τα-οφέλη-των-κατοικίδιων-για-την-υγεία-61180

Τα οφέλη των κατοικίδιων για την υγεία και τη διάθεση

Ανάγνωση: 5'

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που συνοδεύουν το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς. Ωστόσο, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να αγνοούμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύουν την ευχαρίστηση της αγκαλιάς με έναν γούνινο φίλο. Μόνο πρόσφατα οι μελέτες έχουν αρχίσει να διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη του δεσμού ανθρώπου-ζώου.

Η σχέση ανθρώπου και κατοικιδίου

Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να εναρμονίζονται με τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, είναι σε θέση να καταλάβουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμα καλύτερα στην ερμηνεία του τόνου της φωνής, της γλώσσας του σώματος και των χειρονομιών μας. Και όπως κάθε καλός άνθρωπος φίλος, ένας πιστός σκύλος θα κοιτάξει στα μάτια σας για να μετρήσει τη συναισθηματική σας κατάσταση και να προσπαθήσει να καταλάβει τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε (και για να υπολογίσει πότε μπορεί να έρθει η επόμενη βόλτα ή κέρασμα, φυσικά).

Τα κατοικίδια, ειδικά οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μειώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, να ανακουφίσουν τη μοναξιά, να ενθαρρύνουν την άσκηση και το παιχνίδι, ακόμη και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και δραστήρια. Τα κατοικίδια προσφέρουν επίσης πολύτιμη συντροφιά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, ένα κατοικίδιο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και άνευ όρων αγάπη στη ζωή σας.

Κάθε κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με κατοικίδια συχνά έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από αυτά που δεν έχουν, ένα κατοικίδιο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σκύλος ή γάτα. Ένα κουνέλι θα μπορούσε να είναι ιδανικό εάν είστε αλλεργικοί σε άλλα ζώα ή έχετε περιορισμένο χώρο, αλλά θέλετε ακόμα έναν γούνινο φίλο για να χαζέψετε. Τα πουλιά μπορούν να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές εάν είστε μεγαλύτερος ενήλικας. Τα φίδια, οι σαύρες και άλλα ερπετά μπορούν να γίνουν εξωτικοί σύντροφοι. Ακόμη και η παρακολούθηση ψαριών σε ένα ενυδρείο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης των μυών και στη μείωση του παλμού σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Τα άτομα με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από αυτά που δεν έχουν κατοικίδια. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν τα άτομα με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από ένα καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.

Το παιχνίδι με σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που ηρεμούν και χαλαρώνουν.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακής νόσου) από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή με κατοικίδια επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 ετών κάνουν 30 τοις εκατό λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς τους από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα

Ένας από τους λόγους για αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι ότι τα κατοικίδια εκπληρώνουν τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για αφή. Ακόμη και οι σκληραγωγημένοι εγκληματίες στη φυλακή παρουσιάζουν μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά από αλληλεπίδραση με κατοικίδια, πολλά από τα οποία βιώνουν αμοιβαία στοργή για πρώτη φορά. Το να χαϊδεύετε, να αγκαλιάζετε ή να αγγίζετε με άλλο τρόπο ένα αγαπημένο ζώο μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας ηρεμήσει γρήγορα όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης να μειώσει τη μοναξιά και τα περισσότερα σκυλιά είναι ένα εξαιρετικό ερέθισμα για υγιή άσκηση, η οποία μπορεί να τονώσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να απαλύνει την κατάθλιψη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ