καθαρισμός-σπιτιού-συμβουλές-για-την-61732

Καθαρισμός σπιτιού: Συμβουλές για την κουζίνα, το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα

Ανάγνωση: 15'

Κάθε σπίτι – μεγάλο, μικρό, διαμέρισμα ή εξοχικό – λερώνεται. Και ενώ δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να καθαρίσετε το χώρο σας, υπάρχει ένας πιο έξυπνος τρόπος για να κάνετε τη δουλειά. Κάντε αυτήν την ξενάγηση στο σπίτι σας — από την κουζίνα και το μπάνιο μέχρι την κρεβατοκάμαρα και τους χώρους του καθιστικού — για να μάθετε τους βασικούς κανόνες καθαρισμού καθώς και μερικές συμβουλές και κάποιους περιορισμούς που θα σας βοηθήσουν να καθαρίζετε σχολαστικά και αποτελεσματικά, ξεκινώντας τώρα.

Πώς να καθαρίσετε την κουζίνα

Στην κουζίνα, το σκούπισμα των επιφανειών, το να ελέγχετε το ψυγείο και το πλύσιμο των πιάτων κάθε μέρα θα αποτρέψουν μεγάλες χρονοβόρες ακαταστασίες σε βάθος χρόνου.

Διατηρείτε τα πιάτα καθαρά

Εάν είστε άτομο που τείνει να αφήνει τα πιάτα να μαζεύονται στο νεροχύτη για να μην τα πλύνετε, δοκιμάστε αυτό το απλό κόλπο για να καταβάλλετε προσπάθεια που απαιτείται: Για λίγες μέρες, όπως εσείς θα το κρίνετε, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο πριν ξεκινήσετε να πλένετε τα πιάτα και σημειώστε στο τέλος πόσο χρόνο χρειαστήκατε. Εάν γνωρίζετε ότι η εργασία θα διαρκέσει λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί, θα είναι λιγότερο δύσκολο τώρα να πείσετε τον εαυτό σας να πλύνει αυτά τα πιάτα.

Πώς να καθαρίσετε μια καμένη κατσαρόλα: Για να καθαρίσετε μια κατσαρόλα που έχει καεί χωρίς να την τρίψετε, καλύψτε την καμένη περιοχή με αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας και ρίξτε αρκετό βραστό νερό μέχρι να γεμίσετε την κατσαρόλα κατά το ένα τρίτο έως τη μέση. Όταν το νερό είναι αρκετά δροσερό για να το αγγίξετε, κατευθυνθείτε με το σφουγγάρι σας και χρησιμοποιήστε το διάλυμα μαγειρικής σόδας για να τρίψετε. Αδειάστε το διάλυμα και πλύνετε την κατσαρόλα με ζεστό σαπουνόνερο.

Το πλυντήριο πιάτων: Αν και δεν υπάρχει απολύτως σωστός τρόπος να γεμίσετε ένα πλυντήριο πιάτων (και για τι θα μάλωναν τα ζευγάρια αν μια τέτοια οδηγία ήταν σκαλισμένη σε πέτρα;), υπάρχει ένας γενικός κανόνας: Είναι πολύ πιο εύκολο να το γεμίσετε από το πίσω μέρος προς το μπροστινό.

Καθαρίστε τον νεροχύτη σας

Ο νεροχύτης, ειδικά η βρύση, μπορεί να καθαριστεί από βακτήρια και σωματίδια τροφίμων με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Και όλοι θα πρέπει πιθανώς να καθαρίζουμε τη βρύση πιο συχνά, δεδομένου ότι είναι κάτι που αγγίζουμε με χέρια που έχουν αγγίξει ωμό κοτόπουλο.

Τα σφουγγάρια πρέπει επίσης να καθαρίζονται συχνά, είτε περνώντας τα στο πλυντήριο πιάτων είτε στο φούρνο μικροκυμάτων. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, πρώτα βεβαιωθείτε ότι το σφουγγάρι δεν περιέχει μέταλλο, μετά βρέξτε το σφουγγάρι πολύ και βάλτε το στο φούρνο για δύο λεπτά. Να είστε προσεκτικοί όταν το αφαιρείτε, γιατί θα είναι αρκετά ζεστό.

Η θήκη του σφουγγαριού σας έχει αναπτύξει μούχλα ή συσσώρευση βακτηρίων; Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε χλωρίνη ή λευκό ξύδι – αλλά ποτέ και τα δύο, καθώς ο συνδυασμός δημιουργεί μια επικίνδυνη χημική αντίδραση – για να τρίψετε τη μούχλα. Συνεχίστε, πλένοντας το σφουγγάρι με ζεστό, σαπουνόνερο ή περάστε το από το πλυντήριο πιάτων.

Διατηρήστε τις επιφάνειες καθαρές

Σκουπίστε τον πάγκο και τις εστίες σας με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις μετά τη χρήση. Οι εστίες μαγειρέματος επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό το είδος τακτικού, γρήγορου καθαρισμού, καθώς τα πιτσιλίσματα, οι σταγόνες και το λίπος ψήνονται όταν έχουν αφεθεί για πολύ καιρό.

Πώς να καθαρίσετε μια εστία: Θα χρειαστεί κάτι σκληρό για να καθαρίσετε τα ψημένα πιτσιλίσματα και τη λιπαρή μεμβράνη. Ένα σφουγγάρι καθαρισμού που δε θα γρατσουνίσει κάποια επιφάνεια, σε συνδυασμό με ένα απαλό καθαριστικό σε σκόνη, θα σας κάνει να θέλετε να κάνετε ακαταστασίες. Όταν καθαρίζετε ανοξείδωτο χάλυβα, τρίψτε με τον κόκκο, αντί με κυκλικές κινήσεις, για να αποφύγετε το ξύσιμο και αγγίξτε απαλά, επιτρέποντας στο προϊόν, αντί να πιέζετε, να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας καθαρισμού.

Πώς να καθαρίζετε μικρές συσκευές: Το εξωτερικό των μικρών συσκευών όπως τοστιέρες, καφετιέρες και μπλέντερ που βρίσκονται έξω σε πάγκους θα πρέπει να πλένονται συχνά, χρησιμοποιώντας καθαριστικά για όλες τις χρήσεις για να αποτρέψετε τη συσσώρευση πιτσιλιών και λιπαρής μεμβράνης από το μαγείρεμα. Για βαθύτερο καθαρισμό, αφαιρέστε όλα τα αφαιρούμενα μέρη και πλύντε τα στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων. Πλύντε το εξωτερικό με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως βαμβακερές μπατονέτες ή μια παλιά οδοντόβουρτσα για να μπείτε σε στενές γωνίες και άλλα δυσπρόσιτα σημεία.

Αντιμετωπίστε το Ψυγείο

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχετε την κατάσταση του ψυγείου είναι να προσθέσετε μια απλή εργασία στη ρουτίνα της ημέρας με τα σκουπίδια:

Όταν μαζεύετε τα σκουπίδια, ανοίξτε το ψυγείο και κοιτάξτε το περιεχόμενό του. Υπάρχουν υπολείμματα που έχουν χαλάσει; Πετάξτε τα. Έχει υγροποιηθεί κάποιο προϊόν; Πετάξτε το. Τα τελευταία αυγά πρόκειται να λήξουν; Μαγειρέψτε ομελέτα για δείπνο και συγχαρείτε τον εαυτό σας που προσέχετε να μην σπαταλάτε φαγητό.

Πώς να καθαρίσετε τις διαρροές στο ψυγείο: Όταν συμβαίνουν κολλώδεις διαρροές στο ψυγείο ή στο ντουλάπι, καθαρίστε γρήγορα με μία κομπρέσα. Μουλιάστε ένα σφουγγάρι ή ένα πανάκι σε πολύ ζεστό νερό (προσοχή στα χέρια σας) και στύψτε το για να μην στάζει. Στη συνέχεια, πιέστε το πάνω στο κολλώδες σημείο μέχρι η κομπρέσα να αρχίσει να χάνει τη θερμότητά της. Εάν η κολλώδης διαρροή έχει χαλαρώσει αρκετά, σκουπίστε την. Aν εξακολουθεί να κολλάει επίμονα, επαναλάβετε όσο χρειάζεται μέχρι να χαλαρώσει η ουσία και μετά σκουπίστε.

Βγάλτε τα σκουπίδια έγκαιρα

Εδώ είναι μια σκληρή αλήθεια: Ο χρόνος δεν θα βελτιώσει την κατάσταση των σκουπιδιών σας. Φρόντισέ το τώρα.

Πώς να καθαρίσετε το μπάνιο

Αν υπήρξε ποτέ ένα μέρος όπου ο τακτικός καθαρισμός — μία φορά την εβδομάδα, μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα, ανάλογα με τη χρήση — κάνει τη ζωή σας καλύτερη, αυτός είναι του μπάνιου. Αμελήστε το και τότε μετατρέπεται σε μια αηδιαστική δουλειά.

Τρίψτε το ντους και/ή τη μπανιέρα, το νεροχύτη και την τουαλέτα

Πολλά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τον καθαρισμό του ντους ή/και της μπανιέρας, του νεροχύτη και της τουαλέτας κάνουν μεγάλο μέρος της δουλειάς για εσάς, υπό την προϋπόθεση ότι τα αφήνετε να δράσουν. Οι οδηγίες θα σας πουν πώς να εφαρμόσετε καλύτερα ένα προϊόν και για πόση ώρα θα το αφήσετε να δράσει πριν το σκουπίσετε ή το τρίψετε. Είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε ένα νέο προϊόν σε ένα δυσδιάκριτο σημείο για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί αποχρωματισμό.

Πώς να καθαρίσετε πλακάκια και αρμόστοκους: Αφήστε το προϊόν να κάνει τη δουλειά για εσάς. Εφαρμόστε ένα προϊόν που εξαλείφει τη μούχλα και αφήστε το να εισχωρήσει, πριν τρίψετε την επιφάνεια με μια βούρτσα απολέπισης με σκληρές τρίχες. Αυτό θα μετατρέψει μία κουραστική και εξαντλητική αγγαρεία σε μια πολύ πιο σύντομη δουλειά.

Πώς να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού: Οι κηλίδες νερού και τα υπολείμματα σαπουνιού που συσσωρεύονται στις γυάλινες πόρτες του ντους μπορεί να σας τρελάνουν, αλλά δοκιμάστε αυτήν την περίεργη συμβουλή: Βρέξτε ένα φύλλο στεγνωτηρίου και τρίψτε το γυαλί με κυκλικές κινήσεις. Θα σχηματιστεί μία γαλακτώδης λευκή επιφάνεια, η οποία μπορεί να σκουπιστεί χρησιμοποιώντας νερό και καθαριστήρα τζαμιών, χαρτοπετσέτες ή πανί με μικροΐνες. Το φύλλο στεγνωτηρίου δεν χρειάζεται να είναι καινούργιο. Μπορείτε να αξιοποιήσετε ένα που έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές για πλύσιμο ρούχων.

Διαχείριση μαλλιών

Τα μαλλιά είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στα μπάνια. Γενικά, ο καθαρισμός τριχών πρέπει να είναι μια στεγνή υπόθεση. Ξεκινήστε με σκούπισμα ή στεγνό σφουγγάρισμα. Αν καθαρίσετε ένα τριχωτό πάτωμα με μία, ας πούμε, βρεγμένη σφουγγαρίστρα, θα καταλήξετε με βρεγμένες τρίχες κολλημένες στο πάτωμα. Στο νεροχύτη και γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες ή κουρέλια για να μαζέψετε τρίχες πριν χρησιμοποιήσετε υγρά καθαριστικά.

Πώς να διατηρήσετε τα δάπεδα του μπάνιου καθαρά: Αποθηκεύστε μια μικρή ηλεκτρική σκούπα χειρός στο μπάνιο για να καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις τρίχες που θα βρίσκετε κατά περιόδους.

Πώς να καθαρίσετε την κρεβατοκάμαρά σας

Η λίγη προσπάθεια κάνει μεγάλη διαφορά στην κρεβατοκάμαρα. Το να στρώνετε απλά το κρεβάτι και να μεταφέρετε κούπες και ποτήρια στην κουζίνα κάθε πρωί θα κάνει θαύματα στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε την εμφάνιση ενός τακτοποιημένου υπνοδωματίου.

Στρώσε το κρεβάτι σου

Με τον κίνδυνο να απελευθερώσετε τον δύστροπο έφηβο που κρύβετε μέσα σας, πρέπει να παραδεχθείτε ότι το να στρώνετε το κρεβάτι κάθε μέρα είναι μια καλή συνήθεια. Θα θέλατε κάποιους λόγους;

 • Κάνει την κρεβατοκάμαρα να φαίνεται τακτοποιημένη, και αυτό είναι ωραίο να επιστρέφεις στο σπίτι.
 • Εάν έχετε κατοικίδια, το στρώσιμο του κρεβατιού σας βοηθά να κρατήσετε τα μαλλιά, το τρίχωμα και τα σάλια από τα σεντόνια σας.
 • Το να ξεστρώνετε το κρεβάτι το βράδυ είναι μια ιεροτελεστία που μπορεί να σηματοδοτήσει στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο.
 • Το να μπαίνεις σε ένα στρωμένο κρεβάτι είναι πολύ ωραίο!

Αξίζει επίσης να πούμε αυτό: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι χάσιμο χρόνου, και αυτό είναι αποδεκτό. Δεν συγκινούμαστε όλοι από τα ίδια πράγματα, και αυτό που σημαίνει ένα τακτοποιημένο κρεβάτι για ένα άτομο μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για άλλο. Εάν προτιμάτε να αφήνετε τα κλινοσκεπάσματα να αερίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, στρώστε το κρεβάτι με τα σεντόνια εκτεθιμένα, διπλώνοντας την κουβέρτα και το επάνω σεντόνι μέχρι τη μέση προς τα κάτω, προς το πόδι του κρεβατιού.

Πώς να φτιάξετε μια “γωνία νοσοκομείου”: Σας αρέσει ένα καλά στρωμένο κρεβάτι; Οι “γωνίες του νοσοκομείου” είναι εύκολο να κατακτηθούν, αφού γνωρίζετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 1. Απλώστε το σεντόνι πάνω από το κρεβάτι, ώστε να προεξέχει στα πλάγια και στο πόδι του κρεβατιού.
 2. Ξεκινώντας από τα πόδια του κρεβατιού, βάλτε το σεντόνι σφιχτά κάτω από το στρώμα.
 3. Βάλτε το σεντόνι στη μία πλευρά του κρεβατιού και ανασηκώστε το, δημιουργώντας μια αναδίπλωση 45 μοιρών προς τα πάνω στην πλευρά του στρώματος. Στη συνέχεια, βάλτε το ύφασμα που περισσεύει κάτω από το στρώμα.
 4. Φέρτε το ανασηκωμένο τμήμα προς τα κάτω, τετραγωνίστε τις γραμμές με τη γωνία του στρώματος και πιέστε το σφιχτά.
 5. Επαναλάβετε στην άλλη πλευρά του κρεβατιού.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας

Ιδανικά, το κρεβάτι θα πρέπει να στρώνεται με ένα καθαρό σετ σεντόνια μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα. Ο χρόνος εξαρτάται από μια ολόκληρη σειρά παραγόντων, όπως:

 • Κοιμάστε γυμνοί;
 • Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται στο κρεβάτι σας;
 • Κάνετε συχνά σεξ στο κρεβάτι;
 • Είστε άτομο που ιδρώνει τη νύχτα;
 • Τα παιδιά κοιμούνται μαζί σας;

Εάν η απάντηση σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα είναι “ναι”, θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάζετε τα σεντόνια σας πιο συχνά. Η επιλογή εξαρτάται επίσης από το πόσο χρόνο έχετε για αυτή τη δουλειά και από το πόσο σας ενδιαφέρει να έχετε καθαρά σεντόνια στο κρεβάτι.

Για να τρομάζετε λιγότερο με τη σκέψη να ξεστρώσετε και να αλλάξετε τα σεντόνια του κρεβατιού, σκεφτείτε την ανταμοιβή: Αργότερα το ίδιο βράδυ, θα γλιστρήσετε σε φρέσκα σεντόνια.

Βάλτε τα ρούχα μακριά

Κάντε την τοποθέτηση των φρεσκοπλυμένων ρούχων στη θέση τους μέρος της ημέρας που βάζετε πλυντήριο. Δε θα φέρνατε ποτέ σακούλες με ψώνια στο σπίτι, δε θα τα βάζατε απλά μπροστά από το ψυγείο και δε θα λέγατε ότι κάποια στιγμή θα τα τακτοποιήσετε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καθαρά ρούχα: Κάντε την τακτοποίησή τους μέρος του καθήκοντος του πλυσίματος.

Διατηρείτε τις επιφάνειες καθαρές

Ένα ξεσκονόπανο μπορεί να φαίνεται σαν λείψανο του παρελθόντος, αλλά σε μια κρεβατοκάμαρα – όπου χρησιμοποιούμε συχνά κομοδίνα και κομοδίνα για να αποθηκεύουμε βιβλία, γυαλιά οράσεως, τηλεχειριστήρια κ.λπ. – αυτό το ξεσκονόπανο θα βοηθήσει γρήγορα να καθαρίσετε επιφάνειες γεμάτες σκόνη.

Εάν απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι τσάι το βράδυ ή αφήνετε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σε περίπτωση που διψάσετε το βράδυ, κάντε το συνήθεια να το μεταφέρετε στην κουζίνα το πρωί για να αποφύγετε τα βρώμικα πιάτα να έχουν γεμίσει το υπνοδωμάτιό σας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Επενδύστε σε ένα κομοδίνο που έχει συρτάρι. Θα σας επιτρέψει να αποθηκεύσετε μικρά αντικείμενα, όπως κρέμα χεριών και λιποζάν, έτσι ώστε να μην γεμίζει ο χώρος.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σάρωσε η χώρα μας: Auτά είναι τα 16 καλύτερα ορεκτικά ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα στον κόσμο

Η Μελίνα Νικολαΐδη “έριξε” το TikTok: Μαγειρεύει στην κουζίνα της στο Λονδίνο και όλοι είπαν το ίδιο

Έτοιμος για το Master Chef: Ο Σάκης Ρουβάς φόρεσε την ποδιά του,μαγείρεψε και αποθεώθηκε για τη ζωή που κάνει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ