σκύλος-ο-καλύτερος-φίλος-του-ανθρώπου-61640

Σκύλος: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, τα οφέλη για την υγεία και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανάγνωση: 7'

Κάθε λάτρης του σκύλου θα πει ότι η ζωή φαίνεται καλύτερη με έναν σκύλο. Οι σκύλοι μας κρατούν συντροφιά, μας διασκεδάζουν, μας παρηγορούν, μας προστατεύουν και φαίνεται να κάνουν τη ζωή πιο γεμάτη και ολοκληρωμένη. Ποιος άλλος είναι τόσο χαρούμενος που σας βλέπει όταν επιστρέφετε στο σπίτι ή είναι πρόθυμος να παρακολουθήσει τηλεόραση μαζί σας ένα Σαββατόβραδο; Έχουμε ανεκδοτολογικές αποδείξεις για το πώς οι σκύλοι εμπλουτίζουν τη ζωή μας και η επιστήμη επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι η κατοχή ενός σκύλου μας κάνει καλό, ψυχολογικά και σωματικά. Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι φροντίζουν τους ανθρώπους τους.

Aνακουφίζουν από το στρες

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη πριν από 30 και πλέον χρόνια από τον Aaron Katcher του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τον Alan Beck του Purdue, το παιχνίδι με έναν σκύλο ή ακόμη και το απλό χάιδεμα ενός οικείου σκύλου μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει σχεδόν αμέσως τη μυϊκή ένταση. Εκείνη η μελέτη υποστηρίζεται από πιο πρόσφατες που δείχνουν μειωμένο επίπεδο ορμονών του στρες στη χημεία του αίματος, ακόμη και σε άτομα που είναι υποψήφια για φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Τα σκυλιά κάνουν καλό στην καρδιά σας

Κυριολεκτικά. Το “American Journal of Cardiology” δημοσίευσε έρευνα σχετικά με μια μελέτη 369 ασθενών με καρδιακή προσβολή ένα χρόνο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Ένα χρόνο αργότερα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είχαν πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και σκύλων μειώνει το άγχος, το οποίο αποτελεί βασική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα σκυλιά μας κάνουν ευτυχισμένους

Στην πραγματικότητα, ακόμα και μόνο το να κοιτάτε έναν σκύλο μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μια μελέτη στην Ιαπωνία το 2009 διαπίστωσε ότι και μόνο το να κοιτάζετε στα μάτια τον σκύλο σας αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ενήλικες. Καθώς οι κοινωνικοί δεσμοί χαλαρώνουν και τα μέλη της οικογένειας ζουν σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να απομονωθούν και να νιώσουν μοναξιά, γεγονός που αποτελεί αιτία κατάθλιψης. Η έρευνα μελέτησε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν ζούσαν με ανθρώπινο σύντροφο, αλλά είχαν κατοικίδιο ζώο. Η πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη ήταν το ένα τέταρτο της πιθανότητας που είχαν οι μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Τα σκυλιά αυξάνουν τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους

Σκεφτείτε πόσο συχνά σταματάτε για να μιλήσετε σε άλλους ανθρώπους όταν βγαίνετε με το σκύλο σας, είτε πρόκειται για γείτονες σε μια βόλτα είτε για νέους φίλους που κάνετε στο πάρκο σκύλων. Μια μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής Cummings του Πανεπιστημίου Tufts κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό δεσμό με ένα κατοικίδιο ζώο αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι στις ανθρώπινες σχέσεις τους και στις κοινότητές τους. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που μεγαλώνουν με σκύλο αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση.

Οι σκύλοι μας κρατούν σωματικά δραστήριους

Μια καναδική μελέτη δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με μέτρια σωματική δραστηριότητα από ό,τι οι μη ιδιοκτήτες σκύλων. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν κατά μέσο όρο 300 λεπτά την εβδομάδα, ενώ οι μη ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν κατά μέσο όρο 168 λεπτά την εβδομάδα. Αυτές οι βόλτες γύρω από το τετράγωνο κάνουν καλό!

Η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου μπορεί να μας κρατήσει υγιείς

Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί. Αρκετά μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν σκύλους να μυρίζουν το παραμικρό ίχνος φιστικιών στο δωμάτιο. Με τόσα πολλά παιδιά που πάσχουν από σοβαρές αλλεργίες στα φυστίκια, αυτό μπορεί να είναι θεόσταλτο δώρο για τις οικογένειές τους. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν για να ειδοποιούν τους διαβητικούς για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα σκυλιά μας κάνουν να θέλουμε να τα φροντίζουμε

Πρέπει να υπάρχει λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι εθίζονται ουσιαστικά στα βίντεο με σκύλους και γιατί τα κουτάβια είναι τόσο ακαταμάχητα. Ο Konrad Lorenz, ένας Αυστριακός ζωολόγος του 20ού αιώνα, υποστήριξε ότι το πρόσωπο ενός σκύλου διαθέτει ένα “βρεφικό σχήμα”: τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός σκύλου είναι γνωστά ως κοινωνικά releasers και προκαλούν μια έμφυτη αντίδραση φροντίδας στους ανθρώπους.

Ένας σκύλος μπορεί να σας βοηθήσει στο φλερτ

Ελεύθεροι, ακούστε. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έρευνα 700 ατόμων αναφέρει ότι το 60% δήλωσε πως η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να κάνει ένα άτομο να φαίνεται πιο ελκυστικό, και το 85% δήλωσε ότι οι άνθρωποι φαίνονται πιο προσιτοί όταν είναι με ένα σκύλο.

Ο δεσμός ανθρώπου-σκύλου είναι αιώνιος

Οι σκύλοι εξαρτώνται από εμάς για να τους φροντίζουμε και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους. Εμείς ευδοκιμούμε από την αφοσίωσή τους σε εμάς. Αλλά με τον δικό τους τρόπο, φροντίζουν και εκείνα για εμάς. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας κατηγορήσει ότι αγαπάτε τον σκύλο περισσότερο από τους ανθρώπους, θα έχετε την επιστήμη να υποστηρίξει τους λόγους για τους οποίους το κάνετε.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γαβγίζει, τρώει κόκαλα, πίνει νερό από μπολ: Άνδρας ξόδεψε 14.000€ για να γίνει σκύλος και διχάζει το ίντερνετ

Σκύλος φόρεσε ζώνη ασφαλείας και η φωτογραφία έλιωσε το ίντερνετ

Σκύλος υιοθέτησε μια μικρή αλεπού η οποία έχασε τη μητέρα της σε ατύχημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ