πώς-να-κάνετε-οικονομία-πέντε-τρόποι-γ-61095

Πώς να κάνετε οικονομία: Πέντε τρόποι για να βάλετε χρήματα στην άκρη

Ανάγνωση: 8'

Αποφασίσατε ότι είστε έτοιμοι να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα – είτε πρόκειται για μια μεγάλη αγορά είτε απλώς για να έχετε περισσότερα μετρητά στην άκρη για καθημερινά έξοδα. Τώρα, ήρθε η ώρα να αποφασίσετε για τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ας δούμε μερικούς απλούς, εύκολους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και πώς μπορείτε να τους ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

1. Δημιουργήστε έναν Οικιακό Προϋπολογισμό

Συχνά, το πρώτο βήμα για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού που περιγράφει τα επαναλαμβανόμενα μηνιαία έξοδά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα χρήματα πρέπει να διαθέτετε για συγκεκριμένες πληρωμές κάθε μήνα και πόσα μετρητά σας περισσεύουν.

Ένας προϋπολογισμός πρέπει να αναφέρει τα μηνιαία έσοδα και τα έξοδά σας και η διαφορά μεταξύ των δύο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα χρήματα μπορείτε ρεαλιστικά να εξοικονομήσετε. Ο προϋπολογισμός σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πάγια έξοδα, όπως πληρωμή στεγαστικού δανείου, πληρωμή αυτοκινήτου, λογαριασμούς Διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου, φοιτητικά δάνεια και άλλες μηνιαίες πληρωμές χρέους.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μεταβλητό κόστος – πληρωμές που κυμαίνονται κάθε μήνα. Αυτά θα περιλαμβάνουν το κόστος που σχετίζεται με τον λογαριασμό κοινής ωφέλειας, τη μεταφορά, το φαγητό έξω, τα παντοπωλεία και τα ψώνια ρούχων.

«Διαφορετικά από την απλή παρακολούθηση των δαπανών σας, η χρήση προϋπολογισμού μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανείμετε όχι μόνο τα καθημερινά σας έξοδα, αλλά και τους στόχους αποταμίευσης και επένδυσης», λέει η Kimberly Hamilton, Senior Manager of Financial Education στο Rocket MoneySM. «Αντί να βλέπετε τον προϋπολογισμό ως κάτι που είναι περιοριστικό, σκεφτείτε τον ως ένα εργαλείο για να προγραμματίσετε την οικονομική σας ζωή».

Χρησιμοποιώντας το Rocket Money, μπορείτε εύκολα να ορίσετε έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει τυχόν προσαρμοσμένες κατηγορίες που μπορεί να θέλετε ή να χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα χρήματά σας με τρόπο που σας ταιριάζει.

2. Ανοίξτε έναν ξεχωριστό λογαριασμό ταμιευτηρίου

Ο Nicholas Vizzi, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και σύμβουλος ιδιωτικής περιουσίας στην Ameriprise Financial, λέει ότι όταν ξεκινάτε να κάνετε αποταμίευση για έναν στόχο, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου αφιερωμένο στην επίτευξη αυτού του στόχου – παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να βγάλετε χρήματα από τον λογαριασμό για άλλα έξοδα ή μεταφέρετέ το στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για μια προκαταβολή σε ένα σπίτι. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να το κάνετε εάν δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να τοποθετήσετε τα χρήματα. Διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο να ξοδέψετε κατά λάθος τα χρήματα που υποτίθεται ότι εξοικονομείτε για προκαταβολή.

“Η διατήρηση των αποταμιεύσεών σας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την προκαταβολή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την εμβάπτιση στον λογαριασμό για να πληρώσετε για άλλη δαπάνη που εμφανίζεται”, λέει ο Vizzi. Ομοίως, μπορείτε να ρυθμίσετε και να ονομάσετε έναν προσαρμοσμένο λογαριασμό ταμιευτηρίου στο Rocket Money χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Smart Savings, ξεχωριστό από τον καθημερινό λογαριασμό επιταγών ή ταμιευτηρίου σας, αλλά εξακολουθεί να είναι προσβάσιμος όταν τον χρειάζεστε και να είναι ορατός στο Rocket Money ανά πάσα στιγμή.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε τις αποταμιεύσεις σας σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, ώστε να κερδίζετε χρήματα καθώς συνεχίζετε να αποταμιεύετε. «Αυτοί οι τύποι λογαριασμών προσφέρουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά APY από τους κανονικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου σας. Οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης αυξάνουν τα χρήματά σας με το να κάθεστε εκεί!». συνιστά την Denisse Sanchez, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης και Ειδική Εμπειρίας Πελατών στο Rocket Money.

3. Χρησιμοποιήστε άμεσες καταθέσεις

Η Monica Lam, ιδιοκτήτρια του χρηματοοικονομικού ιστολογίου LuckyMojito.com, λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε έναν στόχο αποταμίευσης είναι να αυτοματοποιήσετε τις καταθέσεις στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας.

Αυτό σημαίνει να ρυθμίσετε μια αυτόματη ανάληψη από τον μισθό σας και να καταθέσετε αυτά τα χρήματα αυτόματα σε ξεχωριστό λογαριασμό ταμιευτηρίου που έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου σας.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να εξοικονομήσετε 20.000 $ για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ή 10.000 $ για ένα νέο αυτοκίνητο. Μόλις δημιουργήσετε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό και καθορίσετε πόσα χρήματα πρέπει να εξοικονομείτε κάθε μήνα για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο, δημιουργήστε ένα σύστημα άμεσης κατάθεσης με τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα που θέλετε να εξοικονομήσετε λαμβάνονται αυτόματα από κάθε μισθό και κατατίθενται στον κατάλληλο λογαριασμό.

“Καθώς περνά ο καιρός, αυξήστε σταδιακά πόσα βάζετε σε αυτόν τον λογαριασμό”, είπε ο Lam. «Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε συνεισφέροντας 100 $ σε κάθε περίοδο πληρωμής. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να αυξήσετε αυτό το ποσό στα 200 $ ανά περίοδο πληρωμής και αυξήστε τις αποταμιεύσεις σας από εκεί».

4. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο PowerCash

Ο Todd Christensen, διευθυντής εκπαίδευσης στη μη κερδοσκοπική εταιρεία ελάφρυνσης χρέους Money Fit by DRS, λέει ότι μπορείτε να ενισχύσετε τις αποταμιεύσεις σας με αυτό που αποκαλεί μέθοδο PowerCash.

Χρησιμοποιώντας τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, καθορίστε πόσα ξοδεύει το νοικοκυριό σας για είδη παντοπωλείου, βενζίνη, δώρα, ταξίδια, διασκέδαση και φαγητό έξω κάθε μήνα. Στη συνέχεια πολλαπλασιάστε αυτό το ποσό κατά 10%. Αυτό το ποσό είναι αυτό που ο Christensen αποκαλεί PowerCash του νοικοκυριού σας.

Κάθε φορά που κυλάει η ημέρα πληρωμής, μεταφέρετε αυτό το ποσό στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Αυτό θα επιταχύνει τις μηνιαίες αποταμιεύσεις σας χωρίς να προκαλεί πολύ πόνο, είπε ο Christensen.

«Δύσκολα θα παρατηρήσετε διαφορά στο 90% των ειδών παντοπωλείου, των δώρων, της ψυχαγωγίας και άλλων εξόδων σας», είπε ο Christensen. «Αλλά θα παρατηρήσετε τα ταχέως αναπτυσσόμενα κεφάλαια στις αποταμιεύσεις σας».

5. Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας

Ένας εύκολος τρόπος για να εξοικονομήσετε περισσότερα είναι να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο «Πρώτα πληρώστε τον εαυτό σας», όπου δίνετε προτεραιότητα στις εισφορές αποταμίευσης και στους οικονομικούς στόχους σας το συντομότερο δυνατό μετά την πληρωμή σας, χρησιμοποιώντας ό,τι σας απομένει για μεταβλητά έξοδα.

«Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί αυτό το απλό κόλπο να σας σώσει με την πάροδο του χρόνου». λέει ο Hamilton, «Με τη φροντίδα των αποταμιεύσεών σας νωρίτερα στον κύκλο μισθοδοσίας σας, θα έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να ξοδέψετε αυτά τα κεφάλαια από ό,τι θα κάνατε εάν σχεδιάζατε να κάνετε μια μεταφορά αποταμίευσης με ό,τι έχει απομείνει στο τέλος του μήνα. ”

Αν και η μέθοδος Pay Yourself First μπορεί να είναι χρήσιμη, φροντίστε να μην υπερεκτείνετε τον εαυτό σας κατά την πρώτη δοκιμή. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι το ποσό που μεταφέρετε σας αφήνει αρκετό για να πληρώσετε τα πάγια έξοδά σας και τυχόν ελάχιστες πληρωμές χρέους. Πέρα από αυτό, μπορείτε πάντα να μεταφέρετε χρήματα πίσω εάν βρεθείτε λίγο αργότερα μέσα στον μήνα – αν και ελπίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Οικονομική καταστροφή για την Κέιτ Μίντλετον: Τι κρύβει πίσω από το χαμόγελό της τόσα χρόνια η πριγκίπισσα

Κοιμήθηκε φτωχός, ξύπνησε πάμπλουτος: Αυτός είναι ο υπερτυχερός που με 111€ κέρδισε 6,5 εκατομμύρια στο Τζόκερ

Ίσως είστε πλούσιοι: Τα παλıά κέpματα και χαρτονομiσματα δpαχμών που πωλοúνται έως 18.000 εupώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ