θα-το-λαχταράνε-όλοι-οι-φίλοι-σας-10-συμβ-62272

Θα το λαχταράνε όλοι οι φίλοι σας: 10 συμβουλές ψησίματος για τέλειο κέικ

Ανάγνωση: 9'

Με κάθε συνταγή που δημοσιεύω και κάθε συμβουλή που μοιράζομαι, στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να γίνετε καλύτεροι αρτοποιοί. Ως οικιακή αρτοποιός που έγινε συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και εκδότης συνταγών, έχω κάνει ΧΙΛΙΑΔΕΣ λάθη στην κουζίνα, ειδικά όταν πρόκειται να φτιάξω το τέλειο κέικ. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ τις συμβουλές για την παρασκευή κέικ που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτές οι χρήσιμες πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να εγγυηθείτε ότι το επόμενο κέικ σας θα είναι το τέλειο κέικ.

1. Ακολουθήστε τη συνταγή

Αυτό ακούγεται προφανές, σωστά; Η τήρηση της συνταγής είναι η πιο σημαντική συμβουλή για το ψήσιμο κέικ που θα ακούσετε/διαβάσετε ποτέ. Είναι επίσης η πιο αγνοημένη. Συχνά αντικαθιστούμε τα συστατικά στις συνταγές με βάση αυτά που έχουμε. Αντικαθιστούμε τα αυγά, μειώνουμε τη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε υγρό γλυκαντικό αντί για ξηρό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για αλεύρι για κέικ, σόδα για σκόνη, ασπράδια αυγών αντί για ολόκληρα αυγά κ.λπ. Δεν συνιστώ να το κάνετε αυτό, εκτός αν η συνταγή προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Μην σαμποτάρετε τον χρόνο, την προσπάθεια και τα χρήματά σας. Είμαι κι εγώ ένοχη γι’ αυτό! Μερικές φορές βιάζομαι και απλά δεν δίνω προσοχή ή κάνω μια αντικατάσταση επειδή μου τελείωσε ένα συστατικό. Αλλά τα συστατικά χρειάζονται για κάποιο λόγο και, τις περισσότερες φορές, μια αποτυχία στο κέικ οφείλεται στο ότι δεν ακολουθήθηκε σωστά η συνταγή. Προτείνω πάντα να ακολουθείτε μια συνταγή την πρώτη φορά που τη δοκιμάζετε και την επόμενη φορά να κάνετε τις αλλαγές που θεωρείτε κατάλληλες.

Ομοίως, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο μέγεθος φόρμας. Εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, μην αντικαταστήσετε μια φόρμα για κέικ 6 ιντσών με μια φόρμα για κέικ 9 ιντσών ή μια στρογγυλή φόρμα 9 ιντσών με μια τετράγωνη φόρμα 9 ιντσών. Μπορείτε *συνήθως* να ξεφύγετε αντικαθιστώντας στρογγυλές φόρμες κέικ 8 ιντσών με στρογγυλές φόρμες κέικ 9 ιντσών (και αντίστροφα). Τα κέικ των 8 ιντσών θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, καθώς είναι πιθανόν να είναι πιο παχιά.

2. Θερμοκρασία δωματίου

Αυτή η συμβουλή θα μπορούσε να γίνει λίγο μεγάλη, οπότε επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω σε ολόκληρη την ανάρτησή μου σχετικά με το γιατί τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου είναι σημαντικά. Η “θερμοκρασία δωματίου” δεν αναγράφεται δίπλα στα συστατικά για πλάκα. Υπάρχει επιστήμη και νόμιμος λόγος πίσω από αυτό. Αν μια συνταγή απαιτεί συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου, χρησιμοποιήστε συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως αυγά, ξινή κρέμα, βούτυρο και γάλα.

Για να σας ζωγραφίσουμε μια εικόνα, ας επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Οι περισσότερες συνταγές για κέικ ξεκινούν με το χτύπημα κρέμας βουτύρου και ζάχαρης μαζί. Το βούτυρο είναι ικανό να συγκρατεί αέρα και η διαδικασία δημιουργίας κρέμας είναι όταν το βούτυρο παγιδεύει αυτόν τον αέρα. Κατά το ψήσιμο, αυτός ο παγιδευμένος αέρας διαστέλλεται από τη θερμότητα και δημιουργεί ένα αφράτο κέικ. Και όχι μόνο αυτό, τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου ενώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα μεταξύ τους, αφού είναι πιο ζεστά – μειώνοντας έτσι την υπερβολική ανάμειξη. Με απλά λόγια, τα κρύα συστατικά δεν γαλακτωματοποιούνται μεταξύ τους. Τελεία και παύλα.

Το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου είναι περίπου 18°C (65°F), το οποίο μπορεί να είναι πιο κρύο από την κουζίνα σας. Είναι δροσερό στην αφή, όχι ζεστό. Αν τα κέικ σας είναι πυκνά, πιθανόν να έχετε μαλακώσει πολύ το βούτυρο. Αφήστε το βούτυρο να μείνει στον πάγκο για περίπου 1-2 ώρες πριν ξεκινήσετε τη συνταγή σας. Για να το δοκιμάσετε, τρυπήστε το βούτυρο με το δάχτυλό σας. Το δάχτυλό σας θα πρέπει να κάνει ένα βαθούλωμα χωρίς να βυθιστεί ή να γλιστρήσει μέσα στο βούτυρο. Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι γυαλιστερό ή λιπαρό. Θα είναι δροσερό στην αφή, όχι ζεστό. Μερικές φορές το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει 1-2 ώρες για το μαλάκωμα του βουτύρου πριν από την έναρξη μιας συνταγής κέικ. Μην κόψετε δρόμο και μην βάλετε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα. Αλλά μαντέψτε τι; Έχω ένα αλάνθαστο κόλπο για να μαλακώσετε γρήγορα το βούτυρο .

3. Μετρήστε σωστά

Αυτή η συμβουλή ακούγεται επίσης σαν μια εύκολη υπόθεση, αλλά είναι το σημείο στο οποίο κάνουμε συχνότερα λάθη. Η διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης και μιας αποτυχημένης συνταγής μπορεί να βρίσκεται μέσα σε 1 λάθος μετρημένη κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Η σωστή μέτρηση των συστατικών είναι επιτακτική ανάγκη.

Το αλεύρι είναι το πιο συνηθισμένο λάθος μετρημένο συστατικό. Όταν μετράτε το αλεύρι, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο “κουτάλι και ισοπέδωση”. Μην βγάζετε το αλεύρι από το δοχείο/σακούλα με το κύπελλο μέτρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να σκαλίσετε το αλεύρι μπορεί να σας δώσει 150% της σωστής μέτρησης. Η καταστροφή που ακολουθεί. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, σκαλίστε το αλεύρι μέσα στο κύπελλο μέτρησης. Μην πακετάρετε το αλεύρι και μην χτυπάτε το κύπελλο μέτρησης- και τα δύο προκαλούν την καθίζηση του αλευριού στο κύπελλο. Αφού ρίξετε με το κουτάλι το αλεύρι στο κύπελλο μέτρησης, χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός μαχαιριού για να ισοπεδώσετε την κορυφή του κυπέλλου μέτρησης. Τώρα έχετε κουτάλι και αλεύρι που έχει ισοπεδωθεί.

Η ζαχαροπλαστική δεν συγχωρεί εύκολα. Η κατανόηση της σωστής τεχνικής μέτρησης για ένα συγκεκριμένο συστατικό θα εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα στο ψήσιμο.

4. Αλεύρι για κέικ

Όσο περισσότερη εμπειρία έχω στη ζαχαροπλαστική, τόσο πιο συχνά φτάνω στο αλεύρι για κέικ αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βλέπετε, το αλεύρι για κέικ είναι ένα αλεύρι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που είναι λεπτοαλεσμένο σε μια λεπτή συνοχή. Αυτή η μαλακή, τρυφερή υφή μεταφράζεται άμεσα στο ψημένο κέικ σας. Ωστόσο, ορισμένες συνταγές απλώς δεν αντέχουν το λεπτό αλεύρι κέικ.

5. Μην αναμειγνύετε υπερβολικά, μην αναμειγνύετε λιγότερο

Είτε μια συνταγή απαιτεί ανάμειξη του μείγματος με ηλεκτρικό μίξερ είτε απλά με ένα σύρμα, βεβαιωθείτε ότι ανακατεύετε το μείγμα του κέικ *ακριβώς μέχρι* να ενωθούν τα συστατικά. Το υπερβολικό ανακάτεμα του μείγματος, είτε πρόκειται για κέικ, cupcakes, ψωμιά, muffins κ.λπ., προσδίδει ένα ψημένο προϊόν με σκληρή υφή, επειδή ξεφουσκώνετε όλο τον αέρα και αναπτύσσετε υπερβολικά τη γλουτένη.

Μην ανοίγετε το μίξερ και μετά βγαίνετε από το δωμάτιο!

Ομοίως, μην ανακατεύετε λιγότερο. Προφανώς και θέλουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν μαζί.

6. Χρησιμοποιήστε στρογγυλά κομμάτια από λαδόκολλα

Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι έχετε ποιοτικές φόρμες για κέικ.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη μάρκα της φόρμας κέικ που χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι την προετοιμάζετε κατάλληλα. Αυτές τις μέρες χρησιμοποιώ ΠΑΝΤΑ στρογγυλές φόρμες από λαδόκολλα. Ανιχνεύστε τον πάτο των ταψιών για κέικ (ή των ταψιών) σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Κόψτε τον κύκλο (ή τους κύκλους) της περγαμηνής. Στη συνέχεια, αλείψτε πολύ ελαφρά τις φόρμες κέικ με βούτυρο ή αντικολλητικό σπρέι. Συνήθως χρησιμοποιώ αντικολλητικό σπρέι με λάδι καρύδας ή “σπρέι ψησίματος” που έχει λίγο αλεύρι μέσα.

Τοποθετήστε τον κύκλο της περγαμηνής μέσα, και στη συνέχεια λαδώστε και τον κύκλο της περγαμηνής. Ναι, λαδώστε το ταψί ΚΑΙ τη λαδόκολλα. Αυτό υπόσχεται ένα εξαιρετικά αντικολλητικό περιβάλλον για το κέικ σας. Ποτέ δεν θα κολλήσει. Συνήθως κρατάω μια στοίβα από γύρους λαδόκολλας σε περίπτωση που βιάζομαι να βάλω ένα κέικ στο φούρνο.

Όταν το κέικ έχει κρυώσει, περάστε ένα λεπτό μαχαίρι γύρω από την άκρη του, αναποδογυρίστε το κέικ στο χέρι σας ή στην επιφάνεια εργασίας σας και στη συνέχεια βγάλτε τη φόρμα του κέικ. Αφαιρέστε τη στρογγυλή περγαμηνή.

Αν σερβίρετε το κέικ κατευθείαν από τη φόρμα, όπως ένα κέικ φύλλου, δεν χρειάζεται να το στρώσετε με περγαμηνή. (Αν και θα μπορούσατε βεβαίως, αν το επιθυμείτε.) Απλώς λαδώστε το ταψί.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σάρωσε η χώρα μας: Auτά είναι τα 16 καλύτερα ορεκτικά ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα στον κόσμο

Η Μελίνα Νικολαΐδη “έριξε” το TikTok: Μαγειρεύει στην κουζίνα της στο Λονδίνο και όλοι είπαν το ίδιο

Έτοιμος για το Master Chef: Ο Σάκης Ρουβάς φόρεσε την ποδιά του,μαγείρεψε και αποθεώθηκε για τη ζωή που κάνει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ