μάθηση-και-παιδί-δραστηριότητες-στήρ-62229

Μάθηση και παιδί: Δραστηριότητες, στήριξη και δημιουργικότητα τα μυστικά για να γίνει αστέρι

Ανάγνωση: 13'

Κάθε γονέας θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του και αυτό περιλαμβάνει την παροχή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης. Ωστόσο, πιθανότατα δεν γνωρίζετε πολλές τεχνικές που μπορούν να ενισχύσουν τη μελέτη του παιδιού σας και να το μετατρέψουν σε έναν μικρό Αϊνστάιν. Αυτός ο οδηγός αφορά 10 αποδεδειγμένες τεχνικές μάθησης που θα βοηθήσουν το παιδί σας να τα καταφέρει!

1. Γράψτε το παιδί σας σε μαθήματα μουσικής

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε την ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού σας είναι να του διδάξετε ένα μουσικό όργανο. Μαθαίνοντας πώς να παίζει ένα όργανο το παιδί σας θα βελτιώσει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τις δεξιότητες συλλογισμού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ακαδημαϊκών επιδόσεων.

Αλλά ας δούμε τι έχει να πει η επιστήμη! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ διεξήγαγαν μια μελέτη σε 147 παιδιά σε μια σειρά από ολλανδικά σχολεία και τα έβαλαν σε ένα δομημένο μουσικό πρόγραμμα σπουδών που περιείχε θεωρητική και πρακτική διδασκαλία. 2,5 χρόνια αργότερα οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έλαβαν μαθήματα μουσικής είδαν σημαντική βελτίωση στα ακαδημαϊκά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν το έκαναν. Έτσι, αν τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν πώς να μαθαίνουν πιο γρήγορα, τότε το να ξεκινήσουν πιάνο ή βιολί είναι μια καλή αρχή!

2. Αν όχι μουσική, τότε κάποιο σπορ

Πολλοί γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να επιτύχουν ακαδημαϊκά κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι ο αθλητισμός θα αποσπάσει την προσοχή των παιδιών τους και θα τα κουράσει πολύ για να μελετήσουν αποτελεσματικά. Αν και διαισθητικά αυτό μπορεί να είναι λογικό, η επιστημονική έρευνα έδειξε στην πραγματικότητα το αντίθετο. Τα παιδιά που ασκούνται τακτικά και αθλούνται όχι μόνο ξεπερνούν τους συνομηλίκους τους όταν πρόκειται για τυποποιημένα τεστ, αλλά είναι επίσης σε θέση να ξεπερνούν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις και μπορούν να επικεντρωθούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το 2007 μια ομάδα Γερμανών ερευνητών μελέτησε την ικανότητα των ανθρώπων να μαθαίνουν πριν και μετά την άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να μάθουν νέο λεξιλόγιο 20% πιο αποτελεσματικά μετά την άσκηση σε σύγκριση με πριν από την άσκηση.

Εάν θέλετε το παιδί σας όχι μόνο να μαθαίνει πιο αποτελεσματικά στην τάξη, αλλά να έχει μια υψηλότερη συνολική αίσθηση ευεξίας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ασκείται για 40 λεπτά τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα!

3. Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τη δημιουργία έξυπνων παιδιών

Δεν έχει σημασία αν το παιδί σας χτυπάει τα βιβλία για ώρες κάθε βράδυ και ολοκληρώνει ευλαβικά την εργασία του, όλη αυτή η καλή δουλειά είναι μάταιη αν δεν κοιμάται αρκετά. Ο ύπνος είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσει ένα παιδί να μελετήσει και πρέπει να δημιουργήσετε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες υψηλής ποιότητας κάθε βράδυ.

Για να τονίσουν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη μάθηση ενός παιδιού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η απώλεια μιας ώρας ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο ετών της γνωστικής λειτουργίας. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι μαθητές Α κοιμόνταν 15 λεπτά περισσότερο τη νύχτα από τους μαθητές Β και 30 περισσότερα λεπτά από τους μαθητές Γ.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ο καλύτερος δυνατός μαθητής, ορίστε μια αυστηρή ώρα ύπνου κάθε βράδυ, φροντίστε να κοιμάται 8 ώρες και μην το αφήνετε να χρησιμοποιεί οθόνες ή συσκευές τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάει για ύπνο.

4. Κάντε τη μάθηση διασκεδαστική

Ένα εξαιρετικός τρόπος για να μετατρέψετε τη μάθηση των παιδιών σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία είναι να την κάνετε να μοιάζει με παιχνίδι. Για παράδειγμα, για να μάθετε πώς να κάνετε απλή πρόσθεση και αφαίρεση, μπορείτε να υποθέσετε ότι το παιδί σας είναι ο πελάτης και εσείς είστε ο καταστηματάρχης. Το παιδί σας μπορεί να μάθει πώς να προσθέτει και να αφαιρεί επεξεργάζοντας τη σωστή αλλαγή.

Η μάθηση με παιχνίδια είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν διεγείρονται και διασκεδάζουν. Χάρη στους υπολογιστές, μπορείτε πλέον να βρείτε χιλιάδες διαφορετικά παιχνίδια εκμάθησης που μπορούν να διδάξουν στα παιδιά σας γλώσσες, μαθηματικά, χημεία και οτιδήποτε ενδιάμεσα!

5. Αναπτύξτε τη μνήμη του παιδιού σας

Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά μελετά το παιδί σας αν αποτυγχάνει να θυμηθεί τις απαραίτητες πληροφορίες όταν βρίσκεται υπό πίεση, για παράδειγμα στις εξετάσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές μνημονικές συσκευές για τη βελτίωση της μνήμης ενός παιδιού.

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μνημονικές συσκευές περιλαμβάνουν:

Ακρωνύμια – Κάθε γράμμα στη λέξη είναι η αρχή μιας φράσης και κάθε φράση περιγράφει μια έννοια.

Μέθοδος Τόπων – Συσχετίστε λέξεις με μέρη από τα οποία έχετε έντονες αναμνήσεις, για παράδειγμα το σπίτι σας.

Ρίμες – Δημιουργώντας ρίμες, αγγίζετε τη μουσική πλευρά του εγκεφάλου σας και είναι πιο πιθανό να θυμάστε βασικές έννοιες ή κομμάτια πληροφοριών.

Εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα δυσκολευτεί ποτέ κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εξέτασης, ξεκινήστε ξανά να χρησιμοποιείτε τις παραπάνω μνημονικές συσκευές!

6. Χρησιμοποιήστε Αποτελεσματικά Πλαίσια Μάθησης

Για να κάνετε τα παιδιά να μελετούν αποτελεσματικά, πρέπει να κατανοήσετε τη διαδικασία της μάθησης και να χρησιμοποιήσετε πλαίσια. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά πλαίσια είναι όταν τα παιδιά ξεκινούν με υπερβολική αυτοπεποίθηση και μετά συνειδητοποιούν γρήγορα ότι δεν καταλαβαίνουν και αποθαρρύνονται.

Ωστόσο, μέσω της επανάληψης, της ενθάρρυνσης και της διάσπασης της έννοιας σε απλουστευμένα μέρη αρχίζουν σιγά σιγά να κατανοούν. Και μετά κατακτούν επιτέλους τη νέα γνώση και νιώθουν μια αίσθηση θριάμβου. Κατανοώντας τα παραπάνω, τότε εσείς ως γονιός μπορείτε να καθοδηγήσετε τη μάθηση του παιδιού σας και όχι μόνο να το προετοιμάσετε για τον αγώνα που θα χρειαστεί να δώσει, αλλά να το καθησυχάσετε και να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το δύσκολο στάδιο που απαιτείται για να αποκτήσει νέες γνώσεις.

7. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάνει παρέα με τα κατάλληλα άτομα

Όλοι οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους θα πέσει σε λάθος παρέες και θα αποκτήσει κακές συνήθειες, όπως το να μη μελετά και να στρέφει την προσοχή του σε ανθυγιεινές δραστηριότητες. Ενώ στο παρελθόν αυτό μπορεί να βασιζόταν καθαρά στη διαίσθηση της μητέρας, η επιστήμη έχει πλέον επιβεβαιώσει ότι οι ανησυχητικές μητέρες είχαν, στην πραγματικότητα, δίκιο!

Μια μελέτη φοιτητών στο Dartmouth διαπίστωσε ότι όταν φοιτητές με κακές επιδόσεις με χαμηλούς βαθμούς άλλαξαν συγκάτοικους και άρχισαν να μοιράζονται το χώρο διαβίωσης με φοιτητές με υψηλές επιδόσεις, οι βαθμοί τους εκτινάχθηκαν στην κορυφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοιτητές με χαμηλή επίδοση εμπνεύστηκαν από τους κορυφαίους και οι συνήθειές τους να τους αγγίζουν, με αποτέλεσμα να μελετούν περισσότερο και να προσπαθούν να επιτύχουν για το καλύτερο.

8. Μην αφήνετε το παιδί σας να φοβάται να κάνει λάθη

Ένας λόγος για τον οποίο η μάθηση πολλών παιδιών καθυστερεί ή ακόμη και υποχωρεί είναι επειδή φοβούνται να κάνουν λάθη και να φαίνονται ανόητα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο φόβος μήπως δείχνει ανόητο είναι αυτός που βλάπτει πραγματικά την ικανότητά του να προοδεύει!

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε και να βελτιωθείτε σε οποιαδήποτε δεξιότητα είναι να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να κάνετε προσαρμογές. Όταν ένα παιδί δοκιμάζει κάτι καινούργιο, είναι απολύτως φυσικό να αντιμετωπίζει αντιστάσεις και να κάνει πολλά λάθη. Όσο περισσότερα λάθη κάνει ένα παιδί τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για βελτίωση.

Επομένως, για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μαθαίνει αποτελεσματικά, μην το αφήνετε να φοβάται την αποτυχία – αντίθετα, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε ενεργά να πάρει ρίσκα και να αποτύχει. Στη συνέχεια, μόλις κάνουν ένα λάθος, μπορείτε να τα διορθώσετε ήρεμα και να τα κάνετε να επαναλάβουν την εργασία μέχρι να απορροφήσουν τη γνώση και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

9. Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει αυτοπεποίθηση

Τα έξυπνα παιδιά πιστεύουν ότι είναι έξυπνα συχνά πολύ πριν να είναι στην πραγματικότητα! Η αυτοπεποίθηση είναι ένα απίστευτα ισχυρό πράγμα που συχνά οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα σύγκλισης, όπου ένα φαινομενικά μέσο παιδί πιστεύει ότι είναι καλό σε κάτι, έτσι ξοδεύει επιπλέον χρόνο για να εκτελέσει αυτήν την ικανότητα, δεν τρομάζει από αναποδιές και παίρνει τόσο μεγάλη ικανοποίηση από αυτή τη δραστηριότητα που νομίζει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Μπορείτε να μετατρέψετε το παιδί σας σε μαθητή-αστέρι  πιστεύοντας απλώς ότι θα τα καταφέρει.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο τρελό, στην πραγματικότητα υποστηρίζεται από έρευνα! Οι ερευνητές Rosenthal και Lenore Jacobson πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου είπαν στους δασκάλους ότι είχαν αρκετούς χαρισματικούς μαθητές στην τάξη τους, ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα παιδιά επιλέχθηκαν τυχαία. 1 χρόνο αργότερα εξέτασαν το IQ των «χαρισματικών» μαθητών και διαπίστωσαν ότι αυτό είχε αυξηθεί κατά 22 πόντους.

10. Μη φοβάστε να επιβραβεύσετε το παιδί σας

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε τα παιδιά να σπουδάζουν είναι να συσχετίσετε θετικά συναισθήματα με τη μελέτη. Αλλά πώς το κάνεις αυτό; Με λιχουδιές! Εμπιστευτείτε μας, το παιδί σας θα μελετήσει πολύ σκληρά στο επόμενο τεστ στα μαθηματικά του, εάν πάρει ένα Α σημαίνει ότι θα έχει το αγαπημένο του πρόχειρο φαγητό ή θα αποκτήσει αυτό το παιχνίδι που ονειρεύονταν!

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικές λιχουδιές για να ανταμείψετε το παιδί σας, θα πρέπει επίσης να κάνετε την προσπάθεια να κάνετε κομπλιμέντα στο παιδί σας και να γιορτάσετε μικρές νίκες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας κατάφερε να γράψει μια λέξη με την οποία είχε ταλαιπωρηθεί προηγουμένως, προσπαθήστε να του κάνετε κομπλιμέντα και πείτε του πόσο περήφανοι είστε για αυτό.

Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά θέλουν να κάνουν τους γονείς τους περήφανους και αν δημιουργήσετε μια αποτελεσματική δομή ανταμοιβής, όπου το παιδί σας θα έχει επιπλέον στοργή όταν εργάζεται σκληρά και αποδίδει καλά, τότε θα μετατραπεί γρήγορα σε κορυφαίο μαθητή!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία: Μητέρα πυροβόλησε το τρίχρονο αγοράκι της και μετά αυτοκτόνησε

Όλα τούμπα! Ο ιατροδικαστής «μίλησε» – Αυτός είναι ο λόγος που πέθανε το βρέφος στην Κω

Φpίκη: Μητέρα πλńρωσε γıα να σκоτwσоυν το παıδί της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ