φυσικό-στύψιμο-λεμονάδας-τα-οφέλη-της-61757

Φυσικό στύψιμο λεμονάδας: Τα οφέλη της κατανάλωσης λεμονιού και οι επιδράσεις στον οργανισμό

Ανάγνωση: 8'

Πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι το νερό με λεμόνι έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των λίθων στα νεφρά, και ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά, τι λένε οι έρευνες;

Το νερό με λεμόνι είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία, με διαδικτυακές πηγές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης, στην αποτοξίνωση του σώματος ή στην προώθηση της απώλειας βάρους.

Αυτό το άρθρο χρησιμοποιεί επιστημονικά στοιχεία για να διερευνήσει τα οφέλη και τους μύθους γύρω από το νερό με λεμόνι.

Η αγαπημένη all time classic λεμονάδα

Το νερό με λεμόνι είναι απλά ο χυμός λεμονιών αναμεμειγμένος με νερό.

Η ποσότητα του χυμού λεμονιού στο νερό λεμονιού εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ατόμου. Οι άνθρωποι μπορούν να το πίνουν κρύο ή ζεστό.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να προσθέσουν φλούδα λεμονιού, φύλλα μέντας, μέλι, κουρκουμά ή άλλα συστατικά.

Το νερό με λεμόνι έχει γίνει ένα δημοφιλές πρωινό ρόφημα, με τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν ως ένα δροσιστικό pick-me-up λόγω των ισχυρισμών ότι μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και το μεταβολισμό.

Λεμόνι, γεύση και πέψη πάνε μαζί

Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Στην πραγματικότητα, ένα στυμμένο λεμόνι παρέχει περίπου το 21% της ημερήσιας αξίας (DV) ενός ατόμου.

Όπως και άλλα εσπεριδοειδή – συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, του γκρέιπφρουτ και των λάιμ – τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Πρόκειται για ενώσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας και στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Εκτός από αυτό, τα λεμόνια περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά. Το νερό με λεμόνι περιέχει πολύ λίγες πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες ή ζάχαρη και περιέχει μόνο ίχνη άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως κάλιο, φυλλικό οξύ και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η κατανομή των θρεπτικών συστατικών για το νερό λεμονιού που περιέχει ένα στυμμένο λεμόνι 48 γραμμαρίων (g)Trusted Source έχει ως εξής:

10,6 θερμίδες

18,6 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, ή 21% DV

9,6 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος, ή 2% DV

49,4 mg καλίου, ή 1% DV

0,01 mg βιταμίνης Β-1, ή 1% DV

0,01 mg βιταμίνης Β-2, ή 1% DV

0,06 mg βιταμίνης Β-5, ή 1% DV

Αν και ένα μόνο ποτήρι δεν φαίνεται να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, το νερό με λεμόνι είναι ένα υγιεινό, χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη ρόφημα που μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη βιταμίνης C ενός ατόμου.

Για σύγκριση, η αντικατάσταση του λεμονιού με το χυμό μισού πορτοκαλιούΕμπιστευμένη πηγή (βάρους 43 g) θα παρείχε σχεδόν διπλάσιες θερμίδες, περίπου τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης και 24% DV βιταμίνης C.

Η θρεπτική αξία κάθε ποτηριού νερού με λεμόνι εξαρτάται από το πόσο χυμό λεμονιού περιέχει, καθώς και από τυχόν άλλα συστατικά.

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λεμονιού

Λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης C, της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και της οξύτητάς του, η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι ακόλουθες ενότητες θα τα αναλύσουν λεπτομερέστερα.

Χαρίζει στον οργανισμό σίγουρη ασπίδα : Αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή

Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και είναι πηγή φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες. Μειώνοντας τις κυτταρικές βλάβες, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο πολλών παθήσεων της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά το επιτυγχάνουν αυτό με την απορρόφηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιβλαβείς, νοσογόνες ενώσεις στο σώμα που δημιουργούνται από το οξειδωτικό στρες.

Τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών μειώνουν επίσης τη φλεγμονή στο σώμα.

Η ResearchTrusted Source έχει συνδέσει τη χρόνια φλεγμονή με το αυξημένο οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων της υγείας, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι αυτοάνοσες παθήσεις και ο καρκίνος.

Μια ανασκόπηση του 2019Trusted Source αναφέρει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και τους δείκτες μεταβολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανοχής στη γλυκόζη, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και του μεταβολισμού του λίπους.

Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση πληγών και τη βοήθεια του οργανισμού στην απορρόφηση σιδήρου από τα τρόφιμα.

Μπορεί να αποβάλλει τις πέτρες στα νεφρά

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λίθων στα νεφρά. Φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική θεραπεία.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μια συσσώρευση μετάλλων που συγκεντρώνονται στα νεφρά. Συνήθως αποτελούνται από οξικό ασβέστιο. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι μια ένωση που ονομάζεται κιτρικό άλας.

Η αύξηση της ποσότητας του κιτρικού στο σώμα αποτρέπει το σχηματισμό λίθων στα νεφρά σταματώντας τη σύνδεση του ασβεστίου με άλλες ενώσεις.

Το νερό με λεμόνι περιέχει υψηλές ποσότητες κιτρικού άλατος. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένου του λεμονιού, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των λίθων στα νεφρά.

Η έλλειψη νερού στο σώμα είναι μια κοινή αιτία των λίθων στα νεφρά. Επομένως, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι λεμόνι σε αυτό.

Τα οφέλη του νερού

Το νερό με λεμόνι είναι νερό με προσθήκη χυμού λεμονιού, που σημαίνει ότι έχει όλα τα οφέλη του κανονικού νερού.

Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει οφέλη για:

Απώλεια βάρους: Μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας και να ενισχύσει ελαφρώς το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Την ψυχική υγεία: Μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διάθεση και τη μνήμη.

Την υγεία του πεπτικού συστήματος: Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Απόδοση στην άσκηση: Μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.

Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβονται στο λεμόνι

Το νερό με λεμόνι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, το οξύ στα λεμόνια μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα δόντια πιο επιρρεπή σε τερηδόνα.

Η κατανάλωση όξινων ποτών μέσω καλαμάκι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών. Το ξέπλυμα του στόματος μετά από αυτό θα βοηθήσει επίσης.

Ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση νερού με λεμόνι, καθώς το σμάλτο μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση που έχει μαλακώσει από τα οξέα. Έτσι, για τα άτομα που τους αρέσει να πίνουν νερό με λεμόνι το πρωί, μπορεί να επιθυμούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν από το πρωινό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ