζητάτε να κάνει κάτι.

Εξίσου σημαντικό είναι όλοι στο νοικοκυριό σας να βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Τα σκυλιά χρειάζονται συνέπεια για να μάθουν νέες συνήθειες, οπότε αν δεν αφήσετε ποτέ τον σκύλο στον καναπέ, αλλά το κάνει ο σύντροφός σας, το κουτάβι σας θα καταλήξει απλά μπερδεμένο.

4. Προπονηθείτε λίγο και συχνά.

Οι σύντομες προπονήσεις που επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις μεγαλύτερες. Το American Kennel Club συνιστά τη διατήρηση των συνεδριών σε πέντε λεπτά το πολύ. πλέον και ο σκύλος σας μπορεί να αποσπαστεί ή να απογοητευτεί.

Τα σκυλιά επίσης συχνά δυσκολεύονται να γενικεύσουν εντολές σε άλλα μέρη ή καταστάσεις (δηλαδή, η κατανόηση ότι το να ζητάς «κάθισμα» στο σπίτι είναι το ίδιο πράγμα με το «κάθισμα» σε έναν πολυσύχναστο δρόμο), επομένως είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνεις τις προπονήσεις σου σε πολλές τοποθεσίες, με διαφορετικά άτομα και με διαφορετικά επίπεδα απόσπασης της προσοχής, έτσι ώστε το κουτάβι σας να μαθαίνει να ανταποκρίνεται σωστά στην ίδια εντολή συνεχώς.

5. Δημιουργήστε σταδιακά.

Το να ξεκινήσετε από μικρό μπορεί να είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πιο σύνθετες συμπεριφορές όπως το «παραμονή» ή με την τροποποίηση συμπεριφοράς (όταν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητη συμπεριφορά).

Προσπαθήστε να χωρίσετε τις συμπεριφορές σε μικρότερα μέρη. Για παράδειγμα, στην αρχή, αν εκπαιδεύετε το «έλα», επαινέστε και επιβραβεύστε τον σκύλο σας όταν κάνει έστω και ένα βήμα προς το μέρος σας. Είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσετε βήματα και να αναπτύξετε ολόκληρη τη συμπεριφορά όταν το κουτάβι σας αρχίσει να το παίρνει.

6. Κάντε το διασκεδαστικό.

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκεδαστική, τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας! Να το διατηρείτε πάντα θετικό και να προσπαθείτε να ανακατεύετε πράγματα για να το κρατάτε ενδιαφέρον, όπως να ενσωματώνετε σύντομες συνεδρίες παιχνιδιού στην προπόνησή σας μεταξύ των επαναλήψεων.

Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάνει κόλπα εκτός από την τακτική εκπαίδευση υπακοής. Ως άνθρωποι, φυσικά ανταποκρινόμαστε πιο ενθουσιωδώς στο να δούμε ένα σκυλί να κυλάει από ό,τι θα κάνουμε σε ένα απλό παλιό κάθισμα – τα σκυλιά μας καταλαμβάνουν αυτόν τον ενθουσιασμό και καταλήγουν να λατρεύουν να κάνουν κόλπα για εμάς!

7. Επαινέστε τα μικρά πράγματα.

Θυμηθείτε να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας για οποιαδήποτε βελτίωση, όσο μικρή κι αν είναι. Είναι εύκολο να παγιδευτείτε στον τελικό στόχο της εκπαίδευσης, αλλά το να γιορτάζετε τις μικρές νίκες είναι εξίσου σημαντικό και θα σας βοηθήσει να έχετε κίνητρο τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας.

8. Η εκπαίδευση στην καθημερινή ζωή.

Κάνοντας την εκπαίδευση μέρος της συνηθισμένης ρουτίνας κατοικίδιων ζώων σας, είναι πολύ πιο εύκολο να χωρέσετε σε πολλές μικρές συνεδρίες. Για παράδειγμα, ζητήστε από το σκυλί σας να καθίσει ή να ανταποκριθεί σε άλλη εντολή πριν του δώσετε το δείπνο του, τον βγάλετε βόλτα ή παίξετε μαζί του.

9. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας.

Όσο θα θέλαμε να μπορούσαν, τα σκυλιά δεν μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα με τον ίδιο τρόπο που καταλαβαίνουμε εμείς. Πολλά σκυλιά ανταποκρίνονται καλύτερα στα χειροκίνητα σήματα παρά στις λεκτικές εντολές, γι’ αυτό δοκιμάστε να συνδυάσετε τα δύο ή ακόμα και να ξεκινήσετε μόνο με τα σήματα με τα χέρια και να προσθέσετε τη λεκτική εντολή αργότερα.

10. Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή σκύλων ή παρακολουθήστε ένα μάθημα εκπαίδευσης.

Εάν δυσκολεύεστε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα εκπαίδευσης. Γενικά, ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να έχετε αποτελέσματα, οι επαγγελματίες εκπαιδευτές έχουν χρόνια γνώσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν εσάς και το κουτάβι σας. Θα έχουν αντιμετωπίσει πολλά διαφορετικά είδη προβλημάτων στην καριέρα τους, επομένως θα πρέπει να έχουν ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Όταν επιλέγετε έναν εκπαιδευτή, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε μια μικρή έρευνα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν τεχνικές θετικής ενίσχυσης και διαβάστε πολλές κριτικές ή λάβετε αναφορές αν μπορείτε.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γαβγίζει, τρώει κόκαλα, πίνει νερό από μπολ: Άνδρας ξόδεψε 14.000€ για να γίνει σκύλος και διχάζει το ίντερνετ

Σκύλος φόρεσε ζώνη ασφαλείας και η φωτογραφία έλιωσε το ίντερνετ

Σκύλος υιοθέτησε μια μικρή αλεπού η οποία έχασε τη μητέρα της σε ατύχημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ