γονείς-και-έφηβοι-8-τρόποι-να-ενισχύσετ-62022

Γονείς και έφηβοι: 8 τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

Ανάγνωση: 11'

Τα παιδιά που έδειχναν αυτοπεποίθηση σε όλη την παιδική ηλικία μπορεί να δυσκολεύονται να τη διατηρήσουν και κατά την εφηβεία. Για πολλούς, η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη αμφιβολίες για τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς πολλοί αναπτύσσουν αμφισβητούμενη εικόνα του σώματος και ανασφάλεια.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε τον έφηβο να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, κάτι που θα ωφελήσει το παιδί σας με διάφορους τρόπους. Οι έφηβοι που έχουν αυτοπεποίθηση είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να χειριστούν την πίεση από τους συνομήλικους, να περιηγηθούν σε δύσκολες σχέσεις γνωριμιών, να πάρουν σωστές αποφάσεις και να ανακάμψουν από αποτυχίες. Ακολουθούν οκτώ στρατηγικές που θα του ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και θα τον βοηθήσουν να λειτουργεί πιο αποδοτικά για όλη του τη ζωή.

Προωθήστε την αυτοβελτίωση

Οι έφηβοι που δυσκολεύονται να κατακτήσουν μια δεξιότητα μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι εντελώς αποτυχημένοι. Για παράδειγμα, ένας έφηβος που δυσκολεύεται στα μαθηματικά μπορεί να αποφασίσει ότι δεν είναι έξυπνος. Ή ένας έφηβος που αποτυγχάνει να μπει στην ομάδα ποδοσφαίρου μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα είναι ποτέ καλός στον αθλητισμό.

Υπάρχει μια υγιής ισορροπία μεταξύ της αυτοαποδοχής και της αυτοβελτίωσης. Δείξτε στον έφηβό σας ότι είναι δυνατό να αποδέχεται τα ελαττώματα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να γίνει καλύτερος. Αντί να χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “ηλίθιο”, βοηθήστε τον έφηβό σας να δει ότι ενώ αγωνίζεται ακαδημαϊκά, μπορεί να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος.

Για να προωθήσετε την αυτοβελτίωση του εφήβου σας, βοηθήστε τον να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία καθώς και τις αδυναμίες του. Στη συνέχεια, εμπλέξτε τους στη θέσπιση στόχων και στην επίλυση προβλημάτων, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν για να βελτιωθούν στους τομείς στους οποίους δυσκολεύονται. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι που θέτουν είναι εφικτοί και εντός του δικού τους ελέγχου και, στη συνέχεια, καταστρώστε ένα σχέδιο για το πώς θα επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια αντί για το αποτέλεσμα

Αντί να επαινέσετε τον έφηβο για τον καλό βαθμό που πήρε σε ένα διαγώνισμα, επαινέστε τον για όλη τη μελέτη που έκανε. Αντί να πείτε: “Μπράβο σου που πέτυχες αυτούς τους πέντε πόντους στο παιχνίδι”, πείτε: “Όλη αυτή η εξάσκηση που έκανες απέδωσε καρπούς”. Δείξτε τους ότι είναι σημαντικό να προσπαθούν σκληρά και ότι δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρνουν πάντα.

Ο έφηβός σας μπορεί να ελέγχει την προσπάθειά του, αλλά δεν μπορεί πάντα να ελέγχει το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε την ενέργεια και την προσπάθειά τους, ώστε να μην πιστεύουν ότι αξίζουν έπαινο μόνο όταν πετυχαίνουν.

Διδάξτε δεξιότητες αυτοπεποίθησης

Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους με τον κατάλληλο τρόπο. Ένας διεκδικητικός έφηβος θα είναι σε θέση να ζητήσει βοήθεια όταν δεν καταλαβαίνει τις σχολικές εργασίες, αντί να αφήσει τον εαυτό του να μείνει πίσω.

Ένας έφηβος που μπορεί να μιλήσει, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αντιμετωπιστεί άσχημα από τους συνομηλίκους του. Θα υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν δεν του αρέσει ο τρόπος με τον οποίο του φέρονται και θα μπορεί να ζητήσει αυτό που χρειάζεται με άμεσο τρόπο.

Για να διδάξετε στον έφηβο να είναι διεκδικητικός, ξεκινήστε μιλώντας για τη διαφορά μεταξύ του να είσαι διεκδικητικός και να είσαι επιθετικός. Ενημερώστε τον ότι το να είσαι διεκδικητικός σημαίνει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας μια δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή χωρίς να είσαι αγενής ή να φωνάζεις στους άλλους ανθρώπους.

Άλλοι τρόποι για να μεταδώσετε δεξιότητες διεκδικητικότητας περιλαμβάνουν το να τους επιτρέπετε να κάνουν επιλογές και να τους ενισχύετε ότι έχουν δικαιώματα -ιδιαίτερα το δικαίωμα να λένε όχι σε οτιδήποτε τους κάνει να νιώθουν άβολα. Δώστε τους άφθονες ευκαιρίες να εξασκήσουν τις δεξιότητες διεκδικητικότητας στο σπίτι, προσφέροντάς τους επιλογές και επιτρέποντάς τους την ελευθερία να λένε όχι σε πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν.

Ενθαρρύνετε νέες ευκαιρίες

Το να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες, να ανακαλύπτουν κρυμμένα ταλέντα και να προκαλούν τον εαυτό τους μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης των εφήβων. Όμως πολλοί έφηβοι φοβούνται την αποτυχία και δεν θέλουν να φέρουν τον εαυτό τους σε δύσκολη θέση.

Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να ενταχθεί σε μια νέα λέσχη, να παίξει ένα μουσικό όργανο, να ασχοληθεί με εθελοντική εργασία ή να βρει μια δουλειά μερικής απασχόλησης. Η κατάκτηση νέων δεξιοτήτων θα τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Επιπλέον, η συμμετοχή σε μια ομάδα δεν τους παρέχει μόνο ευκαιρίες φιλίας, αλλά μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Πρότυπο αυτοπεποίθησης

Ο έφηβός σας θα μάθει περισσότερα για την αυτοπεποίθηση με βάση αυτά που κάνετε -όχι αυτά που λέτε. Αν είστε ένοχοι να κάνετε επικριτικές δηλώσεις για το σώμα σας ή τις ικανότητές σας, θα διδάξετε στο παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Γίνετε το πρότυπο για το πώς να αντιμετωπίζετε νέες καταστάσεις με θάρρος και αυτοπεποίθηση και δείξτε πόσο σημαντικό είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας. Μιλήστε στον έφηβό σας για στιγμές που υπήρξατε γενναίοι ή για πράγματα που κάνατε στη ζωή σας για να αναπτύξετε την αυτοπεποίθησή σας.

Δημιουργήστε αυτοεκτίμηση

Αν ο έφηβός σας νιώθει καλά μόνο όταν παίρνει έναν συγκεκριμένο αριθμό likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όταν χωράει σε ένα συγκεκριμένο νούμερο παντελονιού, θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή του όταν οι καταστάσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του. Το να βασίζετε την αυτοεκτίμησή σας σε επιφανειακά πράγματα, εξωτερικές συνθήκες ή άλλους ανθρώπους οδηγεί μακροπρόθεσμα σε έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Βοηθήστε τον έφηβό σας να χτίσει ένα υγιές και σταθερό θεμέλιο για την αυτοεκτίμησή του. Δώστε έμφαση στις αξίες σας και διδάξτε του ότι η αληθινή αυτοεκτίμηση είναι να ζει σύμφωνα με αυτές τις αξίες. Βοηθήστε τον να δει ότι είναι πιο σημαντικό να είναι ευγενικός και στοργικός παρά λεπτός ή ελκυστικός.

Εξισορροπήστε την ελευθερία με την καθοδήγηση

Η μικροδιοίκηση των επιλογών του εφήβου σας θα ενισχύσει μόνο το ότι δεν μπορείτε να τον εμπιστευτείτε να παίρνει καλές αποφάσεις ανεξάρτητα. Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε ακριβώς τη σωστή ποσότητα ελευθερίας με άφθονη καθοδήγηση.

Παρέχετε στον έφηβό σας πολλές ευκαιρίες να εξασκήσει τις δεξιότητες που έχετε διδάξει. Αφήστε τον να βιώσει τις φυσικές συνέπειες και θα μάθει από τα δικά του λάθη. Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξουν αυξημένη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να κάνουν υγιεινές επιλογές.

Βοηθήστε να αναπτυχθεί θετικός εσωτερικός μονόλογος

Ο εσωτερικός μονόλογος του εφήβου σας θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνεται για τον εαυτό του. Αν σκέφτεται πάντα πράγματα όπως: “Είμαι τόσο άσχημος” ή “Δεν αρέσω σε κανέναν”, είναι βέβαιο ότι θα νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Μάθετε στον έφηβό σας να αναπτύσσει υγιή διάλογο με τον εαυτό του.

Επισημάνετε πόσες σκέψεις δεν είναι αληθινές και βοηθήστε τους να δουν πώς το να είστε υπερβολικά σκληροί μπορεί να είναι επιζήμιο. Διδάξτε τους να αναδιαμορφώνουν παράλογες σκέψεις, όπως “Θα αποτύχω επειδή είμαι ηλίθιος”, με κάτι πιο ρεαλιστικό, όπως “Μπορώ να περάσω το μάθημα των μαθηματικών αν δουλέψω σκληρά”.

Μια κουβέντα από το Verywell

Όταν ένας έφηβος έχει αυτοπεποίθηση, έχει την ικανότητα να παίρνει ρίσκα, να σκέφτεται έξω από τα όρια και να επιδιώκει τα πράγματα που θέλει στη ζωή του. Η ύπαρξη αυτοπεποίθησης μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στην ανθεκτικότητά τους -ιδιαίτερα αν είναι εφοδιασμένοι με την ιδέα ότι θα ανακάμψουν ακόμη και από τις πιο δύσκολες προκλήσεις.

Για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του εφήβου σας, κάντε την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τακτικό μέρος της γονικής σας μέριμνας. Προκαλέστε τους συστηματικά, ενθαρρύνετέ τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα και κυρίως να πιστεύουν στον εαυτό τους ακόμη και όταν αποτυγχάνουν. Βοηθήστε τους να θέσουν στόχους και στη συνέχεια γίνετε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τους, εστιάζοντας περισσότερο στη σκληρή δουλειά τους παρά στα πραγματικά αποτελέσματα. Με προσπάθεια και συνέπεια, θα χτίσετε μια αυτοπεποίθηση στον έφηβό σας που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει ακόμα και τις πιο δύσκολες αναποδιές.

Αν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειές σας ο έφηβός σας εξακολουθεί να παλεύει με το άγχος ή να εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης, μιλήστε στο γιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Είναι πιθανό η χαμηλή αυτοεκτίμησή του να είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος ψυχικής υγείας. Με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση και να μάθουν πώς να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην πορεία.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στην αυλή του σπιτιού: Από λάθος σκότωσε τη μητέρα του

Το «θαύμα» της τεχνητής νοημοσύνης: Άντρας με καρκίνο τελευταίου σταδίου «δεν θα αποχωριστεί» ποτέ την οικογένειά του

Αποκαλύπτει η Νατάσα Θεοδωρίδου: Το μυστήριο με τις πλαστικές, η ομοιότητα με τις κόρες της και ο τρόπος αδυνατίσματος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ