επτά-λόγοι-για-να-έρθουμε-κοντά-αυτά-εί-60266

Επτά λόγοι για να έρθουμε κοντά: Αυτά είναι τα οφέλη της αγκαλιάς

Ανάγνωση: 4'

Η αγκαλιά αν και πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει είναι από τα πιο σημαντικά είδη επαφής για τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα. «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε», έχει πει η αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο μέσα από την καθημερινή ζωή και την παρατήρησή της αλλά και από τις έρευνες και τις μελέτες. Και οι επιστήμονες, όσο και η αίσθηση που αποκομίζουμε μετά από μια ζεστή αγκαλιά με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, φροντίζουν να το αποδείξουν και να μας παροτρύνουν να αγκαλιαζόμαστε περισσότερο και να έρθουμε πιο κοντά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε χειροπιαστές αποδείξεις και οκτώ καλούς λόγους για να έρθετε πιο κοντά και να καταλάβετε τη σημασία της αγκαλιάς.

*Η αγκαλιά νικά την κατάθλιψη

Η μοναξιά, ο θυμός και κάθε αρνητικό συναίσθημα καταπολεμάται από την οξυτοκίνη,που είναι κάτι που το κερδίζουμε και το εκκρίνουμε κατά την αγκαλιά, την ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν αγκαλιαζόμαστε. Παράλληλα, αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης, που είναι η ουσία που μας δίνει χαρά και που μας κάνει ευτυχισμένους.

*Η αγκαλιά τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Κι όμως είναι αγχολυτικό αλλά και…φάρμακο. Η ήπια πίεση που επιτυγχάνεται με την επαφή του στέρνου μας με αυτό κάποιου άλλου και το συναισθηματικό φορτίο που αυτή δημιουργεί ενεργοποιεί τον θυμοειδή αδένα του εγκεφάλου, και αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η αγκαλιά βοηθά ακόμη στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό και ειδικά μετά από ασθένειες ή δύσκολες περιόδους η αγκαλιά μας επουλώνει τις πληγές μας, ψυχικές και μη.

*Η αγκαλιά κρατά την καρδιά υγιή

Πίεση, καρδιά και άλλα νοσήματα μπορούν με την αγκαλιά να μείνουν μακριά μας και να τα προλάβουμε.  Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως ο εναγκαλισμός μειώνει την πίεση, την υπόταση και τα καρδιακά νοσήματα. Άλλωστε πολλές φορές δεν σας έχει τύχει να νιώθετε πως  χρειάζεστε μια αγκαλιά;

*Η αγκαλιά βοηθά τις σχέσεις μας

Όταν με εναν άνθρωπο έρθουμε πολύ κοντά από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε συχνά είναι να αγκαλιαζόμαστε. Οι συχνές αγκαλιές, που παράγουν τις ορμόνες της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης είναι κάτι που χρειαζόμαστε.

*Η αγκαλιά τονώνει την αυτοπεποίθησή μας

Το σώμα θυμάται: Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Το σώμα και ο οργανισμός μας καταγράφουν στη μνήμη τους την αγκαλιά και η αυτοπεποίθησή μας τονώνεται. Διότι δεν αποτελεί μόνο δείγμα της αγάπης κάποιου άλλου προς το πρόσωπό μας, αλλά μας βοηθά και εμάς τους ίδιους να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

*Η αγκαλιά βοηθά το νευρικό σύστημα

Συχνά όταν είμαστε εκνευρισμένοι ή ταραγμένοι μια αγκαλιά μπορεί να κάνει θαύματα. Συγκεκριμένα, η γαλβανική απόκριση της επιδερμίδας μας  μπορεί με ένα άγγιγμα ή μια αγκαλιά αγαπημένου προσώπου να μας ηρεμήσει.

*Η αγκαλιά μας μαθαίνει να δίνουμε και να παίρνουμε

Πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, η αγκαλιά μας βοηθά να μάθουμε να δίνουμε και να παίρνουμε. Χρειάζεται να έχεις διάθεση να δώσεις αλλά και να πάρεις αγκαλιές όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή. Ο εναγκαλισμός μας διδάσκει την επαφή, τη συναίνεση και πολλά άλλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ