οι-10-λόγοι-που-σου-κάνει-καλό-να-έχεις-μί-61617

Οι 10 λόγοι που σου κάνει καλό να έχεις μία γάτα με βάση τους επιστήμονες

Ανάγνωση: 10'

Μελέτες έχουν δείξει ότι και μόνο μία απλή παρακολούθηση βίντεο με γάτες στο Διαδίκτυο μπορεί να τονώσει την ενέργεια ενός ατόμου και να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα – επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πραγματική ιδιοκτησία γάτας έχει πολλά οφέλη. Εδώ παραθέτουμε τα πιο σημαντικά.

1. Έχεις γάτα? Βοηθάς στην ενίσχυση του περιβάλλοντος

Εάν ανησυχείτε για το αποτύπωμα άνθρακα, είναι καλύτερο να έχετε γάτα παρά σκύλο. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι πόροι που απαιτούνται για τη διατροφή ενός σκύλου κατά τη διάρκεια της ζωής του δημιουργούν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με αυτό ενός Land Cruiser. Εν τω μεταξύ, οι γάτες – οι οποίες τρώνε λιγότερο γενικά και είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρια από προϊόντα με γεύση καλαμποκιού ή βοείου κρέατος – έχουν μόνο το κατά προσέγγιση αποτύπωμα άνθρακα ενός μικρού hatchback.

2. Οι γάτες σε βοηθούν να ανταποκριθείς στις δυσκολίες της ζωής

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι απίστευτα επώδυνη, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης είναι να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο. Έχει αποδειχθεί ότι οι γάτες βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την απώλεια τους πιο γρήγορα και παρουσιάζουν λιγότερα φυσικά συμπτώματα πόνου, όπως το κλάμα. Παρά το γεγονός ότι είναι μόνο ζώα, οι γάτες χρησιμεύουν ως κοινωνικό στήριγμα σε δύσκολες στιγμές. Οι άνθρωποι στο πένθος αναφέρουν ότι μιλούν στο κατοικίδιό τους για να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους, καθώς είναι συχνά πιο εύκολο να μιλήσεις σε κάτι που δεν ανταποκρίνεται και δεν μπορεί να κρίνει παρά σε άλλον άνθρωπο.

3. Κι όμως, μπορούν να σε βοηθήσουν ακόμη να βρεις το άλλο σου μισό!

Αν είσαι ελεύθερος άντρας και φαίνεται ότι δεν μπορείς να βγεις ραντεβού, πάρε μια γάτα! Μια βρετανική δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 82 τοις εκατό των γυναικών συμφώνησαν ότι έλκονται περισσότερο από άντρες που τους αρέσουν τα ζώα. Και ενώ το να έχεις σκύλο θα κάνει θαύματα στη ζωή σου με τα ραντεβού, ένα τεράστιο 90 τοις εκατό των ανύπαντρων γυναικών είπε σε μια έρευνα ότι οι άντρες που έχουν γάτα είναι «καλύτεροι» από τους άλλους άντρες.

Ωστόσο, δεν θέλουν όλες οι γυναίκες έναν άντρα που αγαπά τη γάτα. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν λιγότερο από άντρες που εμφάνιζαν γάτες στα προφίλ γνωριμιών τους.

4. Όσοι έχουν γάτες, γίνονται εξυπνότεροι

Αν είσαι ελεύθερος άντρας και φαίνεται ότι δεν μπορείς να βγεις ραντεβού, πάρε μια γάτα! Μια βρετανική δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 82 τοις εκατό των γυναικών συμφώνησαν ότι έλκονται περισσότερο από άντρες που τους αρέσουν τα ζώα. Και ενώ το να έχεις σκύλο θα κάνει θαύματα στη ζωή σου με τα ραντεβού, ένα τεράστιο 90 τοις εκατό των ανύπαντρων γυναικών είπε σε μια έρευνα ότι οι άντρες που έχουν γάτα είναι «καλύτεροι» από τους άλλους άντρες.

Ωστόσο, δεν θέλουν όλες οι γυναίκες έναν άντρα που αγαπά τη γάτα. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν λιγότερο από άντρες που εμφανίζονταν στα προφίλ γνωριμιών τους.

5. Ενισχύουν το κυκλοφοριακό σύστημα της καρδιάς σου

Το να έχετε οποιοδήποτε κατοικίδιο είναι καλό για την καρδιά σας. Ιδιαίτερα οι γάτες μειώνουν το επίπεδο άγχους σας – πιθανώς επειδή δεν απαιτούν τόση προσπάθεια όσο οι σκύλοι – και μειώνουν το άγχος στη ζωή σας. Το χάιδεμα μιας γάτας έχει θετική ηρεμιστική επίδραση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο 10 ετών οι ιδιοκτήτες γατών είχαν 30 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από ό,τι οι ιδιοκτήτες μη γατών (αν και αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι οι ιδιοκτήτες γατών είναι πιο χαλαροί και έχουν χαμηλότερο άγχος γενικά).

6. Οι γάτες διώχνουν μακρυά το αίσθημα της μοναξιάς

Το στερεότυπο ότι τα σκυλιά είναι πιο στοργικά από τις γάτες είναι ακριβώς αυτό: ένα στερεότυπο. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι οι γάτες μπορούν να είναι τόσο στοργικές όσο και οι σκύλοι, ειδικά για τις γυναίκες. Μια αυστριακή μελέτη που διεξήχθη το 2003 διαπίστωσε ότι το να έχεις μια γάτα στο σπίτι είναι το συναισθηματικό ισοδύναμο του να έχεις έναν ρομαντικό σύντροφο. Εκτός από την έναρξη της επαφής πολλές φορές, οι γάτες θα θυμούνται την καλοσύνη που τους έδειξε και θα ανταποδίδουν την εύνοια αργότερα, έχουν δείξει μελέτες.

Αλλά οι γάτες έχουν πραγματικά το πάνω χέρι σε αυτές τις σχέσεις. Μετά από χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, οι γάτες έμαθαν πώς να κάνουν ένα μισό γουργούρισμα/μισό ουρλιαχτό θόρυβο που ακούγεται εντυπωσιακά σαν το κλάμα ενός ανθρώπινου μωρού. Και καθώς ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται στην αγωνία των παιδιών μας, είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοήσουμε αυτό που θέλει μια γάτα όταν το απαιτεί έτσι.

7. Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι

Η επιλογή του κατοικίδιου ζώου αποκαλύπτει κάτι για την προσωπικότητά σας. Ενώ οι λάτρεις των σκύλων τείνουν να είναι η ζωή του πάρτι, οι ιδιοκτήτες γατών είναι πιο ήσυχοι και πιο εσωστρεφείς. Ωστόσο, βαθμολογούν πολύ ψηλά όταν πρόκειται για το πόσο αξιόπιστοι είναι και πόσο εμπιστεύονται τους άλλους ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες γατών είναι επίσης λιγότερο χειριστικοί και πιο μετριοπαθείς.

8. Ο ύπνος μακροπρόθεσμα καλυτερεύει

Αρκετές μελέτες και δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι (ιδιαίτερα οι γυναίκες) προτιμούν να κοιμούνται με τις γάτες τους παρά με τους συντρόφους τους, και μάλιστα αναφέρουν ότι κοιμούνται καλύτερα με μια γάτα παρά με έναν άνθρωπο. Μια μελέτη από το Mayo Clinic Center for Sleep Medicine δείχνει ότι μπορεί να ασχολούνται με κάτι: το 41 τοις εκατό των ατόμων σε αυτή τη μελέτη ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν καλύτερα λόγω του κατοικίδιου ζώου τους, ενώ μόνο το 20 τοις εκατό είπε ότι αυτό οδήγησε σε διαταραχές.

9. Οι γάτες κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα

Δυστυχώς, είναι πολύ αργά για εσάς, αλλά αν πρόκειται να αποκτήσετε ένα παιδί, ίσως είναι καιρός να πάρετε μια γάτα. Το 2002, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δημοσίευσαν μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα παιδιά κάτω του ενός έτους που εκτέθηκαν σε γάτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες – και όχι μόνο αλλεργίες στα κατοικίδια. Σύμφωνα με τον Marshall Plaut, M.D., επικεφαλής του τμήματος αλλεργικών μηχανισμών στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, «η υψηλή έκθεση κατοικίδιων ζώων νωρίς στη ζωή φαίνεται να προστατεύει όχι μόνο από την αλλεργία στα κατοικίδια αλλά και από άλλους τύπους κοινών αλλεργιών, όπως η αλλεργία σε ακάρεα σκόνης, αμβροσία και γρασίδι». Και ενώ το παράσιτο της γάτας Toxoplasma gondii αποτελεί απειλή για τα μικρά παιδιά, οι ειδικοί λένε ότι αλλάζοντας το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας κάθε μέρα και κρατώντας το ζώο σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να είστε ασφαλείς και απαλλαγμένοι από αλλεργίες.

10. Οι γάτες μπορούν στη πραγματικότητα να σου σώσουν τη ζωή!

Οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες και δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους τους, αλλά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές όλα αυτά τα χρόνια. Μια γάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε τον άνθρωπο της όταν επρόκειτο να υποστεί κρίση επιληψίας, ενώ μια γάτα στη Μοντάνα ξύπνησε τους δύο ανθρώπους της όταν άρχισε να διαρρέει ένας σωλήνας αερίου. Οι πυροσβέστες είπαν στο ζευγάρι ότι το σπίτι θα μπορούσε εύκολα να είχε εκραγεί αν όχι η παρέμβαση της γάτας.

Μία γάτα έχει λάβει ακόμη και το υψηλότερο μετάλλιο που είναι διαθέσιμο για στρατιωτικά ζώα. Ο Σάιμον η γάτα επέβαινε στο HMS Amethyst, το οποίο έπλεε στον ποταμό Γιανγκτσέ το 1949, όταν μια οβίδα χτύπησε το πλοίο, σκοτώνοντας αρκετούς πεζοναύτες και τραυματίζοντας σοβαρά τον Σάιμον. (Το συμβάν σηματοδότησε την έναρξη της πολιορκίας 101 ημερών του πλοίου, η οποία θα γινόταν γνωστή ως το περιστατικό του Γιανγκτζέ.) Ο Σάιμον επιλύθηκε και παρόλο που τραυματίστηκε, εκτέλεσε το καθήκον του και άρχισε να πιάνει τους αρουραίους που απειλούσαν το πλοίο προμήθεια τροφίμων, καθώς και παροχή ηθικής υποστήριξης στους επιζώντες ναυτικούς. Ο Simon πέθανε λίγο μετά την επιστροφή του πλοίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά του απονεμήθηκε μεταθανάτια το βρετανικό μετάλλιο Dickin, που αναγνωρίστηκε ως ζώο Victoria Cross, για «συμπεριφορά [υψηλού βαθμού], αν και η έκρηξη ήταν ικανή να κάνει μια τρύπα πάνω από πόδι σε διάμετρο σε χαλύβδινη πλάκα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ