Αγαπάτε τα φυτά, αλλά η κηπουρική σας αγχώνει; Ανατριχιάζετε κάθε φορά που κάποιος σας δίνει ένα φυτό και του λέτε ότι “σίγουρα θα το σκοτώσετε μέσα σε μια εβδομάδα”;
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στην αρχή να κρατήσουν τα φυτά ζωντανά, αλλά με χρόνο, εξάσκηση και λίγες οδηγίες, ο καθένας μπορεί να μάθει να το κάνει. Το γεγονός ότι δεν είναι κάτι που σας έρχεται φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να το κάνετε.
Η διατήρηση των φυτών σε γλάστρες στη ζωή είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορείτε να μάθετε να το κάνετε κι εσείς. Για να σας βοηθήσουμε και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη φροντίδα των φυτών, συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα των φυτών σε γλάστρες. Πάρτε τα γάντια κηπουρικής και το χώμα για γλάστρες και ας ξεκινήσουμε με τα πιο σημαντικά tips για τα φυτά εσωτερικού χώρου.
1. Επιλέξτε το σωστό δοχείο για το φυτό σας
Η αποστράγγιση είναι εξαιρετικά σημαντική για το φυτό σας. Ιδανικά, μια γλάστρα πρέπει να έχει μια τρύπα στον πυθμένα, έτσι ώστε η περίσσεια νερού να μπορεί να αποστραγγίζεται από το χώμα και να συλλέγεται σε έναν δίσκο κάτω από τη γλάστρα. Εάν δεν υπάρχει τέτοια οπή, όλο το επιπλέον νερό παγιδεύεται στο χώμα. Συχνά, αυτό είναι περισσότερο νερό από αυτό που μπορεί να απορροφήσει επιτυχώς το φυτό, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να “πνιγεί”. Αν παρατηρήσετε ότι το φυτό σας φαίνεται μαραμένο και πεσμένο, αλλά το χώμα είναι ακόμα υγρό, οι πιθανότητες είναι θα ότι έχετε πρόβλημα αποστράγγισης και το φυτό είναι πολύ υγρό.
Με τον ίδιο τρόπο, τα φυτά χρειάζονται άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν. Εάν οι ρίζες δεν έχουν αρκετό χώρο για να απλωθούν, το φυτό θα γίνει βαρύ από πάνω και οι ρίζες δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ποσότητα του φυλλώματος του φυτού σας. Αυτό θα το κάνει να μαραθεί και να πεθάνει.
Αν και είναι πιο εύκολο να αφήσετε απλώς το φυτό στη γλάστρα ή στο καλάθι που το πήρατε, αυτός δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το φυτό σας υγιές και δυνατό. Για να παραμείνει το φυτό σας υγιές, πρέπει να βρίσκεται σε μια γλάστρα που του δίνει χώρο να αναπτυχθεί και να τεντώσει τις ρίζες του. Θα χρειαστεί επίσης μια γλάστρα που να επιτρέπει επαρκή αποστράγγιση.
2. Χρησιμοποιήστε καλό χώμα γλάστρας
Αν γλάσσετε ξανά το φυτό εσωτερικού χώρου από το δοχείο στο οποίο ήρθε και το τοποθετείτε σε μια καλύτερη γλάστρα, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τι είδους χώμα γλάστρας χρησιμοποιείτε. Δεν αρκεί να βγάλετε απλώς λίγο χώμα από την αυλή σας. Αντ’ αυτού, αγοράστε μια σακούλα με χώμα για γλάστρες. Αυτά τα μείγματα συχνά περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά ή λιπάσματα που θα βοηθήσουν το φυτό εσωτερικού χώρου να παραμείνει ισχυρό και υγιές.
Ανάλογα με το είδος του φυτού με το οποίο εργάζεστε, ίσως μπορέσετε να βρείτε ένα μείγμα γλάστρας ειδικά σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο είδος. Αν φυτεύετε κάκτους ή παχύφυτα, για παράδειγμα, υπάρχουν συχνά χώματα γλάστρας που έχουν σχεδιαστεί με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για αυτούς τους τύπους φυτών.
3. Πότισμα: Όχι πολύ και όχι πολύ λίγο
Το πότισμα μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, ειδικά αν είστε νέοι στη φροντίδα των φυτών. Ποτίστε πολύ και το φυτό σας μπορεί εύκολα να πνιγεί. Ποτίστε πολύ λίγο, και το φυτό θα ξεραθεί και θα πεθάνει. Για ευτυχισμένα και υγιή φυτά, θα πρέπει να βρείτε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Ενώ ορισμένα φυτά προτιμούν να ζουν σε υγρό χώμα, η συντριπτική πλειοψηφία των φυτών τα καταφέρνει καλύτερα όταν αφήνετε το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων.
LifestyleΤρέχουν και δε φτάνουν Ευαγγελάτος – Στεφανίδου: «Ξέχασες τις πоδάρες μου στο γραφείο του ενώ» – «Βóμβα» από Τζένη ΧειλουδάκηLifestyleΤρισευτυχισμένη η Ιωάννα Τούνη, θα έχει παρέα ο Πάρης, ανακοίνωσε τα ευχάριστα
Για να καταλάβετε αν το φυτό σας χρειάζεται ή όχι νερό, ψηλαφίστε το χώμα, κατά προτίμηση κοντά στην άκρη της γλάστρας. Εάν το χώμα το αισθάνεστε ξηρό και εύθρυπτο, είναι καιρός να ποτίσετε. Αν το νιώθετε ακόμα υγρό, μάλλον δεν χρειάζεται περισσότερο νερό ακόμα. Μετά από μερικές εβδομάδες αυτής της πρακτικής, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε πότε τα φυτά σας χρειάζονται νερό.
Φυσικά, θα είστε επίσης σε θέση να καταλάβετε αν τα φυτά σας πεθαίνουν από τη δίψα. Αν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα γίνονται ξηρά, καφέ και ζαρωμένα, το φυτό σας έχει απόλυτη ανάγκη από νερό. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι θα ποτίσετε το φυτό σας πολύ πριν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Όταν ποτίζετε το φυτό σας, ποτίστε το μέχρι το νερό να αρχίσει να τρέχει από την τρύπα στον πάτο της γλάστρας ή μέχρι το χώμα να μην απορροφά πλέον νερό. Εάν το νερό αρχίζει να λιμνάζει πάνω στο χώμα αρνούμενο να απορροφήσει περισσότερο, τότε είναι καιρός να σταματήσετε το πότισμα.
Είναι δύσκολο να προδιαγράψετε πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε το φυτό σας, επειδή κάθε φυτό και κάθε είδος φυτού είναι διαφορετικό. Μπορείτε να διαβάσετε για το συγκεκριμένο φυτό σας για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες, αλλά γενικά, είναι καλύτερα να αφήσετε το φυτό σας να σας πει πότε χρειάζεται νερό. Μάθετε να διαβάζετε το χώμα και τα φύλλα ενός φυτού και αναγνωρίστε πότε σας ζητάει λίγο νερό.
4. Δώστε τους άπλετο φως
Ενώ κάθε φυτό έχει διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τη σκιά έναντι του ήλιου, κανένα φυτό δεν θα αναπτυχθεί χωρίς καθόλου φως. Αν βάλετε το φυτό σας στην ντουλάπα, ψηλά σε ένα σκοτεινό ράφι ή με πλάτη σε μια σκιερή γωνία, δεν πρόκειται να τα πάει καλά.
Το φυτό σας χρειάζεται τουλάχιστον λίγο ήλιο για να ευδοκιμήσει. Για το λόγο αυτό, τα περβάζια των παραθύρων είναι ιδανικά μέρη για να τοποθετήσετε φυτά. Αν όμως δεν έχετε ένα αρκετά μεγάλο περβάζι, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Βάλτε τα σε ένα τραπέζι ή ένα καρότσι μπροστά από ένα παράθυρο ή σε κάποιο μέρος που δέχεται άπλετο ηλιακό φως.
5. Κρατήστε το κατοικίδιό σας μακριά
Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί αν είστε νέοι στα φυτά εσωτερικού χώρου. Τα ζώα μπορεί να αγαπούν τα φυτά σας, αλλά δυστυχώς, αυτό συχνά μεταφράζεται σε αγάπη μέχρι θανάτου. Συγκεκριμένα, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να φάει το φυτό σας ή να το σκίσει με τον ενθουσιασμό του.
Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε μέρη που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το κατοικίδιο ζώο σας. Ίσως να τα τοποθετήσετε ψηλά στον πάγκο ή στην κορυφή ενός ντουλαπιού. Απλά φροντίστε να εξισορροπήσετε την ανάγκη να κρατήσετε το φυτό μακριά από κινδύνους με την ανάγκη να το τοποθετήσετε σε μια περιοχή που εξακολουθεί να έχει ήλιο.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει μια ποικιλία δηλητηριωδών φυτών για τα ζώα, οπότε υπάρχει κάποιο επιπλέον κίνητρο για να κρατάτε τα φυτά και τα κατοικίδια ζώα χωριστά.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας: Όμως αυτά τα 8 πράγματα φέρνουν κακή τύχη