μαίνεται-ο-πόλεμος-στο-σουδάν-τουλάχι-65588

Μαίνεται ο πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες από τις μάχες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ανάγνωση: 6'

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε σε προσωπική του ανάρτηση πως ο πρεσβευτής της ΕΕ δέχθηκε επίθεση μέσα στο ίδιο του το σπίτι και τα πράγματα με τον πόλεμο στο Σουδάν είναι εκτός ελέγχου.

Τι έγραψε

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Ο Μπορέλ δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε απόψε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Σουδάν. Προέτρεψε ωστόσο τους Αμερικανούς να παρακολουθούν τη ρευστή κατάσταση στη χώρα αυτή με τη μέγιστη σοβαρότητα.

Τουλάχιστον 185 νεκροί

Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Πώς ξεκίνησε ο αιματηρός πόλεμος

Οι μάχες που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, αλλά και αλλού στη χώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα ενός φαύλου αγώνα εξουσίας εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, γράφει χαρακτηριστικά σε ανάλυση το BBC.

Απο χθες έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις σε βασικά στρατηγικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα καθώς μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλλά και τακτικοί στρατιώτες έχουν μπει στη μάχη.Από ένα πραξικόπημα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών και υπάρχουν δύο στρατιωτικοί στο επίκεντρο της διαμάχης: ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας και ο αναπληρωτής του και αρχηγός των RSF, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστός ως Χεμέντι.

Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει για την κατεύθυνση στην οποία βαδίζει η χώρα και την προτεινόμενη κίνηση προς την πολιτική διακυβέρνηση.Ένα από τα κύρια σημεία τριβής τους είναι τα σχέδια για ένταξη των 100.000 RSF στον στρατό, καθώς και για το ποιος θα ηγηθεί στη συνέχεια της νέας δύναμης.

Γιατί ξεκίνησαν οι μάχες το Σάββατο;

Η βία ακολουθεί ημέρες έντασης, καθώς μέλη των RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επιλύσουν την κατάσταση, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.Δεν είναι σαφές ποιος ξεκίνησε να πυροβολεί το πρωί του Σαββάτου, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα επιδεινώσει μια ήδη ασταθή κατάσταση.Διπλωμάτες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να σταματήσουν το πυρ.

Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης;

Η RSF ιδρύθηκε το 2013 και έχει τις ρίζες της στη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε βάναυσα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.Από τότε, ο στρατηγός Νταγκάλο έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.Έχει επίσης κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.

Γιατί είναι υπεύθυνος ο στρατός;

Αυτή η μάχη είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας περιόδου έντασης που ακολούθησε την ανατροπή του επί μακρόν προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019.Υπήρχαν τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους που ζητούσαν να τερματιστεί η σχεδόν τριετής διακυβέρνησή του και ο στρατός έκανε πραξικόπημα για να τον ξεφορτωθεί.Αλλά οι πολίτες συνέχισαν να απαιτούν να έχουν και αυτοί έναν ρόλο στο σχέδιο προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Στη συνέχεια ιδρύθηκε μια κοινή στρατιωτικοπολιτική κυβέρνηση, η οποία όμως ανατράπηκε με άλλο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.Και από τότε η αντιπαλότητα μεταξύ του στρατηγού Μπουρχάν και του στρατηγού Νταγκάλο έχει ενταθεί.Τον περασμένο Δεκέμβριο επετεύχθη μια συμφωνία για την επαναφορά της εξουσίας στα χέρια αμάχων, αλλά οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέτυχαν.

Τι θα μπορούσε να συμβεί τώρα;

Εάν οι μάχες συνεχιστούν τότε θα μπορούσε να κατακερματίσει περαιτέρω η χώρα και να επιδεινωθεί η πολιτική αναταραχή.

Διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια να προτρέψουν την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση, είναι απελπισμένοι με το να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τους δύο στρατηγούς να μιλήσουν.Στο μεταξύ, οι απλοί Σουδανοί θα πρέπει να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστείλει τον πόλεμο και στέκεται στο πλευρό των άμαχων θυμάτων

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλη ανατpοπή με το νεκpό βρέφος στη χωματερή – Μαθεύτηκε πριν από λίγο η αλήθεια

«Βoμβα» από την Αθηνά Λινού για τα εμβόλια της AstraZeneca – Αuτές είναι οι ηλικίες που κıνδυνεύουν περıσσότερο

Αυξησεις: Στα 3 ευρώ ο καφές στο χέρι: Γιατί αυξάνεται για άλλη μια φορά –

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ