παγκρήτια-τράπεζα-και-attica-bank-απευθείας-συ-65814

Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank: Απευθείας συμμετοχή και της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ με 34 εκατ.

Ανάγνωση: 7'

Η Παγκρήτια Τράπεζα, όπως επιβεβαιώνεται από τα δημοσιεύματα, συμμετάσχει με το ποσό των 34 εκατομμυρίων στην ΑΜΚ της Attica.

Το “πάντρεμα” των τραπεζών

Το ποσό των 34 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος του ποσού των 64 εκατ. ευρώ με το οποίο είχε συμφωνήσει να μπει η Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank. Η Thrivest θα καταβάλει τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, ενώ θα δώσει και την εγγύησή της για τη συμμετοχή της Παγκρήτιας.Όπως έγραφε το insider.gr, κατά τη διάρκεια του προγεύματος που είχε παραθέσει στις εμπλεκόμενες πλευρές ο Διοικητής τη ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στις 6 Απριλίου είχε τεθεί το θέμα άμεσης συμμετοχής της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται οι δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητάς της. Μάλιστα, η προϋπόθεση αυτή είχε τεθεί από την ΤτΕ υπολογισμένη με δεδομένα προ συγχώνευσης Παγκρήτιας – HSBC, η προσάρτηση της οποίας θα ενισχύσει τους δείκτες της Παγκρήτιας. Επιπλέον, είχε ζητηθεί από την ΤτΕ, η Thrivest να δεσμευτεί ότι εάν η Παγκρήτια χρειαστεί κεφάλαια, θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της (αύξηση κεφαλαίου) πριν από τη συγχώνευση με την Attica Bank.

Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη συνεργασία τους

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την συμφωνία των μετόχων, ενόψει της ολοκλήρωσης της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στις 24 του μηνός, αναμένονται από τη Διοίκηση της Attica Bank σήμερα, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου. Σήμερα και αύριο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματοποιεί το καθιερωμένο μηνιαίο διοικητικό του συμβούλιο και θα εγκρίνει την συμφωνία των μετόχων όταν αυτή του παρουσιαστεί.Επίσης, βάσει της τελικής συμφωνίας των μετόχων, η Διοίκηση της Attica Bank θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ.

Η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είχε χθες άλλη μία ανατροπή που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα επισήμως. Το ΤΜΕΔΕ, το οποίο έχει αδιάλειπτη μετοχική σχέση με την Attica Bank από το 1997, αποφάσισε να μην ασκήσει τα δικαιώματά του για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που του αναλογούσε να καταβάλει για να καλύψει το ποσοστό του 20,11%, να καταβάλλεται ισομερώς, 10 εκατ. ευρώ έκαστη, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Attica Bank και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές την δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Τι συμφωνήθηκε

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.Η εξέλιξη της αποχής του Ταμείου των Μηχανικών ήρθε ως αποτέλεσμα δεύτερων σκέψεων του ΤΜΕΔΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενες πλευρές στις 6 Απριλίου, ως καλεσμένοι του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στην τότε συνάντηση, οι μέτοχοι είχαν συζητήσει και καταλήξει στο ότι θα καταβαλλόταν προσπάθεια ώστε σε διάστημα ενός έτους μετά την ΑΜΚ, να πραγματοποιηθεί συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η προοπτική αυτή έθεσε προβληματισμούς στο ΤΜΕΔΕ που διατυπώθηκαν εν είδει τελεσιγράφου την Μ. Παρασκευή στον νέο ιδιώτη μέτοχο, την Thrivest.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το ΤΜΕΔΕ ζητούσε εγγυήσεις από την Thrivest για το ότι κατά την αποχώρησή του από την Attica Bank, θα έπαιρνε πίσω τα 40 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να καταβάλει στην ΑΜΚ. Το αίτημα διατυπώθηκε καθώς ο έτερος μέτοχος, το ΤΧΣ που ελέγχει τώρα ποσοστό 69,5% της Attica Bank και θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 329 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύθηκε την παραμονή του στην τράπεζα και μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, με στόχο κατά την έξοδό του να ανακτήσει τα κεφάλαια που έχει καταθέσει. Σημειώνεται ότι η προοπτική την οποία συζητούσαν οι εμπλεκόμενες πλευρές, προέβλεπε ότι σε επόμενη φάση η Thrivest θα αποκτούσε ποσοστό 50% + 1 στην Attica Bank και το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα μηδενιζόταν σταδιακά.

Τι συμβαίνει με το ΤΜΕΔΕ

Το ΤΜΕΔΕ δεν έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε, οπότε επέλεξε να διακόψει στο σημείο αυτό τη σχέση του με την Attica Bank. Μη ασκώντας τα δικαιώματά του προτίμησης στην επικείμενη ΑΜΚ, το ποσοστό 20,11% που ελέγχει το ΤΜΕΔΕ θα υποστεί dilution, συρρικνούμενο γύρω στο 5%.Σημειώνεται ότι η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Attica Bank, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις.

Στην όλη διαδικασία για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Attica Bank, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η θετική συμβολή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πίστη στο μέλλον της τράπεζας της CEO Ελένης Βρεττού και η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest.Οι εξελίξεις που θα επισημοποιηθούν σήμερα με τις ανακοινώσεις από την τράπεζα, αυτές αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Attica Bank και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον πέμπτο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στην χώρα, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Είναι βέβαιο πως το πάντρεμα των δύο τραπεζών θα φέρει ανάπτυξη και θετικά αποτελέσματα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Είδηση που τα ανατρέπει όλα: Πωλείται ο Κωτσόβολος – Τι ανακοίνωσε ο όμιλος Currys

Attica Bank: Επενδυτές εκατομμυρίων η Thrivest και η Παγκρήτια τράπεζα και ο λόγος αποχώρησης του ΤΜΕΔΕ

Ανακοίνωση Attica Bank: Νέα σταθερά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε η τράπεζα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ