το-χρωστάμε-στον-εαυτό-μας-5-πρακτικές-62389

Το χρωστάμε στον εαυτό μας: 5 πρακτικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Ανάγνωση: 9'

Η αυτοφροντίδα, όπως υποδηλώνει το όνομα, έχει να κάνει με τη φροντίδα του εαυτού σας για να διασφαλίσετε ότι ικανοποιούνται τόσο οι σωματικές όσο και οι συναισθηματικές σας ανάγκες. Όλες οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος στον κόσμο δεν θα βοηθήσουν εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός δεν θα σας κάνει καλό εάν δεν κοιμάστε επαρκώς. Στην πραγματικότητα, όταν προσπαθείτε να διαλογιστείτε, μπορεί να κοιμηθείτε επειδή δεν φροντίζετε τις ανάγκες του σώματός σας για ύπνο.

Πρέπει να μας φροντίζουμε

Ομοίως, το να πας στο γυμναστήριο μια στο τόσο δεν θα ανακουφίσει από το άγχος εάν δεν τροφοδοτείς τακτικά το σώμα σου με υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει πρώτα να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες εάν θέλετε οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος να είναι αποτελεσματικές.

Αυτό το άρθρο συζητά μερικούς από τους διαφορετικούς τύπους αυτοφροντίδας και γιατί είναι τόσο σημαντικοί. Καλύπτει επίσης μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε ένα δικό σας σχέδιο αυτοφροντίδας.

Τι είναι η αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα έχει οριστεί ως «μια πολυδιάστατη, πολύπλευρη διαδικασία σκόπιμης εμπλοκής σε στρατηγικές που προάγουν την υγιή λειτουργία και ενισχύουν την ευημερία». και συναισθηματική υγεία.

Υπάρχουν πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η καλή αυτοφροντίδα. Θα μπορούσε να διασφαλίζει ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ ή να βγαίνετε έξω για λίγα λεπτά για καθαρό αέρα. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε.

Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή που δεν μπορείτε να εξαλείψετε. Όταν λάβετε μέτρα για να φροντίσετε το μυαλό και το σώμα σας, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας.

Δυστυχώς, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την αυτοφροντίδα ως πολυτέλεια και όχι ως προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, αισθάνονται καταπονημένοι, κουρασμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να χειριστούν τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πώς φροντίζετε τον εαυτό σας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

Διαφορετικοί τύποι αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο η εύρεση τρόπων χαλάρωσης. Έχει να κάνει με το να φροντίζεις τον εαυτό σου ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Προκειμένου να φροντίσετε την υγεία και την ευημερία σας, είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία που σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη αυτοφροντίδα σε έναν συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να αποκαταστήσετε την ισορροπία ή να βρείτε ανακούφιση από έναν στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή σας.

Φυσική Αυτοφροντίδα

Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας εάν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του μυαλού σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, θα σκέφτεστε και θα αισθάνεστε καλύτερα.

Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείτε το σώμα σας, πόσο κοιμάστε, πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε και πόσο καλά φροντίζετε τις σωματικές σας ανάγκες. Η παρακολούθηση ραντεβού με υγειονομική περίθαλψη, η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και η διαχείριση της υγείας σας αποτελούν μέρος της καλής σωματικής αυτοφροντίδας.

Κοινωνική Αυτοφροντίδα

Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Αλλά, συχνά, είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για φίλους και είναι εύκολο να παραμελήσεις τις σχέσεις σου όταν η ζωή είναι απασχολημένη.

Οι στενές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις είναι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια για να χτίσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών που πρέπει να αφιερώσετε στους φίλους σας ή να εργαστείτε για τις σχέσεις σας. Ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Το κλειδί είναι να καταλάβετε ποιες είναι οι κοινωνικές σας ανάγκες και να δημιουργήσετε αρκετό χρόνο στο πρόγραμμά σας για να δημιουργήσετε μια βέλτιστη κοινωνική ζωή.

Πνευματική Αυτοφροντίδα

Η έρευνα δείχνει ότι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τη θρησκεία ή την πνευματικότητα είναι γενικά ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

Η καλλιέργεια του πνεύματός σας, ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τη θρησκεία. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας βοηθά να αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος, κατανόησης ή σύνδεσης με το σύμπαν.6

Είτε σας αρέσει ο διαλογισμός, είτε παρακολουθείτε μια θρησκευτική λειτουργία είτε προσεύχεστε, η πνευματική φροντίδα του εαυτού σας είναι σημαντική.

Συναισθηματική Αυτοφροντίδα

Είναι σημαντικό να έχετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσετε άβολα συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος και θλίψη. Η συναισθηματική αυτο-φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας τακτικά και με ασφάλεια.

Είτε μιλάτε σε έναν σύντροφο ή στενό φίλο για το πώς αισθάνεστε, είτε αφιερώνετε χρόνο για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τη συναισθηματική αυτοφροντίδα στη ζωή σας.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

Η αποτελεσματική ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Μείωση άγχους και κατάθλιψης

Μείωση του στρες και βελτίωση της ανθεκτικότηταςΒελτίωση της ευτυχίας

Αύξηση ενέργειας10

Μείωση της εξουθένωσης

Ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αυτοφροντίδα είναι σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη ασθενειών και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ασθένειες.11

Συγκεκριμένες μορφές αυτοφροντίδας έχουν επίσης συνδεθεί με διαφορετικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ζωής. Η άσκηση, η εύρεση του σκοπού στη ζωή και ο ύπνος έχουν συνδεθεί με αυξημένη διάρκεια ζωής.

Αναπτύξτε το σχέδιο αυτοεξυπηρέτησής σας

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο αυτοφροντίδας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη ζωή και τις ανάγκες σας. Πρέπει να είναι κάτι που δημιουργήθηκε από εσάς, για εσάς. Η προσαρμογή του σχεδίου αυτοεξυπηρέτησής σας μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κατακλύζεστε, θα υπερτονίζεστε και δεν θα καείτε.

Καθώς χτίζετε το σχέδιο αυτοεξυπηρέτησής σας, τα ακόλουθα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν:

Αξιολογήστε τις ανάγκες σας

Κάντε μια λίστα με τα διάφορα μέρη της ζωής σας και τις κύριες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείστε κάθε μέρα. Η εργασία, το σχολείο, οι σχέσεις και η οικογένεια είναι μερικά που μπορείτε να αναφέρετε.

Σκεφτείτε τους στρεσογόνους παράγοντες σας: Σκεφτείτε τις πτυχές αυτών των περιοχών που προκαλούν άγχος και εξετάστε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το άγχος.

Σχεδιάστε στρατηγικές αυτοεξυπηρέτησης: Σκεφτείτε μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς της ζωής σας. Το να περνάτε χρόνο με φίλους ή να αναπτύσσετε όρια, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να χτίσετε υγιείς κοινωνικές συνδέσεις.

Σχεδιάστε για προκλήσεις: Όταν ανακαλύψετε ότι παραμελείτε μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής σας, δημιουργήστε ένα σχέδιο για αλλαγή.

Κάντε μικρά βήματα

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τα πάντα ταυτόχρονα. Προσδιορίστε ένα μικρό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας καλύτερα.

Προγραμματίστε χρόνο για να εστιάσετε στις ανάγκες σας: Ακόμα κι όταν νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο να στριμώξετε σε κάτι ακόμα, θέστε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα. Όταν φροντίζετε για όλες τις πτυχές του εαυτού σας, θα διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ