βελτιώστε-τις-δεξιότητές-σας-δώδεκα-τ-62150

Βελτιώστε τις δεξιότητές σας: Δώδεκα τρόποι για να γίνετε καλύτερος παίκτης στο σκάκι

Ανάγνωση: 9'

Το σκάκι έχει να κάνει με το θάρρος, την πυγμή και την αποφασιστικότητα. Τα υψηλά των νικών και τα χαμηλά των ηττών γεφυρώνονται με τη συνεπή εξάσκηση, την ανάλυση και την κατανόηση του παιχνιδιού σε βαθύτερο επίπεδο.

Όλοι οι σκακιστές θέλουν να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους και να ενισχύσουν τις άμυνές τους. Αλλά υπάρχουν φορές που η επιτυχία εξακολουθεί να τους διαφεύγει ό,τι κι αν κάνει ένας παίκτης. Το ταλέντο μπορεί να σε πάει μόνο σε ένα επίπεδο. Η σκληρή δουλειά βοηθάει στην τελειοποίηση της ικανότητας, αλλά χωρίς ένα σωστό σχέδιο, όλα αυτά είναι απλώς ένας χάρτινος πύργος. Αν θέλετε το αύριο σας να είναι καλύτερο από το χθες, πρέπει να αρχίσετε να προπονείστε από σήμερα!

1. Παίξτε πολύ σοβαρό σκάκι

Πώς μαθαίνετε σκάκι;

Φυσικά, σε μια σκακιέρα!

Δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο και να μάθετε να παίζετε σκάκι σαν επαγγελματίας. Πρέπει να βάλεις τα πιόνια στη σκακιέρα και να αρχίσεις να παίζεις.

Το να παίζετε πολύ σκάκι θα ήταν χρήσιμο για κάθε αρχάριο που θέλει να μάθει το παιχνίδι. Θα βοηθήσει επίσης τους ενδιάμεσους και προχωρημένους παίκτες να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους και να διαμορφώσουν σχέδια παιχνιδιού για το άνοιγμα, το μεσαίο και το τελικό παιχνίδι. Οι παίκτες πρέπει επίσης να μάθουν να χειρίζονται καταστάσεις υψηλής πίεσης για αυτά τα πρωταθλήματα παιχνιδιού.

Παρέχουμε πολυάριθμες ευκαιρίες μέσω εβδομαδιαίων, μηνιαίων και USCF τουρνουά- για παράδειγμα, οι παίκτες μπορούν να βιώσουν κρίσιμες καταστάσεις και να μάθουν να χειρίζονται ολοκληρωμένα τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

Ένα υπολογιστικό μυαλό με μια θανατηφόρα ηρεμία!

2. Ξεκινήστε απομνημονεύοντας μερικές διάσημες παρτίδες- Απομνημονεύστε τις παρτίδες σας!

Θέλετε να μάθετε από τους καλύτερους;

Το διαδίκτυο βρίθει από πολλές παρτίδες που έπαιξαν μερικοί από τους πιο διακεκριμένους σκακιστές. Υπάρχει επίσης πληθώρα ερευνών και αναλύσεων που είναι διαθέσιμες για τη δική σας σκοπιά. Όσο περισσότερο προσπαθείτε και διαβάζετε τις παρτίδες, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι είστε με στρατηγικές, τακτικές, ακόμα και με αντισυμβατικούς τρόπους για να παίξετε και να κερδίσετε το παιχνίδι.

Ένας άλλος τρόπος να εξετάζετε τις παρτίδες είναι να απομνημονεύετε τις παρτίδες σας. Το να παίζετε τα παιχνίδια σας στο μυαλό σας, σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε από τα λάθη σας και να καθορίσετε τις νικηφόρες κινήσεις σας σε πέτρα.

3. Να θυμάστε να επανεξετάζετε και να αναλύετε τα παιχνίδια σας!

Μια παρτίδα σκάκι που παίζεται και δεν αναλύεται είναι μια παρτίδα που πάει χαμένη!

Κάθε παρτίδα σας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσετε τις κινήσεις του αντιπάλου σας και να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας. Αποφεύγοντας να μελετήσετε μια παρτίδα, χάνετε την ευκαιρία να μπείτε σε βάθος στο παιχνίδι σας. Μπορεί να κερδίσατε, αλλά αυτό οφείλεται στις δικές σας δυνατές κινήσεις ή στα λάθη των πρωτάρηδων του αντιπάλου σας; Κερδίσατε μια παρτίδα εναντίον ενός παίκτη αλλά χάσατε εναντίον ενός άλλου με παρόμοια στρατηγική;

Ας το θέσουμε στη σωστή προοπτική.

Μόνο η ανάλυση σε κομμάτια θα σας βοηθήσει! Μπορείτε να εξερευνήσετε τα παιχνίδια σας μόνοι σας, με έναν φίλο ή τον αντίπαλό σας, με έναν προπονητή, ένα μέλος της οικογένειας ή να μας ρωτήσετε εδώ!

4. Εξασκηθείτε στην τακτική – και μετά εξασκηθείτε περισσότερο!

Θεωρητικά, μπορεί να γνωρίζετε το Σικελικό σας από το Γκάμπιτ της Βασίλισσας.

Είστε όμως σε θέση να εφαρμόσετε την τακτική τη σωστή στιγμή και με ευνοϊκή κατάληξη;

Μπορεί να θεωρείτε λίγο δύσκολο να δράσετε, αν δεν έχετε εξασκηθεί στην τακτική σας σε διάφορες καταστάσεις.

Πόσο συχνά ασχολείστε με παζλ;

Ένας τυπικός παίκτης πρέπει να εργάζεται σε τουλάχιστον δέκα γρίφους την ημέρα. Το θέμα είναι ότι το σκάκι είναι κατά 80% τακτική, και αν δεν εξασκείστε αρκετά, μπορεί να μην είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε όλη τη θεωρία που έχετε απορροφήσει!

5. Διατηρήστε την ενέργειά σας για τους πολέμους, αφήστε τις μάχες με σύνεση

Το σκάκι τιθασεύει κατά κάποιο τρόπο τον εγωισμό σας.

Αν είστε σοβαρός σκακιστής, θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι πρέπει να εξοικονομείτε χρόνο και ενέργεια όπου είναι δυνατόν. Μια πικρόχολη μάχη 70 κινήσεων με τον αντίπαλό σας σε ένα τουρνουά του Σαββατοκύριακου που σας εξαντλεί λίγο πριν από έναν κρίσιμο αγώνα USCF δεν είναι καλή ιδέα.

Μάθετε πότε πρέπει να το αποκαλείτε ισοπαλία.

Είστε σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν έχετε να παίξετε περισσότερους γύρους μετά.

6. Ισορροπήστε το χρόνο σας

Οι παίκτες τείνουν συχνά να παθαίνουν εμμονή με ορισμένες θέσεις, ανοίγματα, παραλλαγές και θεωρία. Ενώ είναι σίγουρα σπουδαίο να απομνημονεύετε μερικούς όρους όπως Zwischenzug ή Zugzwang, η ιδέα πίσω από την κατανόηση δεν είναι απλά να απομνημονεύετε, αλλά να φτάνετε στις θέσεις και τη χρήση και τις καταστάσεις όπου τις χρησιμοποιείτε.

Μην το παρακάνετε με την απομνημόνευση και τη θεωρία.

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να μελετήσετε και να εξασκηθείτε, γι’ αυτό εξισορροπήστε το χρόνο σας μεταξύ θεωρίας και πρακτικής.

Πάρτε μέρος σε διαδικτυακά τουρνουά σκακιού

7. Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις πριν και μετά από κάθε κίνηση

Έχετε αφήσει τη διαγώνιο ανοιχτή πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται;

Η μετακίνηση του πιτσιρικά θα θέσει σε κίνδυνο κάποιο από τα υψηλής αξίας κομμάτια σας;

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τη βασίλισσά σας;

Τι σκέφτεται ο αντίπαλος με μια ανοιχτή θέση;

Σχεδιάζει διπλή επίθεση;

Συνεχίστε να κάνετε τέτοιες ερωτήσεις πριν και μετά από κάθε κίνηση. Όσο περισσότερο αναζητάτε απαντήσεις, τόσο μεγαλύτερη σαφήνεια επιτυγχάνετε στο παιχνίδι σας. Αυτό σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσετε καταστάσεις όπου ο αντίπαλος αναγκάζεται να κάνει μια κίνηση.

8. Ποτέ μην αποφεύγετε την εποικοδομητική, ειλικρινή κριτική

Όταν αναλύετε την παρτίδα, ακούστε τον προπονητή σας με θετική στάση. Μην είστε πολύ αμυντικοί και μην μπλοκάρετε μια καλή συμβουλή. Ένας καλός παίκτης πρέπει να μάθει να δέχεται διαφορετικές οπτικές γωνίες και να σέβεται τον προπονητή που απλώς προσπαθεί να βοηθήσει επισημαίνοντας πού έκανε λάθος ή πού ήταν επικίνδυνα κοντά στο να χάσει μια παρτίδα.

Οι προπονητές υπάρχουν για κάποιο λόγο.

Όλα τα πράγματα είναι ίσα, το μόνο πράγμα που έχουν περισσότερο από εσάς είναι η εμπειρία, και αυτό είναι πάντα χρήσιμο όταν έχετε κάποιον που έχει περάσει από εκεί, έχει κάνει τα ίδια, στο πλευρό σας.

Μάθετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα λάθη σας. Να είστε ανοιχτοί και προσεκτικοί και να τα παραδεχτείτε. Όσο περισσότερο αποδέχεστε τις αποτυχίες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βελτιωθείτε.

9. Μάθετε να αξιοποιείτε στο έπακρο όλα τα κομμάτια

Το σκάκι δίνει ίσους όρους ανταγωνισμού και στους δύο παίκτες.

Ένας καλοκουρδισμένος σκακιστής θα γνωρίζει τη σημασία του πιόνιου στο παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι έχει χαμηλή αξία. Ένα περασμένο πιόνι μπορεί να καταλήξει να κερδίσει την παρτίδα για τον παίκτη. Αναπτύξτε όλα τα πιόνια σας από νωρίς, τοποθετώντας τα στα τετράγωνα της επιλογής σας. Βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια σας παίζουν ως ομάδα. Η ομαδική εργασία είναι ζωτικής σημασίας στο σκάκι -όπως και σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι πολλών παικτών.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σκάκι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος νέων γυναικών η Καβαλιώτισσα σκακίστρια Γιολάντα Καλαμούκου

Μπορούν σχεδόν όλοι να πάρουν 400ευρω επίδομα: Ποιους αφορά και πώς το διεκδικείτε

Μας κάνατε περήφανους: Στην κορυφή του κόσμου στο σκάκι μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ