το-καλοκαίρι-πλησιάζει-πώς-να-δροσίσε-62267

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς να δροσίσετε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό;

Ανάγνωση: 7'

Παρόλο που ο κλιματισμός είναι το πιο δημοφιλές μέσο για τη γρήγορη ψύξη ενός χώρου, δεν είναι όλα τα σπίτια εξοπλισμένα με κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Και ενώ οι παραθυρικές μονάδες κλιματισμού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση, δεν διαθέτουν απαραίτητα ελκυστικότητα ή ενεργειακή απόδοση.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται για την ψύξη ενός δωματίου που δεν διαθέτει κλιματισμό. Για αρχή, μπορείτε να καλύψετε τα παράθυρα με μια τέντα, παντζούρια ή μονωμένες κουρτίνες. Εκτός από την τοποθέτηση υπερμεγέθους οροφής ή τη χρήση ανεμιστήρων δαπέδου, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ή θερμομονωτική προστασία του κρεβατιού σας. Ακολουθούν δημιουργικά κόλπα για την ψύξη του σπιτιού σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κλιματισμό.

1. Καλύψτε τα παράθυρα

Αφήνοντας τα παράθυρά σας ακάλυπτα κατά τις πιο ηλιόλουστες ώρες της ημέρας, αφήνετε να εισέλθει σημαντική ποσότητα θερμότητας. Όταν έξω καίει, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποκλείσετε τον ήλιο με μια τέντα ή παντζούρια στο εξωτερικό του σπιτιού σας. Στο εσωτερικό, κρατήστε κλειστές τις περσίδες και τις κουρτίνες. Οι επιλογές κάλυψης εσωτερικών παραθύρων ποικίλλουν- δοκιμάστε σκιάδια, μονωμένες κουρτίνες, ή χρωματισμό ή παγοποίηση των παραθύρων. Αυτά τα προστατευτικά εμπόδια είναι ενεργειακά αποδοτικά και εμποδίζουν τον ήλιο πριν το φως και τη θερμότητα να εισέλθουν σε ένα δωμάτιο.

2. Βελτιστοποιήστε τη χρήση των ανεμιστήρων

Οι ανεμιστήρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη δροσιά, αλλά θα πρέπει να γίνετε δημιουργικοί για να τους αξιοποιήσετε στο έπακρο. Δημιουργήστε ένα δροσιστικό σταυρωτό αεράκι τοποθετώντας έναν ανεμιστήρα απέναντι από ένα ανοιχτό παράθυρο. Αν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα παραθύρου, θα πρέπει να φυσάει στο δωμάτιό σας τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας και προς τα έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε ένα μπολ με πάγο υπό γωνία μπροστά από τον ανεμιστήρα για να έχετε μια επιπλέον ψυχρή ριπή αέρα. Εάν είναι δυνατόν, ρυθμίστε τον ανεμιστήρα οροφής σας να περιστρέφεται αριστερόστροφα για να τραβήξετε τον ζεστό αέρα προς τα πάνω και έξω.

3. Ενεργοποιήστε τους ανεμιστήρες εξάτμισης

Οι ανεμιστήρες του μπάνιου και οι ανεμιστήρες εξάτμισης της κουζίνας τραβούν τη θερμότητα και την υγρασία μακριά από το σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τους ανεμιστήρες εξάτμισης πιο τακτικά (όχι μόνο μετά από ένα αχνιστό ντους ή μια κουραστική μέρα μαγειρέματος) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να δροσίσετε το σπίτι σας. Ενεργοποιήστε τους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τραβήξετε τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας.

4. Κλείστε τα φώτα

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως δεν είναι ενεργειακά αποδοτικοί. Χρησιμοποιούν μόνο το 10% της ενέργειάς τους για να εκπέμψουν φως και το 90% για να εκπέμψουν θερμότητα. Η μετάβαση σε λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός (LED) μπορεί να βοηθήσει στη δροσιά του σπιτιού σας, μειώνοντας παράλληλα τα ενεργειακά σας έξοδα. Επιπλέον, απενεργοποιήστε τυχόν λάμπες ή φωτιστικά οροφής όταν δεν χρησιμοποιούνται ή όταν ο χώρος δεν είναι κατειλημμένος.

5. Παραλείψτε τις συσκευές που παράγουν θερμότητα

Αλλάξτε τη ρουτίνα μαγειρέματος δίνοντας στον φούρνο σας μια ανάπαυλα. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε το ψήσιμο στο γκριλ στο ύπαιθρο ή στραφείτε σε γεύματα που δεν απαιτούν θέρμανση. Οι κρύες σαλάτες, τα λαχανικά και τα πιάτα με βάση τα φρούτα είναι καλές επιλογές. Επίσης, αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση μικρών συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα, όπως τοστιέρες, φούρνους μικροκυμάτων ή ακόμα και το στεγνωτήριό σας. Το στέγνωμα των ρούχων στον ήλιο σε μια πετονιά βοηθά να κρατήσετε τη θερμότητα έξω.

6. Ανοίξτε τα παράθυρα τη νύχτα

Αφού δύσει ο ήλιος, ανοίξτε τα παράθυρά σας για να απολαύσετε το δροσερό νυχτερινό αεράκι. Χρησιμοποιήστε σήτες για να κρατήσετε τα κουνούπια και τις μύγες έξω, αλλά αφήστε τον καθαρό αέρα να εισέλθει για να δροσίσει το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απλά μην ξεχάσετε να κλείσετε ξανά τα παράθυρα και την κουρτίνα πριν ξημερώσει.

7. Αποσφραγίστε το κρεβάτι σας από τη θερμότητα

Τα κρεβάτια μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα, ειδικά καθώς η θερμότητα του σώματος απελευθερώνεται στο στρώμα και τα μαξιλάρια τη νύχτα. Το να διατηρείτε το κεφάλι σας δροσερό είναι ζωτικής σημασίας για την άνεση. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ψύξης, στρώμα, σεντόνια ή μαξιλαράκι στρώματος για να απομακρύνετε τη θερμότητα και την υγρασία του σώματος. Ή προτιμήστε ένα φυσικό μαξιλάρι από φαγόπυρο. Οι φλοιοί του φαγόπυρου διαθέτουν φυσικές θύλακες αέρα, οπότε δεν παγιδεύουν τη θερμότητα του σώματος όπως τα παραδοσιακά μαξιλάρια. Τα βαμβακερά ή λινά σεντόνια μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το βαμβάκι παρέχει ιδιότητες ρύθμισης της θερμότητας που απορροφούν γρήγορα την υγρασία για να ενισχύσουν την άνεσή σας.

Ένα άλλο τέχνασμα είναι να κοιμάστε σε ελαφρώς βρεγμένα σεντόνια. Η εξάτμιση θα πρέπει να σας δροσίσει. Συνδυάστε το με έναν ανεμιστήρα για μέγιστα οφέλη ψύξης. Αν και μπορεί να ακούγεται παράξενο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε τα κλινοσκεπάσματά σας στην κατάψυξη πριν από τον ύπνο.

8. “Κατεβείτε” χαμηλά και κοιμηθείτε “χαμηλά”

Η θερμότητα ανεβαίνει, οπότε ο αέρας που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος είναι ο πιο δροσερός. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε έναν καναπέ στο υπόγειο ή στο ισόγειο του σπιτιού σας και όχι στον δεύτερο όροφο, αν είναι δυνατόν. Εναλλακτικά, τοποθετήστε το στρώμα σας στο πάτωμα για να επωφεληθείτε από τον πιο δροσερό αέρα.

9. Εστιάστε στη θερμοκρασία του σώματός σας

Εκτός από την ψύξη ενός δωματίου, επικεντρωθείτε στη θερμοκρασία του σώματός σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Εφαρμόστε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες σε σημεία με παλμό, όπως ο λαιμός και οι καρποί σας. Μείνετε ενυδατωμένοι με παγωμένο νερό και μη αλκοολούχα ποτά. Και κάντε έξυπνες επιλογές ρούχων. Επιλέξτε φαρδιά, βαμβακερά υφάσματα που αναπνέουν και ανοιχτά χρώματα που δεν απορροφούν τη θερμότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ