τι-σημαίνει-η-στάση-ύπνου-του-σκύλου-μο-63719

Τι σημαίνει η στάση ύπνου του σκύλου μου; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το τετράποδό σας

Ανάγνωση: 24'

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κοιμάται σε μια θέση με την οποία δεν είστε εξοικειωμένοι. Σημαίνει αυτό κάτι;

Ακριβώς όπως και για τους ανθρώπους!

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι κοιμούνται σε διάφορες στάσεις. Από το να κοιμούνται στο πλάι μέχρι το να κοιμούνται ανάσκελα με τα πόδια τους στον αέρα. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους τριχωτούς φίλους μας μέσα από τις θέσεις και τις συνήθειές τους στον ύπνο.

Οι θέσεις ύπνου των σκύλων είναι σαν μικρά στοιχεία που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το πώς αισθάνονται. Για να κατανοήσουμε πραγματικά τις συνήθειες ύπνου των σκύλων, ρωτήσαμε κτηνιάτρους και επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων για να αποκαλύψουμε τι σημαίνουν 10 συνηθισμένες θέσεις ύπνου σκύλων.

Διαβάστε παρακάτω για να δείτε το διάγραμμα θέσεων ύπνου σκύλου, να μάθετε περισσότερα για το αξιολάτρευτο νόημα πίσω από αυτές τις θέσεις ύπνου και να αποκτήσετε εικόνα για τις συχνές συνήθειες ύπνου σκύλων και κουταβιών.

1. Ο κοιμώμενος στο πλάι

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά αγαπούν να κοιμούνται στο πλάι. Το να ξαπλώνουν στο πλάι με τα πόδια τους τεντωμένα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες θέσεις ύπνου για τους σκύλους. Αυτή η θέση ύπνου είναι ιδιαίτερα εμφανής σε κουτάβια καθώς και σε ηλικιωμένους σκύλους που μπορεί να υποφέρουν από δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Σημασία: Όταν ο σκύλος σας κοιμάται στο πλάι, σημαίνει ότι αισθάνεται χαλαρός και ασφαλής στο περιβάλλον του. Σύμφωνα με την Dr. Jennifer Coates, DVM, η οποία είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Pup Life Today, “τα σκυλιά θα κοιμηθούν σε αυτή τη θέση όταν αισθάνονται άνετα με το περιβάλλον τους και έχουν άνετη θερμοκρασία”.

Είναι επίσης όταν είναι πιθανό να έχουν τον πιο βαθύ ύπνο. Η Jen Jones, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, ειδικός στη συμπεριφορά και ιδρύτρια του Your Dog Advisor, λέει ότι “σε αυτή τη θέση θα παρατηρήσετε επίσης συχνά “τρέξιμο στον ύπνο” και συσπάσεις κατά τη διάρκεια των ονείρων του σκύλου σας, καθώς τα πόδια τους είναι χαλαρά και ελεύθερα να κινηθούν”.

2. Η στάση του λιονταριού

Η στάση ύπνου του λιονταριού (που ονομάζεται επίσης “σφίγγα”) είναι όταν ο σκύλος σας κοιμάται με το κεφάλι του πάνω από τα πόδια του – παρόμοια με τα αγάλματα λιονταριών που μπορεί να δείτε έξω από μεγάλα κτίρια. Ο σκύλος σας μπορεί, επίσης, να αποκοιμηθεί σε αυτή τη θέση με τα μπροστινά του πόδια μαζεμένα και τα πίσω πόδια του στο πλάι.

Σημασία: Όταν τα σκυλιά κοιμούνται σε αυτή τη θέση σημαίνει ότι ξεκουράζονται, αλλά δεν κοιμούνται βαθιά. Σύμφωνα με τη Dr. Sarah Wooten, DVM, CVJ, και την κτηνίατρο-ειδικήτρια της Pumpkin Pet Insurance, “τα σκυλιά συχνά ξεκινούν σε αυτή τη θέση αν νιώθουν ότι θα πρέπει να σηκωθούν γρήγορα”.

3. Ο Σούπερμαν

Η θέση του σούπερμαν είναι όταν ο σκύλος σας ξαπλώνει στο έδαφος με την κοιλιά του πατημένη στο πάτωμα, τα πίσω πόδια πίσω του και τα μπροστινά του πόδια τεντωμένα προς τα εμπρός. Κάποιες φορές ονομάζεται ” σφουγγάρι”, αυτή είναι μια συνηθισμένη στάση μεταξύ κουταβιών και πολύ παιχνιδιάρικων σκύλων.

Σημασία: Όταν ο σκύλος σας κοιμάται μπρούμυτα σε στάση σούπερμαν, σημαίνει ότι είναι κουρασμένος αλλά έτοιμος να παίξει αν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Η Jen Jones λέει ότι “αυτή η θέση επιτρέπει στα σκυλιά να κοιμούνται γρήγορα, αλλά να είναι έτοιμα να πεταχτούν πάνω σε μια στιγμή για να παίξουν”. Αυτή είναι μια συνηθισμένη θέση ύπνου για σκύλους με υψηλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Το ντόνατ

Η θέση ντόνατ είναι όταν ο σκύλος σας κοιμάται κουλουριασμένος σε μια μπάλα με όλα τα άκρα του κοντά στο σώμα του. Μερικές φορές η μύτη του θα ακουμπήσει τα πίσω πόδια του κουρνιάζοντας και μπορεί ακόμη και να κρεμάσει την ουρά του.

Σημασία: Σύμφωνα με την Dr. Margaret Gruen, DVM, αυτή η θέση κρατάει όλα τα ζωτικά όργανα του σκύλου καλυμμένα και κρυμμένα. Όταν ένας σκύλος κοιμάται σε αυτή τη θέση, σημαίνει ότι προσπαθεί να προστατευτεί ενώ κοιμάται ή ότι ακόμα συνηθίζει το περιβάλλον του. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε αδέσποτα ή νέα σκυλιά.

Αυτή είναι επίσης μια αγαπημένη στάση για τους σκύλους όταν κρυώνουν. Με το να κουλουριάζονται σε μια μπάλα, προσπαθούν να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματός τους. Η Dr. Linda Simon, κτηνίατρος και σύμβουλος κτηνιατρικής του The Pets, λέει ότι αυτή είναι μια δημοφιλής στάση “όταν ο καιρός είναι κρύος και/ή θυελλώδης, καθώς θα προστάτευε τα σκυλιά από τα στοιχεία της φύσης όταν κοιμόντουσαν έξω”.

5. Ο αγκαλίτσας

Μια από τις πιο αξιολάτρευτες θέσεις ύπνου για σκύλους είναι η θέση “αγκαλιά”. Αυτή είναι όταν ο σκύλος σας προτιμά να κοιμάται πάνω από εσάς ή έναν άλλο σκύλο αγκαλιά. Αυτή είναι μια εξαιρετική θέση για όσους αγαπούν να αφήνουν το σκύλο τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους.

Σημασία: Peter Laskay, ειδικός σε θέματα κατοικίδιων ζώων και blogger για τη φροντίδα κατοικίδιων ζώων στο Petworshiper, λέει ότι αυτή η στάση είναι ένα σαφές σημάδι δεσμού και “ότι ο σκύλος θέλει να έρθει κοντά σε εσάς ή σε άλλα σκυλιά”.

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους του PetMD, η στάση του αγκαλίτσα είναι μια συμπεριφορά που έχει απομείνει από την εποχή που ο σκύλος σας ήταν κουτάβι και χουχουλιαζόταν με τη γέννα του για να ζεσταθεί. Όταν μεγαλώνουν, το αγκάλιασμα μετατρέπεται σε συνήθεια παρηγοριάς.

6. Η θέση σκαψίματος

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας αναζητά μαξιλάρια, ρούχα ή κουβέρτες για να κοιμηθεί από κάτω; Αν ναι, το σκυλάκι σας αρέσκεται να κοιμάται στη θέση σκαψίματος.

Σημασία: Όταν τα σκυλιά κοιμούνται σε θέση σκαψίματος, αναζητούν άνεση και ασφάλεια. Οι σκύλοι που ταμπουρώνονται μπορεί επίσης να επιδιώκουν να ηρεμήσουν – μελέτες έχουν δείξει ότι τα πουκάμισα σκύλων που προορίζονται για να τους τυλίγουν με απαλή πίεση βοηθούν στην ανακούφιση νευρικών συμπεριφορών για σκύλους με αγχώδη διαταραχή.

Η Jo Myers, DVM, δήλωσε στο The Wildest ότι το να σκάβουν κάτω από κουβέρτες μπορεί επίσης να είναι απλώς ο τρόπος του σκύλου σας να κάνει ένα άνετο διάλειμμα από την άγρυπνη επιτήρηση του σπιτιού και των μελών της αγέλης του. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια μάσκα ύπνου για να ελαχιστοποιήσουν το θόρυβο και το φως, ο σκύλος σας θα μπορούσε να προσπαθεί να αποκλείσει τους περισπασμούς πριν τον ύπνο.

7. Ανάσκελα

Αναμφισβήτητα μία από τις πιο χαριτωμένες θέσεις ύπνου σκύλου είναι η θέση με την κοιλιά προς τα πάνω. Είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Αυτή η θέση είναι όταν ο σκύλος σας ξαπλώνει ανάσκελα με την κοιλιά του προς τα πάνω και τα πόδια του στον αέρα. Όσο άβολη κι αν φαίνεται αυτή η θέση, είναι σημάδι πραγματικής άνεσης και χαλάρωσης στα σκυλιά.

Σημασία: Τα σκυλιά που κοιμούνται ανάσκελα με την κοιλιά και τα πόδια στον αέρα το κάνουν για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι για να διατηρούν τη δροσιά τους. Η Jen Jones λέει: “Τα σκυλιά ιδρώνουν μέσω των ποδιών τους και η κοιλιά τους είναι μια πηγή θερμότητας. Όταν κοιμούνται ανάσκελα με την κοιλιά στον αέρα και τα πόδια ψηλά, προσπαθούν να διατηρήσουν τη δροσιά τους”.

Επειδή αυτή είναι μια τόσο ευάλωτη θέση, όταν τα σκυλιά κοιμούνται ανάσκελα με τις πατούσες τους στον αέρα, σημαίνει, επίσης, ότι εμπιστεύονται πλήρως εσάς και το περιβάλλον τους. Η Dr. Sarah Wooten λέει ότι “επειδή εκθέτουν την κοιλιά τους και τα ζωτικά τους όργανα στον κόσμο, πρέπει να ξέρετε ότι αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς για να κοιμηθούν σε αυτή τη θέση”.

Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, θα παρατηρήσετε ότι μπορεί να μην κοιμούνται πλέον τόσο συχνά ανάσκελα. Σύμφωνα με τη Steffi Trott, επαγγελματική εκπαιδεύτρια σκύλων και ιδιοκτήτρια του SpiritDog Training, αυτό οφείλεται στην αρθρίτιδα και δεν πρέπει να υποθέσετε ότι ο σκύλος σας δεν σας εμπιστεύεται πλέον.

8. Πλάτη με πλάτη

Παρόμοια με τη θέση ύπνου αγκαλιά, όταν ένας σκύλος θέλει να κοιμάται πλάτη με πλάτη, σημαίνει ότι θέλει να αγκαλιάζεται και να έρχεται όσο πιο κοντά γίνεται, τοποθετώντας την πλάτη του δίπλα είτε σε εσάς είτε σε έναν άλλο σκύλο. Στην απλούστερη μορφή, αυτή η στάση είναι ένα σημάδι αγάπης και άνεσης.

Σημασία: Η στάση ύπνου πλάτη με πλάτη υποδηλώνει μια αίσθηση οικειότητας. Όταν ένας σκύλος κοιμάται σε αυτή τη θέση, σας δείχνει στοργή και εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την Jen Jones, “τα σκυλιά μπορεί να επιλέξουν να κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο με ένα άτομο στο σπίτι με το οποίο αισθάνονται πιο ασφαλείς”. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετα μέλη της οικογένειας ή άλλα σκυλιά και γάτες.

9. Σε μια κρύα επιφάνεια

Είτε είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα στο πάτωμα της κουζίνας είτε απλωμένα στο πεζοδρόμιο, τα σκυλιά τείνουν να κοιμούνται σε μια κρύα επιφάνεια όταν ζεσταίνονται. Αυτός ο τύπος θέσης μπορεί να πάρει τη μορφή της στάσης του σούπερμαν ή μπορεί να είναι παρόμοιος με τη στάση του λιονταριού. Όποια και αν είναι αυτή, ο σκύλος σας πιθανότατα φροντίζει η κοιλιά του να αγγίζει την κρύα επιφάνεια.

Σημασία: Αυτή η θέση σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία. “Τα σκυλιά μπορεί να ζεσταίνονται, αν κοιμούνται απλωμένα σε ψυχρές επιφάνειες, ιδιαίτερα όταν είναι μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα, μεγιστοποιώντας την ποσότητα του άτριχου δέρματος που αγγίζει το κρύο πάτωμα ή το έδαφος”, λέει η Dr. Jennifer Coates. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αναζητά ψυχρές επιφάνειες για να κοιμηθεί, προσπαθήστε με τον καλύτερο τρόπο να τον δροσίσετε με τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ανοίξτε έναν ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό
  • Προσφέρετε στο σκύλο λίγο κρύο νερό
  • Προμηθευτείτε ένα πατάκι δροσιάς για να κοιμηθεί
  • Δώστε του μια παγωμένη λιχουδιά
  • Κάντε του περιποίηση (αν έχει μακρύ τρίχωμα)
  • Αφήστε τα να κοιμηθούν κάτω, όπου είναι πιθανόν να είναι πιο δροσερά

10. Κεφάλι και λαιμός ανασηκωμένοι

Ορισμένα σκυλιά αναζητούν μια θέση ύπνου όπου το κεφάλι και ο λαιμός τους είναι ανασηκωμένα. Συνήθως χρησιμοποιούν ως στήριγμα το πλάι του κρεβατιού τους ή ένα μαξιλάρι του καναπέ.

Σημασία: Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει προβλήματα με τη σωστή αναπνοή – κάτι που παρατηρείται συνήθως σε περιπτώσεις χρόνιων καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τη Δρ Linda Simon, αν ο σκύλος σας κοιμάται σε αυτή τη θέση “προσέξτε για ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ταχύτερος ρυθμός αναπνοής, θορυβώδης αναπνοή ή μειωμένη ικανότητα άσκησης”. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Μοτίβα και συμπεριφορές ύπνου σκύλων

Ενώ ο σκύλος σας κοιμάται βαθιά, μπορεί να τον παρατηρήσετε να αρχίζει να ροχαλίζει, να γαβγίζει ή ακόμα και να συσπάται. Αυτές οι συμπεριφορές ύπνου είναι φυσιολογικές και μπορούν ακόμη και να σας δώσουν πληροφορίες για την ποιότητα του ύπνου που κοιμάται.

Ονειρεύονται – Ναι, τα σκυλιά μπορούν να ονειρεύονται! Έρευνα του ΜΙΤ έδειξε ότι οι αρουραίοι βιώνουν σύνθετα όνειρα κατά τη διάρκεια της REM, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, οπότε είναι πιθανό να το κάνουν και οι σκύλοι και άλλα ζώα. Αν και είναι δύσκολο να αποκαλύψουμε τι ακριβώς ονειρεύονται οι σκύλοι, γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα γεγονότα της ημέρας τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι ονειρεύονται ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας – όπως μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή το κυνήγι ενός σκίουρου.

Σπασμοί – Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορεί να συσπώνται στον ύπνο τους ενώ ονειρεύονται ή κινούνται μεταξύ των σταδίων του ύπνου. Αυτό είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος του κύκλου του ύπνου.

Γαβγίσματα ή τσιρίδες – Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει (ή τσιρίζει) κατά τη διάρκεια του ύπνου, μην πανικοβάλλεστε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και μπορεί να δείχνει ότι αντιδρά σε κάτι που συμβαίνει στο όνειρό του.

Τρέξιμο – Μπορεί να το παρατηρήσετε αυτό όταν ο σκύλος σας κοιμάται στο πλάι και οι πατούσες του αρχίζουν να κινούνται με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό είναι συνήθως απάντηση σε ένα όνειρο που μπορεί να βλέπει ο σκύλος σας.

Ροχαλητό – Ορισμένα σκυλιά ροχαλίζουν όσο και οι άνθρωποι, αλλά δεν ροχαλίζουν όλα τα σκυλιά. Το ροχαλητό είναι πιο συνηθισμένο στις βραχυκεφαλικές φυλές ή σε εκείνες με κοντή μύτη και φαρδύ κρανίο – όπως τα παγκ, τα μπουλντόγκ και τα μπόξερ.

Κύκλοι και σκάψιμο – Μερικές φορές τα σκυλιά κάνουν κύκλους ή σκάβουν στο κρεβάτι τους πριν ξαπλώσουν για ύπνο. Σύμφωνα με τον Peter Laskay, αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από τους προγόνους του σκύλου – τους λύκους. Ο Peter λέει ότι οι λύκοι το έκαναν αυτό για να “απαλλαγούν από τα περιττά φύλλα, το χώμα και το χιόνι σκάβοντας για να κάνουν τον χώρο ύπνου τους πιο άνετο”.

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποια από τις παραπάνω συνήθειες ύπνου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Οι συνήθειες ύπνου κάθε σκύλου θα είναι διαφορετικές και είναι απολύτως φυσιολογικές.

Συνήθειες ύπνου κουταβιών

Υπάρχουν συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας που είναι μοναδικές για τα κουτάβια.

Συνήθειες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας – Τα κουτάβια τείνουν να κοιμούνται πολύ περισσότερο από τα ενήλικα σκυλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός ο υπερβολικός ύπνος τα βοηθά να ωριμάσουν, να αναπτυχθούν και να επεξεργαστούν την ποικιλία των πληροφοριών που έχουν μάθει. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας κοιμάται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένα κουτάβια μπορεί ακόμη και να κοιμούνται κάθε ώρα. Αυτοί οι power naps είναι φυσιολογικοί και μπορεί ακόμη και να έρθουν ξαφνικά! Τα κουτάβια μπορεί να αποκοιμηθούν στα πιο περίεργα μέρη και μπορεί ακόμη και να αποκοιμηθούν στη μέση μιας συνεδρίας εκπαίδευσης ή παιχνιδιού.

Συνήθειες νυχτερινού ύπνου – Όταν φέρνετε για πρώτη φορά το κουτάβι σας στο σπίτι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι πολύ ανήσυχο τη νύχτα. Μπορεί να σηκωθεί για να πάει στην τουαλέτα, να πάρει νερό ή να φάει αρκετές φορές. Μετά από μερικούς μήνες, αυτό θα σταματήσει και θα παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας κοιμάται περίπου 10 ολόκληρες ώρες.

Ακριβώς όπως τα ανθρώπινα μωρά, έτσι και τα κουτάβια χρειάζονται επαρκή ύπνο για να μπορούν να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σωστά. Για να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας κοιμάται αρκετά, είναι σημαντικό να τηρηθεί ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Πόσες ώρες κοιμούνται τα σκυλιά;

Κατά μέσο όρο, δείτε πόσες ώρες κοιμούνται τα σκυλιά ανά ηλικία:

Κουτάβια: 18-20 ώρες την ημέρα

Ενήλικα σκυλιά: 8-14 ώρες την ημέρα

Σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας: 18-20 ώρες την ημέρα

Συνήθως, τα ενήλικα σκυλιά κοιμούνται 12-14 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον σκύλο σας, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και την προσωπικότητά του. Η Dr. Linda Simon λέει ότι “πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι το σκυλάκι σας κοιμάται περισσότερο τις ημέρες που ήταν πιο δραστήριο”.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Dr. Joanna Woodnutt από το Doggie Designer, “τα σκυλιά κοιμούνται περισσότερο μεταξύ 9:00 μ.μ. και 6:00 π.μ., αν και συνήθως κάνουν απογευματινούς ύπνους”. Αυτοί οι υπνάκοι μπορεί να συμβαίνουν αρκετές φορές την ημέρα, ανάλογα με τον σκύλο σας.

Τα κουτάβια, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο για την ανάπτυξή τους και μπορούν να κοιμούνται ακόμη και 20 ώρες την ημέρα. Τα ηλικιωμένα σκυλιά έχουν, επίσης, συχνά λιγότερη ενέργεια και κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αρχίζει να κοιμάται πολύ περισσότερο ή μένει ξύπνιος περισσότερο από το συνηθισμένο, σκεφτείτε να προγραμματίσετε μια κτηνιατρική εξέταση για να ελέγξετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα.

Συχνές ερωτήσεις

Κοιμούνται πολύ τα σκυλιά;

Τα σκυλιά σίγουρα κοιμούνται περισσότερο από τους ανθρώπους! Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά κοιμούνται περίπου 18 έως 20 ώρες την ημέρα, ενώ τα ενήλικα σκυλιά κοιμούνται οκτώ έως 14 ώρες την ημέρα.

Γιατί οι σκύλοι κοιμούνται ανάσκελα με τα πόδια τους στον αέρα;

Ένας σκύλος μπορεί να κοιμάται ανάσκελα με τα πόδια του στον αέρα για να διατηρείται δροσερός. Με αυτόν τον τρόπο, ο κρύος αέρας μπορεί να φτάσει στην κοιλιά τους. Αυτή η στάση μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι νιώθουν άνετα στο κρεβάτι τους και σας εμπιστεύονται πλήρως.

Ποια είναι η πιο άνετη θέση ύπνου ενός σκύλου;

Αυτό εξαρτάται από τον σκύλο σας, αλλά το να είναι ξαπλωμένος στο πλάι είναι μια από τις πιο συνηθισμένες θέσεις ύπνου για τους σκύλους. Αυτή η θέση συνήθως σημαίνει ότι ο σκύλος αισθάνεται ασφαλής και χαλαρός στο περιβάλλον του.

Γιατί αρέσει στους σκύλους να κοιμούνται μαζί σας;

Αν το κουτάβι σας θέλει να κοιμάται μαζί σας, αυτό σημαίνει ότι νιώθει ασφάλεια και άνεση μαζί σας. Όταν ο σκύλος σας ήταν κουτάβι, αγκαλιαζόταν με τους συνομήλικους του για ζεστασιά και άνεση, οπότε τώρα θέλει να κάνει το ίδιο και με τους ανθρώπους του.

Γιατί ο σκύλος μου πρέπει να με αγγίζει όταν κοιμάται;

Όταν ο τριχωτός σας φίλος θέλει να αγκαλιάζεται δίπλα σας τη νύχτα, είναι συνήθως ένα σημάδι στοργής. Μπορεί, επίσης, να νιώθουν την ανάγκη να πλησιάσουν τα μέλη της αγέλης τους για προστασία ή ζεστασιά.

Γιατί ο σκύλος μου μετακινείται από σημείο σε σημείο;

Η μετακίνηση τη νύχτα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τους σκύλους. Το να κάνουν κύκλους και να σκάβουν είναι μια προσπάθεια να κάνουν το κρεβάτι τους πιο άνετο. Το σκυλάκι σας μπορεί, ακόμα, να προσπαθεί να βρει ένα πιο ζεστό ή πιο δροσερό σημείο. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος, βηματίζει και δεν κοιμάται όλη τη νύχτα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα άγχους ή πόνου.

Πώς να βοηθήσετε το κουτάβι σας να έχει τον καλύτερο ύπνο

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πάντα τις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας. Η θέση στην οποία κοιμάται ή η ποσότητα του ύπνου που κοιμάται κάθε μέρα μπορεί να είναι μικρές ενδείξεις για το πώς αισθάνεται – τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Η Dr. Jennifer Coates λέει ότι “τα σκυλιά που κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό ή σε νέες θέσεις ή τοποθεσίες μπορεί να υποφέρουν από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό”. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας.

Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να κοιμηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον ύπνου του είναι άνετο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αγοράζοντας ένα κρεβάτι για σκύλους που τους αρέσει, γεμίζοντας τον χώρο ύπνου τους με τα αγαπημένα τους παιχνίδια και κρατώντας νερό κοντά τους.

Αν ο σκύλος σας είναι αγκαλίτσας και του αρέσει να κοιμάται στο κρεβάτι δίπλα σας, φροντίστε να προμηθευτείτε ένα προστατευτικό στρώματος για να τον προφυλάξετε από τυχόν ατυχήματα ή λερώματα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεσημεριανός ύπνος: Το “αθώο” σημάδι που αποτελεί προάγγελο του Αλτσχάιμερ και οι περισσότεροι αγνοούν

Ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι ξυπνάνε μεταξύ 3 και 4 τα ξημερώματα

Ουρλιάζουν οι ειδικοί: Το “αθώο” σημάδι που αποτελεί προάγγελο του Αλτσχάιμερ και οι περισσότεροι αγνοούν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ