παππούδες-και-γιαγιάδες-σύμβουλοι-δά-62194

Παππούδες και γιαγιάδες: Σύμβουλοι, δάσκαλοι και φροντιστές του εγγονιού

Ανάγνωση: 6'

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν να παίξουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στη ζωή των αγαπημένων τους εγγονιών. Ανάλογα με το πόσο μακριά ζουν και τις συνθήκες, μπορούν να είναι φροντιστές, δάσκαλοι και συμπαίκτες. Είναι έμπιστοι σύμβουλοι για τα ενήλικα παιδιά τους που είναι πλέον και οι ίδιοι γονείς. Για πολλές οικογένειες, οι παππούδες και οι γιαγιάδες παρέχουν τακτική φροντίδα των παιδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι οι κύριοι φροντιστές των εγγονιών τους. Και είτε μένουν κοντά είτε κρατάνε επαφή από μακριά, η αγάπη και η συναισθηματική εγγύτητα που παρέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν μεγάλο, θετικό αντίκτυπο στην υγιή ανάπτυξη του εγγονιού τους.

Όλοι αυτοί οι ρόλοι είναι σημαντικοί και υπάρχουν πολλά άλλα ιδιαίτερα πράγματα που κάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες για τα μικρά τους, αλλά εδώ είναι πέντε που πρέπει να αναδείξουμε:

Οι παππούδες δίνουν συμβουλές

Το να είσαι γονιός ενός μωρού ή ενός μικρού παιδιού είναι χαρά, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά για τους νέους γονείς. Και τα μικρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που κάτι που μπορεί να λειτουργεί τη μια μέρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό την επόμενη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι γονείς συχνά ανατρέχουν στο Διαδίκτυο για απαντήσεις. Αλλά οι πηγές πληροφοριών που εμπιστεύονται περισσότεροι οι γονείς είναι οι ίδιοι οι γονείς τους (συνήθως οι μητέρες ή οι πεθερές τους). Περισσότερο και από φίλους, παιδίατρους ή ιστότοπους.

Η βιωμένη εμπειρία και η σοφία των παππούδων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ηρεμιστική σε στιγμές γονικής απογοήτευσης ή πανικού.

Φυσικά, ορισμένες συμβουλές από τη γιαγιά ή τον παππού μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με αυτό που γνωρίζουμε τώρα για την ανάπτυξη του παιδιού – όπως το αν μπορείς να κακομάθεις ένα μωρό ή όχι – αλλά η διαίσθησή τους και η μακροπρόθεσμη προοπτική τους μπορεί να παρηγορούν ένα γονέα που δεν είναι σίγουρος τι να κάνει μερικές φορές και δεν θέλει να κάνει λάθη. Οι παππούδες ξέρουν ότι δεν υπάρχει τέλειος γονιός.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες διδάσκουν τα μικρά παιδιά

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μπορούν να φέρουν ένα ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο χρόνο που περνούν με τα μικρά τους, και αυτό βοηθά ένα παιδί να μάθει και να μεγαλώσει. Βοηθούν τα παιδιά να μάθουν παίζοντας, μιλώντας και διαβάζοντας μαζί, δίνοντάς τους συγκεντρωμένη προσοχή. Και διδάσκουν πιο άμεσα λέγοντας ιστορίες και μοιράζοντας οικογενειακές και πολιτιστικές παραδόσεις. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι επίσης σε μοναδική θέση να ενισχύουν τα όρια και τα μαθήματα από τους γονείς, ενώ παράλληλα ακούν, σκουπίζουν τα δάκρυα και δείχνουν στο εγγόνι τους ότι καταλαβαίνουν.

Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος της ειδικής σύνδεσης μεταξύ των μικρών παιδιών και των παππούδων τους, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργή συμμετοχή των παππούδων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίσουν το άγχος και να έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες παρέχουν φροντίδα στα παιδιά

Περισσότερο από περιστασιακή βοήθεια, πολλές οικογένειες βασίζονται στους παππούδες και στις γιαγιάδες για την τακτική, αξιόπιστη φροντίδα των παιδιών τους. Σύμφωνα με το ZERO TO THREE, 1 στα 4 παιδιά κάτω των 5 ετών φροντίζονται από παππούδες και γιαγιάδες ενώ οι γονείς τους εργάζονται ή πηγαίνουν στο σχολείο. Αυτός είναι ο ίδιος αριθμός παιδιών που έχουν εγγραφεί σε επίσημα προγράμματα παιδικής φροντίδας.

Ενώ πολλοί παππούδες και γιαγιάδες αντιμετωπίζουν την πρόκληση, δεν είναι πάντα εύκολο. Περίπου οι μισοί από τους παππούδες και τις γιαγιάδες που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται κάποιο επίπεδο διαφωνίας ή έντασης σχετικά με τις προσεγγίσεις στη φροντίδα των παιδιών και 2 στους 5 λένε ότι η δουλειά της φροντίδας είναι κουραστική.

Μερικοί παππούδες και γιαγιάδες είναι οι κύριοι φροντιστές

Πολλοί παππούδες και γιαγιάδες βοηθούν επίσης να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους, κάτι που αυξάνει τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ανταμοιβές. Στην Αριζόνα, το First Things First παρέχει χρηματοδότηση για διάφορα προγράμματα που υποστηρίζουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες σε αυτές τις προσπάθειες.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αγαπούν

Το πιο σημαντικό πράγμα που φέρνουν οι παππούδες στα μικρά τους είναι η αγάπη. Τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν και μεγαλώνουν μέσα από στενές σχέσεις φροντίδας με τους ενήλικες στη ζωή τους. Η προσοχή, η αλληλεπίδραση και η άνευ όρων αγάπη από τους παππούδες (και τους γονείς, φυσικά) βοηθούν ένα μικρό παιδί να αισθάνεται ασφάλεια. Αυτό είναι που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Έτσι, η αγάπη ενός παππού και της γιαγιάς έχει πραγματικό, διαρκή αντίκτυπο στο μέλλον ενός μικρού παιδιού. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια στενή, εμπλεκόμενη σχέση είναι καλή και για τους παππούδες και γιαγιάδες, συμβάλλοντας σε υγιέστερη, πιο ευτυχισμένη και πιθανώς ακόμη μεγαλύτερη ζωή.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Το «θαύμα» της τεχνητής νοημοσύνης: Άντρας με καρκίνο τελευταίου σταδίου «δεν θα αποχωριστεί» ποτέ την οικογένειά του

Αποκαλύπτει η Νατάσα Θεοδωρίδου: Το μυστήριο με τις πλαστικές, η ομοιότητα με τις κόρες της και ο τρόπος αδυνατίσματος

Κούκλες και σέξι, η μια πιο όμορφη από την άλλη: Οι δίδυμες κόρες της Σήλιας Κριθαριώτη μεγάλωσαν και εντυπωσιάζουν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ