οι-ειδικοί-απαντούν-πώς-να-κάνεις-τα-κα-62257

Οι ειδικοί απαντούν: Πώς να κάνεις τα κατοικίδιά σου πραγματικά ευτυχισμένα

Ανάγνωση: 12'

Οι ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων και γατών μοιράζονται μαζί σας πώς να φροντίζετε τα κατοικίδιά σας και πώς να καταλαβαίνετε πότε είναι ευτυχισμένα.

Για να γίνουν ευτυχισμένα

Η ευτυχία είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν για τα κατοικίδιά τους, αλλά συχνά αυτό που νομίζουμε ότι είναι το καλύτερο κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος, είναι χαλαρός και ήρεμος, λέει η Selina McIntrye. Μιλάει από εμπειρία, καθώς διευθύνει μια επιχείρηση παροχής συμβουλών συμπεριφοράς και εκπαίδευσης σκύλων, Dogs Best Friend, στο Waikato, όπου ζει με την οικογένειά της – τον σύζυγό της, δύο παιδιά και δύο border terrier, τον Trev και τη Lily, καθώς και ένα κυρίως ανεκτικό ασπρόμαυρο moggy, την Isobelle.

Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Big Dog, Small Dog: Κάντε τον σκύλο σας πιο ευτυχισμένο με το να είστε κατανοητοί.

Λάτρης των ζώων, ξεκίνησε να εργάζεται με γάτες ως έφηβη – λιοντάρια, ειδικότερα, σε ένα τοπικό πάρκο άγριας ζωής – αλλά αποφάσισε να κάνει καριέρας δουλεύοντας με σκύλους επειδή ήταν ένας τομέας όπου ένιωθε ότι μπορούσε να κάνει το μεγαλύτερο καλό. Στη συνέχεια, έχει εργαστεί με χιλιάδες σκύλους.

“Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν σκύλους αλλά δεν κάνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο”, εξηγεί η McIntrye. “Υπάρχει πραγματική έλλειψη γνώσεων γύρω από τους σκύλους και είναι τόσο εύκολο να κατέχεις ένα πλάσμα και να είσαι υπεύθυνος για την ευημερία του. Πριν αποκτήσετε έναν σκύλο θα πρέπει να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις, ώστε να ξεκινήσετε από την αρχή με το σωστό τρόπο”.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 3,2 εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσόρισαν ένα νέο κατοικίδιο στη ζωή τους. Την ίδια τάση ακολούθησε και η Νέα Ζηλανδία. Τον Δεκέμβριο του 2021, κουτάβια και σκύλοι με λουκέτο εγκαταλείπονταν σε αριθμό ρεκόρ, γεγονός που ώθησε τους διασώστες σκύλων να παροτρύνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου.

Το Chained Dog Rehabilitation and Rehoming στο Όκλαντ είχε 50 ανθρώπους να συμπληρώσουν μια μακροσκελή αίτηση για την επανένταξη του σκύλου τους – και σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι πολλοί περισσότεροι που έστειλαν email ή μήνυμα αλλά δεν μπόρεσαν να ασχοληθούν με τη φόρμα.

Συνήθως δέχεται 10 έως 15 αιτήσεις αυτή την εποχή του χρόνου. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν για την επανένταξη ήταν ότι τα περισσότερα σκυλιά είχαν κάποιας μορφής πρόβλημα συμπεριφοράς κλειδώματος με το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ασχοληθούν, δήλωσε στο Stuff η ιδρύτρια Amanda Fraser-Jones. Αυτό περιελάμβανε το άγχος αποχωρισμού, το οποίο παρουσιάζεται με διάφορες καταστροφικές συμπεριφορές όπως σκάψιμο, καταστροφή πραγμάτων και μαράζωμα όταν μένουν μόνα τους στο σπίτι.

Σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά ήταν πανευτυχείς που είχαν τους ιδιοκτήτες τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, σε αντίθεση με κάποιες γάτες, οι οποίες εύχονταν να επιστρέψετε στο γραφείο, σύμφωνα με μια αυστραλιανή έρευνα. Όταν όλοι άρχισαν να επιστρέφουν στη δουλειά τους, οι γάτες ανακουφίστηκαν, ενώ πολλά σκυλιά τα έχασαν.

Δεν υπάρχει λύση από τη μια μέρα στην άλλη για το άγχος αποχωρισμού, αλλά σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει η McIntyre. Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να το ξεπεράσουν και αν οι ιδιοκτήτες είναι οπλισμένοι με τις σωστές γνώσεις πριν αποκτήσουν σκύλο, μπορεί επίσης να προληφθεί.

Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι και συμβάλλουν στη δυστυχία ενός σκύλου είναι η μη κοινωνικοποίησή του κατά την κρίσιμη περίοδο κοινωνικοποίησης, η επιλογή ενός ζώου που δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους και επομένως η μη παροχή αρκετής ψυχικής ή σωματικής άσκησης και η φροντίδα των σκύλων τους.

Μην αγοράζετε από καπρίτσιο

Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των ανθρώπων που ερωτεύονται έναν σκύλο στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων και τον παίρνουν στο σπίτι την ίδια μέρα, παρόλο που δεν είχαν προγραμματίσει

να αγοράσουν ένα κατοικίδιο ζώο.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ή με κάποιον σαν εμένα πριν αποκτήσετε σκύλο. Ερευνήστε την καλύτερη ράτσα/μείγμα ράτσας που θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του τι πραγματικά απαιτείται για άσκηση και πνευματική διέγερση για το συγκεκριμένο ζώο. Η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την κρίσιμη περίοδο κοινωνικοποίησης είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο

Κατ’ αρχάς, εξετάστε προσεκτικά κατά πόσον στη μεγάλη πλειονότητα του χρόνου, μπορείτε να ικανοποιήσετε τις ψυχικές καθώς και τις σωματικές ανάγκες του σκύλου σας, δουλεύοντας ενεργά στον εμπλουτισμό

και την άσκηση.

Όπως επίσης και στο πλαίσιο αυτό, εξετάστε το κόστος που συνεπάγεται η φροντίδα του ζώου.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ενός κυνοκομείου ή ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας σκύλων. Ένα doggy day care είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ένα σκύλο που είναι μόνος του, για να βοηθήσει στις κοινωνικές του ανάγκες. Και, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε και να φροντίσετε το κατοικίδιό σας για όλη του τη ζωή (14 χρόνια κατά μέσο όρο);

Άγχος αποχωρισμού

Αν ο σκύλος σας κλαψουρίζει όταν φεύγετε από το σπίτι ή το δωμάτιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένας κτηνιατρικός έλεγχος για να αποκλείσετε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα. Μετά από αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί η κοινωνική σας δυναμική, ίσως “αντιστρέφοντας τους ρόλους σας” μέσα στην αγέλη – έτσι ώστε να απαλλάξετε το σκύλο σας από το βάρος της ευθύνης για εσάς.

Οι άνθρωποι συχνά μου λένε ότι ο σκύλος τους “του λείπει η μαμά ή ο μπαμπάς”, αλλά ένας ευκολότερος τρόπος να το σκεφτείτε είναι ότι ο σκύλος χάνει τα μωρά του και αυτό ξετρελαίνει τους ανθρώπους. Ο σκύλος σας ανησυχεί για εσάς όταν φεύγετε επειδή κυριολεκτικά νοσταλγεί ένα χαμηλόβαθμο μέλος της αγέλης (εσάς). Το μωρό τους έφυγε, δεν ξέρουν πότε θα γυρίσετε σπίτι και είναι ανήσυχοι από αυτή την άποψη.

Ξεπερνώντας το άγχος αποχωρισμού

Δώστε στο σκύλο σας μια μεγαλύτερης διάρκειας λιχουδιά εμπλουτισμού – π.χ. ένα γεμιστό και παγωμένο παιχνίδι Kong (τότε είναι σαν παγάκι και του παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο να βγάλει το κρέας).

Μην κάνετε μεγάλο θέμα την άφιξη ή την αναχώρησή σας. Κρατήστε χαμηλούς τόνους. Δεν θέλετε ο σκύλος σας να ενθουσιαστεί υπερβολικά με την επιστροφή σας. Η συσσωρευμένη ενέργεια έχει συνδεθεί με την ένταση και το άγχος. Βεβαιωθείτε ότι οι ψυχικές και σωματικές ανάγκες του σκύλου σας ικανοποιούνται πάντα, αλλά ασχοληθείτε με αυτό ιδιαίτερα πριν από την έξοδό σας.

Κάντε τα πράγματα απρόβλεπτα. Φορέστε τα παπούτσια σας και πάρτε τα κλειδιά σας, αλλά κρεμάστε τα ρούχα, για παράδειγμα.

Βοηθήματα άγχους

Χρησιμοποιήστε ένα περιτύλιγμα άγχους. Ένα υφασμάτινο γιλέκο λειτουργεί σαν κουβέρτα και μιμείται την αγκαλιά ενεργοποιώντας τα σημεία βελονισμού που βοηθούν το σώμα να παράγει τη σεροτονίνη, την ευτυχισμένη ορμόνη της ευτυχίας. Δεν μοιάζει με κάτι σπουδαίο, αλλά τα συστήνω στους πελάτες μου επειδή έχω μεγάλη επιτυχία με αυτά. Το καλοκαίρι μπορείτε να το μουλιάσετε σε νερό, ώστε να είναι και δροσιστικό για το σκύλο σας.

Δημιουργήστε ένα σκυλάδικο κρησφύγετο. Χρησιμοποιήστε ένα κλουβί για να δημιουργήσετε ένα μικρό, ζεστό κλουβί, καλύπτοντάς το με μια κουβέρτα ή ένα κρεβάτι τύπου ιγκλού. Μην έχετε ένα κλουβί που είναι πολύ μεγάλο, αλλιώς χάνεται ο σκοπός του. Όταν είναι πολύ μεγάλος χώρος, είναι πιο πιθανό να είναι ανήσυχα επειδή τους έχετε δώσει μια μεγαλύτερη περιοχή που πρέπει να περιπολούν και να προστατεύουν.

Παίξτε χαλαρωτική μουσική για σκύλους. Κατεβάστε το soundtrack “Through a Dog’s Ear”, κλασική μουσική που αναπτύχθηκε από επιστήμονες και από την οποία έχουν αφαιρεθεί οι υψηλές και χαμηλές συχνότητες. Έχει δείξει εξαιρετικά ηρεμιστικά αποτελέσματα σε μελέτες.

Εισάγετε περιόδους αποχωρισμού, αργά. Αυξήστε την απόσταση ή/και το χρόνο του αποχωρισμού σας. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά. Δεκαπέντε λεπτά είναι πολύ διαφορετικά

από τη μία ώρα!

Οι σκύλοι είναι δάσκαλοι της γλώσσας του σώματος

Οι σκύλοι κάνουν τη συντριπτική πλειονότητα της επικοινωνίας τους με το σώμα τους – τις κινήσεις της ουράς, του σώματος και των αυτιών τους. Η φωνητική έκφραση αποτελεί για αυτούς μια πολύ μικρή μορφή επικοινωνίας.

Με αυτό, οι σκύλοι έχουν στη συνέχεια μια αυξημένη ικανότητα να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος των άλλων – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας. Για παράδειγμα – οι σκύλοι βλέπουν πόσο χαρούμενοι είμαστε κοιτάζοντας το πρόσωπο και τις κινήσεις του σώματός μας. Τα πάντα εξετάζονται για ένα συνεπές μήνυμα. Τα λόγια επαίνου πρέπει να συνοδεύονται από μια ευχαριστημένη έκφραση.

Λέγοντας “όχι”

Τα σκυλιά γρυλίζουν μεταξύ τους, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιώ τη λέξη “όχι”. Είναι περισσότερο ένα γρύλισμα, όπως ένα “αχ!” ή ένα “μπαχ”. Προσπαθείτε να πάρετε έναν πραγματικά βαθύ εντερικό θόρυβο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι λένε “όχι”, το οποίο δεν ακούγεται ούτε κατά διάνοια τόσο αποτελεσματικό σε έναν σκύλο.

Φόβος έναντι επιθετικότητας

Ο φόβος συχνά συγχέεται με την επιθετικότητα. Αν είστε φοβισμένοι, θα αντιδράσουν στην αντιδραστικότητά σας. Η πλειονότητα της επικοινωνίας των σκύλων γίνεται μέσω της γλώσσας του σώματος σε αντίθεση με τις φωνές. Η ικανότητά τους να διαβάζουν αυτή τη συμπεριφορά σε έναν άλλο σκύλο είναι τόσο αυξημένη που μπορούν να μας διαβάσουν σαν βιβλίο. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τόνο του πώς λέγεται κάτι. Μπορεί να τους βρίζετε με θετικό τρόπο και να τους κάνετε “ναι!”.

Γιατί δεν πρέπει να νταντεύετε τον σκύλο σας

Δεν είναι τριχωτοί άνθρωποι. Οι ιδιοκτήτες που δεν αντιμετωπίζουν τον σκύλο τους ως σκύλο, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον σκύλο τους. Με το να μην τους φέρεστε σαν σκύλο δεν τους καταλαβαίνετε ή δεν φροντίζετε για τις ανάγκες τους και δημιουργείτε πολλά προβλήματα. Ο σκύλος είναι σκύλος και είναι αρκετός όπως είναι.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γαβγίζει, τρώει κόκαλα, πίνει νερό από μπολ: Άνδρας ξόδεψε 14.000€ για να γίνει σκύλος και διχάζει το ίντερνετ

Σκύλος φόρεσε ζώνη ασφαλείας και η φωτογραφία έλιωσε το ίντερνετ

Σκύλος υιοθέτησε μια μικρή αλεπού η οποία έχασε τη μητέρα της σε ατύχημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ