μην-περιμένετε-άλλο-13-τρόποι-για-να-ξεδ-61873

Μην περιμένετε άλλο: 13 τρόποι για να ξεδιπλώσετε το μαγειρικό σας ταλέντο

Ανάγνωση: 8'

Η μαγειρική είναι μια δεξιότητα που βελτιώνεται και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου με την εξάσκηση. Κανείς δεν είναι καταπληκτικός μάγειρας από την πρώτη μέρα. Έμαθα πολλά στον εαυτό μου μέσω της δοκιμής και του λάθους πριν πάω στη σχολή μαγειρικής. Στην αρχή, είχα μερικές επιτυχίες και πολλές αποτυχίες. Δεν θέλω να παλέψετε και να απογοητευτείτε όπως εγώ, γι’ αυτό σας έχω μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά

Υπάρχει κάτι περισσότερο στο καρύκευμα από το αλάτι και το πιπέρι. Αγκαλιάστε τη δύναμη των φρέσκων βοτάνων και των αποξηραμένων μπαχαρικών! Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι μαγικά και απαραίτητα για την προσθήκη γεύσης και βάθους σε κάθε πιάτο. Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών ταξιδεύει τους γευστικούς σας κάλυκες σε μια γαστρονομική περιπέτεια. Μπορούν να μετατρέψουν το απλό κοτόπουλο σε ιταλική γιορτή ή σε ινδικό μπουφέ. Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη γεύση ενός πιάτου χωρίς να προσθέσετε θερμίδες.

“Mise en place”

Όχι, δεν μιλάω αγγλικά. Το Mise en place είναι ένας γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται στους μαγειρικούς κύκλους και σημαίνει “βάζω στη θέση του”. Αν ακούσετε κάποιον φανταχτερό καλοφαγά να λέει ότι έχει έτοιμο το mise, σημαίνει ότι όλα τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί και προετοιμαστεί για το μαγείρεμα. Οι πατάτες έχουν καθαριστεί, τα κρεμμύδια έχουν κοπεί, τα φύλλα δεντρολίβανου έχουν αφαιρεθεί από το κλαδάκι – όλα είναι έτοιμα. Αν περιμένετε να κόψετε το κρεμμύδι ενώ το τηγάνι ζεσταίνεται με το λάδι, κινδυνεύετε να καπνίσει το λάδι. Όταν πρόκειται για μαγείρεμα, ο χρόνος είναι το παν και είναι καλύτερο να έχετε τα πάντα έτοιμα και στη θέση τους πριν ανοίξετε τη σόμπα.

Φροντίστε τα μαχαίρια σας

Ένα κοφτερό μαχαίρι είναι το παν. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό εργαλείο στην κουζίνα από ένα καλό μαχαίρι. Κάνει τον χρόνο σας στην κουζίνα πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα κοφτερό μαχαίρι είναι πιο ασφαλές. Ένα θαμπό μαχαίρι είναι ένα επικίνδυνο μαχαίρι, επειδή η δύναμη που απαιτείται για να κόψει ένα θαμπό μαχαίρι σας κάνει πιο πιθανό να τραυματιστείτε απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσατε ένα κοφτερό μαχαίρι.

Υπάρχουν μερικές σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα των μαχαιριών σας. Πρώτον, μην βάζετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων. Η θερμότητα από το πλυντήριο πιάτων θα θαμπώσει τα μαχαίρια. Ακονίστε πριν και μετά από κάθε χρήση για να διατηρήσετε την κόψη σας ευθεία και κοφτερή. Τα μαχαίρια χτυπάνε αν τα αφήσετε χαλαρά σε ένα συρτάρι, αμβλύνοντας τις άκρες των μαχαιριών. Είναι καλύτερο να αποθηκεύονται σε μανίκια, σε μπλοκ ή σε μαγνητική ταινία. Τέλος, χρησιμοποιείτε μόνο πλαστικές ή ξύλινες σανίδες κοπής. Μην κόβετε σε γυαλί ή μάρμαρο! Αυτό είναι εγγυημένο ότι θα θαμπώσει, θα σπάσει ή θα σπάσει το μαχαίρι σας, για να μην αναφέρουμε τον απαίσιο ήχο που κάνει. Κάθε φορά που ένα μαχαίρι χτυπάει σε μια επιφάνεια, σχηματίζονται μικροσκοπικά γρέζια στο μέταλλο, με αποτέλεσμα η άκρη να αμβλύνεται.

Σας έχει τύχει ποτέ να φάτε μια μπουκιά φαγητό και να σκεφτείτε: “Έχει ωραία γεύση, αλλά είναι λίγο μπλαζέ”. Όχι “μπλα” με την έννοια ότι έχει άνοστη γεύση, αλλά “μπλα” με την έννοια ότι του λείπει η σπιρτάδα. Είναι σχεδόν σαν το φαγητό σας να είναι … ληθαργικό. Είναι πιθανό αυτό που χρειάζεται είναι μια πινελιά οξύτητας με τη μορφή εσπεριδοειδών ή ξιδιού.

Διαβάστε τη συνταγή

Η ανάγνωση της συνταγής είναι ιδιαίτερα σημαντική αν είστε νέος μάγειρας. Η διαδικασία και η τεχνική έχουν σημασία και για να εκτελέσετε με επιτυχία ένα πιάτο, είναι σημαντικό να ξέρετε τι να περιμένετε και να μη χάσετε κανένα βήμα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να χρειάζεστε ένα πιάτο να είναι έτοιμο σε 30 λεπτά και να συνειδητοποιείτε ότι κάτι πρέπει να μαριναριστεί ή να κρυώσει για μια ώρα. Το να διαβάσετε πρώτα μια συνταγή μέχρι τέλους θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλές απογοητεύσεις και να κάνετε το μαγείρεμα μια θετική εμπειρία.

Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο

Σταματήστε να κόβετε το κρέας σας για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο! Το κόψιμο των πρωτεϊνών όταν όλοι οι νόστιμοι χυμοί αναβλύζουν στην επιφάνεια, θα προκαλέσει την έκχυση των χυμών και την ξήρανση του κρέατος. Επενδύστε σε ένα αξιόπιστο ψηφιακό θερμόμετρο για να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία.

Αλάτι

Το αλάτι είναι ένας φυσικός ενισχυτής γεύσης και μπορεί να αναδείξει εκπληκτικές γεύσεις από την πιο απλή συνταγή. Αν χρησιμοποιείτε ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, σκεφτείτε να αλλάξετε σε αλάτι kosher. Το αλάτι kosher έχει πιο καθαρή γεύση και οι μεγάλες νιφάδες του καθιστούν πιο δύσκολο το υπερβολικό αλάτι. Επίσης, αλατίστε καθώς μαγειρεύετε, κάτι που συμβαδίζει με τη δοκιμή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αλατίζοντας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δημιουργείτε και συσσωρεύετε τη γεύση. Μην φοβάστε το αλάτι – εκτός αν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, φυσικά.

Δοκιμάστε καθώς προχωράτε

Οι γεύσεις αλλάζουν και αναπτύσσονται καθώς μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, κάτι μπορεί να γίνει πιο αλμυρό καθώς εξατμίζεται η υγρασία ή το πιάτο μπορεί να χάσει οξύ όσο περισσότερο μαγειρεύεται. Είναι σημαντικό να δοκιμάζετε καθώς προχωράτε, ώστε να ξέρετε αν χρειάζεστε περισσότερο αλάτι, οξύ ή κάποιο μπαχαρικό.

Μετριάστε την πρωτεΐνη σας

Συνήθως, ο όρος “μετρίαση” χρησιμοποιείται για την προσθήκη κάτι καυτού στα αυγά, αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε και με τις πρωτεΐνες σας. Πριν από το μαγείρεμα, αφήστε την πρωτεΐνη σας στον πάγκο για 10-15 λεπτά για να φύγει μέρος της ψύξης. Η ρίψη κρύας πρωτεΐνης σε ένα καυτό τηγάνι την προκαλεί να πιάσει, με αποτέλεσμα να έχετε μια σκληρή μπριζόλα ή ένα σκληρό κομμάτι κρέατος. Αφήνοντάς την έξω για λίγο, η πρωτεΐνη μαγειρεύεται πιο ομοιόμορφα, διατηρώντας την τρυφερή και ζουμερή.

Στεγνώστε την πρωτεΐνη σας για καλό ψήσιμο

Σκουπίστε την πρωτεΐνη σας με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πριν την προσθέσετε σε ένα καυτό τηγάνι. Εάν μια πρωτεΐνη είναι υγρή όταν προστίθεται σε ένα καυτό τηγάνι, θα αχνίσει αντί να τσιγαριστεί. Για να έχετε ένα ωραίο τραγανό ψήσιμο, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υγρασία. Το ψήσιμο της πρωτεΐνης σφραγίζει την πρωτεΐνη και βοηθά να διατηρηθούν όλοι αυτοί οι υπέροχοι γευστικοί χυμοί.

Ξεκουράστε την πρωτεΐνη σας

Ξέρω ότι πεινάτε, αλλά δώστε στην πρωτεΐνη ένα λεπτό να ξεκουραστεί. Έχει δουλέψει σκληρά για να γίνει νόστιμη. Όταν η πρωτεΐνη μαγειρεύεται, όλοι οι χυμοί φουσκώνουν και βράζουν στο εσωτερικό της. Αν την κόψετε αμέσως αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά, αυτοί οι χυμοί που φουσκώνουν θα χυθούν αμέσως έξω. Δώστε χρόνο στην μπριζόλα να ξεκουραστεί, ώστε οι χυμοί να ηρεμήσουν και να αναδιανεμηθούν στην πρωτεΐνη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Πιστή στις παράδοσεις: Η Αντελίνα Βαρθακούρη έφτιαξε τα πιο νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια και ζηλέψαμε

Σάρωσε η χώρα μας: Auτά είναι τα 16 καλύτερα ορεκτικά ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα στον κόσμο

Η Μελίνα Νικολαΐδη “έριξε” το TikTok: Μαγειρεύει στην κουζίνα της στο Λονδίνο και όλοι είπαν το ίδιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ