Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να καταβάλλετε προσπάθεια να βρείτε έναν ρομαντικό σύντροφο και να πιέσετε να δημιουργηθεί μια σχέση. Μερικές φορές, στη βιασύνη μας να βρούμε κάποιον, χάνουμε αυτή τη διάκριση. Αυτό μπορεί να μας κάνει να κοιτάξουμε πίσω σε ένα παλιό ειδύλλιο και να αναρωτηθούμε πώς «χάσαμε τα σημάδια» ή καταλήξαμε να συναναστραφούμε με κάποιον που ήταν τόσο προφανώς λάθος για εμάς.
Το κόλπο είναι να μπορείς να πεις τη διαφορά στη στιγμή, όχι χρόνια αργότερα. Αν και αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο για κάποιους από ό,τι για άλλους, όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ενός νέου ρομαντικού ενδιαφέροντος.
Ακολουθούν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να σας βοηθήσουν να διακρίνετε μια σχέση που βασίζεται στην αληθινή αγάπη απέναντι σε κάποια που βασίζεται στην πίεση να βρείτε κάποιον ή στον φόβο να μείνετε μόνοι.
1. Νιώθεις ότι μπορείς να είσαι ο αυθεντικός σου εαυτός;
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μιας σχέσης που βασίζεται στον φόβο είναι να μην συμπεριφέρεστε σαν τον εαυτό σας. Ο φόβος σας να χάσετε τον σύντροφό σας σάς οδηγεί σε συμπεριφορές που ικανοποιούν τη σχέση, όπως αλλαγή πτυχών της προσωπικότητάς σας ή θυσία των αξιών σας για να αποφύγετε την ανταπόδοση ή την κρίση από τον σύντροφό σας.
Επειδή πάντα ανησυχείτε μήπως χάσετε τον σύντροφό σας, ό,τι κάνετε γίνεται πράξη διατήρησης όσων έχετε μεταξύ σας παρά ένας τρόπος να απολαμβάνετε πραγματικά τον χρόνο που περνάτε μαζί. Όταν προσπαθείτε συνεχώς να προσαρμοστείτε στις προσδοκίες κάποιου άλλου, παραμελείτε τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσαρέσκειας και απώλειας ταυτότητας.
Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες και των δύο συντρόφων να διατηρήσουν την ατομικότητά τους ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στη σχέση. Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εγγύτητας και αυτονομίας στις ρομαντικές σχέσεις είναι σημαντική για την αρμονία των σχέσεων. Οι σχέσεις τείνουν να χαλάσουν όταν συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
- Ο ένας σύντροφος προσπαθεί να επηρεάσει και να παρακολουθήσει τις στάσεις του άλλου.
- Ένας σύντροφος δρα αβοήθητος και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.
- Ο ένας σύντροφος εισβάλλει στα όρια του εαυτού του άλλου.
2. Χρειάζεται να είστε συνεχώς μαζί για να νιώθεις ευτυχία;
Ναι, υποτίθεται ότι θα βρείτε την ευτυχία στην παρέα αυτών που αγαπάτε πραγματικά. Ωστόσο, για κάποιους, αυτή η χαρά γίνεται μια προσπάθεια να αποφύγουν έναν παραλυτικό φόβο της μοναξιάς. Εάν νιώθετε άδειοι όταν απουσιάζει το ταίρι σας, σε σημείο που πιστεύετε ότι δεν είστε σε θέση να είστε ευτυχισμένοι χωρίς αυτόν, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του φόβου σας να χάσετε το άτομο και όχι να το αγαπήσετε.
MediaΣεισμός τώραLifestyleΌλα στη Φόρα: Έσπaσε τη σıωπή του 30 χρόνια μετά ο Ανδρέας Μικρούτσικος – «Η Ελένη Μενεγάκη πiσω από τις κάμερες…»
Ενώ η λαχτάρα να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον άνθρωπό σας είναι υγιής και ενδεδειγμένη για την ανάπτυξη της σχέσης, το να περιμένετε από τον σύντροφό σας να περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο μαζί σας μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση σας καθοδηγείται από τον φόβο της απώλειας του συντρόφου σας.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι αν προτιμάτε να κάνετε παρέα μόνο με τον σύντροφό σας ή παρέα με άλλους. Αν διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να «μοιράζεστε» τον σύντροφό σας σε κοινωνικά περιβάλλοντα, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι βασίζεστε υπερβολικά στον σύντροφό σας για προσοχή και ευτυχία.
3. Ζηλεύεις εύκολα;
Η ζήλια είναι ένα άλλο σημάδι ότι η σχέση σας ελέγχεται από τον φόβο της απώλειας και τις δικές σας ανεπάρκειες. Σύμφωνα με έρευνες, η περιστασιακή ζήλια στις σχέσεις είναι φυσιολογική και μπορεί να θεωρηθεί ως θετική δύναμη, καθώς υπενθυμίζει στα ζευγάρια να μην θεωρούν δεδομένο αυτό που έχουν. Η ζήλια αυξάνει τα συναισθήματα και κάνει τις προσωπικές στιγμές πιο παθιασμένες.
Η έντονη ή παράλογη ζήλια, από την άλλη, έχει τις ρίζες της στον φόβο της εγκατάλειψης. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε έναν σύντροφο μπορεί να κάνουν τα άτομα με αγχώδη στυλ προσκόλλησης να γίνουν ζηλιάρηδες, να κατασκοπεύουν τα υπάρχοντα του συντρόφου και να γίνουν κακοποιητικοί ψυχολογικά. Οι ανασφάλειες, με μια γενικότερη έννοια, μπορεί να μας κάνουν να παρανοήσουμε ότι χάνουμε τον σύντροφό μας. Μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει ρήξεις σε μια σχέση.
Συμπέρασμα
Η βιασύνη κάνει κακό, ειδικά στις σχέσεις. Όταν νιώθετε ότι έχετε απεγνωσμένη ανάγκη από έναν σύντροφο, μπορεί να καταλήξετε να βιαστείτε να πάρετε μια απόφαση πρόωρα.
Το να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε μια σχέση, αν και προκλητική, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια σχέση που βασίζεται στην αληθινή αγάπη και στα κοινά ενδιαφέροντα, όχι στη μοναξιά ή στον φόβο του να είμαστε ελεύθεροι.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
30 δευτερόλεπτα είναι αρκετά: 17 κόλπα ομορφιάς για να φαίνεσαι 10 χρόνια νεότερη