τα-6-οφέλη-του-μηλόξυδου-στον-οργανισμό-61742

Τα 6 οφέλη του μηλόξυδου στον οργανισμό με βάση τους επιστήμονες και οι ιδιότητές του

Ανάγνωση: 12'

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μηλόξυδο ότι έχει διάφορες ιδιότητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορεί να ανακουφίσει πολλά παράπονα υγείας, αλλά ίσως αναρωτιέστε τι λέει η έρευνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως:

βοηθώντας στην απώλεια βάρους

μείωση της χοληστερόλης

μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προτού συστηθεί ως εναλλακτική θεραπεία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα στοιχεία πίσω από 6 πιθανά οφέλη του μηλόξυδου για την υγεία.

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινές ουσίες

Το μηλόξυδο παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας δύο βημάτων. Πρώτον, ο κατασκευαστής εκθέτει τα θρυμματισμένα μήλα στη μαγιά, η οποία ζυμώνει τα σάκχαρα και τα μετατρέπει σε αλκοόλη. Στη συνέχεια, η προσθήκη βακτηρίων ζυμώνει περαιτέρω το αλκοόλ, μετατρέποντάς το σε οξικό οξύ – την κύρια δραστική ένωση του ξυδιού.

Το οξικό οξύ δίνει στο ξύδι την έντονη ξινή μυρωδιά και γεύση του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για τα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία. Τα μηλόξυδα περιέχουν 5-6% οξικό οξύ. Το βιολογικό, μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται μητέρα, η οποία αποτελείται από κλώνους πρωτεϊνών, ένζυμα και φιλικά βακτήρια που δίνουν στο προϊόν μια θολή εμφάνιση.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η μητέρα είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες που να το υποστηρίζουν αυτό.Ενώ το μηλόξυδο δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή μέταλλα, προσφέρει μια μικρή ποσότητα καλίου. Οι καλής ποιότητας μάρκες περιέχουν επίσης κάποια αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη θανάτωση επιβλαβών βακτηρίων

Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στη θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.Οι άνθρωποι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν το ξύδι για καθαρισμό και απολύμανση, για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, των ψειρών, των κονδυλωμάτων και των μολύνσεων των αυτιών.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε ξύδι για τον καθαρισμό πληγών πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.Το ξύδι είναι επίσης συντηρητικό τροφίμων. Μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει βακτήρια όπως το E. coli να αναπτυχθούν και να αλλοιώσουν τα τρόφιμα.

Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας, το μηλόξυδο θα μπορούσε να σας βοηθήσει.Ανεπίσημες αναφορές υποδηλώνουν επίσης ότι το αραιωμένο μηλόξυδο θα μπορούσε να βοηθήσει με την ακμή όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ισχυρή έρευνα που να το επιβεβαιώνει αυτό.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του διαβήτη

Μέχρι σήμερα, μία από τις πιο πειστικές εφαρμογές του ξυδιού είναι η βοήθεια στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Ωστόσο, τα άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντική αιτία γήρανσης και διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι η αποφυγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ζάχαρης, αλλά το μηλόξυδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα:

Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 19-34% κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα και την αντίδραση στην ινσουλίνη (7).

Σε μια μικρή μελέτη σε 5 υγιή άτομα, το ξύδι μείωσε το σάκχαρο στο αίμα κατά 31,4% μετά την κατανάλωση 50 γραμμαρίων λευκού ψωμιού.

Μια μικρή μελέτη σε άτομα με διαβήτη ανέφερε ότι η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας μηλόξυδο πριν από τον ύπνο μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 4% το επόμενο πρωί.

Πολυάριθμες άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Τα Εθνικά Κέντρα Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) λένε ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μην αντικαθιστούν την ιατρική θεραπεία με μη αποδεδειγμένα προϊόντα υγείας.

Εάν λαμβάνετε επί του παρόντος φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη οποιουδήποτε τύπου ξιδιού.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη ξυδιού μαζί με ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες οδήγησε σε αυξημένο αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να καταναλώσουν 200-275 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 175 άτομα με παχυσαρκία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μείωση του λίπους της κοιλιάς και απώλεια βάρους (15):

η λήψη 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) οδήγησε σε απώλεια 2,6 κιλών (1,2 kg)

η λήψη 2 κουταλιών της σούπας (30 mL) οδήγησε σε απώλεια 3,7 κιλών (1,7 kg)

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η μελέτη αυτή διήρκεσε 3 μήνες, οπότε οι πραγματικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος φαίνεται να είναι μάλλον μέτριες.

Τούτου λεχθέντος, η απλή προσθήκη ή αφαίρεση μεμονωμένων τροφίμων ή συστατικών σπάνια έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο βάρος. Η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δημιουργείται με την υιοθέτηση χρήσιμων και υποστηρικτικών συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής.Συνολικά, το μηλόξυδο μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους προωθώντας τον κορεσμό, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα και μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.

Το μηλόξυδο περιέχει μόνο περίπου τρεις θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, που είναι πολύ χαμηλές.

5. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς των ζώων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.Διάφοροι βιολογικοί παράγοντες συνδέονται με τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι θα μπορούσε να βελτιώσει αρκετούς από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, πολλές από τις μελέτες διεξήχθησαν σε ζώα.

Αυτές οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και αρκετούς άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Ορισμένες μελέτες σε αρουραίους έχουν επίσης δείξει ότι το ξύδι μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και νεφρικά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν καλές αποδείξεις ότι το ξύδι ωφελεί την υγεία της καρδιάς στους ανθρώπους. Οι ερευνητές πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες προτού καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

6. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος

Το μηλόξυδο είναι μια κοινή θεραπεία για δερματικές παθήσεις όπως η ξηροδερμία και το έκζεμα.

Το δέρμα είναι από τη φύση του ελαφρώς όξινο. Η τοπική χρήση μηλόξυδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.Από την άλλη πλευρά, τα αλκαλικά σαπούνια και καθαριστικά θα μπορούσαν να ερεθίσουν το έκζεμα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Δεδομένων των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το μηλόξυδο θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει στην πρόληψη των δερματικών λοιμώξεων που συνδέονται με το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αραιωμένο μηλόξυδο σε ένα πλύσιμο προσώπου ή σε ένα τονωτικό. Η ιδέα είναι ότι μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και να αποτρέψει τις κηλίδες.

Ωστόσο, μια μελέτη σε 22 άτομα με έκζεμα ανέφερε ότι οι ενυδατώσεις με μηλόξυδο δεν βελτίωσαν τον δερματικό φραγμό και προκάλεσαν ερεθισμό του δέρματος.Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε νέες θεραπείες, ειδικά σε κατεστραμμένο δέρμα. Αποφύγετε την εφαρμογή μη αραιωμένου ξιδιού στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

Δοσολογία και τρόπος χρήσης

Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας είναι να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Είναι μια απλή προσθήκη σε τρόφιμα όπως οι σάλτσες σαλάτας και η σπιτική μαγιονέζα.

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει επίσης να το αραιώνουν σε νερό και να το πίνουν ως ρόφημα. Οι συνήθεις δοσολογίες κυμαίνονται από 1-2 κουταλάκια του γλυκού (5-10 ml) έως 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) την ημέρα αναμεμειγμένες σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Είναι καλύτερο να ξεκινάτε με μικρές δόσεις και να αποφεύγετε τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων. Η υπερβολική ποσότητα ξυδιού μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών και πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Ορισμένοι διαιτολόγοι συνιστούν τη χρήση βιολογικών, μη φιλτραρισμένων μηλόξυδων που περιέχουν “μητέρα”. Το Bragg φαίνεται να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές μάρκας, η οποία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο μαζί με κριτικές και αξιολογήσεις. Ωστόσο, διατίθενται και αρκετές άλλες ποικιλίες.

Χρησιμοποιώντας σοφά τα οφέλη του ξυδιού

Πολλοί ιστότοποι και υποστηρικτές της φυσικής υγείας ισχυρίζονται ότι το μηλόξυδο έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ενέργειας και της θεραπείας ασθενειών. Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες έρευνες που υποστηρίζουν τους περισσότερους ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης βακτηρίων, της μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της προώθησης της απώλειας βάρους. Το μηλόξυδο φαίνεται να είναι ασφαλές, αρκεί να μην παίρνετε υπερβολικές ποσότητες.

Έχει επίσης διάφορες άλλες χρήσεις που δεν σχετίζονται με την υγεία, όπως ως φυσικό μαλακτικό μαλλιών, προϊόν περιποίησης του δέρματος και καθαριστικό.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

Σάρωσε η χώρα μας: Auτά είναι τα 16 καλύτερα ορεκτικά ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα στον κόσμο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ