αθλητισμός-τα-οφέλη-του-αθλητισμού-στ-60425

Αθλητισμός: Τα οφέλη του αθλητισμού στην παιδική ηλικία και η αξία του για τα παιδιά μας

Ανάγνωση: 4'

Είτε αγόρια είτε κορίτσια, είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πιέσουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ή ένα συγκεκριμένο άθλημα που εγκρίνουμε εμείς, αλλά πως πρέπει να τα εμψυχώσουμε και να τα παροτρύνουμε να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό αφήνοντάς τα να αποκτήσουν την κρίση να διαλέξουν ποιο άθλημα τους ταιριάζει, τους εκφράζει και τους κάνει χαρούμενους. Ο αθλητισμός για παιδιά είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.

Ο αθλητισμός στα κορίτσια

Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που εξέτασαν ένα ποσοστό παιδιών και συμπέραναν πως παρατηρήθηκε αύξηση αυτοπεποίθησης στα κορίτσια που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε μικρή ηλικία σε σχέση με τα άλλα κορίτσια της ηλικίας τους. Ήταν πιο έτοιμα να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, ένιωθαν μέλη ομάδων και είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν μάλιστα και πολλές καμπάνιες που παροτρύνουν τα κορίτσια να ασχολούνται με τα αθλήματα και να νιώθουν πως έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα συνομήλικα αγόρια τους. Πάμε όμως να δούμε τα οφέλη του αθλητισμού στο σώμα και στην ψυχή μας!

Φυσική κατάσταση

Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τα υπόλοιπα της ηλικίας τους  και αυτό θα τους φανεί χρήσιμο μακροπρόθεσμα γιατί το σώμα “θυμάται” και ως ενήλικες θα έχουν καλύτερα θεμέλια από ότι θα μπορούσαν. Ακόμη, πρέπει να αναλογιστούμε πως σήμερα οι ρυθμοί ζωής είναι έντονοι όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας και πως το άγχος είναι στις ζωές τους από πολύ μικρή ηλικία. Ποιος λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλουν το άγχος και να εκτονωθούν από τον αθλητισμό; Τα παιδιά που δεν εκτονώνουν κάπου τη μαζεμένη τους ενέργεια είναι νευρικά και ξεσπούν.Τα αθλήματα είναι ένας ευχάριστος τρόπος να πάρει το παιδί ευχαρίστηση και να αποκομίσει σημαντικά εργαλεία και μια αίσθηση ελέγχου αλλά και ευθύνης για κάτι πέρα από το σχολικό του περιβάλλον και το διάβασμά του. Μαθαίνει να τρώει συγκεκριμένες ώρες, να ντύνεται, να φτιάχνει το πρόγραμμά του και να μελετά τα μαθήματά του πριν τον αθλητισμό ώστε να είναι ελεύθερο εκείνη την ώρα. Είναι μία από τις πιο υγιείς συνήθειες και έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά εκτός από τους συμμαθητές και τα αδερφάκια του.

Κοινωνικά οφέλη

Τα αθλήματα είναι κοινωνικές δραστηριότητες. Ακόμα και τα μοναχικά κάποια στιγμή έχουν κοινό και εισπράττουν αντιδράσεις. Τα παιδιά μας με τον αθλητισμό θα αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες, αυτό που στην ψυχολογία ονομάζουμε social skills και θα αναπτύξουν σχέσεις με άλλα παιδιά και μεταξύ των συναθλητών ή συμπαικτών τους ανάλογα το άθλημα. Ακόμη και στα ατομικά αθλήματα, ή τα χόμπι όπως το σκάκι, το παιδί μπορεί να μην είναι μέλος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας για παράδειγμα με συναθλητές είναι όμως μέλος μια μεγάλης ευρύτερης ομάδας και συναναστρέφεται με άλλους παίκτες με παρόμοια και κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, ανταλλάσσουν απόψεις, μαθαίνουν να μοιράζονται και διδάσκονται πειθαρχεία και οργάνωση του χρόνου τους. Τα κοινωνικά οφέλη του αθλητισμού δεν περιορίζονται μόνο στα παιδιά μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους, τους γονείς και τον περίγυρό τους αφού το παιδί ανυπομονεί να έρθει η μέρα που θα τον…καμαρώσουμε στο δικό του άθλημα ή χόμπι και θα παρευρεθεί όλη η οικογένεια και οι φίλοι του.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Φpίκη: Σκóτwσε τα τέσσερα παιδιά του και την πεθερά του

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση

7χρονος μαθητής στην Πάτρα ξυλοκόπnσε 8χρονο για τον πιο απίστευτο λόγο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ