θέλει-τρόπο-πώς-μπορούν-οι-γονείς-να-αν-61207

Θέλει τρόπο: Πώς μπορούν οι γονείς να αναθρέψουν ένα καλό παιδί

Ανάγνωση: 5'

Πολλοί γονείς εστιάζουν την προσοχή τους στους βαθμούς και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, όπως φροντίζοντας τα παιδιά να μελετούν, να κάνουν τα μαθήματά τους και να πηγαίνουν έγκαιρα σε μαθήματα ποδοσφαίρου ή χορού. Αλλά πολύ συχνά, ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο και προσπάθεια για να καλλιεργήσουμε ένα άλλο συστατικό της επιτυχίας και της ανάπτυξης του παιδιού – ένα εξίσου σημαντικό, και ίσως ακόμη πιο ουσιαστικό – το να είναι κάποιος καλός άνθρωπος.

Τι λένε οι ειδικοί

Όπως είπε ο C.S. Lewis, «Η ακεραιότητα κάνει το σωστό, ακόμα κι όταν κανείς δεν παρακολουθεί». Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ένα καλό παιδί, ένα που θα κάνει το σωστό, ακόμα κι όταν κανείς δεν μπορεί να το δει να το κάνει και όταν μπορεί να μην υπάρχει ανταμοιβή; Αν και δεν υπάρχει εγγυημένη φόρμουλα (αν και μόνο!), εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να χτίσουν καλό χαρακτήρα και να βοηθήσουν το παιδί τους να γίνει καλός άνθρωπος.

Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση στο παιδί σας

Η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση ή η ικανότητα να μπαίνει κανείς στη θέση κάποιου άλλου και να εξετάζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη χαρακτηριστικά των καλών ανθρώπων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να έχεις ένα υψηλό συναισθηματικό πηλίκο – δηλαδή, να μπορείς να καταλάβεις τα δικά σου συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων – είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας στη ζωή.

Για να ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση στο παιδί σας, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του και βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι νοιάζεστε για αυτά. Όταν συμβεί μια σύγκρουση με μια φίλη, ζητήστε της να φανταστεί πώς μπορεί να αισθάνεται η φίλη της και να της δείξει τρόπους να διαχειρίζεται τα συναισθήματά της και να εργαστεί θετικά προς την επίλυση.

Ενθαρρύνετέ τους να σηκώσουν τους άλλους

Ενώ οι ιστορίες για παιδιά που εμπλέκονται σε εκφοβισμό και άλλες κακές συμπεριφορές συχνά γίνονται πρωτοσέλιδα, η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά κάνουν αθόρυβα καλές πράξεις στη συνήθη πορεία της ζωής τους, είτε κάνουν έναν φίλο να αισθάνεται καλύτερα όταν είναι κάτω είτε πηγαίνει σε ένα κοινοτικό κέντρο .Καθώς ενθαρρύνετε θετικές συμπεριφορές, όπως να κάνετε κάτι για να κάνετε τη μέρα κάποιου καλύτερα (ακόμα και κάτι τόσο μικρό όπως το να χτυπάτε έναν φίλο στον ώμο όταν είναι λυπημένος), φροντίστε να μιλήσετε για τις αρνητικές επιπτώσεις συμπεριφορές όπως το κουτσομπολιό ή ο εκφοβισμός και στις δύο πλευρές (τόσο εκείνοι που εκφοβίζονται όσο και εκείνοι που κάνουν το bullying), και γιατί και πώς βλάπτει τους ανθρώπους.

Διδάξτε τους να προσφέρουν εθελοντισμό

Είτε το παιδί σας βοηθά έναν ηλικιωμένο γείτονα φτυαρίζοντας το πεζοδρόμιο είτε σας βοηθά να συσκευάσετε μερικά κονσερβοποιημένα προϊόντα σε κουτιά για δωρεά σε οικογενειακά καταφύγια, η πράξη του εθελοντισμού μπορεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του παιδιού σας. Όταν τα παιδιά βοηθούν άλλους, μαθαίνουν να σκέφτονται τις ανάγκες εκείνων που είναι λιγότερο τυχεροί από αυτούς και μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για τον εαυτό τους που κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων.

Προσφέρετε ανταμοιβές με φειδώ

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν ενθαρρύνετε τα παιδιά να βοηθήσουν τους άλλους είναι να μην τα ανταμείβετε για κάθε καλή πράξη. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας δεν θα συσχετίσει τον εθελοντισμό με το να παίρνει πράγματα για τον εαυτό του και θα μάθει ότι το να νιώθει καλά όταν βοηθάει τους άλλους θα είναι από μόνο του μια ανταμοιβή.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε περιστασιακά το παιδί σας έξω για μια ειδική απόλαυση ή να του κάνετε ένα δώρο για να βοηθάει τους άλλους ΚΑΙ επειδή εργάζεται σκληρά και μελετά σκληρά.Τα παιδιά αγαπούν την ενθάρρυνση και ευδοκιμούν με την έγκριση των γονιών. Μια περιστασιακή ανταμοιβή είναι ένας πολύ καλός τρόπος να του δείξετε πόσο ευγνώμονες είστε για τα καλά πράγματα που κάνει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ