είναι-αποδεδειγμένο-η-συμπεριφορική-61637

Είναι αποδεδειγμένο: Η συμπεριφορική εξήγηση της αφοσίωσης του σκύλου στον ιδιοκτήτη του

Ανάγνωση: 8'

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα πιο καθοριστικά χαρακτηριστικά του σκύλου σας είναι η πίστη του. Αυτή η πίστη μπορεί να είναι συντριπτική και ταπεινωτική και έχει αναφερθεί συχνά ως παράδειγμα του τι μπορούν να μάθουν τα ανθρώπινα όντα από τα σκυλιά.

Αλλά εκτός από τα μαθήματα ζωής, από πού πηγάζει η πίστη του σκύλου σας; Ναι, τους ταΐζετε και παίζετε μαζί τους και έχετε τη δική σας βαθιά αίσθηση αγάπης για αυτά, αλλά αυτό εξηγεί πλήρως το βάθος των συναισθημάτων που αποκτούν για εσάς;

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε γιατί τα σκυλιά είναι πιστά και πότε μπορεί να χρειαστεί να “περιοριστεί” αυτή η πίστη.

Μήπως η λέξη “πίστη” έχει μπερδέψει το νόημά της?

Η έννοια του πιστού σκύλου έχει διαδοθεί τόσο πολύ στα σημερινά μέσα ενημέρωσης και στις διαφημίσεις που μπορεί να σας συγχωρεθεί η αμφισβήτηση της υπόθεσης: είναι πραγματικά πιστοί οι σκύλοι;

Ας ξεμπερδέψουμε με την ερώτηση: ναι, όντως είναι. Οι ιστορίες των σκύλων που περιμένουν ατελείωτα τους ιδιοκτήτες τους ή που χαίρονται να τους χαιρετήσουν χρόνια μετά δεν είναι φτιαγμένες. Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία στον δικό σας σκύλο, ο οποίος χαίρεται όταν επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά και σας χαιρετάει σαν να μην σας έχουν δει εδώ και εβδομάδες. Αν αυτό δεν είναι βαθιά πίστη, δεν ξέρουμε τι είναι.

Λοιπόν, τι κάνει έναν πιστό σκύλο; Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το από πού προέρχεται η πίστη του σκύλου σας και γιατί είναι τόσο βαθιά. Εδώ εξερευνούμε μερικές από τις εξηγήσεις για την πίστη του σκύλου σας, ταξινομημένες από απλές έως ενδιαφέρουσες.

Το απλούστερο πράγμα και σημαντικότερο στο κόσμο : προσφέρεις φαγητό

Η απλούστερη εξήγηση για την πίστη του σκύλου σας είναι ότι του δίνετε τροφή και καταφύγιο. Ο σκύλος σας είναι ευγνώμων για τα βασικά της ζωής που παρέχετε και έτσι είναι πιστός σε εσάς.

Υπάρχει μια επιστημονική βάση για αυτό: τα οικόσιτα σκυλιά κατάγονται από λύκους, τους οποίους ο άνθρωπος κάποτε πήρε και εξημέρωσε με καταφύγιο και τροφή σε αντάλλαγμα για να λειτουργήσουν ως σκύλοι φύλακες. Αυτή η αμοιβαία σχέση παραμένει στα γονίδια του σκύλου σας και η πίστη του είναι ένα υποπροϊόν της.

Φυσικά, αυτό θα σήμαινε ότι τα πιστά σκυλιά λατρεύουν όποιον τα ταΐζει. Αυτό ισχύει επίσης σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα σκυλιά τείνουν να δεσμεύονται περισσότερο με το μέλος της οικογένειας που τους δίνει την τροφή τους. Δεν είναι όμως η μόνη εξήγηση.

Η ψυχολογία των ζώων πίσω από την αναζήτηση απαντήσεων

Τα σκυλιά είναι επίσης αγέλη και λαχταρούν να ανήκουν σε μια αγέλη. Μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο – λέγεται ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για έναν σκύλο. Για τον πιστό σας σκύλο, η οικογένειά σας είναι η αγέλη τους και σας έχουν υιοθετήσει ως δικό τους.

Η πίστη σε μία αγέλη είναι ζωτικής σημασίας. Για να επιβιώσει μια αγέλη στη φύση, τα μέλη τους πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τους κινδύνους. Η εμπιστοσύνη, η συνεργασία και η προτεραιότητα των συμφερόντων της αγέλης είναι όλα ένα φυσικό μέρος της επιβίωσης. Θα εξηγούσε γιατί οι σκύλοι βάζουν συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες τους. Γιατί τους το λέει το ένστικτά τους.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Εξάλλου, ο σκύλος σας εξακολουθεί να σας αγαπά όταν επιστρέφετε από πολυήμερες διακοπές και δεν τον ταΐσατε όλο αυτό το διάστημα. Και τι γίνεται με τον Hachito, τον πιστό σκύλο που συνήθιζε να χαιρετίζει τον ιδιοκτήτη του κάθε μέρα στο σιδηροδρομικό σταθμό μετά τη δουλειά – και συνέχισε να τον περιμένει για εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του; Ούτε τα ένστικτα του πακέτου ούτε οι αμοιβαίες σχέσεις μπορούν να το εξηγήσουν αυτό. Μπορεί όμως και κάτι άλλο.

Τα σκυλιά μπορούν να νιώσουν και να ανταποδώσουν την αγάπη

Το 2005, η ScienceDirect πραγματοποίησε ένα πείραμα σχετικά με τη συμπεριφορά των σκύλων, όπου παρουσίασαν στους σκύλους το άρωμα του ιδιοκτήτη τους, το άρωμα ενός ξένου και το άρωμα του φαγητού. Έγιναν σαρώσεις εγκεφάλου του σκύλου καθώς πλησίαζαν κάθε άρωμα. Η μελέτη υπέθεσε ότι εφόσον η όσφρηση είναι τόσο σημαντική για τους σκύλους, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των σκύλων.

Είχαν δίκιο. Όχι μόνο τα σκυλιά αντέδρασαν πιο έντονα στο άρωμα των ιδιοκτητών τους, αλλά και το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την απόλαυση και τα θετικά συναισθήματα φωτίστηκε όταν τους δόθηκε το άρωμα του ιδιοκτήτη τους. Ο πιστός σου σκύλος σε αναγνωρίζει. Τα ίδια μοτίβα στους ανθρώπους συνήθως συνδέονται με την αγάπη.

Σε ένα άλλο πείραμα, ένας σκύλος επιτράπηκε να δει έναν άγνωστο να είναι αγενής με τον ιδιοκτήτη του. Όταν ο σκύλος αφέθηκε στη συνέχεια να αλληλεπιδράσει με τον ξένο και τον ιδιοκτήτη, ο σκύλος σνόμπαρε ενεργά τον ξένο. Αν αυτό δεν είναι πίστη, δεν ξέρουμε τι είναι.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι “συνδέσεων”

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σχέση που χτίζετε με τον σκύλο σας εξαρτάται από εσάς και τον σκύλο σας. Δεν υπάρχει κανένα πρότυπο για αυτό ή οποιοδήποτε σχέδιο για το πώς πρέπει να μοιάζει ένας πιστός σκύλος. Μερικοί σκύλοι είναι πιο πιστοί ως προς τη φυλή τους από άλλα σκυλιά. Μερικά σκυλιά από προσωπικότητα είναι πιο αγαπησιάρικα από άλλα σκυλιά στη δική τους ράτσα.

Άλλο φιλία, άλλο όρια

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να ενθαρρύνετε έναν πιστό σκύλο να είναι πιο ανεξάρτητος. Εάν ο σκύλος σας έχει δεθεί υπερβολικά μαζί σας και είναι πλέον πιο απομακρυσμένος από τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα – ειδικά εάν ο σκύλος σας έχει αρχίσει να γρυλίζει όταν πιστεύει ότι κινδυνεύετε ή δεν αντιμετωπίζετε σωστά.

Αυτή η πίστη μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι πολύ δεμένος μαζί σας και θα αγχωθεί εάν είστε μακριά από τα μάτια του. Αυτό δεν είναι υγιές και ο σκύλος σας θα πρέπει να μπορούν να αισθάνονται ότι ανήκουν σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Λάβετε μέτρα για να προσπαθήσετε να το διορθώσετε το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας ότι όλοι συμμετέχουν στη φροντίδα τους. θα οδηγήσει σε έναν πιο ευτυχισμένο σκύλο και σπίτι!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Έλεγε τα Κάλαντα & τον κατασπάραξε ο σκύλος: Τραγικά νέα για 9χρονο, εξαφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του

Κείμενο που “ραγίζει” καρδιές: «Χάνοντας το σκύλο σου αδειάζει η ζωή σου»

Συγκινεί ο Γιώργος Καραμίχος: Η ιστορία του βαριά κακοποιημένου σκύλου που υιοθέτησε ο ηθοποιός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ