ύπνος-γάτας-κουλουριασμένη-σε-χαρτόκ-61596

Ύπνος Γάτας: Κουλουριασμένη, σε χαρτόκουτο και άλλες συνήθειες όταν κοιμάται

Ανάγνωση: 14'

Λίγα πράγματα είναι πιο αξιολάτρευτα στον πλανήτη από μια γάτα που κοιμάται. Ακόμα και οι πιο άτακτες γάτες μοιάζουν με αθώα αγγελούδια όταν κουλουριάζονται και κοιμούνται στο καλάθι με τα άπλυτά σας. Αλλά τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι στάσεις ύπνου της γάτας;

Ονειρεύονται; Κρυώνουν και κουλουριάζονται για να ζεσταθούν; Αν είστε σαν τους περισσότερους ιδιοκτήτες γατών, έχετε συχνά αναρωτηθεί για τις συνήθειες ύπνου της γατούλας σας. Ας μιλήσουμε για τις συνηθισμένες θέσεις ύπνου της γάτας και τι ακριβώς μπορεί να σημαίνουν.

Συνήθεις στάσεις ύπνου της γάτας

Όπως πιθανότατα έχετε παρατηρήσει, οι γάτες κοιμούνται οπουδήποτε. Θα τις βρείτε να κοιμούνται στο συρτάρι που αφήσατε ανοιχτό, στην κορυφή του ψυγείου ή σε ένα χαρτόκουτο. Δεν μπορείτε να ξέρετε πού θα αγκαλιαστεί η γατούλα σας την επόμενη φορά.

Θα διαπιστώσετε ότι το εύρος των θέσεων που κοιμούνται οι γάτες είναι πιο εκτεταμένο από αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε εμείς οι απλοί άνθρωποι. Οι περίεργες θέσεις και οι επιλογές τους για τις θέσεις ύπνου θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάποιο πραγματικό νόημα σε αυτές. Όπως αποδεικνύεται, οι θέσεις ύπνου της γάτας σας αποκαλύπτουν όντως κάτι για τον τριχωτό σας φίλο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες θέσεις ύπνου της γάτας και τι σημαίνουν:

1. Κουλουριασμένη σε μια τριχωτή μπάλα

Αυτή ονομάζεται επίσης “ημισέληνος” και είναι μία από τις πιο συνηθισμένες θέσεις ύπνου της γάτας. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι βοηθάει τη γάτα σας να μεγιστοποιήσει τη θερμότητα του σώματός της για πρόσθετη ζεστασιά. Είναι επίσης μια θέση ύπνου που προστατεύει τα ζωτικά όργανα του χνουδωτού σας φίλου.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη θέση για τις άγριες γάτες και είναι κάτι που αποτελεί μέρος του φυσικού τους ενστίκτου να προστατεύουν τον εαυτό τους ενώ κοιμούνται. Σε αυτή τη θέση, οι κουλουριασμένες γάτες συχνά κουλουριάζουν την πλάτη τους σε σχήμα που μοιάζει με μισοφέγγαρο, και έτσι προκύπτει το όνομα αυτής της θέσης.

Η γάτα σας μπορεί επίσης να επιλέγει αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια περιόδων που νιώθει λίγο ανασφαλής. Αυτό τις βοηθά να αισθάνονται προστατευμένες.

2. Σε κουτί από χαρτόνι

Όπως τα παιδιά σας λατρεύουν ένα καλό χαρτόκουτο για να παίξουν, έτσι και η γάτα σας λατρεύει να κοιμάται σε αυτό. Προσφέρουν στη γατούλα σας προστασία από τα στοιχεία της φύσης και από τους εχθρούς. Είναι άλλο ένα σημείο ύπνου που παραπέμπει στους άγριους προγόνους τους.

Οι γάτες κοιμούνται σε κουτιά ή σε άλλους κλειστούς χώρους για να μένουν κρυμμένες από τυχόν θηρευτές ή αντιπάλους που μπορεί να θελήσουν να τις τσακώσουν. Αν η γάτα σας είναι εσωτερική γατούλα, η επιθυμία της να κοιμηθεί σε κουτί μπορεί να υποδηλώνει ότι κρύβεται από κάποιον ή κάτι στο σπίτι. Μπορεί να είναι ένα νέο κατοικίδιο ή ένας παλιός αντίπαλος, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα άτομο που προσπαθεί συνεχώς να χαϊδέψει ή να παίξει με τη γάτα σας.

3. Με την κοιλιά ψηλά

Μου αρέσει να αποκαλώ αυτή τη στάση “παγίδα της κοιλιάς”, αφού δεν μπορώ να αντισταθώ στο χάιδεμα της κοιλιάς και όταν το κάνω, η γάτα μου επιτίθεται! Αυτή είναι μια τόσο αξιολάτρευτη στάση που είναι δύσκολο να αντισταθείς. Η γάτα σας είναι απλά πλήρως εκτεθειμένη ενώ κοιμάται λίγο.

Όταν η γάτα σας κοιμάται με την κοιλιά προς τα πάνω, είναι ένα καλό σημάδι ότι οι δυο σας έχετε μια εξαιρετική σχέση. Είναι μια ευάλωτη θέση, οπότε δείχνει ότι η γάτα σας εμπιστεύεται απόλυτα εσάς και το σπίτι σας.

4. Φραντζόλα με ψωμί

Η φρατζόλα είναι μια δημοφιλής στάση όπου η γάτα σας κάθεται όρθια με τα μπροστινά της πόδια χωμένα κάτω από το σώμα της. Αυτό την κάνει να μοιάζει ακριβώς σαν μια φρατζόλα ψωμί. Η γάτα σας συχνά κλείνει τα μάτια της σε ένδειξη απόλυτης ικανοποίησης.

Όταν όμως βρίσκεται στη θέση του καρβελιού, είναι πιθανό να είναι σημάδι ότι δεν βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Συνήθως, πρόκειται απλώς για έναν γρήγορο υπνάκο σε αυτή τη θέση, και συνήθως εξακολουθεί να είναι αρκετά σε εγρήγορση. Ακόμα κι έτσι, αυτή είναι μια πολύ χαλαρή στάση ύπνου για τη γάτα που της επιτρέπει να ξεκουραστεί, ενώ παράλληλα προσέχει το βασίλειό της.

5. Μάτια μισόκλειστα

Πιθανότατα έχετε δει τη γατούλα σας να εμφανίζεται να κοιμάται με τα μάτια μισόκλειστα και μισάνοιχτα. Αυτό γίνεται για να μπορεί να ξυπνήσει γρήγορα αν χρειαστεί, αφού δεν θέλει να χάσει πιθανές απειλές που μπορεί να προκύψουν.

Αν δείτε τον γατούλη σας σε αυτή τη στάση, μπορεί να είναι ένδειξη ότι προσέχει κάτι στο σπίτι. Ίσως υπάρχουν άγνωστοι άνθρωποι τριγύρω ή κάτι έχει αλλάξει πρόσφατα.

6. Ακροβάτης

Αυτή είναι ίσως μία από τις πιο περίεργες στάσεις ύπνου της γάτας. Σε αυτή τη θέση, η γάτα σας φαίνεται να είναι ένας πραγματικός κοντορσιονιστής με τα πόδια της να προεξέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, το σώμα της να κρέμεται μισό από τον καναπέ και το κεφάλι της να είναι στριφογυρισμένο. Δεν φαίνεται να είναι μια πολύ άνετη στάση.

Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει, το ίδιο και οι ειδικοί. Δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από το γιατί η γάτα σας μπορεί να επιλέγει αυτή τη θέση ύπνου. Ίσως απλά να ήθελε πάντα να είναι στο τσίρκο!

7. Πλάγια

Η πλάγια θέση ύπνου της γάτας είναι μια άλλη συνηθισμένη θέση και μοιάζει με τη θέση με την κοιλιά προς τα πάνω. Δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η θέση με την κοιλιά προς τα πάνω, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ευάλωτη θέση.

Παρόλο που συχνά φαίνεται να βρίσκονται σε βαθύ ύπνο σε αυτή τη θέση, συνήθως πρόκειται περισσότερο για θέση υπνάκου, αφού κάνει τη γατούλα σας πιο ευάλωτη. Όπως και με τη θέση με την κοιλιά προς τα πάνω, ωστόσο, σημαίνει ότι η γάτα σας αισθάνεται πολύ άνετα στο σπίτι σας και με εσάς γύρω της.

8. Πατούσες στο πρόσωπο

Αυτή είναι η εκδοχή της γάτας σας για το σήμα “μην ενοχλείτε”. Πρόκειται για μια θέση ύπνου της γάτας στην οποία η γάτα σας μπορεί να πέσει σε έναν πραγματικά βαθύ ύπνο. Είναι πιθανό να βάζουν τις πατούσες τους μπροστά από το πρόσωπό τους ασυνείδητα ίσως ως φυσικό ένστικτο προστασίας. Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν ξυπνήσετε τη γάτα σας από αυτή τη θέση, δεν θα έχει ευχάριστη διάθεση.

9. Καθιστός

Θα δείτε συχνά τη γάτα σας να κοιμάται σε αυτή τη θέση με την ουρά της τυλιγμένη γύρω από τα πόδια της. Συνήθως, δεν θα μείνει κοιμισμένη για περισσότερο από 15 ή 20 λεπτά και είναι άλλη μια από τις θέσεις ύπνου της γάτας κατά την οποία “μένει σε εγρήγορση”. Θέλει να είναι σε θέση να ξυπνήσει με το παραμικρό.

10. Πάνω σας

Αν και συχνά αυτή δεν είναι μια από τις πιο άνετες στάσεις για εσάς, είναι ένα καλό σημάδι ότι έχετε μια πολύ θετική σχέση με τη γατούλα σας. Η γάτα σας θέλει πραγματικά να είναι κοντά σας και νιώθει τόσο άνετα μαζί σας, που πραγματικά νιώθει ότι μπορεί να αφήσει την άμυνά της να πέσει κάτω κοιμόμενη από πάνω σας.

Η γάτα σας είναι επίσης πολύ έξυπνη, επειδή ξέρει ότι τα χέρια και τα πόδια σας είναι πιο πιθανό να κινηθούν, οπότε συχνά επιλέγει το στήθος σας ή ακόμα και την πλάτη σας για να κοιμηθεί. Παρόλο που μπορεί να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά, μπορείτε να πάρετε ικανοποίηση από το γεγονός ότι αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης από τον φίλο σας.

11. Superman

Αυτή είναι η προσωπική μου αγαπημένη θέση ύπνου γάτας. Δεν μπορώ να αντισταθώ σε αυτή. Είναι όταν η γάτα σας ξαπλώνει μπρούμυτα και τεντώνει τις πίσω πατούσες της πίσω της και τις μπροστινές πατούσες της επίσης. Μοιάζει με τον Σούπερμαν σε πτήση.

Αυτή η θέση ύπνου είναι σημάδι μιας εξαιρετικά χαλαρής γάτας και μπορεί να πέσει σε βαθύ ύπνο σε αυτή την άνετη θέση.

12. Κολλημένη μέσα

Πολλές γάτες απλά λατρεύουν να αγκαλιάζονται μέσα σε κουβέρτες, σε καναπέδες, σε κρεβάτια, σε συρτάρια ή με άλλο τρόπο σκεπασμένες και χωμένες μέσα. Αυτές οι θέσεις μεγιστοποιούν τη θερμότητα του σώματος για ζεστασιά και προσφέρουν επίσης προστασία. Είναι το φυσικό ένστικτο μιας γάτας να αναζητά έναν ασφαλή χώρο για τις στιγμές που θα είναι πιο ευάλωτη.

13. Σε ένα σωρό από γατάκια

Ακριβώς όπως με τους σωρούς κουταβιών, έτσι και τα γατάκια κοιμούνται με τη μητέρα και τα αδέρφια τους για να παραμένουν ζεστά και ασφαλή. Τα κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλή όταν κοιμούνται με μια άλλη γάτα. Συχνά θα δείτε γάτες να κοιμούνται σε πιο εκτεθειμένες θέσεις όταν βρίσκονται σε σωρό με άλλες γάτες.

Αν οι γάτες σας κοιμούνται μαζί, αυτό είναι επίσης μια θετική ένδειξη της σχέσης τους μεταξύ τους. Είναι άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης ότι αισθάνονται άνετα με τους συγκατοίκους τους.

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα, αλλά συχνά μπορεί να κοιμούνται μέχρι και 20 ώρες. Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;

Συνήθειες της γάτας

Οι γάτες είναι νυκτόβιες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες κατά τις ώρες του λυκόφωτος, την αυγή και το σούρουπο. Αν και είναι πιο δραστήριες τη νύχτα απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξακολουθούν να έχουν την τάση να κρύβονται κατά τις σκοτεινές ώρες της νύχτας.

Έχουν επίσης τη φυσιολογία των θηρευτών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι προγραμματισμένα να κυνηγούν, και αυτό γίνεται κυρίως τη νύχτα. Η χαριτωμένη μικρή σας οικιακή γάτα έχει πολλά κοινά με τις άγριες γάτες, όπως τα λιοντάρια, που επίσης τείνουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κυνηγούν τη νύχτα.

Το κυνήγι στην πραγματικότητα απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, γι’ αυτό και η γατούλα σας χρειάζεται έναν μικρό υπνάκο κάθε τόσο. Αυτό την βοηθά να εξοικονομήσει ενέργεια, ακόμη και αν κυνηγάει μόνο μια μπάλα σπάγκου ή το αγαπημένο της γατίσιο παιχνίδι!

Να πάρω στη γάτα μου ένα κρεβάτι για γάτες;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η απόκτηση ενός κρεβατιού για γάτες μπορεί να βοηθήσει τόσο την ίδια όσο και εσάς να κοιμηθείτε καλύτερα. Μπορεί να βοηθήσει με τη ρουτίνα της και μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη δική σας. Αν της πάρετε το δικό της κρεβάτι, θα έχει πάντα ένα μέρος για να νιώθει ζεστή και ασφαλής.

Εκτός από την άμεση άνεση που προσφέρει το δικό της κρεβάτι, είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του. Της δίνει επίσης το δικό της μέρος που είναι ειδικά για την άνεση και τη χαλάρωσή της.

Αν της πάρετε ένα κρεβάτι, κάντε το να μοιάζει με κρησφύγετο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο της χαρτόκουτο ως μοντέλο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει την ιδέα, αλλά μόλις συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι μόνο γι’ αυτήν, πιθανότατα θα το ερωτευτεί. Ως αποτέλεσμα, και εσείς και εκείνη θα κοιμάστε καλύτερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ