καλοί-φίλοι-πόσο-σημαντικοί-είναι-χρή-62345

Καλοί φίλοι: Πόσο σημαντικοί είναι; Χρήσιμες συμβουλές για να τους κρατήσετε

Ανάγνωση: 14'

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τους καλούς φίλους από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους. Δεν είναι όλοι οι φίλοι καλοί, όμως. Οι καλοί φίλοι επικοινωνούν ανοιχτά. Συνήθως δε διστάζουν να πουν την αλήθεια, ακόμα κι όταν πιστεύουν ότι μπορεί να μη σας αρέσει. Ωστόσο, σε αποδέχονται για σένα — όπως τους αποδέχεσαι. Μπορείτε να τους εμπιστευτείτε ότι θα σέβονται τα όριά σας, ακόμα και όταν διαφωνείτε μεταξύ σας.

Οι υγιείς φιλίες περιλαμβάνουν επίσης αμοιβαία υποστήριξη, έτσι ένας καλός φίλος δε θα περιμένει απλώς από εσάς να τον βοηθήσετε. Σας υποστηρίζουν επίσης όταν μπορούν — ακόμα κι αν το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι ένα αυτί που ακούει. Και το καλύτερο; Η σταθερή φιλία είναι επίσης καλή για την υγεία σας. Δείτε πώς.

1. Λιγότερη μοναξιά και κοινωνική απομόνωση

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική ευεξία και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι αυτές τις μέρες. Για να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των ανησυχιών, σκεφτείτε το ως εξής: Οι φίλοι σας βοηθούν να αποφύγετε την απομόνωση, αλλά οι καλοί φίλοι βοηθούν στην πρόληψη της μοναξιάς.

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «μόνος μέσα σε ένα πλήθος»; Μπορείς να έχεις πολλούς φίλους και να νιώθεις μοναξιά, παρόλο που δεν είσαι απομονωμένος. Είναι η ποιότητα της σχέσης που μετράει πραγματικά. Οι περιστασιακές ή επιφανειακές φιλίες συχνά δεν προσφέρουν πολύ συναισθηματική υποστήριξη. Μπορεί να έχετε φίλους παιχνιδιών, φίλους για καφέ ή συνεργάτες για άσκηση, αλλά αν δεν έχετε κανέναν να εμπιστευτείτε, πιθανότατα θα βιώσετε μοναξιά.

Από την άλλη, ακόμη και λίγοι στενοί φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη μοναξιά. Και όταν νιώθετε μοναξιά, ξέρετε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με το να μιλήσετε, να αστειευτείτε ή να περάσετε χρόνο με έναν φίλο. Η απόσταση και άλλοι παράγοντες μπορεί να σας αποτρέψουν από το να κάνετε παρέα, αλλά απλώς το να γνωρίζετε ότι μοιράζεστε μια ισχυρή σύνδεση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι.

2. Μειωμένο άγχος

Όλοι αντιμετωπίζουν άγχος. Μπορεί να έρθει σε μεγάλες ή μικρές δόσεις, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντο φαίνεται στην αρχή, μπορεί γρήγορα να συσσωρευτεί και να σας κατακλύσει. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα διάθεσης, όπως άγχος, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα, αλλά το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει και με άλλους τρόπους.

Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να συμβάλει σε:

 • κακή ανοσοποιητική υγεία
 • αυπνία
 • πεπτικά προβλήματα
 • καρδιακά προβλήματα
 • διαβήτη
 • υψηλή πίεση του αίματος

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα. Η ResearchTrusted Source προτείνει ότι η διατήρηση ισχυρών φιλιών μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος πιο αποτελεσματικά και να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αντιμετωπίσετε ορισμένους τύπους άγχους αρχικά.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που νιώσατε αναστατωμένος ή να ανησυχείτε για κάτι. Ίσως αναφέρατε τις ανησυχίες σας σε έναν φίλο που σας άκουσε και σας βοήθησε να βρείτε λύσεις. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε φίλους που νοιάζονται και θέλουν να βοηθήσουν, οι πιθανοί στρεσογόνοι παράγοντες συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν σημαντική αγωνία.

3. Συναισθηματική υποστήριξη

Η συναισθηματική υποστήριξη είναι ένα σημαντικό όφελος των σχέσεων.

Οι φίλοι σας μπορεί να σας υποστηρίξουν:

 • ακούγοντας — ακούγοντας πραγματικά — τα προβλήματά σας
 • επικυρώνοντας τα συναισθήματά σας
 • κάνοντας ωραία πράγματα για εσάς μόνο και μόνο επειδή είστε φίλοι
 • βοηθώντας σας να ξεχαστείτε, όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή αναστατωμένοι

Εάν έχετε μια ρομαντική σχέση, μπορείτε να πάτε πρώτα στον σύντροφό σας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οι ρομαντικοί σύντροφοι μπορούν απολύτως να προσφέρουν άνεση και επιβεβαίωση. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η μόνη σας πηγή συναισθηματικής υποστήριξης.

Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων γενικά συνιστούν να διατηρείτε φιλίες με άτομα εκτός από τον σύντροφό σας, καθώς αυτό μπορεί να ωφελήσει τη συναισθηματική υγεία παράλληλα με την υγεία των σχέσεων. Όταν εσείς και ο σύντροφός σας διαφωνείτε ή θέλετε να αφιερώσετε χρόνο σε διαφορετικά χόμπι, οι φίλοι που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αίσθηση του εαυτού σας.

4. Προσωπική ανάπτυξη

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας ή έχετε μια συνήθεια που θέλετε να κόψετε, οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αποφασιστικότητά σας να ασκείτε πιο υγιεινές συνήθειες. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι δυνατές φιλίες μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή σας.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε προς το καλύτερο είναι παρέχοντας καλά παραδείγματα. Ίσως η πρόσφατη απόφαση του καλύτερου φίλου σας να κόψει το κάπνισμα σας εμπνέει επίσης να το κόψετε.

Οι φίλοι σας μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τις επιλογές σας κάνοντας αλλαγές μαζί σας. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο ή να ξεκινήσετε να τρέχετε, για παράδειγμα, το να έχετε έναν φίλο γυμναστικής μπορεί να σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε μέχρι να γίνει μέρος της ρουτίνας σας.

Ό,τι άλλο κι αν κάνουν, πιθανότατα θα σας εμψυχώσουν. Αυτή η ενθάρρυνση μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας με τους στόχους σας.

5. Αίσθηση του ανήκειν

Όλοι θέλουμε να ξέρουμε ότι έχουμε σημασία για τους άλλους – ότι η ζωή μας έχει σκοπό. Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες του ανήκειν έρχονται στην τρίτη θέση στην ιεραρχία των αναγκών του Maslow, αμέσως μετά τις βασικές ανάγκες (σκεφτείτε τροφή και στέγη) και τις ανάγκες ασφάλειας.

Η ανάπτυξη και η διατήρηση στενών φιλικών σχέσεων βοηθά στην καλλιέργεια των αισθήσεων του ανήκειν. Το να νοιάζεστε για τους άλλους δίνει νόημα στη ζωή σας. Όταν νοιάζεστε για τους άλλους, αναλαμβάνετε την ευθύνη να προσφέρετε συμπόνια και συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς, καλύτερους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, το να γνωρίζετε ότι έχετε ένα δίκτυο υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ασφαλείς στη ζωή σας. Ακόμα και όταν οι φίλοι σας είναι διάσπαρτοι σε πολλές πόλεις, πολιτείες ή ακόμα και χώρες, εξακολουθείτε να έχετε επαφή με έμπιστους φίλους που σας στηρίζουν.

6. Υποστήριξη μέσω προκλήσεων

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Μερικές φορές, μπορεί να γίνει εντελώς απαίσια. Ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τραυματικά ή δύσκολα γεγονότα που επηρεάζουν τη συναισθηματική ευεξία, όπως:

 • χωρισμό ή διαζύγιο
 • θάνατος κατοικίδιου ζώου ή αγαπημένου προσώπου
 • πανδημίες
 • ανεργία
 • οικογενειακά προβλήματα

Οποιαδήποτε από αυτές τις προκλήσεις μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, έρευνα του 2017 υποδηλώνει ότι αν έχετε ισχυρές φιλίες, πιθανότατα θα είναι πιο εύκολο να χειριστείτε ό,τι δυσκολία συναντάτε. Αυτή η μελέτη, η οποία εξέτασε την ανθεκτικότητα σε περισσότερους από 2.000 εφήβους μεταξύ 14 και 24 ετών, βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μέσα από τη φιλία μπορούσαν να αναπτυχθούν η ανθεκτικότητα απέναντι σε οδυνηρές εμπειρίες ή η ικανότητα να ανακάμψουν μετά από αυτές.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι ενώ η υποστήριξη της οικογένειας βοήθησε επίσης στην ενίσχυση της άμεσης ανθεκτικότητας, η φιλία προέβλεπε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αργότερα στη ζωή, ενώ η οικογενειακή υποστήριξη όχι. Είναι πιθανό ότι η φιλία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη διαχείριση της αγωνίας που σχετίζεται με οικογενειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παραμέλησης και της κακοποίησης.

Συμβουλές και κόλπα

Τώρα που γνωρίζετε περισσότερα για τα οφέλη των ισχυρών φιλιών, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βρείτε (και να διατηρήσετε) καλούς φίλους. Συχνά είναι πιο εύκολο να πείτε ότι θα αναπτύξετε και θα διατηρήσετε φιλίες, παρά να κάνετε τα λόγια σαςπράξη. Ειδικά στην ενήλικη ζωή, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής σας απασχολούν. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν.

Ακολούθησε τα ενδιαφέροντά σου

Αν και δεν είναι απαραίτητο στους φίλους να αρέσουν τα ίδια πράγματα, κάποια κοινά σημεία μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας βάσης για φιλία. Η εύρεση νέων φίλων μπορεί συχνά να είναι τόσο απλή όσο να αφιερώνετε χρόνο κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν, είτε συμμετέχετε σε ένα κλαμπ πεζοπορίας, παρακολουθώντας ένα μάθημα τέχνης ή παρακολουθώντας προγράμματα στην τοπική βιβλιοθήκη σας. Εάν τα τρέχοντα χόμπι σας δεν περιλαμβάνουν πολλή κοινωνικοποίηση, σκεφτείτε ένα νέο χόμπι που παρέχει την ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

Κάντε την πρώτη κίνηση

Λάβετε υπόψη τις πρόσφατες αλληλεπιδράσεις σας με άλλους. Ίσως υπάρχει ένας συνάδελφος με τον οποίο συνομιλείτε πάντα στο μεσημεριανό γεύμα ή κάποιος άλλος γονέας τον οποίο συνεχίζετε να συναντάτε στην παιδική χαρά. Μπορεί να γίνουν υπέροχοι φίλοι, αλλά δεν θα το ξέρετε σίγουρα μέχρι να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί.

Το να προσκαλέσετε κάποιον να περάσετε χρόνο μαζί μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό, ειδικά αν φοβάστε την απόρριψη. Αλλά αν και ο άλλος νιώθει επίσης νευρικότητα, η φιλία σας μπορεί να μην απογειωθεί ποτέ.

Κρατήστε την πρόσκλησή σας απλή και χαλαρή. Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε εάν θα ήθελαν να πιουν καφέ ή να αναφέρουν κάτι για το οποίο έχετε εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι δύο:

 • «Ξέρεις για τη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου, για το οποίο συζητούσαμε τις προάλλες; Γιατί δεν πάμε μαζί;»
 • «Άκουσα ότι ανοίγει ένα νέο βιετναμέζικο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Θες να πάμε για μεσημεριανό εκεί την επόμενη εβδομάδα;»

Να κρατήσετε επαφή

Μόλις χτίσετε μια φιλία, θα χρειαστεί να κάνετε μια προσπάθεια για να τη διατηρήσετε ζωντανή:

 • Επικοινωνήστε για να κανονίσετε κάτι, αντί να τους αφήσετε να κάνουν όλη τη δουλειά.
 • Τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα από καιρό σε καιρό, ακόμα κι αν είναι απλώς για να μοιραστείτε ένα αστείο ή να ρωτήσετε πώς τα πάνε.
 • Όταν κάνετε ερωτήσεις, ακούστε τις απαντήσεις τους.
 • Ρωτήστε για να μάθετε αν αντιμετωίζουν κάποιο πρόβλημα στη ζωή τους.
 • Μοιραστείτε τους δικούς σας προβληματισμούς όταν σας ζητούν — αυτό βοηθά στην εμβάθυνση του δεσμού και στις δύο πλευρές.

Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε πολλές φιλίες, σκεφτείτε να εστιάσετε σε αυτές που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρόνο και συναισθηματική ενέργεια για να καλλιεργήσουν πολλές στενές φιλίες.

Στο τέλος της ημέρας, ο αριθμός των φίλων που έχετε έχει πολύ μικρότερη σημασία από την ποιότητα αυτών των σχέσεων. Δεν χρειάζεται να έχετε συγκεκριμένο αριθμό φίλων για να δείτε οφέλη. Ακόμη και λίγες στενές φιλίες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ευημερία σας.

Να ξέρετε πότε να αφεθείτε

Οι ανθυγιεινές ή τοξικές φιλίες μπορούν να προκαλέσουν άγχος και να σας καταρρίψουν εξίσου εύκολα όσο οι υγιείς φιλίες σας ανεβάζουν.

Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεκόψετε εάν ο φίλος σας:

 • κουτσομπολεύει
 • σας συμπεριφέρεται με αγενή τρόπο
 • σας χειραγωγεί
 • παίρνει χωρίς να δίνει
 • δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για τα συναισθήματά σας

Η κατώτατη γραμμή

Οι καλοί φίλοι είναι σημαντικοί σε κάθε στάδιο της ζωής. Κάποια πράγματα σχετικά με τη φιλία σας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνετε και αλλάζετε ως άτομα. Αλλά οι δυνατές φιλίες θα συνεχίσουν να σας ενισχύουν, χρόνο με τον χρόνο, γιατί τα σημαντικά πράγματα – εμπιστοσύνη, σεβασμός, συγχώρεση και υποστήριξη – θα παραμένουν πάντα τα ίδια.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Πέσαμε” από τα σύννεφα με αυτούς τους 2: 11 διάσημοι Έλληνες με τους οποίους είχε σχέση η Ναταλία Γερμανού

Γιατί ένας άντρας σταματάει να μας στέλνει μηνύματα – και ποια δικαιολογία του δεν πρέπει να πιστέψουμε

Εξομολογείται η Αγγελική Ηλιάδη: «Στη ζωή μου έχω κάνει τρεις σχέσεις όλες κι όλες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ