οδηγός-για-τη-σαντορίνη-πώς-να-σχεδιά-62027

Οδηγός για τη Σαντορίνη – Πώς να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι στο πιο ρομαντικό νησί της Ελλάδας

Ανάγνωση: 10'

Όταν σκέφτεστε ένα ελληνικό νησί που αποτελεί την πεμπτουσία των διακοπών σας, πιθανότατα θα σας έρθουν στο μυαλό ονειρικές εικόνες της Σαντορίνης. Χωρίς αμφιβολία, είναι ένα από τα πιο ρομαντικά ελληνικά νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε. Βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι σας σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό για τη Σαντορίνη.

Το πρώτο σας ρομαντικό ταξίδι

Στο πρώτο μας ταξίδι στην Ελλάδα, θέλαμε να συμπεριλάβουμε τη Σαντορίνη στα ταξιδιωτικά μας σχέδια, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι αν άξιζε να την επισκεφτούμε. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις πολλές αρνητικές κριτικές που είχαμε διαβάσει σχετικά με τον συνωστισμό στη Σαντορίνη και τη φήμη του νησιού ως τουριστικού hotspot και κρουαζιερόπλοιων.

Αποφασίσαμε ότι ο μόνος τρόπος για να το μάθουμε ήταν να πάμε να το ελέγξουμε μόνοι μας, και είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που το κάναμε. Η Σαντορίνη είναι όλα όσα θα περιμένατε από μια ειδυλλιακή απόδραση σε ένα νησί του Αιγαίου, και πολλά περισσότερα.

Από την απίστευτη αρχιτεκτονική και τη θέα μέχρι τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και το νόστιμο φαγητό, αυτό το όμορφο μικρό νησί έχει τόσα πολλά να προσφέρει.

Στον οδηγό μου για τη Σαντορίνη, θα περιγράψω όλες τις βασικές ταξιδιωτικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να σας βοηθήσω να σχεδιάσετε ένα τέλειο ταξίδι στη Σαντορίνη και τι να δείτε και να κάνετε μόλις φτάσετε εκεί.

Η τοποθεσία του μαγευτικού νησιού

Η Σαντορίνη, ή Θήρα, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, ανήκει στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος σχεδόν στα μισά της απόστασης μεταξύ Αθήνας και Κρήτης. Η Σαντορίνη υπέστη μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη γύρω στο 1500 π.Χ. Η έκρηξη, ίσως η μεγαλύτερη που έχει δει η Γη τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, κατέστρεψε εντελώς το κέντρο του νησιού, το οποίο βυθίστηκε στο Αιγαίο.

Η Σαντορίνη που γνωρίζουμε σήμερα είναι ένα νησί σε σχήμα ημισελήνου με έναν τεράστιο κρατήρα (καλδέρα) στη δυτική του πλευρά. Το νησί της Θηρασίας βρίσκεται κοντά στην Οία και δύο μικρότερα νησιά που βρίσκονται μέσα στην καλντέρα κάνουν την πιο απίστευτη θέα στο ηλιοβασίλεμα από τις απέναντι απόκρημνες κορυφές της Σαντορίνης.

Πώς να φτάσετε Σαντορίνη

Η Σαντορίνη αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των Κυκλάδων και είναι προσβάσιμη είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο.

Εάν ταξιδεύετε από άλλη χώρα της Ευρώπης, τότε η απευθείας σύνδεση από την Αθήνα και το αεροπορικό ταξίδι με την Aegean Airlines θα είναι πιθανότατα η ταχύτερη διαδρομή σας. Αυτή είναι μια πιο ακριβή επιλογή από το να πάρετε το πλοίο, αλλά θα φτάσετε εκεί πιο γρήγορα. Κατά τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς μήνες, η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις μεταξύ των διαφόρων νησιών και της Αθήνας.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει το αεροπορικό σας εισιτήριο μήνες πριν, τα δρομολόγια αυτά είναι πολύ δημοφιλή και για να έχετε πιθανότητες να πετύχετε έναν καλό ναύλο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Πάρτε το πλοίο για τη Σαντορίνη

Σκέφτεστε μια περιπέτεια σε ελληνικά νησιά; Αν ταξιδεύετε, ας πούμε, από την Αθήνα στη Μύκονο και στη συνέχεια από τη Μύκονο στη Σαντορίνη, μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα με πλοίο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν αυτά τα δρομολόγια, συνδέοντας με νησιά κοντά στη Σαντορίνη, όπως η Ίος, η Νάξος, η Πάρος και άλλα.

Τα δρομολόγια είναι περιορισμένα κατά τη διάρκεια των περιόδων εκτός αιχμής, αλλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εν λόγω εταιρείες ανεβάζουν ταχύτητα, προσφέροντας τακτικές και καθημερινές αναχωρήσεις.

Συμβουλή: Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με πλοίο, τότε συγκρίνετε ιστοσελίδες όπως η AFerry, η Ferryhopper ή η Letsferry. Πρόκειται για συγκριτικούς ιστότοπους που σας επιτρέπουν να δείτε όλους τους διαθέσιμους ναύλους και τα δρομολόγια σε έναν ιστότοπο, καθώς και να κλείσετε τα εισιτήριά σας επίσης online.

Πώς θα μεταβείτε από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης στο ξενοδοχείο σας και πίσω

Σας συνιστούμε να κάνετε κράτηση για ιδιωτική μεταφορά, ώστε να μην έχετε άγχος στο ταξίδι σας. Δεν υπάρχει πιάτσα ταξί στο αεροδρόμιο και μόνο 25 ταξί εξυπηρετούν όλο το νησί, οπότε οι τιμές το αντικατοπτρίζουν αυτό. Η πληρωμή γίνεται συνήθως σε μετρητά με ευρώ. Ελέγξτε τις τιμές και τη διαθεσιμότητα της ιδιωτικής μεταφοράς, η οποία δεν κοστίζει πολύ περισσότερο και είναι ένας ευχάριστος, χωρίς άγχος τρόπος για να ξεκινήσετε ή να τελειώσετε το ταξίδι σας.

Αν πετάτε από τη Σαντορίνη, φροντίστε να φτάσετε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα. Το να πούμε ότι το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι χαοτικό είναι κάπως υποτιμητικό. Ειλικρινά δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα προλαβαίναμε πραγματικά την πτήση μας και φτάσαμε εκεί περισσότερο από μία ώρα πριν.

Υπάρχουν πάντα μεγάλες ουρές για το check-in και ο χώρος είναι πολύτιμος. Μόλις κάνετε check-in, υπάρχουν ελάχιστα καθίσματα και μπορεί να βρεθείτε στην ουρά έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα στον καυτό ήλιο για να επιβιβαστείτε στην πτήση σας. (Εμείς το κάναμε για 50 λεπτά).

Οδηγός για τη Σαντορίνη

Άσπρα σπίτια στη Σαντορίνη, Ελλάδα

Πώς να πάτε από τον τερματικό σταθμό του πλοίου στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης

Ο ακτοπλοϊκός σταθμός της Σαντορίνης στον Αθηνιό είναι επίσης γνωστός ως “νέο λιμάνι” ή “λιμάνι της Θήρας”. Βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα νότια των Φηρών. Μην μπερδεύετε αυτό το λιμάνι με τη Σκάλα (το παλιό λιμάνι) που χρησιμοποιείται μόνο για κρουαζιερόπλοια. Ιδιαίτερα σημαντικό να το γνωρίζετε αν αναχωρείτε από τη Σαντορίνη με πλοίο για άλλο νησί.

Αν έχετε κάνει island hopping και έχετε φτάσει στο λιμάνι της Σαντορίνης με πλοίο για την πτήση της επιστροφής σας διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω. Το λιμάνι του πλοίου είναι γεμάτο με ανθρώπους και τις αποσκευές τους κατά την υψηλή περίοδο. Έχετε τρεις επιλογές μεταφοράς.

Με λεωφορείο. Δεν υπάρχει απευθείας λεωφορείο για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Θα πρέπει να πάρετε δύο λεωφορεία, πρώτα για τα Φηρά και στη συνέχεια να αλλάξετε στο κεντρικό αμαξοστάσιο για το λεωφορείο του αεροδρομίου. Τα εισιτήρια είναι μόνο με μετρητά και κοστίζουν 2,30 € ανά άτομο για το λεωφορείο στα Φηρά, τα οποία θα πληρώσετε στον οδηγό. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να μην υπάρχει χώρος στο πρώτο, ή ακόμα και στο δεύτερο λεωφορείο, καθώς το λιμάνι είναι εξαιρετικά πολυσύχναστο.

Μόλις φτάσετε στα Φηρά, θα πρέπει να αγοράσετε ένα επιπλέον εισιτήριο (1,80 € ανά άτομο) για το λεωφορείο του αεροδρομίου, το οποίο αναχωρεί κάθε μία ώρα περίπου και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το χρονοδιάγραμμα των λεωφορείων της Σαντορίνης.

Με ταξί. Αν είστε πρώτοι από το πλοίο μπορεί να είστε τυχεροί και να βρείτε ταξί έξω από τον τερματικό σταθμό, όπου περιστασιακά περιμένουν. Αλλά αυτό είναι απίθανο. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν μόνο περίπου 25 ταξί που εξυπηρετούν ολόκληρη τη Σαντορίνη.

Τα ταξί στην Ελλάδα μπορούν νόμιμα να μεταφέρουν μέχρι τέσσερις επιβάτες. Αν η παρέα σας είναι πάνω από τέσσερις, θα πρέπει να πάρετε δύο ή περισσότερα ταξί. Τα ταξί δέχονται μετρητά μόνο σε ευρώ. Αν θέλετε μεταφορά με ταξί, σας συνιστούμε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων ή θα μπορούσατε να…

Να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για ιδιωτική μεταφορά. Με μια ιδιωτική μεταφορά οι τιμές καθορίζονται και πληρώνονται εκ των προτέρων, οπότε όλα έχουν τακτοποιηθεί εκ των προτέρων – δεν θα χρειαστείτε μετρητά για τον οδηγό σας και η μεταφορά σας θα είναι χωρίς άγχος.

Ο οδηγός θα παρακολουθεί την πτήση ή το πλοίο σας σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης και θα σας περιμένει με μια πινακίδα καλωσορίσματος. Μια ιδιωτική μεταφορά δεν κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα ταξί που έχετε κλείσει εκ των προτέρων και είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε ή να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας. Ελέγξτε τις τιμές και τη διαθεσιμότητα της ιδιωτικής μεταφοράς.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N2 – Παγκόσμια ανησυχία

Συνεργασμός από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: Αυτές είναι οι 6 περιοχές με την πιο υψηλή σεισμική δραστηριότητα

Ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για τον κοκκύτη – Πάνω απο 230 τα κρούσματα και 2 θάνατοι βρεφών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ