γραδένια-πώς-να-τη-φροντίσω-σωστά-εσωτ-61825

Γραδένια: Πώς να τη φροντίσω σωστά; Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι και φροντίδα φυτών

Ανάγνωση: 4'

Οι γαρδένιες, που βρίσκονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους στο νότο και φυτεύονται για τα αρωματικά τους λουλούδια και το όμορφο φύλλωμά τους, είναι δημοφιλείς καλλωπιστικοί θάμνοι, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις απαιτητικές τους ανάγκες. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιοχές, οι γαρδένιες απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Φροντίδα γαρδένιας: Εξωτερικοί χώροι

Οι γαρδένιες είναι ευαίσθητες στο κρύο και μπορεί να πεθάνουν κατά τη διάρκεια δύσκολων χειμώνων, επομένως, οι γαρδένιες συνήθως μεγαλώνουν σε εξωτερικούς χώρους όπου ο χειμερινός καιρός είναι λογικά ανεκτός ή καλλιεργούνται σε γλάστρες και μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα. Το φθινόπωρο ή η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για τη φύτευση του θάμνου γαρδένιας.

Όσον αφορά τη φροντίδα της γαρδένιας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι όταν η γαρδένια αναπτύσσεται σε εξωτερικούς χώρους, γενικά προτιμά να διατηρείται σε μερική σκιά. Οι γαρδένιες προτιμούν επίσης υγρό, αλλά καλά στραγγιζόμενο, όξινο έδαφος με άφθονη οργανική ύλη. Ποτίζετε τις γαρδένιες τακτικά, ακόμη και όταν το φυτό έχει σταματήσει να βγάζει άνθη. Κλαδέψτε τον θάμνο της γαρδένιας αφού σταματήσει η ανθοφορία για να απομακρύνετε τα ξεραμένα άνθη και τα ακατάστατα κλαδιά και να διατηρήσετε το φυτό σε καλή κατάσταση.

Τα υγιή φυτά γαρδένιας αντέχουν καλύτερα στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και συχνά επανέρχονται πιο δυνατά την άνοιξη.

Φροντίδα γαρδένιας: Εσωτερικοί χώροι

Το φυτό γαρδένια μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε δοχεία και να αντιμετωπιστεί όπως τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, όταν καλλιεργείτε έναν θάμνο γαρδένιας σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να έχετε κατά νου ότι απαιτεί έντονο φως και υψηλή υγρασία. Οι ξηρές, σύντομες ημέρες του χειμώνα θα είναι πιθανότατα οι πιο ενοχλητικές, ειδικά αν ο θάμνος γαρδένιας δεν έχει αρκετή υγρασία. Η μετακίνηση των φυτών σε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό ή/και η συμπληρωματική χρήση φωτιστικών ανάπτυξης είναι καλοί τρόποι για τη βελτίωση των συνθηκών φωτισμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η υψηλή υγρασία είναι απαραίτητη για τη φροντίδα της γαρδένιας εσωτερικού χώρου. Ο ξηρός αέρας θα προκαλέσει γρήγορα την πτώση των λουλουδιών από το φυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε την υγρασία στο σπίτι, όπως η χρήση υγραντήρα ή η ομαδοποίηση των φυτών σε δίσκους με βρεγμένα βότσαλα. Δεν συνιστάται η χρήση ψεκασμού στο φυτό γαρδένια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με μυκητιάσεις στα φύλλα.

Το έδαφος, το οποίο πρέπει να είναι μαλακό και να περιέχει οργανικά συστατικά, πρέπει να διατηρείται υγρό, αλλά προσέξτε να μην το ποτίζετε υπερβολικά. Ελέγχετε συχνά την υγρασία του εδάφους και ποτίζετε καλά καθώς στεγνώνει το ανώτερο στρώμα (2,5 cm) του εδάφους. Η γαρδένια θα πρέπει επίσης να δέχεται πιο δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες και πιο θερμές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φροντίδα γαρδένιας: Πότε πρέπει να λιπαίνετε τις γαρδένιες

Οι γαρδένιες απαιτούν συχνή λίπανση για να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη των φυτών. Λιπαίνετε κάθε μήνα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου χρησιμοποιώντας ένα λίπασμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για φυτά που αγαπούν τα οξέα. Προσέξτε να μην υπερλιπάνετε τις γαρδένιες. Η υπερβολική λίπανση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αλατιού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον θάμνο. Μην τις λιπαίνετε το φθινόπωρο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη. Αυτή η τρυφερή, νέα ανάπτυξη θα πεθάνει γρήγορα όταν εκτεθεί στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ