Μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι υποδηλώνει ότι η άσκηση μπορεί πράγματι να τονώσει τη διάθεσή σας και ότι ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι καλύτεροι από άλλους.
Μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα;
Από καιρό πιστεύεται ότι η άσκηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, με αρκετές έρευνες να δείχνουν ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη.Τώρα, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους της επιβεβαιώνει ότι σχεδόν οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας σε σύγκριση με το να μην κάνετε τίποτα και μερικοί τύποι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους.Συνολικά, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι είχαν κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες κακής ψυχικής υγείας κάθε μήνα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry.
Σχεδόν οποιαδήποτε άσκηση – συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος ή των οικιακών εργασιών – βοήθησε στη μείωση αυτού του αριθμού κατά μέσο όρο 1,5 ημέρα το μήνα, ή 43%. Τα ομαδικά αθλήματα, η ποδηλασία και οι αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις γυμναστικής είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τις ημέρες κακής ψυχικής υγείας κατά περίπου 20%. Το περπάτημα, από την άλλη, συνδέθηκε με μείωση 10%.
Οι άνθρωποι που ασκούνταν για 30 έως 60 λεπτά τη φορά, τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, φάνηκε να έχουν τα περισσότερα οφέλη, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο ή περισσότερο. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ασκούνταν 23 φορές το μήνα, ή για περισσότερο από 90 λεπτά ανά συνεδρία, είχαν χειρότερη ψυχική υγεία από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο συχνά ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Τι είδους άσκηση θα βοηθήσει;
«Δεν είναι ότι όλοι πρέπει να πάνε και να τρέξουν έναν μαραθώνιο, και στην πραγματικότητα το τρέξιμο δεν ήταν καν το πιο αποτελεσματικό», είπε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Adam Chekroud, στο BuzzFeed News. «Πράγματα όπως η γιόγκα, πράγματα όπως το περπάτημα, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού, φαινόταν να έχουν κάποιο όφελος από το να μην κάνεις τίποτα».Το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο για τα άτομα που δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Μεταξύ αυτής της ομάδας, όσοι ασκούνταν ανέφεραν 7,1 ημέρες το μήνα κατά τις οποίες η ψυχική τους υγεία δεν ήταν «καλή», σε σύγκριση με 10,9 ημέρες που ανέφεραν όσοι δεν ασκούνταν.
Ο Chekroud, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale, και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από το Σύστημα Παρακολούθησης Συμπεριφορικών Παραγόντων Κινδύνου Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μια μεγάλη τηλεφωνική έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο. Στην περίπτωση αυτή, οι έρευνες ήταν από το 2011, το 2013 και το 2015.Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ομαδικά αθλήματα ήταν τα καλύτερα για τη διάθεσή σας. TBH, το αποτέλεσμα εδώ μπορεί να μην είναι από την άσκηση, αλλά από τη συντροφικότητα της ομάδας.
«Αν το όφελος των ομαδικών αθλημάτων ήταν μόνο το τρέξιμο, τότε θα πρέπει να δούμε ότι τα ομαδικά αθλήματα και το τρέξιμο έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία — αλλά δεν το κάνουν», είπε ο Chekroud. «Φαίνεται ότι υπάρχει αυτό το πρόσθετο όφελος».
MediaΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ – Έφτασε στη Φλόριντα ο τυφώνας Milton – Δείτε ζωντανή εικόναLifestyleΚλώνος της μαμάς της: Ο Σωκράτης Αλαφούζος ποζάρει με την 20χρονη κούκλα κόρη του & όλοι την πέρασαν για την Γουλιελμάκη
Γιατί λοιπόν η άσκηση είναι τόσο καλή για την ψυχική υγεία;
Η άσκηση είναι πιθανώς καλή για τη διάθεσή σας για διάφορους λόγους, είπε ο Chekroud. Το ένα είναι νευροβιολογικό, με ορισμένες έρευνες να υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) – έναν αυξητικό παράγοντα νεύρων που μπορεί να παίζει ρόλο στη διάθεση – και άλλες ενώσεις.Η άσκηση μπορεί επίσης να αφορά την κοινωνική αλληλεπίδραση και «να βάλεις δομή στη ζωή σου – πιθανότατα σε κουράζει, μάλλον σε κάνει να κοιμάσαι καλύτερα και επομένως είναι μια αρκετά ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών πραγμάτων», είπε.Φυσικά, τα άτομα που αισθάνονται καλά μπορεί να είναι πιο πιθανό να ασκηθούν, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο από αυτό το είδος μελέτης να προσδιορίσετε ποιο ήρθε πρώτο — η καλή διάθεση ή η άσκηση.
Ωστόσο, προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, στις οποίες ορισμένοι άνθρωποι έχουν ανατεθεί να ασκούνται και άλλοι όχι, υποδηλώνουν ότι η έναρξη της προπόνησης μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη διάθεση.Και φυσικά, η άσκηση δεν πρόκειται να λειτουργήσει για όλους συνεχώς. Η ψυχική υγεία είναι περίπλοκη και πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση οποιουδήποτε ατόμου κάθε μέρα — συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που δεν ελέγχουν.Η άσκηση είναι «ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό», είπε ο Chekroud. «Θα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αναζητήσουν τη γνώμη ενός γιατρού και να βεβαιωθούν ότι σκέφτεστε πράγματα όπως φάρμακα, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία».
Ο Chekroud είναι επίσης ο συνιδρυτής της Spring Health, μιας πλατφόρμας που προσφέρει σε εταιρείες για να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Αρκετοί από τους συν-συγγραφείς της μελέτης είναι σύμβουλοι της Spring Health και η Microsoft, η οποία παρείχε τους υπολογιστικούς πόρους για τη μελέτη, είναι επενδυτής στην πλατφόρμα. Οι φορείς χρηματοδότησης δεν συμμετείχαν στην ανάλυση δεδομένων και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, είπε ο Chekroud.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Αποθεώθηκε η Δανάη Μπάρκα: Αγαλματένιο κορμί από λάστιχο- Έκανε «γέφυρα» ζωντανά στον αέρα