κατάθλιψη-αυτός-είναι-ο-λόγος-που-τα-τέ-60641

Κατάθλιψη: Αυτός είναι ο λόγος που τα τέλη του χειμώνα και οι αρχές της άνοιξης είναι καταθλιπτικά

Ανάγνωση: 5'

Εάν αισθάνεστε απίστευτα πεσμένοι αυτή τη στιγμή και δεν προκαλείται από κάτι προφανές ή συγκεκριμένο, όπως ο κύκλος ειδήσεων, οι σχέσεις σας, το εργασιακό άγχος ή κάτι άλλο, να έχετε κατά νου ότι αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί γενικά να σας καταστρέψει τη διάθεση.

Τι είναι αυτή η κατάθλιψη

Δεν είναι τόσο συχνή όσο η χειμερινή κατάθλιψη, αλλά η κατάθλιψη που εμφανίζεται την άνοιξη είναι «απολύτως πραγματική», είπε ο Δρ Πολ Ντέσαν, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.Και δεν είναι εποχιακό με τον ίδιο τρόπο όπως το χειμερινό μπλουζ, γνωστό και ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD, σύμφωνα με τον Δρ John Sharp, συγγραφέα των The Emotional Calendar και The Insight Cure. Η κατάθλιψη τους ψυχρότερους μήνες συνδέεται στενά με την εξασθένιση του φωτός στην πιο σκοτεινή περίοδο του έτους, ειδικά σε περιοχές μακριά από τον ισημερινό. Σύμφωνα με τον Sharp, το «αντίστροφο SAD», που είναι η κατάθλιψη τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι επίσης διαφορετικό από την ανοιξιάτικη κατάθλιψη.

Οι λόγοι της κατάθλιψης

Οι λόγοι για την ανοιξιάτικη κατάθλιψη είναι λιγότερο σαφείς, αλλά τα συμπτώματα είναι παρόμοια – δυσκολία στην εστίαση, χαμηλή ενέργεια, κλάμα, αίσθημα άχρηστης αξίας και απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που απολάμβανες.Μάθετε γιατί ο Απρίλιος, μαζί με τον Μάρτιο και τον Μάιο, μπορεί να είναι οι πιο σκληροί μήνες. Η ανοιξιάτικη κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε διάφορες μεταβάσεις, όπως το τέλος της σχολικής χρονιάς, η άνοδος μέχρι τις αποφοιτήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο ή η μετεγκατάσταση που σχετίζεται με την εποχή. «Αυτό είναι αναστάτωση στη ρουτίνα», είπε η Naomi Torres-Mackie, κλινική ψυχολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής της έρευνας στο Mental Health Coalition. «Κάθε φορά που υπάρχει κάτι καινούργιο για να συνηθίσετε, μπορεί να είναι επιβαρυντικό ψυχολογικά».

Και αν η άνοιξη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχετε θέσει ενώ ήσασταν σε χειμερία νάρκη και φαντασιωθείτε, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο. «Το θεωρώ ως την ανοιξιάτικη απογοήτευση», είπε ο Torres-Mackie. «Τα συναισθήματα απογοήτευσης μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη διάθεσή σας».Άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες τους θερμότερους μήνες μπορούν επίσης να συμβάλουν. Αυτά περιλαμβάνουν τα έξοδα ταξιδιού και ακόμη και θέματα εικόνας σώματος όταν οι άνθρωποι φορούν λιγότερα ρούχα, είπε ο Δρ Samar McCutcheon, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή της ώρας “προς την άνοιξη”, που συμβαίνει τον Μάρτιο, μπορεί να παίξει ρόλο στην εαρινή κατάθλιψη ή όχι.Από τη μία πλευρά, η απότομη αύξηση των συμπτωμάτων αυτή την εποχή του έτους σημειώθηκε πολύ πριν καθιερωθεί η θερινή ώρα και έχει αναφερθεί σε χώρες που δεν έχουν θερινή ώρα, είπε ο Desan.Από την άλλη πλευρά, η αύξηση αντιπροσωπεύει μια άλλη αναστάτωση. «Μία ώρα διαφοράς στην πραγματικότητα απομακρύνει τους ανθρώπους πολύ περισσότερο από μια μέρα», είπε ο Σαρπ, ο οποίος είναι επίσης στη σχολή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής Ντέιβιντ Γκέφεν στο UCLA.Η αλλαγή της ώρας σχετίζεται με άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά την επόμενη εβδομάδα. Αυτά περιλαμβάνουν περισσότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, τροχαία ατυχήματα και πεπτικά προβλήματα.

Τα social media στη ζωή μας

Ορισμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, είναι γεμάτες με εικόνες ανθρώπων που συναναστρέφονται και διασκεδάζουν. Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, τέλεια. Όμως, ο Torres-Mackie είπε, «Αν δεν έχετε πολλή κοινωνική υποστήριξη και βλέπετε πολλούς άλλους ανθρώπους να συγκεντρώνονται αλλά να μην το βιώνουν οι ίδιοι, μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα. Το να νιώθεις πεσμένος και να βλέπεις άλλους ανθρώπους να κοινωνικοποιούνται μπορεί να τσιμπήσει δύο φορές περισσότερο».

Άλλοι λόγοι-Κατηγορείτε τον εαυτό σας

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι είστε εκτός του κανόνα. «Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να αναρωτιούνται, τι συμβαίνει με εμένα; και έχουμε την τάση να εσωτερικευόμαστε, τότε βλέπουμε πραγματικά συμπτώματα κατάθλιψης», είπε ο Torres-Mackie.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα το καλοκαίρι. «Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της καλοκαιρινής κατάθλιψης είναι ότι οι άνθρωποι αναμένεται να είναι πιο ευτυχισμένοι το καλοκαίρι», είπε ο McCutcheon. «Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους που βιώνουν καλοκαιρινή κατάθλιψη να αισθάνονται ιδιαίτερα άσχημα για τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους».

Γράψε μας στα σχόλια πως σου φάνηκαν οι λόγοι της ανοιξιάτικης κατάθλιψης σύμφωνα με τις ιστορίες άλλων ατόμων; Εσένα τι σε κάνει να νιώθεις καταθλιπτικά αυτή την εποχή;

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Το άγνωστο πρόβλημα υγείας του Νίκου Κουρή: «Πάσχω από διαβήτη και κατάθλιψη. Κάθε μέρα δίνω τη δική μου δύσκολη μάχη»

Λύγισε η Χαρά Παππά για τον άγvωστο “γολγοθά”: “Τα τελευταία 12 χρόνια ξυπνάω έτσι, με έχει κουράσει”

Είναι η απόδειξη ότι πάσχεις: Αυτό είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα της κατάθλιψης και όχι δεν είναι η στεναχώρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ