ρίγανη-τα-σημαντικά-οφέλη-για-την-υγεί-61655

Ρίγανη : Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ιδιότητές της και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανάγνωση: 13'

Η θαυματουργή όπως πολλές φορές τη λένε, ρίγανη, είναι ένα απο τα βότανα που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Σχεδόν όλοι τη χρησιμοποιούν καθημερινά, εφόσον βρίσκεται στο μενού της μεσογειακής διατροφής. Αρωματίζει τα φαγητά, δίνει αυτό το “κάτι” και οι παλαιότεροι ξέρουν μικρά μυστικά για να τη μετατρέψουν σε μικρή “θεραπεία”.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνέδεαν τη ρίγανη με τη χαρά και την ευτυχία. Το όνομα προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “oros”, που σημαίνει βουνό, και “ganos”, που σημαίνει χαρά. Υπάρχουν διάφορα είδη ρίγανης. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το Oregano vulgare, επίσης γνωστό ως ισπανικό θυμάρι και άγρια μαντζουράνα.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ρίγανη στη διατροφή ως συμπλήρωμα και ως αρωματικό έλαιο. Τα αντιοξειδωτικά θυμόλη, καρβακρόλη, λιμονένιο, τερπινένιο, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο δίνουν στο βότανοΕμπιστευμένη Πηγή τη γεύση και το άρωμά του. Συμβάλλουν επίσης στα οφέλη του ελαίου ρίγανης για την υγεία. Η ρίγανη παρέχει και άλλα αντιοξειδωτικά όταν οι άνθρωποι την καταναλώνουν στη διατροφή τους.

Τα μικρά και θαυματουργά οφέλη της ρίγανης

Οι άνθρωποι σε όλη την περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιούν τη ρίγανη εδώ και αιώνες στη βοτανοθεραπεία για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως:

δερματικές πληγές

μυϊκούς πόνους

άσθμα

κράμπες

διάρροια

δυσπεψία

κρυολογήματα

για την ενίσχυση της γενικής υγείας

Οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη από τη χρήση της ρίγανης, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει:

στην καταπολέμηση των βακτηρίων

στην ανακούφιση από τη φλεγμονή

να ρυθμίσει το σάκχαρο και τα λιπίδια του αίματος

να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η ρίγανη και άλλα βότανα παρέχουν αντιοξειδωτικά. Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι τοξικές ουσίες που προκύπτουν από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του διαβήτη.

Η σημαντικότερες αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Αυτά μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Σε εργαστηριακή μελέτη του 2019, η καρβακρόλη και η θυμόλη εμπόδισαν την ανάπτυξη διαφόρων στελεχών βακτηρίων Staphyloccus aureus (S. aureus) σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων στα τρόφιμα. Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις ασθένειες που γίνονται ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, οι ερευνητέςTrusted Source πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του ελαίου ρίγανης σε διάφορα μικρόβια που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα.

Το έλαιο έδειξε “σημαντική αντιβακτηριακή δράση” έναντι 11 τέτοιων μικροβίων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ουσίες της ρίγανης θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην καταπολέμηση ασθενειών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά.Ενώ οι δοκιμές αυτές δείχνουν ότι οι ενώσεις της ρίγανης μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση ρίγανης θα αποτρέψει τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι αντιφλεγμωνήδεις ιδιότητες της ρίγανης που αποτρέπουν τις ασθένεις του χειμώνα

Σύμφωνα με μια βιβλιογραφική επισκόπηση, τα έλαια και τα συστατικά του ελαίου ρίγανης, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα ρίγανης μείωσε τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

αυτοάνοση αρθρίτιδα

αλλεργικό άσθμα

ρευματοειδή αρθρίτιδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες χρησιμοποίησαν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ρίγανης. Αυτό δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση ρίγανης στη διατροφή των ανθρώπων.

Το δενδρολίβανο είναι ένα άλλο βότανο που μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η γερή “ασπίδα” της ρίγανης κατά του καρκίνου

Ορισμένα από τα συστατικά της ρίγανης μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις ότι τα εκχυλίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης του DNA στα κύτταρα που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες, στην ακτινοβολία και στα μιτογόνα, έναν τύπο πρωτεΐνης που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη κυτταρική διαίρεση.Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ενδείξεις ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του μελανώματος και την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος.

Ενώ η κατανάλωση ρίγανης από μόνη της είναι απίθανο να αποτρέψει τον καρκίνο, μια ποικίλη, φυτική διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κυτταρικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.Το 2013, εργαστηριακές μελέτες υπέδειξαν ότι το Origanum majorana θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της εξέλιξης του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Ο ρόλος της ρίγανης στον έλεγχο του διαβήτη

Οι ενώσεις της ρίγανης μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 σε τρωκτικάTrusted Source κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα Origanum μπορεί να βοηθήσει:

να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη

να ρυθμίσει την έκφραση γονιδίων που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων

να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς του ήπατος και των νεφρών

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη φύλλα και λάδι ρίγανης για να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι τον προκαλεί, αλλά το οξειδωτικό στρες μπορεί να παίζει ρόλοΕμπιστευμένη πηγή.

Το 2015, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα ρίγανης βελτίωσε τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια. Πρότειναν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, στην επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ικανότητά της να αποτρέπει τον κυτταρικό θάνατο.

Ρίγανη και Κατάθλιψη

Το 2018, οι επιστήμονες Trusted Source εξέτασαν πώς η θεραπεία με έλαιο ρίγανης και άλλες ουσίες επηρέασε αρουραίους με κατάθλιψη λόγω χρόνιου απρόβλεπτου στρες.

Μετά από 14 ημέρες, η συμπεριφορά που σχετιζόταν με το στρες βελτιώθηκε στους αρουραίους που έλαβαν τη θεραπεία με ρίγανη. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρίγανη μπορεί να ανακουφίσει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με το στρες.

Μερικά πιο γενικά και πιθανά οφέλη της ρίγανης

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, οι άνθρωποι λαμβάνουν προϊόντα ρίγανης από το στόμα για:

βήχα

άσθμα

αλλεργίες

κρουπ

βρογχίτιδα

επώδυνες κράμπες εμμήνου ρύσεως

ρευματοειδής αρθρίτιδα

λοιμώξεις και διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος

πονοκέφαλοι

διαβήτης

αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού

καρδιακές παθήσεις

υψηλή χοληστερόλη

Οι άνθρωποι εφαρμόζουν έλαιο ρίγανης στο δέρμα για:

ακμή

το πόδι του αθλητή

πιτυρίδα

πληγές, πονόδοντο και ασθένειες των ούλων

κονδυλώματα

πληγές

δακτυλίτιδα

ροδόχρου ακμή

ψωρίαση

τσιμπήματα εντόμων και ως εντομοαπωθητικό

μυϊκός και αρθρικός πόνος

κιρσοί

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη φαρμακευτική χρήση της ρίγανης ως διαιτητικό βότανο, συμπλήρωμα ή έλαιο στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ελαίου ρίγανης και διασφαλίζουν ότι σε τυχόν τοπικές εφαρμογές χρησιμοποιείται αραιωμένη μορφή του ελαίου.

Η διατροφική αξία της ρίγανης

Υπάρχουν πολλά είδη ρίγανης και η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά σε ένα κουταλάκι του γλυκού (tsp) ή 1 γραμμάριο αποξηραμένων φύλλων ρίγανης. Δείχνει επίσης πόση ποσότητα χρειάζεται ένας ενήλικας από κάθε θρεπτικό συστατικό, σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς. Οι απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου.

Nutrient Amount Daily adult requirement
Energy (calories) 2.7 1,800–3,000
Carbohydrate (g) 0.7 130
Fiber (g) 0.4 25.2–33.6
Calcium (millgrams [mg]) 16.0 1,000–1,200
Phosphorus (mg) 1.5 700
Potassium (mg) 12.6 4,700
Folate (mcg, DFE) 2.4 400

Μικρά μαγειρικά μυστικά με τη ρίγανη

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φύλλα ξερά ή φρέσκα για να προσθέσουν μια “μεσογειακή” γεύση σε μια σειρά από πιάτα.Συνδυάζεται καλά με την ντομάτα και συχνά χρησιμοποιείται σε πίτσες και σάλτσες ζυμαρικών. Το προσθέτουν επίσης σε:

αρτοσκευάσματα

πιάτα λαχανικών

όσπρια, όπως φακές και ρεβίθια

ψάρια

πιάτα με τσίλι

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προσθήκη του στο φαγητό:

Κατά το μαγείρεμα, πασπαλίστε το κρέας, το κοτόπουλο με ρίγανη για γεύση.

Χρησιμοποιήστε την σε μαρινάδες ή γεμίσεις.

Ψιλοκόψτε και ανακατέψτε σε ζύμη ψωμιού ή πίτσας για αρωματική γεύση.

Προσθέστε φρέσκα φύλλα ρίγανης σε μια σαλάτα.

Πασπαλίστε πάνω σε φέτες μοτσαρέλας και ντομάτας και περιχύστε με ελαιόλαδο.

Για να μετριάσετε τη γεύση, δοκιμάστε τα εξής:

Προσθέστε προς το τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος για μέγιστη γεύση.

Ψιλοκόψτε, συνθλίψτε ή αλέστε τα φύλλα για να απελευθερώσετε περισσότερο άρωμα.

Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα και αυξήστε την κλίμακα, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να κάνει το φαγητό πικρό.

Εάν μια συνταγή ζητά ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, αυτό ισοδυναμεί με μία κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη.

Οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν ρίγανη αποξηραμένη ή φρέσκια στα παντοπωλεία. Μπορούν επίσης να την καλλιεργήσουν σε μια γλάστρα στο περβάζι του παραθύρου ή στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Είναι πολυετές φυτό, που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί όλο το χρόνο.

Διάφορες διαφορετικές μορφές ρίγανης είναι διαθέσιμες για αγορά στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της αποξηραμένης ρίγανης και των σπόρων ρίγανης για την καλλιέργεια του βοτάνου.

Οι κίνδυνοι που μπορούν να κρύβονται στη κατανάλωση ρίγανης

Η ρίγανη ως βότανο, έλαιο ή συμπλήρωμα είναι πιθανό να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να ρωτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα, ειδικά αν παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν κάποια ιατρική πάθηση. Να αποφεύγουν τα προϊόντα ρίγανης για 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Να αραιώνουν τα αιθέρια έλαια πριν από τη χρήση, είτε με ένα έλαιο φορέα, όπως το ελαιόλαδο, είτε σε νερό, όπως για ένα ατμόλουτρο. Η συγκέντρωση του ελαίου ρίγανης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1%, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος.

Μπορεί να είναι επικίνδυνο να καταπιείτε αιθέρια έλαια ή να τα εφαρμόσετε στο δέρμα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν τον σωστό τρόπο χρήσης κάθε προϊόντος για την αποφυγή τοξικότητας.Η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.

Τα άτομα με αλλεργία σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Lamiaceae, στην οποία περιλαμβάνονται η ρίγανη, ο βασιλικός, η λεβάντα, η μέντα και το φασκόμηλο, θα πρέπει να προσέχουν, καθώς μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στη ρίγανη.

Η ρίγανη είναι ένα από τα πιο νόστιμα μυρωδικά που μπορούν να προσθεθούν στο καθημερινό μας μαγείρεμα, καθώς και να βοηθήσουν και τον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα με τις ιδιαίτερα ευεργετικές ικανότητες που προσφέρει.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σκέτος θησαυρός: Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ