οργάνωση-ντουλάπας-πώς-να-το-κάνετε-γρ-61917

Οργάνωση ντουλάπας: Πώς να το κάνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά μόνοι σας

Ανάγνωση: 9'

Είναι συναρπαστικό να σκέφτεσαι την τέλεια οργάνωση των ρούχων, των παπουτσιών και των αξεσουάρ σου στην ντουλάπα σου, όταν παρακολουθείς εκπομπές σχεδιασμού σπιτιού. Αλλά στην πραγματική ζωή, χρειάζεται λίγος προγραμματισμός και προετοιμασία για να αποσυμφορήσετε, να καθαρίσετε και να αναδιοργανώσετε μια ντουλάπα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι πιο λειτουργική μετά το τέλος.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μάθετε πώς να οργανώσετε καλύτερα τη ντουλάπα με τα ρούχα σας, παρόμοια με τον τρόπο που το κάνουν οι ειδικοί οργάνωσης στην τηλεόραση.

Πριν ξεκινήσετε

Συγκεντρώστε τα εργαλεία και τις προμήθειες που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τη δουλειά.

Σακούλες για ψώνια: Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές σακούλες για να μεταφέρετε τα ρούχα στο κέντρο δωρεάς, στο ράφτη και στο στεγνοκαθαριστήριο. Αν δεν έχετε σακούλες, τα κουτιά και οι κάδοι θα κάνουν τη δουλειά τους στην ανάγκη.Μετροταινία: Μετρήστε τα ράφια και το χώρο που θα κρεμάσετε. Μην ξεχάσετε ένα σημειωματάριο για να σημειώσετε τις μετρήσεις της ντουλάπας σας.Καθρέφτης πλήρους μήκους: Αποφασίστε τι θα “κρατήσετε” και τι θα “αφήσετε” και βεβαιωθείτε ότι ο καθρέφτης σας μπορεί να χωρέσει ολόκληρη την εικόνα σας.Καλάθι για όλα τα αντικείμενα: Συλλέξτε ψιλά, χαρτιά, λαστιχάκια, τσιμπιδάκια μαλλιών, δεσμίδες μετρητών (σκορ!) και διάφορες αποδείξεις στις τσέπες των παντελονιών. Μη σταματάτε στη μέση της οργάνωσης για να τακτοποιήσετε αυτά τα αντικείμενα- βάλτε τα στην άκρη προς το παρόν σε αυτό το καλάθι συλλογής.

Αδειάστε την ντουλάπα σας

Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα από τη ντουλάπα σας, δίνοντάς σας μια άδεια ντουλάπα για να επανασχεδιάσετε το χώρο της ντουλάπας σας. Αν έχετε συνηθίσει να σπρώχνετε τα ρούχα στη ντουλάπα σας, αυτό θα είναι περίεργο, επειδή πρόκειται να τα βγάλετε όλα έξω και πιθανώς να βρείτε κάποια πράγματα χωμένα σε μια πίσω γωνία που είχατε ξεχάσει. Ο ευκολότερος τρόπος για να οργανώσετε τα ρούχα σας είναι να αφαιρέσετε τα πάντα από τη ντουλάπα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμαστρών, των καλαθιών, των κάδων και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στο πάτωμα ή στα ράφια.

Καθαρίστε κάθε γωνία

Χρειάζεστε έναν ξεκάθαρο, καθαρό χώρο για να σχεδιάσετε και να οραματιστείτε πώς θα αναδιοργανώσετε την ντουλάπα σας. Αρχικά, ξεσκονίστε τα ράφια και τις κρεμάστρες. Στη συνέχεια,σκουπίστε και σφουγγαρίστε το πάτωμα. Τέλος, σκουπίστε τα ράφια, τις κρεμάστρες και τους τοίχους με ένα καλό καθαριστικό γενικής χρήσης.

Ταξινόμηση και αποσυμφόρηση των πραγμάτων σας

Αυτό που συμβαίνει συχνά με τις ντουλάπες είναι ότι οι άνθρωποι καταχωνιάζουν τα αντικείμενά τους σε μια σκοτεινή, πίσω γωνιά, ξεχνώντας μερικές φορές τι έχουν. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την αποσυμφόρηση των ρούχων σας είναι να τα βγάλετε όλα έξω. Ταξινομήστε τα χωρίζοντας όλα τα αντικείμενα σε σωρούς ανά είδος: παπούτσια, βραδινά ρούχα και άλλα. Τώρα, πάρτε κάποιες αποφάσεις. Ταξινομήστε πάλι σε σωρούς: “πρέπει να κρατήσετε”, “δωρίστε, πετάξτε ή περάστε” ή “δεν είμαι σίγουρη”.

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται το ξεσκαρτάρισμα επειδή τους αρέσει να κρατούν πράγματα που “μπορεί να χρειαστούν μια μέρα” ή “κάποτε τους ταίριαζαν/ήταν στο στυλ”. Για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία και να οργανώσετε τη ντουλάπα σας σαν επαγγελματίας, μπορείτε να ακολουθήσετε τη μέθοδο οργάνωσης KonMari, εστιάζοντας σε αυτά που θέλετε να κρατήσετε αντί σε αυτά που ξεφορτώνεστε. Ακολουθώντας τη συμβουλή της Marie Kondo, κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

  • Το αγαπάτε;
  • Το φοράτε;
  • Προβάλλει την εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε;

Αν η απάντηση είναι “ναι” και στα τρία, μπορείτε με σιγουριά να τοποθετήσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο στη στοίβα των κρατημένων. Ωστόσο, αν δεν έχετε φορέσει κάτι εδώ και χρόνια, δεν σας ταιριάζει πια ή δεν σας αρέσει το κόψιμο, το χρώμα ή το στυλ του, αφήστε το να φύγει.

Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, δημιουργήστε έναν κάδο “ίσως” και επανεξετάστε το σε έναν, τρεις ή έξι μήνες. Αν ξεχάσατε αυτά τα αντικείμενα ή δεν σκεφτήκατε ποτέ να τα φορέσετε ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, μπορείτε με σιγουριά να τα δωρίσετε.

Αξιολογήστε το Σύστημα Αποθήκευσης

Η εύρεση των σωστών λύσεων αποθήκευσης ντουλαπιών για τον συγκεκριμένο χώρο σας μπορεί να είναι πρόκληση. Ευτυχώς, υπάρχουν άπειρες μεγάλες επιλογές για διοργανωτές ντουλαπιών, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων συστημάτων ντουλαπιών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν με την εγκατάσταση μερικών φιλικών προς τον προϋπολογισμό οργανωτών ντουλαπιών.

Εάν το σύστημα ντουλάπας σας δεν καλύπτει τις ανάγκες σας παρέχοντας χώρο για τα πράγματά σας (ράφια, κρεμάστρες, διαχωριστικά, συρτάρια), τότε αναζητήστε ένα νέο σύστημα οργάνωσης. Αν τα πράγματά σας δεν χωράνε, σκεφτείτε να αποκτήσετε διαφορετικό χώρο αποθήκευσης για κάποια πράγματα ή επανεκτιμήστε αν πρέπει να κρατήσετε ένα αντικείμενο.

Βάλτε τα πράγματα πίσω με οργανωμένο τρόπο

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνετε τη ντουλάπα ρούχων και τα συρτάρια σας εξαρτάται από το σχέδιο αποθήκευσης που έχετε καταρτίσει. Σκεφτείτε πού έχει νόημα να αποθηκεύσετε κάθε κατηγορία ρούχων και ποια είναι τα πιο προσιτά σημεία για να φτάσετε στη ντουλάπα σας. Όλα πρέπει να χωράνε εύκολα- δεν πρέπει να φαίνονται παραγεμισμένα ή να συνεχίζουν να ξεχειλίζουν. Τοποθετήστε τα ” κρατημένα” σας αντικείμενα πίσω στο χώρο με τα όμοια πράγματα- βάλτε τα λιγότερο χρησιμοποιούμενα αντικείμενα στο πίσω μέρος.

Ομαδοποιήστε τα όμοια με τα όμοια: Συγκεντρώστε ζώνες, πουλόβερ, μακρυμάνικα πουκάμισα, παντελόνια, φορέματα, τζιν, σορτς κ.λπ. και αποφασίστε το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση κάθε αντικειμένου ως ομάδα (π.χ. κρεμάστε τα παντελόνια στη ντουλάπα). Η εργασία με ομαδοποιήσεις θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο χώρο χρειάζεστε και τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης κάθε είδους αντικειμένου.

Αξιοποιήστε σωστά την ντουλάπα σας: Κρατήστε το μπροστινό και μεσαίο μέρος της ντουλάπας σας για τα ρούχα που φοράτε πιο συχνά. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα της δουλειάς σας βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της ντουλάπας σας. Θα πρέπει να αποθηκεύετε τα λιγότερο φθαρμένα αντικείμενα, όπως τα επίσημα ρούχα και τα ρούχα εκτός εποχής, προς το πίσω μέρος και στα πάνω ράφια.

Μέθοδοι οργάνωσης ντουλαπιών

Αποκτήστε καλύτερα συρτάρια ή ράφια: Τα μεγάλα κέντρα βελτίωσης σπιτιού και οι διαδικτυακοί ιστότοποι οργάνωσης σπιτιού προσφέρουν λύσεις αποθήκευσης που περιλαμβάνουν συρτάρια και ράφια που μπορούν να χωρέσουν στο διαθέσιμο χώρο της ντουλάπας σας.

Ταξινόμηση ανά χρώμα, κατηγορία ή μήκος: Βάλτε τα τζιν με τα τζιν, κρατήστε τα πουλόβερ με τα πουλόβερ κ.ο.κ. Αν έχετε μεγάλη ντουλάπα ή είστε οπτικός οργανωτής, σκεφτείτε να τοποθετήσετε αντικείμενα του ίδιου χρώματος στην ίδια περιοχή. Ή, αν χρησιμοποιείτε ράφια, μετακινήστε τα μακριά αντικείμενα, όπως τα μακριά φορέματα ή παλτά, σε ένα ψηλότερο επίπεδο και τοποθετήστε τα λεπτότερα αντικείμενα, όπως τα μπλουζάκια, στα πάνω ράφια που μπορείτε να φτάσετε και τα παντελόνια σε ένα ράφι μεσαίου επιπέδου.

Επανεξετάστε τον τρόπο με τον οποίο διπλώνετε ή κρεμάτε τα ρούχα: Στοιβάζετε τα ρούχα στα ράφια, αλλά χρησιμοποιήστε την κάθετη ή “φακέλου διπλώματος” μέθοδο που χρησιμοποιεί η Marie Kondo για να βλέπετε όλα τα ρούχα στα χέρια σας όταν ανοίγετε ένα συρτάρι. Χρησιμοποιήστε ειδικές κρεμάστρες για να βελτιστοποιήσετε το χώρο για τα κασκόλ, τις γραβάτες, τις ζώνες και τα παντελόνια. Φωλιάστε τα σουτιέν το ένα μέσα στο άλλο και κάντε το ίδιο με τις τσάντες, βάζοντας μικρότερες τσάντες μέσα σε μεγαλύτερες τσάντες.

Διατήρηση της πρόσφατα οργανωμένης ντουλάπας σας

Όσο περισσότερο ασχολείστε με τη συντήρηση της ντουλάπας, τόσο λιγότερο χρόνο θα σας πάρει. Ψάξτε τη ντουλάπα σας, ολοκληρώστε ένα γρήγορο συμμάζεμα μια φορά το μήνα και αντιμετωπίστε την πλήρη διαδικασία αναδιοργάνωσης δύο φορές το χρόνο.

Κάντε το εύκολο για τον εαυτό σας, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα τακτοποίησης, είτε ανά εποχή, είτε ανά ημερομηνία. Την επόμενη φορά που δεν μπορείτε να βρείτε ένα σημαντικό ρούχο, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι πρέπει να αναδιοργανώσετε τη ντουλάπα σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ