είναι-μέρος-της-καθημερινότητας-πώς-τ-62402

Είναι μέρος της καθημερινότητας: Πώς τα Social Media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Ανάγνωση: 10'

Τα social media είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Έχει γίνει ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους και ακόμη και με τον εαυτό μας κατά καιρούς. Βασιζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακολουθούμε τους φίλους, την οικογένεια και το τι συμβαίνει στον κόσμο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιζήμια εάν χρησιμοποιούνται λανθασμένα ή υπερβολικά. Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τη ζωή μας καλώς ή κακώς, παρέχοντας συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την εμπειρία σας πιο θετική για εσάς και τους γύρω σας!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντίκτυπο στην πραγματική ζωή

Πάντα σκέφτομαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως χαρτογράφηση της κοινωνικής μας ζωής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου ο καθένας μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί σας και να κρίνει κάθε σας κίνηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικό μέρος της ζωής μας είτε μας αρέσει είτε όχι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή για κακό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει το πρόσωπο της επικοινωνίας και της προσωπικής αλληλεπίδρασης. Ο αντίκτυπος που έχουν στον κόσμο μπορεί να παρατηρηθεί με πολλούς τρόπους.

Τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας και θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να λαμβάνετε νέες πληροφορίες, να κάνετε νέους φίλους και να εκφράσετε τη γνώμη σας.

Πριν, μπορούσατε να μιλήσετε μόνο με άτομα πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω τηλεφώνου. Το να κάνεις φίλους με αυτόν τον τρόπο ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να είσαι κοντά τους για να σε θεωρούν φίλο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έχουν αλλάξει γιατί σας επιτρέπουν να συνδέεστε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην καθημερινή σας ζωή. Αυτό μας επέτρεψε να επεκτείνουμε το κοινωνικό μας δίκτυο και να συνδεθούμε με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θετική επίδραση στη ζωή μας και μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ως άτομα, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κατάχρησης.

Πώς τα Social Media επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία με διάφορους τρόπους. Πρώτον, μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν μόνο τις πιο κολακευτικές, φιλτραρισμένες φωτογραφίες τους και παρουσιάζονται με το καλύτερο φως.

Όταν συνδέεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεστε αντιμέτωποι με μια φαινομενικά ατελείωτη ροή όμορφων φωτογραφιών και τέλειους αγνώστους που παντρεύονται, ταξιδεύουν στον κόσμο ή έχουν εξαψήφιες δουλειές – όλα αυτά που σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε υπολείπεται.

Μπορεί να εύχεστε να ήσασταν πιο ελκυστικοί, να είχατε πιο εντυπωσιακούς φίλους/οικογένεια/συναδέλφους, να ζούσατε σε ένα πιο ωραίο σπίτι ή να είχατε περισσότερα υλικά πράγματα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα φθόνου και αγανάκτησης προς τους άλλους.

Αυτά τα συναισθήματα ενισχύονται από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους στο διαδίκτυο: Τείνουμε να δημοσιεύουμε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές και τα πιο επιτυχημένα μας επιτεύγματα στο Διαδίκτυο – οι κακές μέρες, οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις μας αναφέρονται πολύ λιγότερο.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας στο Facebook όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα όπως ευτυχία ή λύπη παρά όταν νιώθουμε ουδέτερα συναισθήματα.

Έτσι, όταν βλέπετε έναν χρήστη του Facebook να μιλά για τις υπέροχες διακοπές του (για παράδειγμα, σε μια αμμώδη παραλία), είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι έχει μια τέλεια ζωή. Παρόλο που δεν βλέπετε τα επιχειρήματα κατά την πτήση ή τα παράπονα για τη ζέστη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό JAMA Psychiatry δείχνει ότι οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σε άλλο άρθρο της JAMA Psychiatry, δημοσιεύονται νέα στατιστικά στοιχεία σχετικά με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Instagram επηρεάζουν επίσης αρνητικά την ψυχική υγεία των ενηλίκων.

Μια μελέτη του 2018 από το Κολλέγιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 30 λεπτά την ημέρα οδήγησε σε λιγότερη κατάθλιψη, αϋπνία, μοναξιά και φόβο ότι θα χάσεις.

Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβή για την ψυχική μας υγεία, γιατί εξακολουθούμε να τα χρησιμοποιούμε;

Τα social media είναι ευλογία και κατάρα. Φέρνουν ανθρώπους κοντά και μερικές φορές μπορεί να τους διαλύσουν. Αλλά ο λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για να τα αγαπούν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με ανθρώπους που δεν είναι προσβάσιμοι στον πραγματικό κόσμο, να κάνουμε τους εαυτούς μας να ακουστούν και να μένουμε σε επαφή με όλους τους φίλους μας.

Είναι επίσης πολύ χρήσιμα για σκοπούς μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για πολλούς ανθρώπους, τα social media είναι η πρώτη τους επαφή με τον έξω κόσμο. Έτσι μαθαίνουν για εκδηλώσεις, επικοινωνούν με άτομα που δεν γνωρίζουν και έχουν πρόσβαση σε πολλούς πόρους που τους βοηθούν να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους ενώ απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Έχω μερικούς φίλους που αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν επειδή δεν μπορούσαν να κρατήσουν επαφή με τους περισσότερους ανθρώπους εκτός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

10 Παραδείγματα θετικής επίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

1. Παρέχει νέες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση και συνδέσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς συνδέουν με φίλους, οικογένεια και κοινωνικά δίκτυα με τρόπους που δεν ήταν δυνατοί πριν. Όλοι ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν, ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιούν πάντα καλά. Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγκειται στην ικανότητά τους να καταρρίπτουν τα εμπόδια επικοινωνίας και να δημιουργούν συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.

2. Βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν σε επαφή και να ενημερώνονται

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς βοηθούν να παραμένετε συνδεδεμένοι με αγαπημένα πρόσωπα που ζουν μακριά.

Ο καθένας μπορεί να μοιραστεί προσωπικές εμπειρίες, να δημοσιεύσει φωτογραφίες, νέα μουσική και βίντεο και να συζητήσει διάφορα θέματα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μέσο που δημιουργήθηκε ποτέ, επειδή άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται τη ζωή τους με τους αγαπημένους τους.

3. Επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται στιγμές αυθόρμητα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς δίνουν τη δυνατότητα να μοιράζεστε τη ζωή σας με τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Οι άνθρωποι αγαπούν να βλέπουν τι συμβαίνει στη ζωή σας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν να τους δείχνετε.

Η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με άλλους σημαίνει ότι, εάν υπάρχει πρόβλημα, όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες ταυτόχρονα και μπορούν να αναλάβουν δράση γρήγορα.

4. Επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιραστούν τις απόψεις τους με τον κόσμο και να λάβουν σχόλια

Ένα άτομο μπορεί να έχει μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά αν κανείς στην πόλη του δεν το γνωρίζει, δεν θα πάρει χρήματα για αυτήν. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες τους με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους και οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

5. Δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους.

Αυτές οι κοινότητες προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν διάφορα θέματα.

Συμμετέχοντας σε αυτές τις ομάδες ή δημιουργώντας τη δική σας, μπορείτε να συναντήσετε ομοϊδεάτες που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εσάς και να δημιουργήσετε θετικό αντίκτυπο.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Πράξη αγάπης στο παιδικό χωριό Φιλυρού: Ανεργη μανούλα αυτές τις Άγιες μέρες συγκέντρωσε για όλα τα παιδιά σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, χυμους, μακαρονια κ.α.

Το «πέταξε» αμέσως: Η Αθηνά Οικονομάκου έκανε την αλλαγή που όλοι περίμεναν μετά τον χωρισμό της με τον Μιχόπουλο

Έτρωγε κονσέρβες, πήγαινε κανονικά σχολείο: 9χpονος ζούσε μόνος του σε διαμέρισμα 2 χρόνια “Δεν πήραμε χαμπάρι”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ