χαμομήλι-τα-οφέλη-στην-υγεία-οι-ευεργε-61211

Χαμομήλι: Τα οφέλη στην υγεία, οι ευεργετικές ιδιότητες και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανάγνωση: 9'

Το χαμομήλι εκτός από ένα εύγευστο ρόφημα που προσφέρει χαλάρωση, μπορεί να ωφελεί σημαντικά και στον οργανισμό μας με τη συστηματική του κατανάλωση. Είναι ένα ρόφημα ευρέως γνωστό και προτιμάται πολύ συχνά συγκριτικά με άλλα είδη ροφημάτων. Το τσάι από χαμομήλι εμπεριέχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά αυτόν το τρόπο να “καθαρίσει” ο οργανισμός και έτσι να αποτρέψει σε βάθος χρόνου την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, καθώς επίσης είναι πολύ βοηθητικό ως προς την πέψη και την βελτίωση του ύπνου.

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα δημοφιλές ρόφημα από ένα βότανο που προέρχεται από τα μαργαριτόμορφα άνθη της οικογένειας των φυτών Asteraceae. Είναι πασίγνωστο για την κατανάλωσή του πολλούς αιώνες τώρα, ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις της υγείας. Για τη διαδικασία της παρασκευής του, τα άνθη χαμομηλιού αποξηραίνονται και στη συνέχεια εγχέονται σε ζεστό νερό.

Ως ρόφημα, το τσάι χαμομηλιού καταναλώνεται πολύ συχνά από μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θέλουν να αποφύγουν την καφείνη, ως μία εναλλακτική λύση, σε σύγκριση με το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Επιπλέον, το προτιμούν ακόμα και για τη γήινη και γλυκιά γεύση του. Επιπλέον, το τσάι χαμομηλιού είναι ενισχυμένο με αντιοξειδωτικά που μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Το χαμομήλι έχε ακόμα ιδιότητες που μπορεί επίσης να βοηθήσουν άμεσα τον ύπνο και την πέψη.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα παρουσίασουμε τους 5 πιο σημαντικούς τρόπους κατά τους οποίους το χαμομήλι ενισχύει την υγείας μας.

1. Το χαμομήλι μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ύπνου

Το χαμομήλι μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό χαλαρωτικό και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας, οι οποίοι μπορεί να προάγουν το αίσθημα υπνηλίας και να μειώσουν την αϋπνία ή τη χρόνια αδυναμία ύπνου.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε γυναίκες μετά τον τοκετό, παρατηρήθηκε ότι εκείνες που έπιναν τσάι χαμομηλιού για δύο εβδομάδες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν έπινε τσάι χαμομηλιού. Είχαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συχνά συνδέονται με προβλήματα ύπνου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 270 mg εκχυλίσματος χαμομηλιού δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες είχαν 1/3 λιγότερες νυχτερινές αφυπνίσεις και κοιμόντουσαν 15 λεπτά πιο γρήγορα από εκείνους που δεν κατανάλωναν το εκχύλισμα χαμομηλιού.

Παρότι τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, είναι σημαντικό να δοθεί ο χρόνος σε περισσότερες μελέτες έτσι ώστε να προσδιοριστεί η έκταση των επιδράσεων του τσαγιού χαμομηλιού στον ύπνο. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού πριν από τον ύπνο αξίζει σίγουρα μια δοκιμή αν έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε ή σας είναι δύσκολο να διατηρήσετε έναν συνεχόμενο κύκλο ύπνου.

2. Υποστηρίζει και βοηθάει το πεπτικό σύστημα

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από καούρες και προβλήματα πέψης, καθώς η τελευταία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό σημείο για τη συνολική υγεία. Πολλά δεδομένα δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την προώθηση της καλύτερης πέψης μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων.

Σε μερικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από τη διάρροια σε ποντίκια. Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο για την πρόληψη του έλκους του στομάχου, καθώς μπορεί να μειώσει την οξύτητα στο στομάχι και να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη έλκους.

Παρά τα ευρήματα αυτά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες παρακολούθησης και καταγραφή παρατηρήσεων στον ανθρώπινο πληθυσμό για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του χαμομηλιού στην πέψη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί ανεπίσημοι ισχυρισμοί ότι η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού είναι καταπραϋντική για το στομάχι. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων πεπτικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και των αερίων.

3. Είναι πιθανό να προστατέψει από ορισμένους καρκινικούς τύπους

Τα αντιοξειδωτικά είναι το μυστικό που βρίσκονται στο τσάι χαμομηλιού έχουν συνδεθεί άμεσα με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Το χαμομήλι όπως προαναφέρθηκε εμπεριέχει το αντιοξειδωτικό της απιγενίνη. Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η απιγενίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, ιδίως εκείνα του μαστού, του πεπτικού συστήματος, του δέρματος, του προστάτη και της μήτρας.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 537 άτομα παρατήρησε ότι όσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού 2-6 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από εκείνους που δεν έπιναν τσάι χαμομηλιού. Παρά τα θετικά αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί, χρειάζονται βέβαια περισσότερες και σίγουρα υψηλής ποιότητας έρευνες για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του τσαγιού χαμομηλιού στην πρόληψη του καρκίνου.

4. Μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χαμομηλιού είναι εκείνες που επιδρούν αμεσότερα στον οργανισμό μέσα από τη κυκλοφορία του αίματος. Κατά αυτό το τρόπο, μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη των κυττάρων του παγκρέατος, η οποία συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χρόνια αυξημένα. Η υγεία του πάγκρεας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση του σακχάρου από το αίμα.

Σε μελέτη 64 διαβητικών ατόμων, εκείνοι που κατανάλωναν καθημερινά τσάι χαμομηλιού με τα γεύματα για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που κατανάλωναν νερό. Επιπλέον, αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα κατά ένα σημαντικό ποσό και μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό για την πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ρόλο του τσαγιού χαμομηλιού στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα βασίζονται σε αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα.

5. Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Η κατηγορία αντιοξειδωτικών που επιδρούν ευεργετικά προς όφελος της καρδιάς είναι οι φλαβόνες. Οι φλαβόνες έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία είναι σημαντικοί δείκτες του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη σε 64 διαβητικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν τσάι χαμομηλιού με τα γεύματα είχαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της “κακής” LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν νερό. Φυσικά και υπάρξει ανάγκη για περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του τσαγιού χαμομηλιού στην προώθηση της υγείας της καρδιάς, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να βλάψει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Το τσάι χαμομηλιού είναι παγκοσμίως γνωστό και κάτι που έχουμε όλοι στη κουζίνα μας. Πολλά χρόνια το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες ως “γιατροσόφι” με περιέργως θετικά αποτελέσματα. Μπορεί να μην έχει ελεγχθεί πειραματικά, καθώς η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα στρέφεται στη φαρμακολογία, παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί εμπειρικά πως έχει καταπραύνει πολλές φορές από πόνους ή δυσφορία.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

“Δακρύζουμε από χαρά”: Ελένη Κόκοτα για Δημήτρη Κόκοτα πριν από λίγο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ