ύπνος-οι-στάσεις-ύπνου-τι-σημαίνουν-γ-61720

Ύπνος : Οι στάσεις ύπνου, τι σημαίνουν για τον χαρακτήρα μας και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ανάγνωση: 5'

Ήρθε πάλι αυτή η ώρα της ημέρας – ή της νύχτας. Με τη νυχτερινή σας ρουτίνα να έχει ολοκληρωθεί, σβήνετε τα φώτα, σπρώχνετε τα σκεπάσματά σας και χουχουλιάζετε στο κρεβάτι. Πώς βολεύεστε κάτω από τα σκεπάσματα;

Πώς κοιμάστε;

Μέχρι αυτό το σημείο, η θέση του ύπνου σας μπορεί να είναι εντελώς συνηθισμένη. Αν έχετε βολευτεί στην ίδια θέση στο κρεβάτι από την παιδική ηλικία, μπορεί να μην το κάνετε συνειδητά κάθε βράδυ.Ωστόσο, είτε γυρίζετε αμέσως προς τη μία πλευρά αφού πέσετε πίσω στα μαξιλάρια σας είτε περνάτε χρόνο για να αλλάζετε στάσεις για να νιώσετε λίγο πιο άνετα, η στάση που προτιμάτε στον ύπνο μπορεί να σας προσφέρει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας.Ορισμένες στάσεις ύπνου έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας ή καλύτερα αποτελέσματα ευεξίας – θα τις εξερευνήσουμε παρακάτω. Όμως, η συνήθης στάση του ύπνου σας έχει πράγματι σχέση με το ποιος είστε ως άτομο, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί; Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Η σχέση μεταξύ της θέσης ύπνου και της προσωπικότητας

Πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολύ για το τι σημαίνει η τυπική σας θέση ύπνου, εκτός από την επιθυμία για βέλτιστη άνεση ενώ κοιμάστε. Ωστόσο, ορισμένοι ψυχολόγοι και ειδικοί στον ύπνο έχουν υποστηρίξει ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τη θέση ύπνου και να προσφέρει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές σας.

Ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα ύπνου Chris Idzikowski διεξήγαγε έρευνα σε πάνω από 1.000 Βρετανούς ενήλικες για να αποκαλύψει τυχόν συνδέσεις μεταξύ της θέσης ύπνου και της προσωπικότητας. Χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα αυτά για να αντλήσει συνδέσεις μεταξύ κοινών θέσεων ύπνου και χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Παρακάτω βρίσκονται μερικά από τα ευρήματά του:

  • Η εμβρυακή θέση είναι η πιο συνηθισμένη, ιδίως στις γυναίκες. Η θέση αυτή μπορεί να συνδεθεί με τη συστολή και την ευαισθησία.
  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται στη μία πλευρά με τα χέρια τεντωμένα μπορεί να είναι ανοιχτόμυαλοι αλλά κάπως καχύποπτοι. Τείνουν, επίσης, να επιμένουν στις αποφάσεις τους.
  • Ο ύπνος μπρούμυτα με τα χέρια ψηλά ή κάτω από το μαξιλάρι συνδέεται με κοινωνικό χαρακτήρα και απέχθεια για την κριτική.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πιθανό να ερμηνεύονται καλύτερα με κάποια δόση υπερβολής, καθώς η έρευνα είχε αρκετούς βασικούς περιορισμούς:

  • Εξετάστηκαν μόνο τα αποτελέσματα από περίπου 1.000 άτομα – ένας αρκετά μικρός αριθμός σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
  • Τα ευρήματα αυτά δεν ίσχυαν όταν η δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων εκτέλεσε την ίδια έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην ισχύουν για όλους.
  • Οι άνθρωποι ανέφεραν οι ίδιοι τη θέση ύπνου και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια για πιθανή μεροληψία.

Μια έρευνα σχετικά με τη θέση ύπνου μεταξύ των Αμερικανών που διεξήχθη από το Συμβούλιο για τον καλύτερο ύπνο (BSC) έδωσε μερικές άλλες πληροφορίες. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη:

  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε θέση κορμού (στο ένα πλευρό με τα δύο χέρια κάτω) πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά και είναι πιο “υγιείς” από τους ανθρώπους που προτιμούν άλλες θέσεις.
  • Οι άνθρωποι που έχουν μεταπτυχιακό πτυχίο ή ανώτερο είναι πιο πιθανό να προτιμούν τη θέση του εμβρύου από εκείνους που έχουν ολοκληρώσει λιγότερη εκπαίδευση.
  • Η γενιά X και οι millennials είναι πιο πιθανό να προτιμούν τον κοιλιακό ύπνο από τους baby boomers. Οι baby boomers, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να κοιμούνται στη μία πλευρά με τα χέρια τεντωμένα.
  • Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν να κοιμούνται μπρούμυτα με τα χέρια προτεταμένα.

Και πάλι, οι έρευνες δεν είναι το ίδιο με τις ελεγχόμενες δοκιμές και άλλες επιστημονικές μελέτες. Κάποιοι ειδικοί στον ύπνο είναι λιγότερο σίγουροι για τη σχέση μεταξύ ύπνου και προσωπικότητας.

Επικοινωνήσαμε με την ψυχολόγο ύπνου και ερευνήτρια Jade Wu, η οποία σημειώνει ότι δεν γνωρίζει καμία σχέση μεταξύ της θέσης ύπνου και της προσωπικότητας.

Επιπλέον, πολλές διαδικτυακές πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Idzikowski δεν σκόπευε να θεωρήσει τα ευρήματά του ως αδιάσειστα στοιχεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ