σκύλος-πως-να-προσαρμοστεί-ο-τετράποδ-61549

Σκύλος: Πως να προσαρμοστεί ο τετράποδος φίλος σας στο νέο σπίτι του;

Ανάγνωση: 13'

Η υιοθέτηση ενός νέου σκύλου και ο ερχομός του, αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία αλλά υπάρχει και η περίοδος προσαρμογής. Οι σκύλοι όπως και οι άνθρωποι, προσαρμόζονται με τον καιρό, συνήθως κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, για να συνηθίσει εσάς και το σπίτι.

Πώς να βοηθήσετε το σκύλο σας να προσαρμοστεί στο σπίτι σας

Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν το νέο σας σκύλο να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι και θα αυξήσουν το δεσμό που θα δημιουργήσετε με το νέο σας σκύλο. Μπορεί να χρειαστεί μια ή δύο ημέρες ή μήνες – κάθε σκύλος έρχεται με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του εμπειρίες. Η μετάβαση από το περιβάλλον του καταφυγίου σε ένα σπίτι είναι μια μεγάλη μετάβαση, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν ο σκύλος σας χρειαστεί λίγο χρόνο για να νιώσει άνετα στο σπίτι σας.

1. Δώστε στο σκύλο σας χρόνο να συνηθίσει το νέο χώρο του με αργά βήματα

Μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να προσαρμοστεί στο σπίτι σας, πηγαίνοντας αργά τις πρώτες δύο ημέρες. Θα πρέπει να περιμένετε λίγο καιρό, για να γνωρίσει τη νέα του οικογένεια και το περιβάλλον. Αφήστε τον να εξερευνήσει το σπίτι και την αυλή με το δικό του ρυθμό.

Ορισμένα σκυλιά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα και αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό για αυτά. Αν υιοθετήσατε τον σκύλο σας από καταφύγιο, να θυμάστε ότι μόλις ήρθε από ένα θορυβώδες και αγχωτικό περιβάλλον- το ήσυχο και άνετο σπίτι σας είναι πιθανότατα το πρώτο μέρος όπου κοιμήθηκε καλά εδώ και καιρό.

Αν ο σκύλος σας είναι λίγο απόμακρος, απλά αφήστε τον να ελέγξει τα πράγματα μόνος του. Αν έρθει σε εσάς για προσοχή, με κάθε τρόπο να είστε τόσο στοργικοί όσο είναι άνετα με αυτό.

Δεν δένουν όλα τα σκυλιά αμέσως με έναν νέο ιδιοκτήτη – θυμηθείτε να μην το πάρετε προσωπικά. Βρίσκονται σε ένα ολοκαίνουργιο περιβάλλον και συνηθίζουν όλα τα είδη των νέων αξιοθέατων, μυρωδιών και ήχων, οπότε μπορεί να τους πάρει λίγο χρόνο για να μπορέσουν να ηρεμήσουν αρκετά ώστε να επικεντρωθούν σε εσάς και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι το νέο τους σπίτι. Μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος για το νέο σας σκυλί, οπότε προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο άνετο, διατηρώντας τα πράγματα ήρεμα και θετικά.

2. Δώστε στο σκύλο σας το δικό του χώρο

Ένας τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε να κάνετε το νέο σας σκύλο πιο άνετο είναι να του παρέχετε το δικό του άνετο κρεβάτι ή ένα ασφαλές σημείο όπου μπορεί να αποσυρθεί όταν κουράζεται ή είναι συγκλονισμένος. Μερικά σκυλιά χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να χαλαρώνουν κάθε τόσο, ειδικά με όλο το άγχος που προκαλεί η παρουσία τους σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

Αν ο νέος σας σκύλος δεν έχει διάθεση για αγκαλιές ή παιχνίδι, μπορείτε να προσπαθήσετε να του δώσετε κάτι να κάνει μόνος του, προσφέροντάς του ένα παιχνίδι που μοιράζει τροφή ή ένα γεμιστό Κονγκ. Προσφέροντας νόστιμες λιχουδιές σε ένα Κονγκ δείχνετε στο νέο σας σκύλο, πως τον σέβεστε και τον εκτιμάτε. Είναι ένας απλός τρόπος για να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη, και αν ο σκύλος σας αισθάνεται άβολα στη νέα του κατάσταση μπορεί να εκτιμήσει το γεγονός ότι έχει μια ωραία λιχουδιά μόνος του.

Επιτρέψτε στα κατοικίδιά σας να μυρίσουν με την ησυχία τους τα νέα τους σπίτια. Αφήστε τα να εξερευνήσουν – και αν αποφασίσουν να κρυφτούν για λίγο, δεν πειράζει, αρκεί να ξέρουν πού είναι η πόρτα του σκύλου ή η τουαλέτα.

3. Να είστε προετοιμασμένοι για θέματα στομάχου όταν αλλάζετε δίαιτα

Η διάρροια είναι συχνό φαινόμενο στους νέους σκύλους, κι αυτό συμβαίνει όταν αλλάζει το περιβάλλον τους και η διατροφή τους,. Μπορείτε να ρωτήσετε το καταφύγιο ή τη διάσωση ποια τροφή έτρωγε ο σκύλος σας για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές από μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή. Αν δεν προτιμάτε, τις συγκεκριμένες τροφές που τους ταΐζουν, μπορείτε να αλλάξετε, αλλά ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το μεταφέρετε αργά σε μια νέα τροφή, αναμειγνύοντας λίγη από την παλιά με τη νέα.

Ελαφρύνετε το άγχος τους, πηγαίνοντας τα πράγματα αργά την πρώτη εβδομάδα και δίνοντάς τους χρόνο να προσαρμοστούν. Εάν ο σκύλος σας έχει διάρροια για περισσότερες από λίγες ημέρες συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

4. Τα σκυλιά μπορεί να χάσουν την όρεξή τους στο νέο περιβάλλον

Το άγχος από την παραμονή σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να κάνει τους σκύλους να χάσουν την όρεξή τους. Αν έχετε υιοθετήσει έναν ντροπαλό σκύλο μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες μέχρι να νιώσει αρκετά άνετα ώστε να φάει ένα κανονικό γεύμα. Μια νέα δίαιτα ή μια αλλαγή στο φαγητό μπορεί επίσης να προκαλέσει την άρνηση ενός σκύλου να φάει. Ένας σκύλος δεν θα λιμοκτονήσει- εφόσον ο σκύλος σας είναι υγιής, θα μάθει να προσαρμόζεται στη νέα του διατροφή.

Αν ανησυχείτε για την όρεξη του σκύλου σας, προσφέρετε του ένα κομμάτι όπως κοτόπουλο ή ζαμπόν. Αν τρώει εύκολα τροφή υψηλής αξίας, πιθανότατα απλώς περνάει μια περίοδο προσαρμογής. Εάν ο σκύλος σας δεν δέχεται τροφή υψηλής αξίας μετά από μία ή δύο ημέρες, είναι καιρός να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

5. Κάντε το πιο εύκολο μακροπρόθεσμα διατηρώντας τη ρουτίνα σας

Τα σκυλιά ευδοκιμούν στη ρουτίνα και όσο πιο γρήγορα ο νέος σας σκύλος μάθει πώς λειτουργεί το σπίτι σας τόσο πιο άνετα θα νιώθει.

Μπορείτε να βοηθήσετε το νέο σας σκύλο να προσαρμοστεί στο σπίτι σας με τα εξής:

  • Τάισμα την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Να βγαίνετε έξω για διάλειμμα για τουαλέτα με συνέπεια
  • Πηγαίνετε για τον καθημερινό σας περίπατο την ίδια ώρα
  • Πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον χρόνο άσκησης, τον χρόνο αγκαλιάς ή οποιαδήποτε άλλα καθημερινά παιχνίδια ή δραστηριότητες με τα οποία θα συμμετέχει. Θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια μόλις αρχίσει να μαθαίνει τη ρουτίνα σας και τι αναμένεται από εκείνον κάθε φορά.

Όπως είναι φυσιολογικό, στην αρχή πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το νέο τους σκύλο, και αυτό είναι υπέροχο. Αλλά προσπαθήστε να ενσωματώσετε τουλάχιστον κάποιες από τις συνήθεις δραστηριότητές σας στην ημέρα σας κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων, ώστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να προσαρμοστεί σε αυτό που θα γίνει η κανονική του ρουτίνα.

Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι.

6. Επιβλέπετε το νέο σας σκύλο

Αν είναι ήδη εκπαιδευμένος σε κλουβί, μπορεί να σκεφτείτε να τον αφήσετε σε κλουβί όσο εσείς πηγαίνετε στη δουλειά, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε άλλα ζώα στο σπίτι. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν καταστροφικά ή υπερβολικά αγχωμένα όταν μένουν μόνα τους, και αν είστε σε ένα νοικοκυριό με πολλά κατοικίδια μην τα αφήνετε μόνα τους χωρίς επίβλεψη μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα πάνε καλά.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσει ο νέος σας σκύλος όταν μείνει μόνος του, το κλουβί είναι ένας καλός τρόπος για να έχετε λίγη ηρεμία όσο είστε στη δουλειά.

Να τονίσουμε πως, όταν θα μεταφέρετε τον σκύλο σας στο κλουβί του, να το κάνετε μια θετική εμπειρία γι’ αυτόν. Όταν εισαχθεί σωστά, το κλουβί γίνεται ένα χαλαρωτικό μέρος για το σκύλο σας.

7. Μπορεί να έχετε μερικά προβλήματα εκπαίδευσης στο σπίτι

Τα κουτάβια θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο σπίτι πρώτα ώστε να συνηθίσουν, αλλά μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε μερικά μαθήματα εκπαίδευσης στο σπίτι, για το υιοθετημένο σκυλάκι σας.

Εσείς και ο πρόσφατα υιοθετημένος σκύλος σας δεν θα έχετε αυτόματα το ίδιο πρόγραμμα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για μερικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων. Ο νέος σας σκύλος μπορεί να ταΐζεται περισσότερο από το συνηθισμένο και μπορεί κάλλιστα να πίνει πολύ περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι τον βγάζετε τακτικά έξω για να μειώσετε την πιθανότητα ατυχημάτων.

8. Προσοχή στις προσπάθειες απόδρασης

Όταν βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους θυμηθείτε πως πρέπει να τον έχετε πάντα σε λουρί. Όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον κάποια σκυλιά έχουν την τάση να προσπαθούν να το σκάσουν ή να αποδράσουν. Και δεδομένου ότι τα σκυλιά μπορούν να σκάψουν κάτω από τους φράχτες ή να πηδήξουν πάνω από αυτούς, μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη στην αυλή.

Μέχρι να ξέρετε ότι ο σκύλος σας νιώθει άνετα μαζί σας και ότι θα επιστρέψει όταν τον φωνάξετε, είναι καλύτερο να τον κρατάτε πάντα δεμένο με λουρί όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Φροντίστε να επιβλέπετε το νέο σας σκύλο όταν βγαίνει έξω μέχρι να είστε σίγουροι ότι δεν θα προσπαθήσει να δραπετεύσει. Πολλά σκυλιά είναι σε θέση να πηδήξουν φράχτες ύψους 6 ποδιών και πολύ περισσότερα μπορούν να σκάψουν κάτω από αυτούς. Όταν τα σκυλιά μπαίνουν σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να αγχωθούν & να φοβηθούν, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρες απόδρασης.

9. Μην τα κατακλύζετε αν είναι αγχωμένα

Πριν γνωρίσετε τον νέο σκύλο σε όλους τους φίλους & την οικογένειά σας αμέσως, καλώντας τους όλους στο σπίτι, βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άνετα στο σπίτι σας.

Μερικά σκυλιά μπορεί να ενθουσιάζονται από όλο αυτό τον ενθουσιασμό, ενώ κάποια άλλα είναι εξαιρετικά νευρικά με τους ξένους. Αν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια δυσφορίας, προχωρήστε αργά. Βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση στο δικό του ασφαλή χώρο ή περιοχή στην οποία μπορεί να αποσυρθεί αν νιώσει ταραχή.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και για τις βόλτες στο πάρκο ή στο κατάστημα. Μέχρι ο σκύλος σας να νιώσει άνετα γύρω σας, να είστε προσεκτικοί όταν τον εισάγετε σε νέες περιοχές.

10. Να είστε υπομονετικοί με το νέο σας σκύλο

Φανταστείτε για λίγο τον εαυτό σας στα παπούτσια (ή στις πατούσες) του σκύλου σας – περιτριγυρισμένος από αγνώστους σε ένα νέο μέρος όπου όλα είναι άγνωστα. Είναι λίγο τρομακτικό, για να πούμε το λιγότερο. Ο σκύλος σας μπορεί να προσαρμοστεί μέσα σε λίγες μέρες, ή μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες.

Κάθε σκύλος είναι ένα ξεχωριστό άτομο με τη δική του ιστορία

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Έλεγε τα Κάλαντα & τον κατασπάραξε ο σκύλος: Τραγικά νέα για 9χρονο, εξαφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του

Κείμενο που “ραγίζει” καρδιές: «Χάνοντας το σκύλο σου αδειάζει η ζωή σου»

Συγκινεί ο Γιώργος Καραμίχος: Η ιστορία του βαριά κακοποιημένου σκύλου που υιοθέτησε ο ηθοποιός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ