επαφή-με-τη-φύση-πώς-βοηθά-στην-υγεία-κ-61579

Επαφή με τη φύση: Πώς βοηθά στην υγεία και την ψυχολογία – Τα θετικά της πράσινης άσκησης

Ανάγνωση: 9'

Ποιος δεν απολαμβάνει έναν περίπατο στη φύση; Το γεγονός ότι η φύση είναι όλο και λιγότερο προσβάσιμη σε όσους ζουν στις πόλεις θα πρέπει να προβληματίσει, ιδίως όσον αφορά τη συνολική υγεία και ευεξία. Το γεγονός είναι, ωστόσο, ότι οι συνεχείς έρευνες δείχνουν ότι η φύση έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία σας.

Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 70% μέχρι το 2050. Παρά τα πολλά οφέλη της αστικοποίησης, μελέτες δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των κατοίκων των πόλεων επηρεάζεται αρνητικά από το περιβάλλον της πόλης, με μεγαλύτερη επικράτηση των διαταραχών άγχους και διάθεσης και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας. Η εύρεση αυτού του μικρού πράσινου χώρου στις πόλεις ή το να περνάτε χρόνο στη φύση επισκεπτόμενοι αγροτικές περιοχές μπορεί να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει μια προσωρινή απόδραση από το σκυρόδεμα, το ατσάλι και το γυαλί.

Η παραμονή στη φύση βελτιώνει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων

Έχετε βρεθεί ποτέ σε αδιέξοδο, έχετε πέσει σε τοίχο, δεν μπορείτε να καταλήξετε σε μια καλά αιτιολογημένη απόφαση; Οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν κάνει, κάποια στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι το να μιλάμε για χρόνο στη φύση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια επακόλουθη έξαρση της δημιουργικότητας ή/και την ξαφνική συνειδητοποίηση μιας λειτουργικής λύσης.

Πέρα από αυτό, σύμφωνα με έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One, υπάρχει ένα γνωστικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την παραμονή σε φυσικό περιβάλλον. Άλλες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Landscape and Urban Planning διαπίστωσαν ότι το εύρος της σύνθετης μνήμης εργασίας βελτιώθηκε και ότι η έκθεση σε φυσικό χώρο πρασίνου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους και του μηρυκασμού.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να επωφεληθούν από την αλληλεπίδραση με τη φύση

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders το 2012 υπέδειξε ότι τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που έκαναν 50λεπτους περιπάτους σε φυσικό περιβάλλον παρουσίασαν σημαντική αύξηση του εύρους μνήμης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που περπάτησαν σε αστικό περιβάλλον. Επίσης, σημειώθηκε βελτίωση στη διάθεση των συμμετεχόντων, ωστόσο δε φάνηκε να συσχετίζονται τα αποτελέσματα με τη μνήμη, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι μπορεί να εμπλέκονται άλλοι μηχανισμοί ή να έχουν αναπαραχθεί προηγούμενες εργασίες.

Η μείωση των επιπέδων άγχους μπορεί να προκύψει από την πράσινη άσκηση

Ενώ η άσκηση συνιστάται σχεδόν καθολικά ως μέσο βελτίωσης της συνολικής υγείας και ευεξίας, τα οφέλη της πράσινης άσκησης έχουν μελετηθεί πρόσφατα σε σχέση με το πώς η δραστηριότητα αυτή μειώνει τα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η η άσκηση στη φύση παρήγαγε μέτριες βραχυπρόθεσμες μειώσεις στο άγχος και διαπίστωσαν ότι για τους συμμετέχοντες που πίστευαν ότι ασκούνταν σε πιο φυσικό περιβάλλον, τα επίπεδα μείωσης του άγχους ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

Οι αστικοί και αγροτικοί χώροι πρασίνου μπορεί να συμβάλλουν στο μετριασμό του άγχους για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Η ανακούφιση από το άγχος είναι ένας διαρκής στόχος για εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς και για τους κατοίκους των πόλεων σε όλο τον κόσμο. Για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, η πρόσβαση σε πάρκα, παιδικές χαρές, κήπους και άλλους χώρους πρασίνου στις πόλεις μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας αυτών των ομάδων που είναι ευάλωτες σε ορισμένες από τις προκλήσεις της αστικοποίησης.

Μειώστε το άγχος μέσα από την κηπουρική

Η κηπουρική μπορεί να παράγει περισσότερα από τρόφιμα για το τραπέζι ή αισθητικά ευχάριστα φυτά και τοπία. Η εργασία στον κήπο είναι επίσης ευεργετική για τη μείωση του υπερβολικού στρες. Έτσι λέει η έρευνα των Van Den Berg και Custers (2011)Trusted Source, οι οποίοι διαπίστωσαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο και βελτιωμένη διάθεση μετά την κηπουρική.

Ένας περίπατος στη φύση θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά σας

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στην παραμονή στη φύση, λένε οι επιστήμονες, είναι και ο προστατευτικός μηχανισμός που ασκεί η φύση στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό οφείλεται στη συσχέτιση μεταξύ της βελτιωμένης επίδρασης και της μείωσης της θερμότητας από το φυσικό περιβάλλον σε αστικές περιοχές. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι περίπατοι στη φύση μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη και ότι οι προστατευτικές αυτές επιδράσεις παραμένουν και μετά το πέρας του περιπάτου στη φύση.

Ιάπωνες ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 πρότειναν ότι οι συνήθεις περίπατοι σε δασικό περιβάλλον ωφελούν τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές παραμέτρους. Μια άλλη ιαπωνική μελέτη σε μεσήλικες άνδρες που συμμετείχαν σε λουτρά στο δάσος διαπίστωσε σημαντικά μειωμένο ρυθμό παλμών και αδρεναλίνη στα ούρα, καθώς και σημαντικά αυξημένες βαθμολογίες για το σφρίγος και μειωμένες βαθμολογίες για την κατάθλιψη, το άγχος, τη σύγχυση και την κόπωση.

Η διάθεση και η αυτοεκτίμηση βελτιώνονται μετά την άσκηση στη φύση

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Perspectives in Public Health διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι αντιμετώπιζαν όλοι προβλήματα ψυχικής υγείας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες άσκησης στη φύση παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της αυτοεκτίμησης και των επιπέδων διάθεσης. Οι ερευνητές πρότειναν ότι ο συνδυασμός της άσκησης, των κοινωνικών στοιχείων και της φύσης σε μελλοντικά προγράμματα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ψυχικής υγείας.

Η έρευνα των Barton και Pretty (2010) διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσίασαν βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση μετά την άσκηση στο πράσινο, με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις μεταξύ των ατόμων με ψυχικές ασθένειες. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην αυτοεκτίμηση σημειώθηκαν στους νεότερους συμμετέχοντες, με τα αποτελέσματα να μειώνονται με την ηλικία. Η διάθεση, από την άλλη πλευρά, παρουσίασε τη μικρότερη μεταβολή στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Ο χώρος πρασίνου σε ένα περιβάλλον διαβίωσης αυξάνει τη γενική αντίληψη της υγείας των κατοίκων

Δεν ζουν όλοι σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπου τα άφθονα δέντρα και οι ανοιχτοί χώροι προσφέρουν φιλόξενη ανάπαυλα από το καθημερινό άγχος και μια βολική διέξοδο για ευεργετική άσκηση. Ωστόσο, η προσθήκη προσεκτικά σχεδιασμένων ανοιχτών χώρων σε αστικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει στην αντίληψη των κατοίκων της πόλης για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

Η φύση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Καθώς οι ενήλικες γερνούν, συχνά βιώνουν μειωμένη ποιότητα ζωής λόγω ιατρικών θεμάτων και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Health and Place, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φύση ασκεί μια διαφοροποιημένη επίδραση στη ζωή των ηλικιωμένων ενηλίκων. Πρότειναν επίσης ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ηλικιωμένοι βιώνουν τόσο την υγεία όσο και το τοπίο θα συμβάλλει στις μεθόδους για τη βελτίωση της καθημερινής επαφής με τη φύση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη ποιότητα ζωής για αυτόν τον πληθυσμό.

Τα φυσικά περιβάλλοντα προάγουν την καθημερινή συναισθηματική υγεία και ευημερία των γυναικών

Ο καθιστικός τρόπος ζωής σε αστικό περιβάλλον έχει συνδεθεί με κακή ψυχική υγεία μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από το να σηκωθείτε από το γραφείο σε ένα περιβάλλον γραφείου και να κάνετε έναν γρήγορο περίπατο που λειτουργεί καλύτερα για την ενίσχυση της συνολικής συναισθηματικής υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δημόσια πρόσβαση σε φυσικό περιβάλλον βοηθά τις γυναίκες για την ανακούφιση από το άγχος και το στρες και διευκολύνει τη διαύγεια, την καθησυχαστικότητα και τη συναισθηματική προοπτική.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

“Δακρύζουμε από χαρά”: Ελένη Κόκοτα για Δημήτρη Κόκοτα πριν από λίγο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ