πώς-να-χτίσετε-αυτοπεποίθηση-για-τον-ε-61936

Πώς να χτίσετε αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σας και να επιτύχετε σε όλους τους τομείς

Ανάγνωση: 9'

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις ιδιότητες και την κρίση σας. Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση ορίζει την αυτοπεποίθηση ως “την πεποίθηση ότι κάποιος είναι ικανός να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις ενός έργου ”

Τι να κάνετε

Μπορεί να αναφέρεται σε ένα γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης στην ικανότητά σας να ελέγχετε τη ζωή σας ή μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένη για κάθε κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσης, αλλά να αισθάνεστε λιγότερο σίγουροι σε άλλους τομείς. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευημερία.

Το να έχετε ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Έρευνες έχουν διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τείνουν να πετυχαίνουν περισσότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Το επίπεδο αυτοπεποίθησής σας επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε τον εαυτό σας στους άλλους.

Τρόποι για να είστε πιο σίγουροι για εσάς

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε σας λείπει η αυτοπεποίθηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε δυσκολεύεστε να νιώσετε αυτοπεποίθηση για οτιδήποτε, αυτές οι εννέα συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Συγκρίνετε την εμφάνισή σας με ανθρώπους που ακολουθείτε στο Instagram; Ή ίσως συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτόν που κερδίζει ο φίλος σας. Η θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης εξηγεί ότι το να κάνετε συγκρίσεις είναι φυσικό. Αλλά δεν είναι πιθανό να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας. Μπορεί ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ του φθόνου και του τρόπου που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, βιώνουν φθόνο. Και όσο περισσότερο φθόνο έχουν, τόσο χειρότερα αισθάνονται για τον εαυτό τους.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας όταν παρατηρείτε ότι κάνετε συγκρίσεις; Πρώτον, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας τρέχει το δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι διαγωνισμός.

Αν αισθάνεστε ζήλια για τη ζωή κάποιου άλλου, είναι επίσης χρήσιμο να θυμηθείτε τις δικές σας δυνάμεις και επιτυχίες. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμάστε καλύτερα τους τομείς της ζωής όπου είστε ευλογημένοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στη δική σας ζωή έναντι της εστίασης στη ζωή των άλλων.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς σας κάνουν οι φίλοι σας να αισθάνεστε. Σας ανεβάζουν ή σας ρίχνουν; Σας κρίνουν συνεχώς ή σας αποδέχονται γι’ αυτό που είστε;

Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις στάσεις σας για τον εαυτό σας, ίσως περισσότερο απ’ όσο νομίζετε. Δώστε λοιπόν προσοχή στο πώς οι άλλοι σας κάνουν να αισθάνεστε. Αν αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας μετά την παρέα με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσετε.

Αντ’ αυτού, περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς. Αναζητήστε άλλους που είναι θετικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Η αυτοπεποίθηση και η θετική στάση πάνε χέρι-χέρι.

Φροντίστε το σώμα σας

Αυτή η συμβουλή για το πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση βασίζεται στην ιδέα ότι είναι δύσκολο να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας αν κακοποιείτε το σώμα σας. Όταν ασκείστε στην αυτοφροντίδα, ξέρετε ότι κάνετε κάτι θετικό για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας – και ως αποτέλεσμα θα νιώθετε φυσικά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές αυτοφροντίδας που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης:

Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή συνοδεύεται από πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Όταν τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αισθάνεστε πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο ενεργητικοί, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Άσκηση: Μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτίωσε την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων. Και όταν η εικόνα του σώματός τους βελτιωνόταν, ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Διαλογισμός: Περισσότερο από μια απλή πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με διάφορους τρόπους. Πρώτον, σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός σας μαθαίνει επίσης να σταματάτε την αρνητική αυτο-ομιλία και να αποσυνδέεστε από τη μη χρήσιμη νοητική φλυαρία που παρεμβαίνει στην αυτοπεποίθησή σας.

Κοιμηθείτε: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Αντίθετα, ο καλής ποιότητας ύπνος έχει συνδεθεί με θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αισιοδοξίας και της αυτοεκτίμησης.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την ευγενική αντιμετώπιση του εαυτού σας όταν κάνετε ένα λάθος, αποτυγχάνετε ή βιώνετε μια αποτυχία. Σας επιτρέπει να γίνετε πιο ευέλικτοι συναισθηματικά και σας βοηθά να διαχειρίζεστε καλύτερα τα δύσκολα συναισθήματα, ενισχύοντας τη σύνδεσή σας με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Μια μελέτη του 2015 συνδέει την αυτοσυμπόνια με την αυτοπεποίθηση.9 Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίστε ότι το να είστε ατελείς ή να υπολείπεστε κατά καιρούς είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάντε ό,τι μπορείτε για να περιηγηθείτε σε αυτές τις εμπειρίες με συμπόνια προς τον εαυτό σας.

Ασκήσεις αυτοσυμπόνιας για να ενισχύσετε την ευτυχία σας:

Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία

Η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να περιορίσει τις ικανότητές σας και να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας, πείθοντας το υποσυνείδητό σας ότι “δεν μπορείτε να χειριστείτε” κάτι ή ότι είναι “πολύ δύσκολο” και ότι “δεν πρέπει καν να προσπαθήσετε”.Η αυτο-ομιλία που είναι αισιόδοξη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ενισχύσει την αυτο-συμπόνια και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αυτο-αμφισβήτηση και να αναλάβετε νέες προκλήσεις.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να σκέφτεστε ότι δεν έχετε καμία δουλειά να μιλήσετε σε μια συνάντηση ή ότι είστε πολύ εκτός φόρμας για να γυμναστείτε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι σκέψεις σας δεν είναι πάντα ακριβείς. Στη συνέχεια, βρείτε έναν τρόπο να μετατρέψετε αυτές τις σκέψεις σε πιο θετική αυτο-ομιλία.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τρόπων για να αμφισβητήσετε την απαισιόδοξη αυτο-ομιλία και να αναδιαμορφώσετε τις σκέψεις σας σε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης, αυξάνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή σας:

“Δεν μπορώ να το χειριστώ αυτό” ή “Αυτό είναι αδύνατο” γίνεται “Μπορώ να το κάνω αυτό” ή “Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να προσπαθήσω”.

“Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά” γίνεται “Μπορώ να το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά” ή “Τουλάχιστον έμαθα κάτι”.

“Μισώ τις δημόσιες ομιλίες” γίνεται “Δεν μου αρέσουν οι δημόσιες ομιλίες” και “Όλοι έχουν δυνατά και αδύνατα σημεία”.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ποτέ δεν είναι αργά για όνειρα: 53χρονη δίνει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις μετά από 35 χρόνια

Σίγουρα δεν το ξέρατε: 9 λόγοι που ο χορός κάνει καλό στην υγεία σας

Πώς να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα: 11 πρακτικά βήματα και συμβουλές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ