κατοικίδια-και-παιδιά-τα-οφέλη-της-συμ-61392

Κατοικίδια και παιδιά: Τα οφέλη της συμβίωσης, οι ευεργετικές ιδιότητες και ο ισχυρός δεσμός που δένει την οικογένεια

Ανάγνωση: 14'

Τα παιδιά αγαπούν τα κατοικίδιά τους – και για καλό λόγο. Τα μικρά και μεγάλα ζωάκια διδάσκουν, ευχαριστούν και προσφέρουν ένα ιδιαίτερο είδος συντροφικότητας. Ευτυχώς, όλη αυτή η αγάπη για τα κατοικίδια ζώα συχνά μεταφράζεται σε γονείς που καλωσορίζουν έναν τριχωτό (ή ίσως όχι και τόσο τριχωτό) φίλο στο σπίτι.

Υπολογίζεται ότι 4 στα 10 παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους σε μια οικογένεια με οικόσιτα ζώα, και το 90% όλων των παιδιών ζουν με ένα κατοικίδιο ζώο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, λέει η Gail F. Melson, Ph.D., ομότιμη καθηγήτρια αναπτυξιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα και συγγραφέας του βιβλίου Why the Wild Things Are: Τα ζώα στη ζωή των παιδιών.

Απόσπασμα αληθινής ιστορίας :

Όταν μεγάλωνα, είχα πάντα τουλάχιστον έναν σκύλο δίπλα μου σε κάθε περιπέτεια, και η σύζυγός μου μεγάλωσε σε φάρμα. Έτσι, σχεδιάζαμε από την αρχή να κάνουμε τα ζώα μέρος της ζωής του παιδιού μας, και είμαστε ήδη πολύ χαρούμενοι με το πόσο ενθουσιωδώς η κόρη μας, η Ναταλία , έχει αγκαλιάσει τα κατοικίδια ζώα.

Ο φυσικός της ζήλος και το πάθος της για τα ζώα κάθε είδους οδήγησαν στο σημερινό μας ‘θηριοτροφείο’ που αποτελείται από έναν γερμανικό ποιμενικό, τρεις γάτες, ένα ενυδρείο γλυκού νερού, καθώς και ένα εντυπωσιακά μακρόβιο ενυδρείο με θαλάσσιες μαϊμούδες που παραγγέλθηκαν μέσω ταχυδρομείου. Και επειδή ζούμε σε 4 1/2 στρέμματα δάσους στην Πενσυλβάνια, έχουμε μια ατελείωτη σειρά από εμφανίσεις χελωνών, ποντικιών, τυφλοπόντικων, βατράχων, φρύνων, γυρίνους, πάπιες, χήνες και γυμνοσάλιαγκες – για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Όλα αυτά τα θηρία ήταν ευεργετικά για την ανάπτυξη της Νάταλι, αλλά εκπλαγήκαμε από το πόσο εκτεταμένα ήταν αυτά τα οφέλη. Όπως οι περισσότεροι γονείς, η σύζυγός μου και εγώ βασιστήκαμε στην κοινή λογική ότι η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων γύρω μας θα βοηθούσε να μάθει η κόρη μας υπευθυνότητα και ίσως ενσυναίσθηση. Αλλά μάθαμε επίσης ότι η παρουσία των ζώων στο σπίτι μας βοηθά στην προώθηση της συναισθηματικής, γνωστικής, κοινωνικής και σωματικής ανάπτυξής της.

Και όπως αποδείχθηκε, δεν είναι μόνο η οικογένειά μας που έχει επωφεληθεί από την παρουσία κατοικίδιων ζώων. Ανακάλυψα ότι υπάρχουν πολλά αδιάσειστα στοιχεία που υποστηρίζουν το πώς η κατοχή ενός κατοικίδιου μπορεί να αποδώσει τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες.”

Ακολουθούν έξι οφέλη των κατοικίδιων ζώων για τα παιδιά, μαζί με τις γνώσεις ειδικών από παιδιάτρους, καθηγητές και συγγραφείς που τα υποστηρίζουν.

1. Τα κατοικίδια βοηθούν στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών

Ενώ οι ομάδες βιβλίου είναι η μόδα μεταξύ των φίλων της μητέρας της, η Νάταλι έχει τη δική της αναγνωστική φυλή: Τη βρίσκουμε συχνά κουλουριασμένη στο κρεβάτι της ή ξαπλωμένη σε μια φωλιά από κουβέρτες σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού, να διαβάζει σε μία ή περισσότερες από τις γάτες της. Τις χαϊδεύει καθώς διαβάζει, σταματά για να τους δείξει εικόνες και τους κάνει ερωτήσεις. Τις καθησυχάζει ακόμη και κατά τη διάρκεια τρομακτικών σημείων της ιστορίας.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, λέει η Mary Renck Jalongo, Ph.D., καθηγήτρια εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Indiana της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του βιβλίου The World of Children and Their Companion Animals. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η εισαγωγή ζώων θεραπείας (κυρίως σκύλων) στα σχολεία βοηθάει πολλά παιδιά με αναπηρία να μάθουν. Τώρα διαπιστώνουν ότι όλα τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία ενός μη επικριτικού φίλου με πατούσες.

Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από τα παιδιά να διαβάσουν μπροστά σε έναν συνομήλικό τους, έναν ενήλικα και έναν σκύλο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα άγχους τους και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ήταν πιο χαλαρά γύρω από το ζώο, όχι από τους ανθρώπους. “Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε και κάποιος σας λέει: “Ώρα να πάρετε το βιβλίο σας και να δουλέψετε”, αυτή δεν είναι μια πολύ ελκυστική προσφορά”, λέει ο Δρ Jalongo. “Το να κουλουριαστείτε με έναν σκύλο ή μια γάτα, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο ελκυστικό”.

2. Προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη

Σε μια άλλη μελέτη, τα παιδιά ρωτήθηκαν ποιες συμβουλές θα έδιναν στα λιγότερο δημοφιλή παιδιά για να κάνουν φίλους. Η κορυφαία απάντηση δεν επικεντρώθηκε σε ένα δραστήριο παιχνίδι ή τα απαραίτητα αθλητικά παπούτσια. Αντίθετα, η απάντησή τους ήταν απλή: Πάρτε ένα κατοικίδιο.

Είτε πρόκειται για χάμστερ είτε για άλογο, λέει ο Δρ Jalongo, ένα ζώο δίνει στο παιδί κάτι για να μιλήσει και ένα κοινό ενδιαφέρον με άλλα παιδιά.

Τα ζώα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μεγάλη πηγή παρηγοριάς. Ο Dr. Melson ρώτησε μια ομάδα 5χρονων ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων τι έκαναν όταν ένιωθαν θλίψη, θυμό, φόβο ή όταν είχαν ένα μυστικό να μοιραστούν. Περισσότερο από το 40% ανέφεραν αυθόρμητα ότι στράφηκαν στα κατοικίδιά τους. “Τα παιδιά που παίρνουν υποστήριξη από τους ζωικούς τους συντρόφους αξιολογήθηκαν από τους γονείς τους ως λιγότερο αγχωμένα και αποσυρμένα”, λέει η ίδια.

3. Τα ζώα βοηθούν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών

Ο Δρ Μέλσον άρχισε να μελετά την επίδραση των κατοικίδιων ζώων προκειμένου να μάθει πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν την ικανότητα να φροντίζουν τους άλλους. “Η φροντίδα δεν είναι μια ιδιότητα που εμφανίζεται ξαφνικά στην ενήλικη ζωή, όταν τη χρειαζόμαστε”, λέει. “Και δεν μαθαίνεις να φροντίζεις επειδή σε φρόντισαν ως παιδί. Οι άνθρωποι χρειάζονται έναν τρόπο να εξασκούνται στο να είναι φροντιστές όταν είναι νέοι”.

Στον σύγχρονο κόσμο μας, υπάρχουν ελάχιστες ευκαιρίες για τα παιδιά να φροντίσουν άλλα ζωντανά πράγματα εκτός από τα κατοικίδια ζώα. “Σε πολλές άλλες χώρες, τα αδέλφια φροντίζουν το ένα το άλλο, αλλά στις ΗΠΑ αυτό δεν είναι πολιτισμικά αποδεκτό”, λέει ο Dr. Melson.

Πώς λοιπόν φυτεύονται οι σπόροι των καλών γονικών δεξιοτήτων κατά την παιδική ηλικία; Ο Δρ Melson πιστεύει ότι ένας τρόπος είναι μέσω των κατοικίδιων ζώων. Στην έρευνά της, παρακολούθησε πόσο χρόνο αφιέρωναν τα παιδιά άνω των 3 ετών στην ενεργό φροντίδα των κατοικίδιων ζώων τους σε σχέση με τη φροντίδα ή ακόμη και το παιχνίδι με τα μικρότερα αδέλφια τους. Κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου, τα παιδιά που είχαν κατοικίδια ξόδευαν 10,3 λεπτά στη φροντίδα- εκείνα που είχαν μικρότερα αδέρφια αλλά δεν είχαν κατοικίδια ξόδευαν μόνο 2,4 λεπτά.

“Η φροντίδα των ζώων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα αγόρια, επειδή η φροντίδα ενός ζώου δεν θεωρείται “κοριτσίστικο” πράγμα όπως η φύλαξη των παιδιών, το παιχνίδι στο σπίτι ή το παιχνίδι με τις κούκλες”, λέει ο Dr. Melson. Τα πρότυπα των φύλων μπορεί να παίζουν μεγάλο ρόλο. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν περισσότερο από τα αγόρια στη φροντίδα του μωρού τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι, αλλά όταν πρόκειται για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, και τα δύο φύλα παραμένουν εξίσου εμπλεκόμενα.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

Κανένας ειδικός στον κόσμο -ούτε καν ο ζωηρός ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Happy Tails Grooming Salon λίγα τετράγωνα μακριά από το σπίτι μου- δεν θα συμφωνήσει με τη θεωρία μου ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του σχετικά μικρού αριθμού μολύνσεων στα αυτιά της Νάταλι (δύο) και του αριθμού των γατών στο σπίτι μας (τρεις). Οπότε, εντάξει, μάλλον κάνω λάθος που πιστεύω ότι τα αιλουροειδή μειώνουν τον κίνδυνο ωτίτιδας ενός παιδιού. Αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών από ορισμένες τουλάχιστον ασθένειες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 από τον Dennis Ownby, M.D., παιδίατρο και επικεφαλής του τμήματος αλλεργίας και ανοσολογίας του Medical College of Georgia, στην Augusta, η κατοχή πολλών κατοικίδιων ζώων μειώνει στην πραγματικότητα τον κίνδυνο ενός παιδιού να αναπτύξει ορισμένες αλλεργίες.

Η έρευνά του παρακολούθησε μια ομάδα 474 μωρών από τη γέννηση έως την ηλικία των 7 ετών περίπου. Διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε δύο ή περισσότερα σκυλιά ή γάτες ως μωρά είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν κοινές αλλεργίες σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν κατοικίδια στο σπίτι. Τα παιδιά που είχαν ζώα είχαν λιγότερα θετικά δερματικά τεστ σε αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων -όπως τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων και των ακάρεων της σκόνης- και επίσης σε εξωτερικά αλλεργιογόνα, όπως το αγριόχορτο και το γρασίδι.

Και νεότερες μελέτες, όπως αυτή που έγινε το 2018, διαπίστωσαν επίσης μια “δοσοεξαρτώμενη” συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των κατοικίδιων ζώων στα οποία εκτέθηκε ένα παιδί κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του με την εμφάνιση αλλεργικών ασθενειών. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα κατοικίδια, τόσο λιγότερες αλλεργικές παθήσεις ήταν πιθανό να εμφανίσει το παιδί. Η μελέτη ανέφερε μάλιστα το φαινόμενο της “μίνι φάρμας”, αλλά σημείωσε ότι τα σκυλιά και οι γάτες στο σπίτι ήταν εξίσου ευεργετικά.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ο δρ Ownby έχει μια θεωρία: “Όταν ένα παιδί παίζει με έναν σκύλο ή μια γάτα, τα ζώα συνήθως το γλείφουν”, λέει. “Αυτό το γλείψιμο μεταφέρει βακτήρια που ζουν στο στόμα των ζώων και η έκθεση στα βακτήρια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ανταποκρίνεται σε άλλα αλλεργιογόνα“.

5. Τα παιδιά χτίζουν υγιή αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους φροντίζοντας ένα ζώο

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2017 σχετικά με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα διαπίστωσε ότι η συντροφικότητα μέσω ενός φίλου κατοικίδιου ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χτίσουν αυτοεκτίμηση. “Η ανασκόπηση βρήκε στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και ενός ευρέος φάσματος συναισθηματικών οφελών για την υγεία από την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων στην παιδική ηλικία- ιδιαίτερα για την αυτοεκτίμηση και τη μοναξιά”, κατέληξαν οι συγγραφείς.

6. Τα κατοικίδια προάγουν την ευημερία της οικογένειας καθώς είναι συχνά συνδετικός κρίκος

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των κατοικίδιων ζώων είναι συχνά απροσδόκητο, ακόμη και για τους γονείς που μεγάλωσαν κοντά σε ζώα: Μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να δυναμώσουν και να έρθουν πιο κοντά. “Κάθε φορά που ρωτάω παιδιά και γονείς αν τα κατοικίδια ζώα τους είναι πραγματικά μέλη της οικογένειας, οι περισσότεροι από αυτούς φαίνονται έκπληκτοι -και σχεδόν προσβεβλημένοι- με την ερώτηση”, λέει ο Δρ Melson. Η πιο συνηθισμένη απάντηση: “Φυσικά και είναι!”

Ένα κατοικίδιο ζώο είναι συχνά το επίκεντρο των δραστηριοτήτων που κάνουν οι οικογένειες μαζί. Όλοι πηγαίνουν το σκύλο βόλτα, μοιράζονται την περιποίηση και το τάισμα ή πέφτουν στο πάτωμα και παίζουν μαζί του. Υπάρχουν ακόμη και οφέλη από το να παρακολουθείτε απλώς μια γάτα να κυνηγάει την ουρά της ή ένα ψάρι να κολυμπάει στο ενυδρείο του.

Η ενασχόληση με τα κατοικίδια ζώα προσφέρει τη θαυμάσια δυνατότητα επιβράδυνσης του ταραχώδους ρυθμού της σύγχρονης ζωής. Αν κάποιος σας ρωτήσει τι κάνατε, μπορεί να απαντήσετε “τίποτα”. Και σε αυτή την εποχή των υπερβολικά προγραμματισμένων παιδιών και των γονέων που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, το “τίποτα” μπορεί να είναι ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Κάθε ζωντανός οργανισμός αξίζει τον σεβασμό και την ευγένεια. Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν κατοικίδια το ενισχύει τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Οι ρόλοι της υπηρέτριας, ο μοναχικός θάνατος, η απομόνωση και η συγκίνηση

“Μην έρθουν ξένοι στο «αντίο” Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Να κλαίει ο άγνωστος και να μην κλαίει ο συνάδελφος κι ο φίλος

Πέθανε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ