στο-στόχαστρο-οι-μεγάλοι-φρένο-στου-65616

Στο στόχαστρο οι “μεγάλοι”: Φρένο στου πλειστηριασμούς από τους servicers για τα μικρά ακίνητα λόγω εκλογών

Ανάγνωση: 5'

Με την εκλογική περίοδο να εκτείνεται έως τα μέσα Ιουλίου και την απαγόρευση των πλειστηριασμών τον Αύγουστο σύμφωνα με το νόμο, οι servicers και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της παρατεταμένης αναστολής των πλειστηριασμών, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια τους για να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους για τιτλοποιήσεις.

Οι πλειστηριασμοί ως σήμερα

Το περίπου 20% των ανακτήσεων προέρχεται από πλειστηριασμούς και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειες τους για την ανάκτηση χρεών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς τα χρέη αυτά φέρουν εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η προεκλογική περίοδος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023 μπορεί να παρατείνει το πρόβλημα έως τον Νοέμβριο.

Τέλος, η παρατεταμένη αναστολή των πλειστηριασμών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πίεση που ασκείται στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ποιοι πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν ακόμα

Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή, των πληθωριστικών πιέσεων που συνεχίζονται και τον επιτοκίων που κινούνται ανοδικά, οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς για ακίνητα μέχρι 70.000 ευρώ για την εκλογική -ενδεχομένως παρατεταμένη- περίοδο (στην πραγματικότητα μέχρι τον Αύγουστο) και άρα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς δεν θα πρόκειται να δούμε κρίσιμη μάζα ακινήτων χαμηλής αξίας να βγαίνουν στο σφυρί.

“Απειλούνται” οι κακοπληρωτές

Βέβαια κατά καιρούς αναδεικνύονται υποθέσεις πλειστηριασμών ευάλωτων – όχι απαραίτητα με νομικούς όρους – που για τους καλοπροαίρετους οφείλονται σε αστοχία των servicers και για τους επικριτές σε αναλγησία. Από την άλλη πλευρά, μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές παραμένουν στο στόχαστρο και όπως υπογραμμίζουν ένα «οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών θα αφήσει για αρκετούς μήνες ακόμα στο απυρόβλητο οφειλέτες που δεν χρήζουν προστασίας. Κι αυτό είναι κοινωνικά άδικο».

Άλλωστε, σύμφωνα με τους servicers o κοινός στόχος για το α’ 6μηνο του έτους είναι οι συναινετικές ρυθμίσεις να φτάσουν τα 3,2 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι την περίοδο 2020-2022 μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς και 83% από διμερείς και συναινετικές λύσεις.

Όχι οι πλειστηριασμοί ως πρώτη λύση

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εργασίες των συμβολαιογράφων του 2021 που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο επί συνόλου 727.610 συμβολαιογραφικών πράξεων, αυτές που αφορούσαν πλειστηριασμούς (ολοκληρωμένους) ήταν οι 2.393, εκ των οποίων οι 50 ήταν κινητών. Οι υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις ήταν για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, πληρεξούσια, συστάσεις εταιρειών, αναγνωρίσεις τέκνων, συναινετικά διαζύγια κλπ.

Επιβεβαιώνεται ότι οι servicers δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τους πλειστηριασμούς καθώς κοστίζει σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα καθώς για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ. Και για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό απαιτούνται 2-3 χρόνια.

«Δεν υπάρχει κάποια πρόθεση επιτάχυνσης των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, πέρα από την ομαλή εκτέλεσή τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, στο οποίο και πρέπει να προσφύγουν όσοι πληρούν τα κριτήρια και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όποιον χρειαστεί την αρωγή μας για να ενταχθεί», διαβεβαίωσε ο Θ. Καλαντώνης πρόεδρος της doValue, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου πριν από τρεις εβδομάδες. Και προσέθεσε ότι «Δεν κάνουμε διακρίσεις – και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη σε όλες τις περιπτώσεις».

Τα στοιχεία “μιλούν”

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το e-auction από αύριο Τετάρτη 19 Απριλίου και μέχρι την 1η Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για 317 ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς άνω των 500.000 ευρώ.

Τιμή πρώτης προσφοράς ως 70.000 έχουν 6.509 ακίνητα, εκ των οποίων 2.357 είναι κατοικίες (δεν προσδιορίζεται αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα) ενώ σε πολλές περιπτώσεις αφορούν μέρος πλειστηριασμού ακινήτων μεγαλύτερης αξίας (πχ θέση στάθμευσης ή χιλιοστά σε εξ’ αδιαιρέτου οικοπέδου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανέγερση επιπλέον ορόφου).

Τέλος από την αρχή του χρόνου ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση 31 ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ. (ξενοδοχειακή μονάδα) ενώ για 129 ακίνητα υψηλής αξίας που έφτασαν μέχρι τα 24,4 εκατ. ευρώ δεν υπήρξαν πλειοδότες.

Κλείνοντας, οι πλειστηριασμοί είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλές οικογένειες. Φαίνεται πως εν όψει προεκλογικού αγώνα παγώνουν κάποιες κατηγορίες.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ξέσπασε ο Χάρης Ρώμας για την ήττα στις δημοτικές εκλογές: Η ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση είναι κομματικοποιημένη του κερατά

Ρένα Δούρου: «Οι πολίτες απέρριψαν τον μπλε χάρτη του κ. Μητσοτάκη»

Χάρης Δούκας: Ο 43χρονος «άγνωστος» καθηγητής που «εκθρόνισε» τον Κώστα Μπακογιάννη από τον Δήμο Αθηναίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ