υπερκατανάλωση-τροφής-σημαντικές-συ-62432

Υπερκατανάλωση τροφής: Σημαντικές συμβουλές για να αποφύγετε να τρώτε πολύ-Τι να προσέξετε

Ανάγνωση: 8'

Μερικές φορές το να τρώτε πολύ είναι απλώς μια περίπτωση που οι βολβοί των ματιών σας μεγαλώνουν περισσότερο από το στομάχι σας σε έναν μπουφέ, σε ένα πάρτι ή σε ένα γεύμα διακοπών.

Άλλες φορές, η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα μοτίβο και όχι η εξαίρεση.

Πόσο είναι πραγματικά πάρα πολύ; Και αν όντως βρίσκεστε σε αυτό το σημείο, πώς θα περιορίσετε;

«Η υπερκατανάλωση τροφής σημαίνει να τρώτε πέρα από αυτό που χρειάζεται για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας», λέει η Kylie Arrindell, διαιτολόγος ευεξίας στο Houston Methodist. “Είτε εσκεμμένα είτε όχι, όλοι το κάνουμε κάποια στιγμή. Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της υπερκατανάλωσης τροφής συχνά σχετίζονται απλώς με τη δυσφορία στο στομάχι, αλλά υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερκατανάλωσης τροφής που, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.”

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εάν τρώτε υπερβολικά και, εάν το κάνετε συχνά, να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τη συμπεριφορά.

Ποια είναι τα σημάδια της υπερφαγίας;

Τρώω υπερβολικά;

Αυτό φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι κάτι αρκετά εύκολο να απαντηθεί. Ίσως μετρώντας θερμίδες;

Αλλά η Arrindell επισημαίνει ότι δεν είναι τόσο εύκολο.

«Η ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να τρώτε ανά γεύμα είναι ένας πολύ εξατομικευμένος αριθμός», λέει η Arrindell. “Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς στόχους υγείας, ανάγκες και συνθήκες, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να προσδιορίσετε μόνοι σας τη βέλτιστη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να μην έχει θετική απήχηση σε εσάς.”

Επιπλέον, οι θερμίδες δεν αποτελούν σημαντικό μέτρο για το αν τρώτε προσεκτικά και αν σταματάτε όταν είστε ικανοποιημένοι, δύο από τα πιο σημαντικά συστατικά της σωστής διατροφής του σώματός σας που μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν τρώτε υπερβολικά .

Έχοντας αυτό κατά νου, τα πραγματικά σημάδια της υπερφαγίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τρώγοντας πέρα από το σημείο να χορτάσετε

Βρίσκετε τον εαυτό σας να τρώει ανόητα επειδή βαριέστε ή αποσπάτε την προσοχή σας

Εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων μετά το φαγητό, όπως ναυτία, κοιλιακή δυσφορία, αέρια, φούσκωμα ή καούρα

Τρώτε για λόγους άλλους από το να τροφοδοτείτε το σώμα σας

«Αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα σημάδια και συμπτώματα της υπερφαγίας, αλλά υπάρχουν και μακροπρόθεσμες ενδείξεις, όπως ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, δυσκολία στην απώλεια βάρους και παρατεταμένη πεπτική δυσφορία», προσθέτει η Arrindell.

Ευτυχώς, αυτά τα ιδιαίτερα αξιοσημείωτα σημάδια μπορούν να είναι ισχυρές υπενθυμίσεις ότι ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Αλλά η Arrindell επισημαίνει ότι υπάρχουν επίσης επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να μην παρατηρήσετε μόνοι σας – αν και πιθανότατα θα εμφανιστούν στο αίμα σας.

«Κατά τη διάρκεια εβδομάδων έως μηνών έως ετών, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη σας και να επηρεάσει δυνητικά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις», προειδοποιεί ο Arrindell.

Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής: Οι 5 κορυφαίες συμβουλές ενός διαιτολόγου

Εάν αναγνωρίζετε τα σημάδια και είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση, δείτε τι συνιστά η Arrindell για να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής:

1. Εξοικειωθείτε με τα προτεινόμενα μεγέθη μερίδων

Το μέγεθος της μερίδας είναι κρίσιμο.

Για να αποκτήσετε μια βασική γνώση, αξιοποιήστε τις ετικέτες των διατροφικών τροφίμων και τις συνιστώμενες ποσότητες τροφών από αξιόπιστες πηγές. Αυτές οι οδηγίες δεν είναι τέλειες, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να ορίσετε τη βάση για το πώς φαίνεται ένα ρεαλιστικό μέγεθος μερίδας — συνήθως είναι δύσκολο να μαντέψετε μόνοι σας. Η γνώση της συνιστώμενης ποσότητας σας βοηθά επίσης να παραμένετε υπόλογοι για το πόση ποσότητα πρέπει να τρώτε.

Και — μιλώντας για υπευθυνότητα — μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φάτε από ένα μικρότερο πιάτο.

«Τα πιάτα στα οποία σερβίρουμε το φαγητό μας είναι συνήθως αρκετά μεγάλα, οπότε ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως η μείωση του μεγέθους του πιάτου σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε πιο κατάλληλα μεγέθη μερίδων και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

2. Συμπεριλάβετε μια πηγή φυτικών ινών με τα γεύματα και τα σνακ

«Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες για τον κορεσμό, το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό», λέει ο Arrindell.

Για παράδειγμα, ας συγκρίνουμε ένα πιάτο με ψητά λαχανικά με πολλά κομμάτια τυριού. Και τα δύο μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων, αλλά τα ψητά λαχανικά είναι πιο πιθανό να σας χορτάσουν επειδή περιέχουν φυτικές ίνες – των οποίων το αίσθημα πληρότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τάσεων υπερφαγίας.

Δεδομένου ότι το τυρί είναι λιγότερο χορταστικό, μπορεί να χρειαστεί να φάτε περισσότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα σας πριν αισθανθείτε σωματικά χορτάτοι και ο εγκέφαλός σας συνειδητοποιήσει ότι δεν πεινάτε πια.

3. Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων

Η διαλείπουσα νηστεία – η βάση της οποίας είναι η παράλειψη γευμάτων – είναι μια μοντέρνα δίαιτα αυτή τη στιγμή, αλλά για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε μια νοοτροπία γιορτής ή πείνας που οδηγεί ακούσια στην υπερκατανάλωση τροφής.

«Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει έντονη πείνα, η οποία, για πολλούς ανθρώπους, τείνει να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας μόλις φάτε τελικά», προειδοποιεί η Arrindell. «Αντίθετα, συνιστώ να τρώτε υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων ή να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας».

4. Γνωρίστε και περιορίστε τις τροφές που είναι πιο εύκολο να υπερκαταναλώσετε

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να διαγράψουμε εντελώς. Απλώς δώστε μας τη λίστα!

Αλλά και εδώ, η Arrindell λέει ότι δεν είναι τόσο απλό.

«Ο καθένας έχει τη δική του ατομική προτίμηση για τα φαγητά και τα ποτά που απολαμβάνει περισσότερο, επομένως οι συμβουλές για τα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε θα διαφέρουν από άτομο σε άτομο», λέει ο Arrindell. «Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για τις δικές σας διατροφικές συνήθειες, ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των τροφίμων με τα οποία αγωνίζεστε περισσότερο».

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

«Τα σημάδια για τη δίψα μπορεί συχνά να εκληφθούν ως ενδείξεις πείνας», λέει η Arrindell.

Ειδικά όταν αισθάνεστε πεινασμένοι ή λαχταράτε ένα σνακ τη στιγμή που δεν θα έπρεπε, απλώς πίνοντας μερικές γουλιές νερό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή απλώς διψάτε. Και η παρακολούθηση της πρόσληψης νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακάμψετε εντελώς αυτές τις δύσκολες έντονες πείνας που στην πραγματικότητα δεν οφείλονται στην πείνα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Η συνήθεια στον ύπνο που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας – Γιατί κλωτσούν και φωνάζουν

Σταύρος Θεοδωράκης: Πέρασε σοβαρή περιπέτεια υγείας – Εγώ θα είμαι αυτός που δεν θα πεθαίνει ποτέ από καρκίνο

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ