χατσόπουλος-θετικές-οι-προοπτικές-γι-65684

Χατσόπουλος: Θετικές οι προοπτικές για την Ελλάδα στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Ανάγνωση: 9'

Αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας δείχνει να έχουν οι νέες έρευνες των ΗΠΑ και του ΜΙΤ.

Το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Την αισιοδοξία της για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τονίζοντας πως οι προοπτικές είναι θετικές, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης “ενός χρυσωρυχείου (ανθρώπινου δυναμικού) που υπάρχει στην Ελλάδα”, εκφράζει μιλώντας στον Δημήτρη Μάνωλη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Χατσόπουλος, Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας τεχνολογίας, “επενδυτικός άγγελος” (angel investor) και απόφοιτος του ΜΙΤ, η οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια στις εργασίες του συνεδρίου.

Μάλιστα, σκιαγραφεί τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας αναφέρει πως η επιχειρηματικότητα αρχίζει να απογειώνεται, τονίζοντας ότι “η σημερινή κυβέρνηση έχει πραγματικά καταρρίψει πολλά από τα εμπόδια” στον δρόμο της. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε ότι αρχίζει να απογειώνεται σήμερα, σημειώνει και εκτιμά πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή αναδεικνύει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το 25ο Global Startup Workshop του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) στην Αθήνα. Ειδικότερα, σχολιάζει ότι μέσα από τη διημερίδα του ΜΙΤ, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ένα ευρύ διεθνές ακροατήριο, που αποτελούνταν από εκπροσώπους καινοτόμων εταιρειών, επενδυτές, προμηθευτές, πελάτες. Επίσης, τους δόθηκε η ευκαιρία να δικτυωθούν με το αμερικανικό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.Χαρτογραφώντας το πεδίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η Μαρίνα Χατσόπουλος παρατηρεί πως οι Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χωρίς τα πολύ πλούσια δίκτυα που υπάρχουν στις ΗΠΑ. “Τα δίκτυα μπορεί να είναι πολύ ισχυρά για την αγορά εργασίας, τους επενδυτές, τους πελάτες, τους προμηθευτές. Και έτσι, οποιεσδήποτε από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις που είδαμε στην Αθήνα, αν ήταν στη Βοστώνη, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλο αυτό το δίκτυο” σημείωσε.

Τι ευκαιρίες παρέχει η Ελλάδα για επιχειρηματικότητα;

Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνει για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις το ισραηλινό μοντέλο. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις καινοτομίας θα έχουν τη διεύθυνση και τα τμήματα μάρκετινγκ και πωλήσεων στις ΗΠΑ και θα κρατήσουν τους προγραμματιστές στην πατρίδα τους. Όπως εξηγεί, είναι ένας τρόπος να χρησιμοποιούν όλο το ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντο που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα, αλλά και να αξιοποιούν όλα τα δίκτυα που είναι διαθέσιμα στην Αμερική, οπότε είναι αμοιβαία επωφελές, ενώ παράλληλα προσδιορίζει ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα.Συνάμα εξαίρει και το “μεγάλο ερευνητικό έργο” που επιτελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Πατεντάρουν, δημοσιεύουν, αλλά δεν εμπορεύονται και δεν έχουν πραγματικά εμπειρία, αναφέρει και προτρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΜΙΤ. Η Μαρίνα Χατζόπουλος, η οποία έχει μεγαλώσει στη Βοστώνη και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στη μηχανολογία στο ΜΙΤ, τονίζει πως οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν και μεγάλες επενδύσεις, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι αποδόσεις τους έχουν τη δυνατότητα να είναι εξαιρετικές.

Ειδική αναφορά κάνει στον αντίκτυπο και την προοπτική που γεννούν οι επενδύσεις των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα, όπως της Microsoft, της Google και της Amazon. Είναι πολύ σημαντικές, υπογραμμίζει και εξηγεί: “Κάθε κόμβος καινοτομίας είναι μια συστάδα (cluster), που περιλαμβάνει ένα πανεπιστήμιο το οποίο παρέχει νέα ταλέντα και έρευνα. Αυτό, προκειμένου στη συνέχεια να καθίσταται εμπορεύσιμο, περιλαμβάνει νεοσύστατες επιχειρήσεις, ένα ολόκληρο οικοσύστημα νεοσύστατων επιχειρήσεων”. Μάλιστα, αξιολογεί την παρουσία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα ως πολύ σημαντική, “διότι αυτές γίνονται οι πελάτες για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, βοηθούν στη χρηματοδότησή τους και παρέχουν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα, το οποίο προσελκύει επιστήμονες που είχαν φύγει από τη χώρα”.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα; “Σίγουρα, απολύτως ναι” διατείνεται με σαφήνεια η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας, η οποία έχει ήδη επενδύσει σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την τεχνολογία και την υγεία στη χώρα μας. Επιπλέον, εκφράζει τη βούληση να διευρύνει τις επενδύσεις στην πατρίδα των γονιών της, λέγοντας ότι η ανταπόκριση που έχει λάβει είναι πολύ θετική και η συνεργασία της με τους Έλληνες επιχειρηματίες πολύ καλή.

Ευρύτερα, καταγράφει “πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα”.Σε ποια πεδία πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα; Η Μαρίνα Χατσόπουλος εστιάζει στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, χωρίς να είναι στο πεδίο του προσωπικού της ενδιαφέροντος. Στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού η Ελλάδα έχει ιστορικά μεγάλη δύναμη. “Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την εξέλιξη της τεχνολογίας σε αυτούς τους τομείς, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα πέρα από αυτό” αναφέρει χαρακτηριστικά και επιλέγει να σημειώσει τη βιοεπιστήμη και την ανάλυση δεδομένων, τομείς που δεν απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, όπως λέγει.Επιπροσθέτως, διαβλέπει “τεράτσιες προοπτικές” και στους τομείς της ενέργειας και των Logistics.

Γιατί οι Έλληνες πετυχαίνουν στο εξωτερικό;

Τι θα συμβουλεύατε μια νεοφυή επιχείρηση στα πρώτα βήματά της, που έχει την ιδέα και θέλει να προχωρήσει; “Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι η έρευνα, να προσποιηθεί ότι είναι ο πελάτης, να αναζητήσει μία λύση, την πιο πιθανή, και στη συνέχεια να συγκρίνει τη δική της λύση με τις άλλες και να διαπιστώσει αν η δική της είναι πράγματι καλύτερη. Ακολούθως, να μιλήσει με τους πελάτες. Πραγματικά δεν γνωρίζει κανείς την αγορά μέχρι να μιλήσει με τους πελάτες και ιδανικά να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τελικό προϊόν. Έτσι, μπορεί να το εκθέσει στους πελάτες, να λάβει τα σχόλιά τους και, το σημαντικότερο, ο μόνος τρόπος για να ξέρει πραγματικά αν ένας πελάτης ενδιαφέρεται δεν είναι όταν εκθειάζει την ιδέα σου, αλλά όταν σου προσφέρει αντίτιμο για αυτήν. Αν είναι πρόθυμοι να σου δώσουν χρήματα για να το προπαραγγείλουν, τότε γνωρίζεις το ενδιαφέρον του” αναφέρει η Μαρίνα Χατσόπουλος, η οποία είναι πρόεδρος ΔΣ σε εταιρείες στη Ζυρίχη και στη Βοστώνη και παρέχει συμβουλές σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Για να είσαι επιχειρηματίας πρέπει να μαθαίνεις από τις αποτυχίες, υπογραμμίζει.Σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια του ΜΙΤ που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου, στέκεται στη συμμετοχή και τις ομιλίες πολύ επιτυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και στις πέντε παρουσιάσεις από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει τη βούληση να επεκταθούν στις ΗΠΑ.Τέλος, χαιρετίζει το έργο του MIT Enterprise Forum Greece για τη διοργάνωση του παγκόσμιου σεμιναρίου νεοφυών επιχειρήσεων φέτος στην Αθήνα.

Το συνέδριο προσέφερε στους περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες δύο ημέρες εμπνευσμένων ομιλιών, συζητήσεων, εργαστηρίων, δικτύωσης και παρουσίασης των τελευταίων τάσεων στο χώρο των startups, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην επιτάχυνση και ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος.Το MIT Enterprise Forum Greece θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του παγκόσμιου συνεδρίου MIT Global Startup Workshop (ΜΙΤ GSW) 2023 που στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία, την Τετάρτη 19 Απριλίου, στις 12:00, στην αίθουσα Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο ΕΒΕΑ.Ο αντιπρόεδρος του MITEF Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, και η εκτελεστική διευθύντρια, Αντιγόνη Μολοδάνωφ, θα παρουσιάσουν τον απολογισμό του συνεδρίου, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και τα επόμενα βήματα, καθώς και τους νέους στόχους του προγράμματος.

Τα νέα για την Ελλάδα είναι ευχάριστα και αισιόδοξα και οι νέοι δείχνουν δείγματα επιχειρηματικότητας χωρίς να αποθαρρύνονται από την έκρυθμη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα κρατήσει η νέα κακοκαιρία

«Δεν δηλητηριάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Πισπιρίγκου

“Ήταν ένας άγγελος”: Αuτή είναι η 17χρονη Νικολέττα που σκοτwθnκε πέφτοντας από γέφυρα στον ΒΟΑΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ