δεν-είναι-μύθος-10-συγκλονιστικά-οφέλη-61890

Δεν είναι μύθος: 10 συγκλονιστικά οφέλη από την ακρόαση κλασικής μουσικής

Ανάγνωση: 6'

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής έχει πολλά οφέλη. Υπάρχει όμως κάποια πραγματική αλήθεια πίσω από αυτή τη δήλωση; Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, υπάρχει απολύτως.

Υπάρχει ένας τόνος εγκεφαλικών οφελών που αποκομίζει κανείς από την απόφαση να ακούει κλασική μουσική. Από τη διαχείριση του πόνου έως τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η ακρόαση κλασικής μουσικής έχει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά οφέλη.

Στην πραγματικότητα, η απλή ακρόαση τραγουδιών κλασικής μουσικής ως θόρυβος στο παρασκήνιο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά εκπληκτικά οφέλη όταν ακούτε κλασική μουσική που υποστηρίζονται από την πραγματική επιστήμη.

1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή; Η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έπαιξαν στους συμμετέχοντες διάφορα είδη μουσικής, όπως ραπ, ποπ, τέκνο και κλασική μουσική.

Η κλασική μουσική ήταν αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων, ενώ η ραπ, η ποπ και η τέκνο στην πραγματικότητα αύξησαν την αρτηριακή πίεση.

2. Ενισχύει τη μνήμη

Η κλασική μουσική σας κάνει πιο έξυπνους; Γνωρίζατε ότι η ακρόαση Μότσαρτ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σας; Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική του Μότσαρτ παρουσίασαν αύξηση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη.Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να απομνημονεύσετε μια μεγάλη ομιλία ή παρουσίαση, βάλτε λίγο Μότσαρτ ενώ εξασκείστε.

3. Σπινθηροβολεί τη δημιουργικότητα

Για να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητά σας, ακούστε λίγη κλασική μουσική. Αν και η ακρόαση κλασικής μουσικής δεν θα σας κάνει αμέσως δημιουργικούς, θα σας βοηθήσει να μπείτε σε μια πιο δημιουργική νοοτροπία, σύμφωνα με τους ειδικούς της μουσικής στο Guitar Junky. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνετε καταιγισμό ιδεών, δοκιμάστε να ακούσετε λίγο Μότσαρτ ή Μπαχ για να κάνετε το μυαλό σας να σκεφτεί έξω από το κουτί.

4. Μειώνει τα επίπεδα άγχους

Αν αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένοι, ακούστε μερικές κλασικές μελωδίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που άκουγαν κλασική μουσική είχαν λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται αγχωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός της κλασικής μουσικής είναι παρόμοιος με τον ρυθμό της ανθρώπινης καρδιάς, γεγονός που απαλύνει τόσο το άγχος όσο και την κατάθλιψη.

5. Επιταχύνει την εγκεφαλική δύναμη

Έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο τεστ ή ένα project; Ενισχύστε την εγκεφαλική σας δύναμη ακούγοντας κλασική μουσική. Σε μια μελέτη, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που άκουγαν μια διάλεξη στην οποία έπαιζε κλασική μουσική στο παρασκήνιο είχαν καλύτερη βαθμολογία σε ένα τεστ σε σύγκριση με άλλους φοιτητές.

6. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, αφήστε τα ντόνατς και προτιμήστε κλασική μουσική.Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κλασική μουσική βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και τη μελαγχολία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Μεξικό ανακάλυψε ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

7. Σας βάζει για ύπνο

Στριφογυρνάτε για ώρες προτού τελικά σας πάρει ο ύπνος; Αντί να στριμώξετε άλλο ένα επεισόδιο του Games of Thrones ή του New Girl, ακούστε κλασική μουσική. Σύμφωνα με μια μελέτη σε άτομα με προβλήματα ύπνου, η ακρόαση κλασικής μουσικής για μόλις 45 λεπτά πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

8. Ανακουφίζει από τον πόνο

Αντί να φτάσετε για άλλο ένα Tylenol, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε να παίξετε μια playlist του Μπαχ ή του Μπετόβεν. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Σύμφωνα με ερευνητές στο Λονδίνο, οι ασθενείς που άκουγαν κλασική μουσική χρησιμοποιούσαν σημαντικά λιγότερα φάρμακα κατά του πόνου.

9. Σας κάνει ευτυχισμένους

Θέλετε να βγείτε από την κακή διάθεση που έχετε; Η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της έκκρισης ντοπαμίνης, η οποία ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη διάθεση.

10. Βελτιώνει την παραγωγικότητα

Σας βοηθάει η κλασική μουσική να μελετήσετε; Είναι Δευτέρα πρωί και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Για να βοηθήσετε στην αύξηση της παραγωγικότητας, ακούστε λίγη κλασική μουσική.

Μια σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική κάνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες πιο ευχάριστες.Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland διαπίστωσε ότι η κλασική μουσική μπαρόκ στο αναγνωστήριο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας των ακτινολόγων.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Οι νότες μέσα από τα μάτια της ψυχής: Συγκινεί φοιτητής με προβλήματα όρασης- Δίνει μαθήματα ζωής

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Η μουσική στο αμάξι φέρνει «τσουχτερό» πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

Θλίψη για τη ροκ μουσική: Πέθανε ο Τόλης Μαστρόκαλος, ο μπασίστας της μπάντας του Σιδηρόπουλου “Σπυριδούλα”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ