οφέλη-του-εθελοντισμού-10-λόγοι-για-να-γ-62088

Οφέλη του εθελοντισμού: 10 λόγοι για να γίνεις εθελοντής σήμερα κιόλας!

Ανάγνωση: 9'

Αν θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, αν ενδιαφέρεστε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή αν θέλετε να μάθετε δεξιότητες για να προωθήσετε την καριέρα σας, ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Όταν εργάζεστε εθελοντικά, έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια πραγματική διαφορά στη ζωή των άλλων.

Γιατί να γίνω εθελοντής

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε 10 οφέλη του εθελοντισμού, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, επαγγελματικών και προσωπικών οφελών, καθώς και μερικές συμβουλές για να βρείτε την επόμενη εθελοντική σας ευκαιρία.

Είτε είστε ο τύπος ανθρώπου που αποζητά πολλές κοινωνικές συναναστροφές είτε προτιμάτε όσο το δυνατόν λιγότερες, ο εθελοντισμός έχει κοινωνικά, επαγγελματικά και προσωπικά οφέλη. Ακολουθούν τα 10 κορυφαία:

1. Σας παρέχει μια αίσθηση σκοπού

Μπορεί να μπορέσετε να βρείτε τον σκοπό σας μέσω του εθελοντισμού και να γίνετε μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν είστε συνταξιούχος, απροσδόκητα άνεργος ή έχετε χάσει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, το να βοηθάτε άλλους μπορεί να δώσει νέο νόημα στη ζωή σας και να σας κρατήσει σε πνευματική διέγερση.

2. Παρέχει μια αίσθηση κοινότητας

Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συνδεδεμένοι με εκείνους που βοηθάτε στην κοινότητα. Αυτή η εμπειρία μπορεί να σας κάνει να θέλετε να ασχοληθείτε και με άλλες πτυχές της κοινότητάς σας, όπως η τοπική πολιτική ή η υπεράσπιση προγραμμάτων που πιστεύετε ότι είναι σημαντικά.

3. Σας βοηθά να γνωρίσετε νέους φίλους

Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέους φίλους καθώς και να ενισχύσετε τις υπάρχουσες σχέσεις με φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους. Ως εθελοντής, συνήθως αλληλεπιδράτε με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, γεγονός που σας επιτρέπει να μάθετε άλλες προοπτικές.

Όταν επιλέγετε έναν οργανισμό ή έναν σκοπό για τον οποίο θα εργαστείτε εθελοντικά, σκεφτείτε ότι το έκαναν και οι άνθρωποι δίπλα στους οποίους θα εργαστείτε εθελοντικά. Το να μοιράζεστε ένα κοινό ενδιαφέρον θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε στενότερες σχέσεις με τους γύρω σας.

4. Αυξάνει τις κοινωνικές σας δεξιότητες

Ο εθελοντισμός σας δίνει την ευκαιρία να μιλήσετε με νέους ανθρώπους και να οξύνετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες. Περνώντας πολύ χρόνο δουλεύοντας με άλλους και χρησιμοποιώντας κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ενεργητική ακρόαση και η διαχείριση σχέσεων, θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε τις μελλοντικές σας προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

5. Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

Ο εθελοντισμός μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Όταν κάνετε κάτι που αισθάνεστε ότι αξίζει και είναι πολύτιμο για την κοινότητά σας, σας δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι για τη ζωή σας και τους όποιους μελλοντικούς σας στόχους.

6. Σας διδάσκει πολύτιμες δεξιότητες

Η εκπαίδευση και η πρακτική εμπειρία που αποκτάτε κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε νέες δεξιότητες καθώς και να αξιοποιήσετε αυτές που ήδη έχετε. Για παράδειγμα, αν υποστηρίζετε και αυξάνετε την ευαισθητοποίηση ή τη χρηματοδότηση για έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει, θα αποκτήσετε πολύτιμες δεξιότητες επικοινωνίας, δημόσιας ομιλίας, μάρκετινγκ και άλλες σκληρές και ήπιες δεξιότητες. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναφέρετε αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σας σημείωμα για να δείξετε στους εργοδότες πώς χτίζετε σχέσεις εκτός εργασίας, εκτός από τυχόν προσωπικά ενδιαφέροντα που μπορούν να σας διαφοροποιήσουν από τους άλλους υποψηφίους.

7. Παρέχει προοπτικές απασχόλησης

Μαζί με την απόκτηση πολύτιμων δεξιοτήτων και εμπειριών, μπορεί επίσης να γνωρίσετε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού που μπορούν να γίνουν μέντορές σας ή τουλάχιστον μέρος του επαγγελματικού σας κοινωνικού δικτύου. Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε καριέρα στον τομέα στον οποίο εργάζεστε εθελοντικά, οι επαφές που κάνετε μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση των προοπτικών σας για εργασία.

8. Φέρνει διασκέδαση στη ζωή σας

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον εθελοντισμό ως έναν τρόπο για να ασχοληθούν με τα χόμπι τους και ταυτόχρονα να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεστε για την ύπαιθρο, μπορείτε να εργαστείτε εθελοντικά στον κοινοτικό σας κήπο ή να βοηθήσετε σε μια παιδική καλοκαιρινή κατασκήνωση. Ο εθελοντισμός για οργανώσεις ή σκοπούς μπορεί επίσης να σας προσφέρει μια ανανεωμένη αίσθηση δημιουργικότητας και κινήτρων που μεταφέρεται στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

9. Μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ευτυχισμένοι

Συχνά νιώθετε όμορφα όταν συνεισφέρετε σε έργα και οργανώσεις που σημαίνουν κάτι για εσάς. Αυτά τα καλά συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι επιπτώσεις του στρες, του θυμού ή του άγχους στη ζωή σας. Ο εθελοντισμός μπορεί να σας προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να είστε ένα ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο άτομο. Η δημιουργία δεσμών και συνδέσεων με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε εθελοντικά μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τυχόν κοινωνική απομόνωση. Πολλές ευκαιρίες εθελοντισμού μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν σωματική εργασία για να σας κρατήσουν δραστήριους και να μειώσουν το άγχος

10. Σας βγάζει από τη ζώνη άνεσής σας

Μέσω της εθελοντικής εργασίας, μπορεί να ξεπεράσετε τις προσωπικές προκλήσεις του να αφήσετε τη ζώνη άνεσής σας και να κάνετε κάτι καινούργιο με ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζετε. Μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα που πρέπει να επιλύσετε ως εθελοντής και τα οποία απαιτούν να εξασκήσετε δεξιότητες κριτικής σκέψης που βοηθούν την προσωπική σας ανάπτυξη.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή εθελοντική ευκαιρία

Ο εθελοντισμός σας επιτρέπει να επηρεάσετε και να συνδεθείτε με την κοινότητά σας, με ευκαιρίες που ταιριάζουν σε ποικίλα ενδιαφέροντα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την επιλογή της κατάλληλης εθελοντικής ευκαιρίας για εσάς:

Ξεκινήστε με δημοφιλείς θέσεις εθελοντισμού.

Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ευκαιρίες εθελοντισμού που δημοσιοποιούνται συχνά περιλαμβάνουν τη βοήθεια σε ένα καταφύγιο ζώων, τη φύτευση δέντρων στον τοπικό σας κήπο, τον καθαρισμό παραλιών ή πάρκων, την ομιλία ή την ανάγνωση σε ηλικιωμένους και την πολιτική εκστρατεία.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές και να κάνετε μία μόνο ημέρα εθελοντισμού, και στη συνέχεια να αξιολογήσετε αν σας κεντρίζει το ενδιαφέρον για να συνεχίσετε.

Επιλέξτε κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι. Αφού περιορίσετε τα ενδιαφέροντά σας σε ένα συγκεκριμένο είδος εθελοντισμού, προσπαθήστε να μιλήσετε με έναν εθελοντή της οργάνωσης ή να το δοκιμάσετε κάνοντας εθελοντική εργασία σε ένα συγκεκριμένο έργο για να πάρετε μια ιδέα για το αν σας ταιριάζει. Θα μπορέσετε να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας, να ανακαλύψετε πιθανά νέα και να διασκεδάσετε με αυτόν τον τρόπο.

Εργαστείτε για έναν οργανισμό στον οποίο πιστεύετε. Αφού εργαστείτε εθελοντικά μερικές φορές για την ίδια ομάδα, μπορεί να αποφασίσετε ότι πρόκειται για έναν σκοπό και έναν οργανισμό που υποστηρίζετε. Αν το ενδιαφέρον είναι κατάλληλο αλλά η οργάνωση όχι, εξερευνήστε άλλες που προσφέρουν παρόμοιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να βοηθάτε εθελοντικά τα ζώα, μπορεί να προτιμήσετε να εργαστείτε σε ένα μικρό ίδρυμα διάσωσης ζώων που έχει διαφορετικό αντίκτυπο από ένα μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων που μπορεί να έχει πολύ περισσότερους εθελοντές τους οποίους μπορεί να μην γνωρίσετε τόσο καλά.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ