δεν-είναι-πάντα-δύσκολο-7-εκπληκτικοί-τ-62372

Δεν είναι πάντα δύσκολο: 7 εκπληκτικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση σας

Ανάγνωση: 9'

Είτε βγαίνετε με κάποιον καιρό, είτε ζείτε με έναν σύντροφο είτε είστε μέλος ενός μακροχρόνιου παντρεμένου ζευγαριού, μπορεί να αναζητάτε τρόπους για να βελτιώσετε τη σχέση που έχετε.Σε αντίθεση με τις εορταστικές ιστορίες αγάπης και τις ρομαντικές κωμωδίες στις οποίες όλα επιλύονται μετά από μία ή δύο συγκρούσεις, η διατήρηση ακμαίων σχέσεων απαιτεί κάποια προσπάθεια. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο.

Δεν είναι πάντα δύσκολο

Με την καθημερινότητα των ευθυνών και τα ξεφτισμένα νεύρα, είναι κατανοητό γιατί η ενασχόληση με θέματα συνεργατών πέφτει στο τέλος της λίστας σας. Απλώς το να συμβαδίζετε με όλες τις ευθύνες της ζωής—εργασία, παιδιά, οικογένεια, φίλοι, γείτονες, το σπίτι σας—είναι επιβαρυντικό και πολλοί από εμάς είμαστε απλά κουρασμένοι. Ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, είναι πιο εύκολο να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε τη σχέση σας που καθυστερεί ή τα διαβρωμένα ζητήματα οικειότητας.

Υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι που λειτουργούν για τη βελτίωση των σχέσεων: να είστε καλός ακροατής, να αφιερώνετε χρόνο μαζί, να απολαμβάνετε μια ποιοτική σεξουαλική ζωή και να μοιράζεστε αυτές τις ενοχλητικές δουλειές. Αν και αυτά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά από ειδικούς σε θέματα σχέσεων, μπορείτε επίσης να επεκταθείτε σε αυτούς τους επτά απροσδόκητους τρόπους να δεσμεύσετε και να ενισχύσετε τη σχέση σας.

Περάστε χρόνο χωριστά

Ακούγεται αντιφατικό ως ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη σχέση σας, αλλά κάντε ένα διάλειμμα από τον σύντροφό σας. Ο καθένας χρειάζεται τον δικό του χώρο και ποιοτικό χρόνο έξω από μια σχέση. Οι σύμβουλοι γνωριμιών και γάμου μας υπενθυμίζουν ότι σας αξίζει αυτό το δωμάτιο.

Η Esther Perel, MA, LMFT, είναι θεραπεύτρια και συγγραφέας που έχει δύο δημοφιλείς σειρές podcast. Στο βιβλίο της, «Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence», τονίζει πόσο σημαντικός είναι ο χώρος στις σχέσεις.

Τα άτομα χρειάζονται χρόνο από μόνα τους για προσωπική ανάπτυξη και για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους εντός των ορίων μιας σχέσης. Ενώ τα άτομα ανθίζουν, η ίδια η σχέση ωφελεί. Στην πραγματικότητα, είναι το κλειδί για επιτυχημένους γάμους.

Είτε αυτό σημαίνει να διαβάζετε μόνοι σας είτε να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο, κάντε το. Ή ίσως θέλετε να παρακολουθήσετε μια προπόνηση με έναν φίλο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ενοχλητικές συνήθειες του συντρόφου σας θα σας προκαλούν λιγότερο. Θα βρείτε τον εαυτό σας ανανεωμένο και πιο υπομονετικό. Ο ειδικός σύντροφός σας έχει επίσης χρόνο να σας λείψει.

Άλλα πλεονεκτήματα: θα προσφέρετε περισσότερα στην ίδια τη σχέση. Το να απομακρύνεστε τακτικά αποτρέπει τον χρόνο μαζί σας από το να μπαγιατεύει. Αντίθετα, επιτρέπει την περιέργεια, τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις και την ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, ο χωρισμός του χρόνου θα ζωντανέψει τη δυναμική της σχέσης.

Πηγαίνετε στον ύπνο την ίδια ώρα

Ίσως έχετε ήδη διαβάσει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ενήλικες δεν έχουν τις επτά έως οκτώ ώρες ανά νύχτα υγιεινού ύπνου που χρειάζονται. Αλλά ξέρατε ότι το να πηγαίνετε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες επηρεάζει αρνητικά εσάς και τον σύντροφό σας;

Για μια πιο υγιή σχέση, πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα. Υπάρχουν ξενύχτηδες και πρώιμα πουλιά που ζουν με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, και μετά υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται στο κρεβάτι ενώ ο άλλος παρακολουθεί Netflix σε άλλο δωμάτιο. Όποια και αν είναι η κατάσταση, συγχρονίστε τις ώρες ύπνου σας.

Σύμφωνα με τον Chris Brantner, πιστοποιημένο προπονητή επιστήμης ύπνου, το 75% των ζευγαριών δεν πάνε μαζί για ύπνο, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις. Όσοι έχουν αταίριαστα πρότυπα ύπνου αναφέρουν περισσότερες συγκρούσεις, λιγότερες συζητήσεις και κάνουν λιγότερο σεξ από εκείνους που πηγαίνουν για ύπνο μαζί.

Αυτό δεν σας δίνει το πράσινο φως να βουτήξετε κάτω από τα σκεπάσματα και να μετακινηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ είστε και οι δύο στο κρεβάτι.

Να είστε ευάλωτοι

Μερικές φορές πρέπει να σκάψεις βαθιά για να είσαι ευάλωτος. «Τα ζευγάρια μπορεί να το βρίσκουν έκπληξη, αλλά αν ο καθένας γίνει περίεργος για τα δικά του τυφλά σημεία, τα ανακαλύψει και μετά είναι αρκετά θαρραλέος να μοιραστεί αυτήν την ευπάθεια, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία βαθύτερης οικειότητας», συμβούλεψε η Meredith Resnick, LCSW, δημιουργός του Shamerecovery. com.

Ο Resnick πρόσθεσε, «Ένα τυφλό σημείο δεν σημαίνει απαραίτητα ένα λάθος ή μια αδυναμία, αλλά μια βαθιά πεποίθηση για τον εαυτό του ή για το πώς μια σχέση υποτίθεται ότι λειτουργεί ή πώς εκφράζεται η αγάπη. Η πίστη είναι τόσο βαθιά, που δεν συνειδητοποιούμε καν ότι την έχουμε, εξ ου και ο όρος τυφλό σημείο».

Ποιο είναι ένα παράδειγμα τυφλών σημείων στις σχέσεις; Ο Resnick λέει, «Για παράδειγμα, ένας σύντροφος μπορεί να ανακαλύψει ότι η τάση του να μικροδιαχειρίζεται τους ανθρώπους σχετίζεται στην πραγματικότητα με τον φόβο της εγκατάλειψης – τον έλεγχο του προγράμματος ενός αγαπημένου προσώπου ως τρόπο να μην είναι ποτέ μόνος.

“Το να το μοιράζεσαι με έναν σύντροφο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή αυτού του μοτίβου. Αυτή θα πρέπει να είναι μια διαδικασία αγάπης που χτίζει εμπιστοσύνη, όχι αυτή που προκαλεί ντροπή”, λέει ο Resnick.

Δημιουργήστε μυθιστορηματικές εμπειρίες

Αν και το να τρώτε την αγαπημένη σας πίτσα κάθε Σάββατο βράδυ και να ενσωματώνετε τελετουργικά στη ζωή σας ενισχύουν τις σχέσεις, η πλήξη εισχωρεί. Επομένως, θα πρέπει να ταρακουνήσετε τα πράγματα—να βελτιώσετε τη ρουτίνα σας με απρόβλεπτα ραντεβού και στιγμές διασκέδασης.

Η συνέχιση με αυθορμητισμό για πολλά χρόνια σε έναν γάμο είναι σημαντική, σύμφωνα με τον ειδικό σχέσεων, καθηγητή και συγγραφέα Terri Orbuch, PhD. Το βιβλίο της, «5 απλά βήματα για να πάρεις τον γάμο σου από καλό σε καλό», βασίζεται στα ευρήματα μιας πρωτοποριακής μελέτης που διηύθυνε, η οποία παρακολούθησε 373 παντρεμένα ζευγάρια για περισσότερα από 20 χρόνια. Βρήκε ότι πολλοί σύζυγοι ένιωθαν σαν να βρίσκονταν σε χάλια.

Εάν τα περιπετειώδη ραντεβού, όπως η αναρρίχηση βράχου ή η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας δεν συζητούνται τώρα, μπορείτε να αγοράσετε ένα τραμπολίνο ή να κάνετε κάτι απροσδόκητο; Ίσως μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να φέρετε ενθουσιασμό στη σχέση σας.

Οι ψυχολόγοι λένε να εστιάσουμε στην καινοτομία, την ποικιλία και την έκπληξη. Η έρευνα δείχνει ότι μετά από εβδομάδες ενδιαφέροντων ραντεβού, οι συμμετέχοντες αναζωπύρωσαν τον έρωτά τους και τα ζευγάρια ένιωσαν πιο κοντά.

Έκπληξη με μικρά πράγματα

Οι μικρές χειρονομίες κρατούν τη σπίθα ζωντανή και υπενθυμίζουν στον σύντροφό σας ότι τις σκέφτεστε. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι ευγενικά μεταξύ τους. Η προσφορά ή ο εθελοντισμός για βοήθεια είναι ένα συν. Στην πραγματικότητα, οι πράξεις καλοσύνης είναι ισχυρές και αυτές που είναι απρογραμμάτιστες τείνουν να τροφοδοτούν τη συνολική ευημερία.

Τιμήστε τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας.

Για παράδειγμα, σας αγκαλιάζουν επειδή εκτιμούν τη σωματική επαφή. Θα ήσασταν ακόμη πιο ευτυχισμένοι αν καθάρισαν το σαλόνι ή περνούσαν περισσότερο χρόνο μακριά από το γραφείο τους, επειδή εκτιμάτε τις πράξεις εξυπηρέτησης και τον ποιοτικό χρόνο μαζί. Στις σχέσεις, μάθετε πώς μπορείτε να δείξετε στον σύντροφό σας την αγάπη σας με τρόπο που εκτιμά ο σύντροφός σας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Όλες οι γυναίκες του Μαρινάκη: Οι κούκλες κόρες και η γυναίκα του παρακολούθησαν τον αγώνα ντυμένες σαν πριγκίπισσες

Ο Γιάννης Γιοκαρίνης συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία – Διαβάστε στα σχόλια

Μαθεύτηκαν τα δυσάρεστα για τον Δημήτρη Κόκοτα από τη σύζυγό του, Κατερίνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ