τι-συμβαίνει-με-το-qatargate-το-ευρωκοινοβούλ-65612

Τι συμβαίνει με το Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο αναθεωρεί τους κανόνες για το lobbying πρώην μελών του

Ανάγνωση: 2'

Η απόφαση που θα εφαρμοστεί στις 1η Μαΐου, αλλάζει τους υφιστάμενους κανόνες που είχαν καθιερωθεί το 1999, για τα προνόμια που παρέχονται στους πρώην ευρωβουλευτές.

Οι αλλαγές

Το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε χθες Δευτέρα να απαγορεύσει σε πρώην ευρωβουλευτές να ασκούν δραστηριότητα lobbying στο σώμα για περίοδο έξι μηνών μετά το τέλος της θητείας τους, πρώτο μέτρο αντίδρασης στο «Qatargate».

«Μετά την έγκριση από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου του σχεδίου μεταρρύθμισης που πρότεινε η πρόεδρος (του ΕΚ Ρομπέρτα) Μέτσολα, το προεδρείο υιοθέτησε την πρώτη εφαρμοστική απόφαση αναθεωρώντας τους εφαρμοστέους κανόνες για τους πρώην βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει δελτίο Τύπου του θεσμού.

Πότε θα ισχύσει

Η απόφαση αυτή, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου, τροποποιεί τους ισχύοντες κανόνες, που είχαν θεσπιστεί το 1999, για τα προνόμια που παρέχονται σε πρώην ευρωβουλευτές, μετά το σκάνδαλο «Κατάρ-γκέιτ», που ξέσπασε τον Δεκέμβριο.

Στην υπόθεση αυτή ενεπλάκησαν ευρωβουλευτές, καθώς και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που μετατράπηκε σε επικεφαλής ΜΚΟ, κι έχει ομολογήσει πως ήταν ανάμεσα «στους ηγέτες εγκληματικής οργάνωσης» συνδεόμενης «με το Κατάρ και το Μαρόκο».

Σκάνδαλο με Ρομπέρτα Μέτσολα

Το σκάνδαλο εξώθησε την πρόεδρο του ΕΚ, τη Ρομπέρτα Μέτσολα, να αναγγείλει μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη απόφαση, που υιοθετήθηκε χθες Δευτέρα, θεσπίζει «περίοδο αναμονής» έξι μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρώην βουλευτές δεν θα έχουν δικαίωμα άσκησης επιρροής εκ μέρους ομάδων συμφερόντων –lobbying– στο σώμα.

«Μετά την περίοδο αυτή, αν πρώην βουλευτές αποφασίζουν να διεξαγάγουν δραστηριότητες lobbying ή εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα απαιτείται να εγγράφονται στο Μητρώο Διαφάνειας. Συνεπώς, δεν θα ωφελούνται από τα δικαιώματα πρόσβασης και τις εγκαταστάσεις που τους προσφέρονταν επειδή ήταν πρώην μέλη», τονίζει το προεδρείο στην ανακοίνωσή του.

Οι τελικές διευκρινίσεις

Το ΕΚ διευκρινίζει ακόμη στο κείμενο που δημοσιοποίησε χθες πως θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως για τη «συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το κοινοβούλιο», ενώ «παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή αριθμού μέτρων που προϋποθέτουν αλλαγές στον Κανονισμό» του.

Κλείνοντας, ψηφίστηκε η αναθεώρηση, λοιπόν, των κανόνων για τους πρώην βουλευτές. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας πραγματικότητας για το Ευρωκοινοβούλιο θα φανούν αργότερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ