πώς-να-επιλέξετε-τη-καριέρα-που-σας-ται-62453

Πώς να επιλέξετε τη καριέρα που σας ταιριάζει περισσότερο: 7 βήματα για να διευκολυνθείτε

Ανάγνωση: 10'

“Τι είναι σημαντικό για μένα;” «Τι θέλω μετά;» “Τι να κάνω τώρα?”Όταν ρωτάμε τους ανθρώπους για τα πιο σημαντικά σημεία της ζωής τους, η οικογένεια, η υγεία και η εργασία συχνά κατατάσσονται στις τρεις πρώτες. Επομένως, η επιλογή του είδους της εργασίας που θα κάνετε είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε.Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε πώς να επιλέξετε τη σωστή καριέρα για εσάς και προσφέρουμε επτά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεκινήσετε το ταξίδι της καριέρας σας.

Πώς να επιλέξετε καριέρα σε 7 βήματα

Μπορείτε να ξεκινήσετε την επιλογή επαγγέλματος ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Κάντε μια αυτοαξιολόγηση.

Προσδιορίστε τα απαραίτητα.

Κάντε μια λίστα με τις δουλειές που θέλετε να εξερευνήσετε.

Ερευνήστε θέσεις εργασίας και εργοδότες.

Εκπαιδευτείτε (αν το χρειάζεστε) και ενημερώστε το βιογραφικό σας.

Βρείτε και κάντε αίτηση για θέσεις εργασίας.

Συνεχίστε να μεγαλώνετε και να μαθαίνετε.

Η επιλογή μιας επαγγελματικής πορείας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια καθώς συνεχίζετε να μαθαίνετε τι θέλετε και τι χρειάζεστε σε μια δουλειά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να έχετε την επιλογή να αλλάξετε την πορεία σας πολλές φορές στη ζωή σας, καθιστώντας την ικανότητα να επιλέξετε μια νέα καριέρα μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής.

1. Πραγματοποιήστε μια αυτοαξιολόγηση

Πριν πάρετε οποιαδήποτε σημαντική απόφαση, είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε χρόνο για αυτοστοχασμό. Η επιλογή μιας καριέρας δεν είναι διαφορετική. Σε αυτό το βήμα, θα αναλογιστείτε σε τι είδους εργασιακό περιβάλλον θέλετε να βρίσκεστε, ποιο είδος εργασίας σας αρέσει, με ποιον θέλετε να συνεργαστείτε και πολλά άλλα.

Καθώς στοχάζεστε, μπορεί να θέλετε να γράψετε τις σημειώσεις σας. Αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες αναφορές καθώς αξιολογείτε τις περιγραφές θέσεων εργασίας αργότερα.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να ξεκινήσετε. Προσπαθήστε να μην επιμείνετε στις ερωτήσεις, αλλά να καταγράψτε τις πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό. Εάν δεν είστε σίγουροι για ορισμένες απαντήσεις, έμπιστοι φίλοι ή συγγενείς μπορεί να είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν.

Ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Ποιες είναι οι βασικές σας αξίες;

Παραδείγματα απαντήσεων: Οικονομική σταθερότητα, βοήθεια προς τους άλλους, ανεξαρτησία

Τι soft skills διαθέτετε; Παραδείγματα απαντήσεων: Διαχείριση χρόνου, επικοινωνία, εμπιστοσύνη, επίλυση προβλημάτων

Ποιες τεχνικές δεξιότητες κατέχετε; Παραδείγματα απαντήσεων: Αναλύσεις δεδομένων, προγραμματισμός, έρευνα, πολυγλωσσία, φωτογραφία

Τι φυσικές ικανότητες έχετε; Παραδείγματα απαντήσεων: Γραφή, ηγεσία, πώληση, διαχείριση έργου, επικοινωνία, προγραμματισμός, επίλυση τεχνικών προβλημάτων

Πώς είναι η προσωπικότητά σας; Παραδείγματα απαντήσεων: ήσυχος, εξωστρεφής, σίγουρος, επιθετικός, πιστός

Τι σας ενδιαφέρει? Παραδείγματα απαντήσεων: Τεχνολογία, γραφή, ιατρική, σχέδιο

Προσδιορίστε τα απαραίτητα

Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσετε τα απαραίτητα σε μια δουλειά. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από οτιδήποτε, όπως μισθός ή ταξίδια έως παροχές και τοποθεσία. Μπορεί να είναι χρήσιμο να επιστρέψετε στη δραστηριότητα ερωτήσεων-απαντήσεων όταν καταγράφετε αυτά με τα οποία δεν μπορείτε να είστε ευέλικτοι όσον αφορά την καριέρα σας:

Πρέπει να κερδίσετε έναν συγκεκριμένο μισθό;

Χρειάζεστε ορισμένα οφέλη όπως συγκεκριμένη κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης ή συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;

Θα μπορούσατε να κάνετε μια δουλειά που περιλαμβάνει ταξίδια;

Χρειάζεται να εργαστείτε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία;

Χρειάζεστε κάποιου είδους ευελιξία για να εργαστείτε από το σπίτι;

Χρειάζεται να τηρείτε έναν συγκεκριμένο τίτλο ή επίπεδο εργασίας;

Υπάρχουν ορισμένες εργασίες που πρέπει ή δεν θέλετε να εκτελέσετε;

Υπάρχει κάποιο περιβάλλον εργασίας στο οποίο δεν μπορείτε να λειτουργήσετε καλά;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι χρειάζεστε από μια δουλειά εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεται να κερδίζετε σταθερό μισθό, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την ανεξάρτητη εργασία. Αφού προσδιορίσετε τα απαραίτητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φάση της έρευνας για να καθορίσετε θέσεις εργασίας που μπορεί να μην λειτουργούν για εσάς.

Κάντε μια λίστα με τις δουλειές που θέλετε να εξερευνήσετε

Αφού καταλάβετε λίγο περισσότερα για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας σε μια δουλειά, ξεκινήστε να αναζητάτε θέσεις εργασίας που σας ακούγονται ενδιαφέρουσες ή επιθυμητές. Εάν υπάρχει μια δουλειά για την οποία δεν γνωρίζετε πολλά, γράψτε την και ερευνήστε την αργότερα. Μπορεί να καταλήξετε να βρείτε μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία. Επιπλέον, να θυμάστε ότι οι τίτλοι εργασίας δεν αντιπροσωπεύουν πάντα τέλεια την πραγματική δουλειά. Αν και ένας τίτλος μπορεί να μην φαίνεται επιθυμητός, η περιγραφή της θέσης μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς. Για να ξεκινήσετε τη λίστα των εργασιών σας, ακολουθούν ορισμένες σκέψεις:

Χρησιμοποιήστε το δίκτυό σας.

Γνωρίζετε φίλους ή συναδέλφους με δουλειές που φαίνονται ενδιαφέρουσες; Πατήστε στο δίκτυό σας για να εξερευνήσετε θέσεις εργασίας που μπορεί να έχουν και θέσεις εργασίας για τις οποίες πιστεύουν ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν ή/και να είστε καλοί.

Βρείτε ενδιαφέρουσες βιομηχανίες. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βιομηχανία που φαίνεται ελκυστική; Σας ελκύει φυσικά μια συγκεκριμένη κατηγορία εργασίας όπως το σχέδιο, η μόδα, οι επιχειρήσεις ή η εκπαίδευση; Σκεφτείτε φίλους, μέλη της οικογένειας ή γνωστούς που έχουν συναρπαστικές ή ελκυστικές δουλειές.

Προσδιορίστε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε.

Υπάρχουν δραστηριότητες ή εργασίες που κάνουν τον χρόνο να περνά γρήγορα; Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το σχεδιασμό παρουσιάσεων έως την οργάνωση πληροφοριών έως την εργασία ως μέλος μιας ομάδας. Εάν σας αρέσει να σχεδιάζετε παρουσιάσεις, για παράδειγμα, σημειώστε τις σταδιοδρομίες που μπορεί να περιλαμβάνουν την εκτέλεση αυτής της εργασίας.

Καταγράψτε τους στόχους και τις αξίες σας. Σκεφτείτε πού θέλετε να είστε σε δύο, πέντε και 10 χρόνια. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τίτλος ή επίπεδο που θέλετε να επιτύχετε; Υπάρχει μια τοποθεσία στην οποία θέλετε να βρίσκεστε ή ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής που θέλετε να έχετε; Αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτείτε το μέλλον μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε θέσεις εργασίας που θα σας ταιριάζουν μακροπρόθεσμα.

Αξιολογήστε τις δυνάμεις και τα ταλέντα σας.

Σε τι είσαι καλός; Είτε προσδιορίζετε soft είτε hard skills, ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων σας σε συνδυασμό με πράγματα που σας αρέσουν μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια καριέρα που σας προετοιμάζει για επιτυχία. Εάν είστε καλοί στην οργάνωση και την ερμηνεία δεδομένων, μπορείτε να γράψετε θέσεις εργασίας όπως αναλυτής δεδομένων, επιστήμονας υπολογιστών ή επιστήμονας δεδομένων.

Ερευνήστε και περιορίστε τη λίστα σας

Αφού εξερευνήσετε θέσεις εργασίας που φαίνονται ενδιαφέρουσες, ξεκινήστε την έρευνα για κάθε μία για να δημιουργήσετε μια σύντομη λίστα με σοβαρές δυνατότητες καριέρας. Ο στόχος είναι να φτάσετε σε ένα ή δύο επαγγελματικά μονοπάτια για τα οποία είστε ενθουσιασμένοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω βήματα ως οδηγό για την έρευνά σας:

Για να έχετε μια καλύτερη ιδέα σχετικά με το εάν μια συγκεκριμένη καριέρα μπορεί να σας ταιριάζει, εξετάστε πώς είναι η καθημερινότητα κάθε εργασίας. Ένας τρόπος για να λάβετε λίγο πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις θέσεις εργασίας είναι να περιηγηθείτε στα μονοπάτια σταδιοδρομίας. Λάβετε παραδείγματα περιγραφών θέσεων εργασίας και κοινών εργασιών και αρμοδιοτήτων. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε εάν σκιάζετε άτομα στο δίκτυό σας με θέσεις εργασίας στη λίστα σας.

Μισθός.

Είτε έχετε μια συγκεκριμένη απαίτηση μισθού είτε όχι, μπορεί να είναι χρήσιμο να μάθετε για τη μέση αποζημίωση για τις θέσεις εργασίας που έχετε εντοπίσει. Οι τάσεις μισθών είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να δείτε τις τάσεις στις αποδοχές για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας σε διαφορετικές τοποθεσίες. Εισαγάγετε έναν τίτλο εργασίας και θα δείτε το εύρος μισθών σε διάφορες πόλεις και με διαφορετικούς εργοδότες.

Εργασιακές απαιτήσεις.

Πριν επιλέξετε μια καριέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες πιστοποιήσεις, πτυχία, εκπαίδευση ή άλλα διαπιστευτήρια απαιτούνται. Μπορεί να αποφασίσετε ότι η εκπλήρωση ορισμένων απαιτήσεων δεν είναι κατάλληλη για εσάς, περιορίζοντας έτσι τη λίστα σας σε επαγγέλματα που είναι πιο κατάλληλες.

Ευκαιρίες ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν υπάρχει μια ευκαιρία για ανάπτυξη στην καριέρα που έχετε επιλέξει. Αυτό σημαίνει τη διαθεσιμότητα που θα έχετε στην καριέρα σας για να προχωρήσετε, να αποκτήσετε δεξιότητες και να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες. Διαβάστε προσεκτικά τις περιγραφές θέσεων εργασίας για να μάθετε για τις απαιτήσεις εργασίας.

Προοπτικές εργασίας.

Μια άλλη βασική πληροφορία είναι η θέση της εργασίας που επιλέξατε στην αγορά εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει δεδομένα όπως τάσεις προσλήψεων και ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Αναζητήστε ειδήσεις σχετικά με τον κλάδο ή τον τίτλο εργασίας που σας ενδιαφέρει. Θα θέλετε να δώσετε χάρη σε θέσεις εργασίας που έχουν σταθερές προσλήψεις και ανάπτυξη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Άλλαξε ζωή και την καριέρα: Συγκλονίζει η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη 1 χρόνο μετά τον χωρισμό με τον Μπισμπίκη

Σήμερα θα έκλεινε τα 40: Νοσταλγία για τον Παντελή Παντελίδη- Η άγνωστη ιστορία πίσω από «Τα σχοινιά σου»

Λύγισε η Δέσποινα Βανδή: «Δεν αισθάνομαι σούπερ σταρ στη ζωή μου, είμαι μια κανονική εργαζόμενη γυναίκα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ